За всеки, който се вълнува, че... | webcafe.bg
Webcafe

За тези, които се вълнуват, че сме последни по всичко

Милен Цанков
24.10.2011, 11:03 (обновена 25.10.2011, 13:01)
Баба

Снимка: © Стоян Георгиев

"България ми върна вярата в хората" - това ми казва англичанка, която живее в село близо до Балчик

"България ми върна вярата в хората".

Август 2011, Северното Черноморие. Думите по-горе са на англичанка, живееща в България. Живее в едно село близо до Балчик, има собствен бизнес. Качва ме на стоп. Казва, че по-добри хора от българите не познава. Имала съседи англичани в селото, в което живее, но с тях не общувала.. и никога не би качила стопаджии в Англия.

А нас, българчетата, качи, без да се замисли. Оставам дълбоко впечатлен от чутото. "Ама как така?", питам аз. "Ами така", казва тя. "Просто там хората са други... по-лоши. Тук хората са някак... чисти". Оставам безмълвен и се чудя какво би казал който и да е българин, в случай, че чуе последните думи..

Знаете, в България сме свикнали да смятаме, че сме вечно намусени и недоволни. Да, но... По време на въпросния стоп за два дни се возих в над 10 коли с различни хора - от най-бедните до най-богатите. Возят ме тираджия, жена на морски капитан, обиколила целия свят, селянин, отиващ на риба, българи, живеещи в Германия, туристи от Пазарджик, младежи от София. Всички те - спокойни, отворени, усмихнати и позитивни.

"Ах, какие помидоры (домати - на руски език)!"*

Септември 2011, Женския пазар. Едно от местата, които на които етническите българи не обичат да стъпват. Водя на пазара две мои познати от Литва, които са у нас за йога семинар. И двете не спират да се удивляват и да се радват като малки деца на големите домати с неправилна форма, гроздето и прасковите.

"Вие сте наистина благословени, че климатът ви позволява такова изобилие от плодове и зеленчуци", казва едната от тях, след което си купува 3-4 вида плодове, подправки и зеленчуци. Атмосферата на пазара, която кой да е българин би определил като цигания, им се струва екзотична и им напомня на Индия.

Сещам се и за един друг скорошен случай - друга приятелка, пак от Литва, ми сподели амбицията си да се пресели в България заради климата и хубавата храна..

А пък младото поколение...

Ако попитате който и да е на улицата за мнението му относно младежите, ще ви каже, че младите българи в наши дни за нищо не стават, че всичко кадърно се е изнесло от България още преди години (ако пък не се е изнесло, то задължително в момента прави планове да се изнесе).

Да, но... аз работя в една голяма доброволчески организации, която само в София има над 30 доброволци на възраст 18-30. Един от тях е на 22-23 години, но има доста добри идеи за това как да се реформира образованието. Има и собствено НПО, среща се редовно със съветници на министри, за да обсъждат реформи.

Измежду доброволците имаме и обещаващ журналист, художник, надарен DJ, който същевременно е инженер и много други, готови да работят за доброто на обществото. Тоест все още има кадърни млади хора в България.

Със сигурност уважаемият читател не би се усъмнил в достоверността на проучване, което показва, че сме на последно място по всичко. Но е доста вероятно си каже "да,бе, да", като прочете няколкото примера, които давам тук.

И така - може би се питаш какво искам да кажа с всичко това. Исках само да ти кажа - следващият път, когато прочетеш някоя мрачна статистика, кажи едно да, но... и знай, че там някъде винаги има някой, който да я опровергае.

А проблеми винаги ще има. Че сме на последно място - сигурно сме там, щом казват. Да, но... това не е страшно, когато ние сами предприемаме действия за решаването на проблемите. Както е казал един от любимите ми мислители, Махатма Ганди: "Бъди промяната, която искаш да видиш в обществото".

Oще: българи  българия  вяра  доброволци  поколение  хора  чужденци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2011, 09:21

10 SLK2 | 25.10.201112:34

Аз също съм на мнение, че в България си е много добре положението. Особено за хора с амбиция, инициатива, желание и умения за постигането им.
За всички останали, които не виждат собствената си непригодност или не осъзнават собствената си нерешителност да променят статуквото си, може и да е най-гадното място. Но за тези хора, където и да отидат ще е най-гадното място, защото те самите ще присъстват там. И защото те никога не проумяват, че всеки е отговорен сам за себе си и най-често сам (с действие или бездействие) си причинява бедите, от които се оплаква толкова.
А иначе сме безспорните олимпийски шампиони в мисленето, че с нищоправене се постига лесен, бърз и вечен успех.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

9 Art Pepper | 25.10.201111:28

Така че тук, в България, е сууууууууууупер, в чужбина само като турист.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

8 Art Pepper | 25.10.201111:27

Подозирам че много от вас ще кажат че съм пълен идиот, защото: зарязах екстремно добре платена работа в Лондон, дизайнер в една от най-едрите рекламни агенции; квартира в Нотинг Хил, на две преки от офиса - при познати сърби които ми искаха смешен наем, с други думи: мечта за която някои се трепат години за да го постигнат - но бях напълно сам.
Върнах се в родната си София, при приятелите си с които за половин час решихме къде ще ходим на море, събрахме палатките и се обадих на шефката че няма да ме има една седмица.
На плажа на Лезбос почти се разревах от кеф - в Лондон, в голямата агенция беше напълно невъзможно дори да сънувам подобни почивки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 25.10.201104:16

е такиа позитивни като ги запишете.. ми идва да ви шибна два шамара
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

6 Nikolai Martinov | 24.10.201120:51

А най-тъпото е че все по-зле става всичко. Нещо не ме кефи тук. Селско и катунно ми е не знам до скоро ми харесваше.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

5 Nikolai Martinov | 24.10.201120:49

корейче| 24.10.2011 17:01

да супер е спрямо комунистическа корея (нищо лично не те обиждам). И от 2/3 от държавите (включително всичките съседи без Гърция) имаме повече БВП, но спрямо белите страни като Англия и Сащ и Германия и Словения и Франция и Швейцария... си оставаме пълен кенеф.

6-12 пъти по-високи заплати взимат там. А пък за злобното, отмъстително, крадливо, безотговорно, жестоко, вечно недоволно и мрънкащо българско племе с чувство за превъзходство и уникалност на всеки един не ми се говори въобще.

И това всичкото е от крадливост и корупция в последните 22 години. Просто народа е с толкова жестоко и изкривено съзнание за тези 22 години, че още 2 поколения трябва да минат за да се оправят щетите. Общо взето бяла държава скоро няма да стане България.

А на конете и женския пазар да се радват циганите. Ние не сме цигани, колкото и упорито да се опитват да ни превърнат в такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

4 Nikolai Martinov | 24.10.201120:38

§Ь§а§в§Ц§Ы§й§Ц| 24.10.2011 17:01
§Щ§С§У§Ъ§г§Ъ §а§д §Ь§а§с §Ь§а§в§Ц§с §г§Ъ
§С§Ь§а §г§Ъ §а§д §Ь§а§Ю§е§Я§Ъ§г§д§Ъ§й§Ц§г§Ь§С §¬§а§в§Ц§с §г§Ъ§Ф§е§в§Я§а §д§е§Ь §д§Ъ §г§Ц §г§д§в§е§У§С §Я§с§Ь§С§Ь§м§У §в§С§Ы

§і§м§л§а §д§С§Ь§С §ў§Ј§± §У §ў§¤ §Ц §б§а-§Ф§а§Э§Ю§с§Ю§а §а§д §Я§С §У§г§Ъ§й§Ь§Ъ§д§Ц §Я§Ъ §г§м§г§Ц§Х§Ъ §Т§Ц§Щ §¤§м§в§и§Ъ§с, §Ь§С§Ь§д§а §Ъ §а§д §Я§С 2/3 §а§д §г§д§в§С§Я§Ъ§д§Ц §У §г§У§Ц§д§С. §Ї§а §г§в§С§У§Я§Ц§Я§С §г §Т§Ц§Э§Ъ§д§Ц §Х§м§в§Ш§С§У§Ъ §г§Ъ §а§г§д§С§У§С §б§м§Э§Я§С §Х§е§б§Ь§С §Ъ §Ь§Ц§Я§Ц§ж §д§С§Щ§Ъ §Х§м§в§Ш§С§У§С. §Є §д§а §Я§Ц §Щ§С §Х§в§е§Ф§а, §С §Щ§С§в§С§Х§Ъ §Ь§а§в§е§б§и§Ъ§с §Ъ §Ь§в§С§Ш§Т§Ъ §У §б§а§г§Э§Ц§Х§Я§Ъ§д§Ц 22 §Ф§а§Х§Ъ§Я§Ъ. §°§Т§л§а §У§Щ§Ц§д§а §Ф§а§Э§с§Ю§С §й§С§г§д §а§д §Ф§в§С§Ш§Х§С§Я§Ъ§д§Ц §Я§С §д§С§Щ§Ъ §Х§м§в§Ш§С§У§С §Я§Ц §Щ§С§г§Э§е§Ш§С§У§С§д §Х§С §Ш§Ъ§У§Ц§с§д §У §д§С§Ь§м§У §Ь§Ц§Я§Ц§ж §Ъ §Х§С §в§С§Т§а§д§с§д §Щ§С 400-450 §Ц§У§в§а §Я§С §Ю§Ц§г§Ц§и (§д§е§Ь §г§д§С§У§С §У§м§б§в§а§г §Щ§С §з§а§в§С §г §У§Ъ§г§к§Ц §а§Т§в§С§Щ§а§У§С§Я§Ъ§Ц), §Ь§а§Ф§С§д§а §Х§С §г§Ц §Ъ§Щ§Ю§Ц§г§д§с§д §Ю§С§Э§Ь§а §Ф§Ц§а§Ф§в§С§ж§г§Ь§Ъ §Ъ §л§Ц §У§Щ§Ъ§Ю§С§д 4500 §Ц§У§в§а. §Ў §Ъ §а§л§Ц §б§а§У§ЦЁЁ §Ф§в§С§Я§Ъ§и§Ъ§д§Ц §г§С §а§д§У§а§в§Ц§Я§Ъ §С §а§д 2013 §б§С§Х§С§д §Ъ §а§Ф§в§С§Я§ЪЁЁ§Я§Ъ§с§д§С §Щ§С §в§С§Т§а§д§С.

§°§д§Я§а§г§Я§а §г§д§С§д§Ъ§с§д§С - §Ь§а§Я§Ц§д§Ц §Ш§Ц§Я§г§Ь§Ъ§с §б§С§Щ§С§в §Э§е§Ь§С §Ъ §Щ§С§в§Щ§С§У§С§д§С §Х§С §г§Ъ §Ф§а §Ф§Э§Ц§Х§С§д §Ъ §Х§С §Ъ§Ю §г§Ц §в§С§Х§У§С§д §и§Ъ§Ф§С§Я§Ъ§д§Ц §Щ§С §Т§Ц§Э§Ъ§д§Ц §з§а§в§С §Ь§е§й§Ц§к§Ь§С§д§С §в§С§Х§а§г§д §Я§Ц §Ц §в§С§Х§а§г§д. §Ў§Щ §Э§Ъ§й§Я§а §г§Ю§с§д§С§Ю §Х§С §Я§С§б§е§г§Ь§С§Ю, §У§м§б§в§Ц§Ь§Ъ §й§Ц §г§м§Ю §Х§С§Э§Ц§й §а§д §ж§Ъ§Я§С§Я§г§а§У§Ъ §б§в§а§Т§Э§Ц§Ю§Ъ. §±§в§а§г§д§а §Я§Ц §Ю§Ъ §г§Ц §г§д§а§Ъ §д§е§Ь.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 24.10.201118:13

И като ни сравняват с Индия това хубаво ли е?!?!? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

2 корейче | 24.10.201117:01

Според мен се подценяваме прекалено много. България въобще не е толкова лошо място, даже никак. Е, не уважаваме реда особено много, но пък си имаме други добри качества. Аз обичам да ходя на пазара и да купувам от там. Знам, че там ще намеря истински мед, истински боб, всичко истинско. При това евтино. Въобще никъде по света няма място, което да е добро или лошо - навсякъде има добри и лоши неща, ние българите имаме проблем с националното самочувствие и затова пишем все лошо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

1 Stefan Chervenkov | 24.10.201113:28

Споко !
Първи сме по адски много неща :
1/ По детска проституция
2/ По брой на хора заболели от кучешка и свинска тения
3/ По брой на инциденти с улични кучета
4/ По софтуерно пиратство
5/ По измами с европари
6/ В ЕС - първи по смърти от инфаркт
7/ Пак в ЕС - по бедност
8/ Отново в ЕС - по неграмотност сред учениците

И прочие, и прочие. Българи юнаци ! Как да не се гордееш ! Усмивка
   

оценка

+0 -0