Рецепта за Украйна от Хенри Кисинджър | webcafe.bg
Webcafe

Рецепта за Украйна от Хенри Кисинджър

Webcafe.bg, по Хенри Кисинджър, Washington Post
11.03.2014, 08:34 (обновена 11.03.2014, 18:45)

1 от 2 снимки Назад Напред

хенри кисинджър

Снимка: © Getty Images

Кисинджър: Украйна трябва да е свободна да създава каквото и да е правителство, което не противоречи на изразената воля на народа й

Обществената дискусия за Украйна е изцяло свързана с конфронтацията. Наясно ли сме обаче накъде отиваме? В живота си съм виждал четири войни, започнати с огромен ентусиазъм и обществена подкрепа, като накрая нямахме представа как да ги завършим - и от три от тях се оттеглихме едностранно.

Изпитанието за една политика е как тя приключва, не как започва

Твърде често украинският въпрос се представя като конфронтация: дали Украйна да се присъедини към Запада или Изтока. Ако идеята е Украйна да оцелее и процъфтява, това не трябва да става, като тя се превърне в аванпост на едната страна срещу другата - тя е най-добре да служи като мост между тях.

Русия трябва да приеме, че опитите да принуди Украйна да стане неин сателит - и съответно по този начин да се преместят отново границите на Русия, обрича Москва на повторение на историята на самореализиращ се цикъл на реципрочен натиск срещу Европа и САЩ.

Западът пък трябва да разбере, че за Русия Украйна никога няма да бъде просто чужда страна. Руската история започва от Киевска Рус. Оттам се е разпространила руската религия. Украйна е била част от Русия в продължение на векове, а историята на двете държави се е преплитала и преди този момент.

Някои от най-важните сражения за свободата на Русия, още от битката при Полтава през 1709, са се водили на украинска земя. Черноморският флот - руският инструмент за демонстрация на сила в Средиземно море - е базиран (срещу дългосрочен наем) в Севастопол, който се намира в Крим. Дори прочути дисиденти като Александър Солженицин и Йосиф Бродски настояват, че Украйна е неотделима част от руската история - и съответно от самата Русия.

И накрая, Европейският съюз трябва да признае, че бюрократичната му мудност и субординация на стратегическия елемент пред вътрешната политика при договарянето на членството на Украйна в Европа е допринесъл за превръщането на преговорите в криза.

Външната политика е изкуството на определяне на приоритети

Украинците са решаващият елемент от пъзела. Те живеят в страна със сложна история и многоезичен състав. Западната част е присъединена към Съветския съюз през 1939, когато Сталин и Хитлер си разделят плячката. Крим, 60 процента от населението на който е съставено от руснаци, става част от Украйна едва през 1954, когато Никита Хрушчов, роден в Украйна, й дава тази област като част от честването на 300-та годишнина от споразумението между Русия и казаците.

Западната част е в основната си част католическа; изтокът е предимно руско-православен. Западът говори на украински език; изтокът основно на руски. Всеки опит на едната част от Украйна да доминира другата - какъвто модел е имало досега - би довел в крайна сметка до гражданска война или разпад. Да се третира Украйна като част от конфронтацията между Изтока и Запада би провалило за десетилетия каквито и да е перспективи за сближаване между Русия и Запада - и особено между Русия и Европа - и влизането им в международна система на сътрудничество.

Украйна е независима само от около 23 години; преди тя е била под някаква форма на чуждестранно управление от XIV век. Не твърде изненадващо, лидерите й не са научили изкуството на компромиса, още по-малко изкуството на историческата перспектива. Политиката на Украйна след независимостта ясно демонстрира, че коренът на проблема е в опитите на украинските политици да наложат волята си върху непокорните части на страната, първо от едната фракция, после от другата.

Това е същината на конфликта между Янукович и основния му политически противник - Юлия Тимошенко. Те представляват двете крила на украинската политика и нямат желание да делят властта помежду си. Една мъдра американска политика спрямо Украйна би се стремила към това двете части на страната да си сътрудничат една с друга.

Трябва да се стремим към помирение, не към доминация на едната от фракциите

Русия и Западът, или поне различните фракции в Украйна, не действат на този принцип. Всяка от тях само утежнява ситуацията. Русия няма да може да наложи военно решение, без да се изолира във реме, когато много от нейните граници вече са несигурни. За Запада, демонизирането на Владимир Путин не е политика; то е алиби за липсата й.

Путин трябва да осъзнае, че каквито и да са поводите за недоволството му от Запада, политиката на военно налагане на граници ще доведе до нова Студена война. От своя страна САЩ трябва да избягва третирането на Русия като отклоняваща се от нормалните правила държава, на която търпеливо да бъдат преподавани уроци по поведение, определени от Вашингтон.

Путин е сериозен стратег - поне що се отнася до територията на руската история. Разбирането на американските ценности и психология не са сред силните му страни. Нито пък разбирането на руската история и психология е силен аспект на американските политици.

Лидерите от всичките страни трябва да се върнат към анализ на потенциалните резултати, а не да се конкурират в демонстративните пози

Ето какво аз смятам за възможностите за изход от ситуацията, съвместими с ценностите и интересите на сигурността на всички страни:

1. Украйна трябва да има правото да избира свободно с кого да изгражда икономически и политически връзки, включително и с Европа.

2. Украйна не бива да се присъединява към НАТО - позиция, която възприех още преди седем години, когато за последно беше повдиган този въпрос.

3. Украйна трябва да е свободна да създава каквото и да е правителство, което не противоречи на изразената воля на народа й. Мъдрите украински лидери би трябвало да изберат политика на помирение между различните части на страната. В международен план те би трябвало да се стремят към позиция, сравнима с тази на Финландия. Тази държава не оставя съмнение за абсолютната си независимост и си сътрудничи със Запада в повечето области, но внимателно избягва институционална враждебност към Русия.

4. Абсолютно несъвместимо с правилата на настоящия световен ред е Русия да анексира Крим. Трябва обаче връзката на Крим с Украйна да бъде изградена върху не толкова пълна обвързаност. От своя страна Русия трябва да признае суверенитета на Украйна над Крим. Украйна пък трябва да засили автономията на Крим при избори, проведени в присъствието на международни наблюдатели. И този процес трябва да включва окончателно премахване на двусмислието на статута на Черноморския флот в Севастопол.

Това са базови принципи, не предписания

Хората, познаващи региона, ще разбират по-добре дали всички те са приложими за всички страни, или само част от тях - или пък никой от тях може да бъде приложен в настоящата ситуация. Идеята не е за абсолютно удовлетворение на страните, а за компромис на балансирано неудовлетворение. Ако не бъде постигнато някакво решение, базирано на тези, или други сравними елементи, движението към конфронтация само ще се ускори. И времето за вземане на решения изтича бързо.

Oще: дипломация  европа  крим  нато  русия  сащ  украйна  хенри кисинджър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

58 Бягащ Вълк | 12.03.201417:21

Пиша това като свой последен коментар, защото не смятам да губя повече време с тази тема. Руското е, предполагам във всеки от нас, носталгия към един отминал свят, в който сме били млади, пили сме советское игристое произведено в Москва, незабравимата Столична, смели сме се на шегите на Ну, заяц, погоди!, носили сме рубашки и гимнастьорки, слушали сме групи като Ария и Чьорный Обелиск...Много щастлив

И до днес, като отскоча до някой от близките градове, където има рускоговорящи ми доставя удоволствие дори да ги слушам - дали е вчора и сьоводни или вчера и сиводня... Много щастлив Но някак си, колкото и да съм носталгично настроен, виждам разликите - ако бяхме 16-та република на СССР, то днес щяхаме да имаме проблем, точно както Украйна, припомнете си 'курица не птица, как и Балгария не заграница...' Много щастлив Всеки има право на свой път, Фьодор и е време Русия да остави Украйна да излезе от орбитата на сателит Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

57 Бягащ Вълк | 12.03.201416:59

Виж, всеки има право на самоопределение. Всеки има право на държава и това, дали е съществувала преди няма решаващо значение! Иначе поведението на Русия се нарича асимилация, културна и постепенна асимилация - забранявали са на украинците да изучават своя език, приравняваха СССР на Русия (неслучайно столица бе Москва), така че да създадат нова идентичност - ти го наречи жизнено пространство за Русия, така че всички присъединени територии и население да бъдат руски Много щастлив Виждаш ли нещо по-различно от Хитлер?! А впоследствие - украински националисти, пък стремеж към отделяне от орбитата на Русия и един ли, два народа Много щастлив Ма всички учени ги разделят като народи, а това, че на чисто битово ниво те се наричат помежду си руснаци, то си е тяхна работа. Плодовете на асимилацията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

56 Бягащ Вълк | 12.03.201416:59

Фьодор,

прав си за предоверяването на един-единствен източник, това е така! Ама кажи ми - циганите от колко века ги има в по българските земи?! Ако правилно помня, някъде от началото на 13 век. Виждаш ли да са се превърнали за 8 века в българи?! Голяма част и говорят български, че и местните обичаи имат Много щастлив Или лингвистично са далече? Да, така е!

Сега за Украйна -пшеци явно идва от пшонтач, чистя, което май навежда на мисълта, че поляците са измет... Много щастлив Ами историята на страната и народа е такава - постоянна борба за оцеляване и лавиране между мощни съседи - Русия, Австроунгария и Полско-литовския съюз. Но етносът си е етнос.

Между другото, какво очакваш, като по време на СССР се даваше предимство на руското като обединяващ елемент, така да се каже спояващ език. Ами и сега се сещам за една камара казахаи и узбеки, които макар и лошо, все пак са рускоговорящи. Те даже си живеят мислено във времената на съветите и настояват, че са руснаци Много щастлив А като живеех във Великобритания, имах две белорускини едновременно, може да се каже гаджета бяхме - те същото говорят - руският е универсален, просто няма кой да учи белоруски...Виж и ВКонтакте Много щастлив Россия, Белорусия и Казахстан Много щастлив, всичко живо говори на руски,нищо че дори етнически не са руснаци Много щастлив От това обаче не следва, че няколко народа са едно и също нещо, а единствено, че в културно отношение това са последиците от една империя, в която е било възможно съвместното съжителство на тези народи. Много щастлив Виж и бивша Югославия - макар да имаше войни, в културно отношение държавите от федерацията не са отделени, продължават да бъдат заедно. Значи ли това, че сърби и хървати са едно и също?! А чехи и словаци?! Кога словаците са имали собствена държава освен при Хитлер?! Може би трябва да чакат за разрешение?! А и до днес си казват - ние сме си местни (чехи). Не споря за Бавария, те самите казват, че са отделен народ, а езика, момент, живея наблизо - каас сирене, на немски кезе Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

55 Fedar | 12.03.201415:26

Идеята е такава, че етнически този народ съществува, дори и да не е имал възможност за нещо повече от автономия. Примерно, независима кюрдска държава няма, което не значи,че кюрди и араби е едно и също. В рамките на Австрия и Австроунгария унгарците също не са имали място, ама пък на, един от старите народи в Европа.
-----------------

Вълчо,

първо малка и добронамерена забележка - прекалено много използваш и се доверяваш на Уикипедия. Бърз и удобен източник на информация е, но не я препоръчвам за теми като история, които изискват сериозна доза аналитична интерпретация и подбор на източниците.

Второ, сравнението ти е некоректно. Даже много некоректно, защото и кюрди, и унгарци, са много различни от турци и австрийци. Лингвистично (как изобщо можеш да слагаш унгарците, които имат език без никакъв близък еквивалент в Европа?!), културни, етнически, антропологично и т.н. Това не важи за руснаците и малорусите (украинците). Много по-точно би било сравнението между баварците и германците. Според теб германци и баварци различен народ ли са?! Баварският диалект, макар и близък до немския, не е еквивалентен. Ако се кодифицират писмени норми на баварския диалект, той може да спокойно да придобие статута на официален език, така както малоруският диалект се е превърнал в украински език. Бавария е била самостоятелна държава в много по-дълъг период от историята си, отколкото Украйна, и отколкото е била част от Германия. Бих казал, че и културните разлики между баварците и останалите региони в Германия са по-значими в сравнение с тези между украинци и руснаци.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

54 Fedar | 12.03.201415:11

Момчета, някой изобщо прави ли си труда да го чете тоя лумпен Оня?!
Аз разлика между него и другия лумпен - Симчо, не виждам, само дето Симчо пише по-дълги постове, иначе и двамата са тъпи като гъз, с пропуски в образованието, колкото Марианската падина, и си повтарят едни и същи глупости. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

53 Pavur Pezev | 12.03.201413:34

Многу съ радвам,чи съ забавляваш,Оня,дерзай...Щом не виждаш прилики с ''въоръжени''крила,борба за власт от Либия и Украйна,тфа си е твой личен,конско-капачен проблем. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

52 Оня Дето Го Трият | 12.03.201413:00

И кой пък ти каза, че Украйна щеше да стане като Либия? луд!?!?!
То като си го измислиш това, оттам нататък всякакво развинтване на фантазията е позволено.

Пузев, абе все си мисля, че живееш някъде във времената на Октомврийската революция и случайно си попаднал в днешния ден тук при нас.
Честно, чаровен си с това, забавно е Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

51 John Smith | 12.03.201412:40

Само да спомена ,че Кисинджър е евреин. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

50 Pavur Pezev | 12.03.201412:38

Ако не беше ''окупацията''в Украйна,щеше да стане като у Либия:

''Революцията от 2011 г. е последвана от вълна на политически убийства. През последните две години в страната са убити над 1200 души. Те стават жертва на отмъщения, борби за власт и все по-засилваща се престъпност. Различните групи в Националното събрание и техните въоръжени крила са съсредоточили в себе си властта, а правителството е безсилно пред тях. Премиерът Али Зейдан беше заложник на политическите игри от месеци, преди вчера да бъде свален от поста си, а от миналия август страната няма външен министър.''

Демокрация ръйш ли,свобода,западни ценности и други таквизи Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

49 Оня Дето Го Трият | 12.03.201410:07

Много ме кефи как разни буйни патриотарчета тука се изказват компетентно как Украйна не била единно цяло (разбира се че не е), а бяс им излиза от устата ако някой намекне, че същото може да се каже и за България.
Нима населението на България е единно цяло?
Нима Турция не може да си отцепи половината територия под предлог, че защитава своите тук?
То даже Индия може да ни нападне под предлог че брани своите половин милион тъмни съграждани тука Много щастлив

Обаче на чужд (украински) гръб е лесно да се политикантства пиши, пиши
   

оценка

+1 -1