Не е ли време за хареми | webcafe.bg
Webcafe

Не е ли време за хареми

Webcafe.bg, по www.worldcrunch.com
14.08.2013, 17:23 (обновена 16.08.2013, 13:15)
Пари

Олигарски, какво ще кажете за малко полигамия?

Най-големият брат получил мелницата, средният - магарето, а най-малкият - само един котарак. Това е началото на "Котаракът с чизми", и приказката е информативно четиво за бъдещите историци, защото този тип права на наследяване са добри за икономическия растеж.

Моногамията е нещо, което вече е било прието за даденост в тази европейска приказка от XVII век

Не на последно място това е така, защото католическата църква я е наложила на Европа около XII век. Но най-прочутото литературно произведение от арабския свят "1001 нощи" е и полезно четиво от икономическа гледна точка.

В Средните векове, Близкият Изток е бил много по-развито и изтънчено място от Европа, като търговските маршрути са обхващали хиляди километри, а пазарите са били пълни с екзотични стоки. Съвременната икономика обаче се е родила в Европа. Защо?

Спред американския икономист Тимур Куран, една от най-важните причини е била полигамията и системата на наследяване. Ислямските търговци са имали успешен бизнес, но всяка компания, която те са създавали, като цяло е умирала заедно с тях, защото е била разделяна на много части, разпределени между многото съпруги и деца. Смъртта на един от партньорите в бизнеса с кервани обикновено е означавала срив на компанията, освен ако оцелелият партньор не успее да се договори с цяла тълпа наследници. 

В Европа моногамията е предопределила различен път

Европейските търговци са имали по-малко деца - или поне по-малко законни такива. Така че концентрацията на капитала не е намалявала с поколенията, защото ако има само един наследник, той получава всичко.

Тази система не е така справедлива като съществуващата в ислямското право, където всички наследници са равноправни. Но пък европейската моногамия и законите за наследяването са създали условия, позволяващи разрастването и процъфтяването на огромни корпорации. И капиталът е надживявал собствениците на фирмата.

Естествено, църквата също така се е борила и срещу това, което социолозите в наши дни наричат серийна моногамия. Въпреки че аргументите срещу нея са били базирани на морални и религиозни съображения, борбата е била и въпрос на егоизъм. По-малко наследници сред аристокрацията е означавало и повече членове на елита, завещаващи парите си на църквата.

Най-важната последица от моногамията и последвалата концентрация на капитала обаче е бил възходът на авантюристично-иновативната класа - тоест, зараждането на пазарната икономика. 

Твърде много - и недостатъчно

Недостатъчната концентрация на капитала е нещо лошо, но същото важи и за прекалената концентрация. Тя поражда неравенство, което на свой ред прави цялата икономика по-малко конкурентоспособна. Олигарсите, които имат изключителна политическа власт, заставят правителствата да вземат решения, съобразени само с интересите на елита. И в дългосрочен план това е лошо за всички, защото се наследява имуществото, но не е дарбата за бизнес.

Според американските учени Лари Котликоф и Лари Съмърс, 81% от богатството се придобива чрез наследство. Според Credit Suisse, 27% от американските милиардери са наследили парите си. Делът им е висок и в Европа - 65% в Германия, и 60% във Франция. В посткомунистическите страни като Русия и България, броят им е близък до нулата.

Това е така, защото процесът на предаване по наследство на имуществото е дълъг, а повечето богатства в посткомунистическите страни са били спечелени през 90-те години и началото на новото хилядолетие. Така че тепърва предстои да се разбере как ще се развият събитията с наследяването на тези богатства.

Друг проблем в страните от бившия социалистически лагер, особено Русия, е че има неравенство дори и сред богатите - и необикновено голям брой свръхбогати. Това означава, че богатството е много по-силно концентрирано, отколкото в други държави.

Това кара някои анализатори да се чудят дали полигамията не би могла да се окаже икономическа панацея за Русия. Основателят на първата саудитска арабска държава - Мохамед ибн Сауд, починал през 1765-а, е имал между 15 000 и 30 000 наследници осем поколения по-късно.

А сега Саудитска Арабия по равенство на имущественото състояние е сравнима с повечето западноевропейски държави. 

Не е ли време за хареми?

Така че ако посткомунистическите страни като Русия или България последват саудитския пример и легализират - и дори насърчават - полигамията, може би проблемът с неравенството би могъл да бъде преодолян след около 200-300 години.

"В историята е добре известно, че олигарсите одобряват идеята за създаването на хареми, както и че броят на наследниците може да бъде изключително голям, от рода на няколкостотин души," обяснява руският писател Виктор Пелевин. "Процесът на наследяване води до размиване на богатството. Ако това се случва в продължение на 2-3 поколения, страната ще има средна класа, способна да се превърне в стабилизираща сила за обществото."

Сред 25-те най-богати хора в Русия средният брой деца е две. Така че настоящият брой наследници не е достатъчен, за да реши проблема с концентрацията на богатството.

Вече има призиви от някои руски политически лидери - които обикновено са по-загрижени от ниската раждаемост в страната - да се узакони полигамията. Много политици в мюсюлманските региони казват, че това би било уместно завръщане към традициите и би отразявало по-точно реалността в тези региони. 

Не е изненадващо обаче, че едно от последните проучвания по темата е установило, че мнозинството от руснаците не са готови още да приемат подобна стъпка

През 2006, 49% от мъжете и 73% от жените са заявили, че са против легализацията й. Не е ясно дали жените респонденти са разбирали, че в едно равностойно общество не би било възможно да се легализира полигамията, без същевременно да се узакони и полиандрията (тоест многобройните съпрузи).

Oще: аристокрация  бизнес  богатство  икономика  компания  концентрация  моногамия  наследници  наследство  наследяване  олигарси  полигамия  социолози  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.05.2011, 11:39

1 Bozho Bekriev | 16.08.201320:54

Объркан
   

оценка

+0 -0