Особености на кухненското вслушване | webcafe.bg
Webcafe

Особености на кухненското вслушване

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
09.07.2014, 17:52 (обновена 14.10.2016, 12:43)
сергей лавров

Външният министър Кристиан Вигенин каза, че "Южен поток" е важен за Европа, но трябвало да отговоря на европейките изисквания

„В политиката възприятието на действителността често пъти е по-важно от самата действителност". Ето ви един философски афоризъм от книгата на руския външен министър Лавров "Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят" - същата тази книга, която предизвика небивал интерес от страна на официални, неофициални и изненадващи русофили тези дни.

Много от нас щели да прозрат бъдещето в това издание, по думите на вицепрезидента Маргарита Попова (не е ясно към коя графа русофили да я впишем все още), което е странно изказване само по себе си, при условие, че сборникът с разсъжденията на дипломата е от 2011-та (някои от нещата ни връщат дори към 2008-ма), така че формално това, което прозира, е най-вече миналото.

Като правист и филолог г-жа Попова би трябвало да знае това, но афоризмът на Лавров, който цитирахме в началото, напълно обяснява поведението й.

Разбира се, като всяка книга с нравоучителни претенции, житейски „истини" и дипломатически максими, и тази на руския външен министър е по-интересна с това, което пише между редовете или изобщо отсъства. Така че нека читателите не очакват някакви дълбоки откровения по отношение на кризата в Украйна, анекса на Крим или Кремълския вседържец.

По редица причини, свързани с миналото и бъдещето, тези неща не са вътре. Не че, разбира се, някой от присъстващите на премиерата е бил изпълнен с такива очаквания или пък се е юрнал да чете луксозната тухла.

Силата на подобни книги е в наличието им, не в текста им - ето ви неписаният епиграф, който от дипломатичност Лавров е пропуснал да сложи в началото.

Всъщност има нещо знаково, че именно България е първата страна, която превежда сборника три години след излизането му, при условие, че съдържа „по-мъдрия прочит на случващото се днес в света" (този път цитатът е на нашия първи дипломат Вигенин).

Но ако представянето на книгата на външния министър се случи под светлините на хола, много по-интересно е какво стана в кухнята. Терминът си е на Лавров.

Той пише, че в съвременната политика, за съжаление, се наложила ситуация, подобна на тази, която съществувала в съветския период, когато всичко злободневно се обсъждало в кухнята.

Кухнята бил разговорът при закрити врата, а това, обяснява авторът, създавало нездрава атмосфера. Не можем да не се съгласим с подобно наблюдение. Там е работата, че кухненската раздумка на руснака остана скрита. А че такава е имало е без съмнение.

И там се е получило така характерното „вслушване", за което също става дума в изданието

Съвременна Русия, видите ли, не искала да я слушат, а да се вслушват в нея, отчитайки мнението й. Не става ясно как самата тя чува аргументите на другите - слуша ли ги или се вслушва в тях, но в руското разбиране май достоен за слушане е само онзи, който държи най-висок тон.

В резултат на кухненското вслушване българското правителство рязко стана оптимист за „Южен поток". Премиерът Орешарски отдавна показа, че е виден послушко, така че нищо изненадващо няма в тази позиция. Жалко само, че конското на Лавров няма да е обект на публикация, ето това е нещо, което си заслужава да се прочете.

Каква според него е съдбата на политическите послушници на Русия в променящия се свят също не е ясно, може би го пише в книгата, но ще стигнем и дотам.

Oще: българия  газ  дипломация  енергетика  книга  кристиан вигенин  пламен орешарски  посещение лавров  русия  сергей лавров  южен поток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.