Съкровището на Абу Даби | webcafe.bg
Webcafe

Съкровището на Абу Даби

Webcafe.bg , По CNN
17.12.2010, 16:12 (обновена 20.12.2010, 17:11)
бу тинах

Снимка: © .practicalfishkeeping.co.uk

Бу Тинах като остров е едно от недотам познатите чудеса на света - и донякъде причината за това е, че е защитен.

Недалеч от създадените от човека бетонни, стъклени и стоманени архитектурни чудеса на Абу Даби е разположено напълно естествено съкровище - остров Бу Тинах. Място толкова ценно, че само малцина избрани някога са стъпвали там.

Островът е разположен в морския биосферен резерват Марауа, най-големият в региона и първият признат от ЮНЕСКО биосферен резерват. Районът е отличен дом за някои от най-впечатляващите същества на земята.

"Бу Тинах като остров е едно от недотам познатите чудеса на света - и донякъде причината за това е, че  е защитен," казва Суад Салех ал Харти, учен от Агенцията за околна среда в Абу Даби. Той е от малцината късметлии, на които е било разрешено да се потопят и да изследват биоразнообразието, което предлага островът и заобикалящите го води.

Прозрачно до дъното на океана

По пътя към малкия остров, който е с размери само 2 квдратни километра, не е необичайно изведнъж да се появят любопитни делфини. Колкото повече се доближавате, толкова природата разкрива своите съкровища.

Летящи риби, напомнящи дълги зелени пръчки, се плъзгат по повърхността на океана, докато на острова личи гнездо на орел-рибар, хранещ се с морските риби - плюс група розови фламинго по време на дългата им зимна почивка. Виждат се дори съществата по дъното на океана, тъй като морето е изключително прозрачно и плитко.

"Това, което го прави специален, е разнообразието на дивите животни, които съществуват на този остров - и възможността на тези различни организми да оцеляват при екстремни температури и соленост, в каквато не би се очаквало те да оцелеят," казва ал Харти.

Едно от новите седем чудеса на природата

Това е сред причините, поради които остров Бу Тинах се бори да стане едно от новите седем чудеса на природата. Учените твърдят, че кораловите му рифове оцеляват в температури, вариращи от 15 до 37 градуса по Целзий, което нормално би трябвало да е разрушително за тях.

Целият район също така е естествена лаборатория, където учените да изучават климатичните промени. Той е дом за един от най-застрашените видове в света - костенурката "хоксбил", която прави гнездата си на острова.

Друг застрашен вид - тревопасният морски бозайник, подобен донякъде на морските крави, може също да бъде забелязан да обикаля из плитките води в търсене на морска трева.

Въпреки всички същества в мангровата гора, чудесните плажове и пълното с диви животни море, повечето хора в света никога няма да стъпят на този остров - нещо, което пазачът на острова намира за добро решение.

Избраните за пазители...

Мохамед ал Шехи прави патрулни обиколки няколко пъти дневно, като държи хората настрана и се грижи да няма пластмаси и други опасности за дивите животни.

Ал Шехи живее на острова на седмични смени, редувайки се с няколко други като него. Той познава тайните на морето, тъй като произлиза от семейство на рибари. "Ние сме морски хора, обичаме морето и това е нашата работа. Трябва да оставаме тук. Грижим се за това място," споделя той.

Въпреки че е заобиколен от рай за рибарите, който никога няма да бъде обект на улов, Ал Шехи подскача при мисълта други рибари - и туристи - да бъдат допуснати твърде близо.

По негови думи островът би бил "съсипан", ако им бъде разрешено да ловят риба във водите наоколо. Случи ли се, няма да можете да видите нито риби, нито птици - нищо като това сега, казва той.

Ал Шехи е сред най-пламенните защитници на идеята островът и водите му да бъдат защитени и тачени като едно от седемте природни чудеса на света.

Островът е само едно от трите чудеса на Близкия Изток, които попадат в списъка от 28 кандидати за титлата. Той е изправен пред сериозна конкуренция от цял свят, включваща Гранд Каньон в САЩ и Големия бариерен риф край бреговете на Австралия.

Местните учени твърдят, че стига мястото да продължава да бъде защитено и дивите му обитатели да бъдат оставени да живеят там на спокойствие, Бу Тинах е сигурен победител.

"Най-важното е да можем да запазим различните диви животни за бъдещите поколения," коментира Ал Харти. "Това е част от нашето обучение, важно е за нас да познаваме различните организми и различните хабитати, тъй като всъщност живеем в екосистема и сме взаимозависими."

Oще: абу даби  биоразнообразие  бу тинах  екосистема  остров  птици  резерват  риби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.