8 страховити въпроса за илюминатите | webcafe.bg
Webcafe

8 страховити въпроса за илюминатите

Webcafe.bg, Фил Едуардс, Vox
20.05.2015, 18:47 (обновена 24.05.2015, 09:18)
пари, долар

Има убедителни аргументи, че Всевиждащото око над пирамида върху доларите произлиза от масонската символика

Стане ли дума за сенчести групи, които контролират света, рано или късно стигаме до илюминатите. Те са тези, които оглавяват списъка на всеки уважаващ себе си последовател на конспиративните теории.

Страницата Illuminati във Facebook има 3,4 млн. харесвания. Случайно стечение на обстоятелствата? Нейдете така.

Мадона поства песни в тази група, а YouTube канали, привиждащи в почти всеки известен човек илюминат, имат по 200 000 абоната...

Марк А. Фенстър, професор по право от университета във Флорида и автор на книгата "Конспиративни теории: тайната и властта в американската култура", обобщава дълготрайното присъствие на илюминатите в масовото съзнание така:

"Абсурдно е, че се взима едно тайно съдружие, което е съществувало преди повече от 300 години, и до ден днешен продължават да се излагат аргументи за адекватността му сега. Самият факт, че дискусията около илюминатите още се поддържа, е поразителен".

Илюминатите не винаги са били някаква безумна химера - те са били напълно реална група с амбициозни цели.

И действително - илюминатите вече не съществуват, но фактът, че много хора все още имат параноични убеждения за тях разкрива много - не толкова за тяхната власт, колкото за съвременната ни култура.

1) Кои са илюминатите?

В исторически смисъл понятието "илюминати" е свързано с баварските илюминати - тайно общество, просъществувало само десетилетие - от 1776-та до 1785-та година.

Тази организация била основана от Адам Вайсхаупт, германски професор по право, който вярвал дълбоко в идеалите на Просвещението. Неговият "илюминатски орден" е имал за цел да популяризира тези идеали сред елита.

Вайсхаупт е искал да просвети членовете-илюминати в областта на логиката, филантропията и други светски ценности - така че те да могат да влияят на политическите решения, когато се доберат до властта.

"Доста амбициозно за група от 6-9 души, но наистина има доказателства, че те са искали да контролират света", казва Крис Ходап, съавтор на "Конспиративни теории и тайни общества: ръководство за начинаещи", написана от него и Алис фон Канън.

Целите и репутацията на илюминатите често е надминава реалните им възможности, отбелязва Ходап.

В началото групата е била съставена само от шепа хора. А дори и в най-големия си разцвет, илюминатите са били между 650 и 2500.

Вярванията на илюминатите са се разпространявали и сред други групи - илюминати например са ставали членове на масонски ложи и по този начин са привличали членовете към своето собствено, конкурентно тайно общество.

2) В какво са вярвали илюминатите?

Има интересни исторически доказателства за странните ритуали на илюминатите, както и за идеалите им.

По всичко изглежда, че те са правили необичайни неща, че са използвали символи (от рода на совите), че са възприемали псевдоними, за да избягват идентификация, че са имали сложни йерархи от рода на Novice, Minerval и Illuminated Minerval, които са разграничавали елита от масите.

В началото, според Ходап, илюминатите не са имали доверие на никой, който е по-млад от 30 години (за разлика от нашия министър на здравеопазването). Известно е и че членовете на това тайно общество са били крайно параноични и са използвали подобен на шпионския протокол, за да запазват в тайна самоличността на членовете си.

Въпреки че са спазвали много странни ритуали, те всъщност са отстоявали възгледи за света, отразяващи идеалите на Просвещението - идеите за рационалното мислене и за самоуправлението.

Настроени срещу църквата и монархическата власт, илюминатите са били по-близо до революционерите, отколкото до управниците на света, тъй като са се стремяли да подкопаят могъщи институции от рода на монархията.

3) Успяли ли са илюминатите да завладеят света?

Историците са склонни да мислят, че в най-добрия случай илюминатите са имали скромен, да не кажем незначителен успех, в опитите си да постигнат влияние. Разбира се, и днес много хора вярват, че илюминатите контролират света. Доказателството на конспиративната им теза е очевидно: ако всемогъща тайна организация доминира света, така или иначе никога бихме разбрали за това. Нали?

Друг момент от познанието за илюминатите е, че често е трудно то да се различи от това, което знаем за масоните - нивата, на които те проникват и властта, с която се смесват.

Също толкова трудно е да се отграничи влиянието, което реално са имали. Едно обаче можем да твърдим - в равнение с представите на хората за влиянието им - очевидно доста по-малко.

Знаем, че сред илюминатите е имало по-видни представители на обществото - херцози и други лидери, личности, влиятелни за времето си, но забравени сега. Някои източници твърдят, че писателят Йохан В. Гьоте е бил член на групата, макар че други оспорват тези твърдения.

Естествено, влиянието на илюминатите зависи от това в кои твърдения за тях вярвате.

Ако мислите, че техните революционни идеали са се разпространили и към други групи като например якобинците по време на Френската революция, то илюминатите очевидно са извършили успешна дейност.

Ако смятате, че тези идеали биха се наложили така или иначе - то очевидно и напълно в духа на рационалното мислене, изповядвано от историческите илюминати, сте съгласни, че организацията е била просто любопитен, краткотраен феномен.

4) Защо изчезват истинските илюминати?

Показателно колко могъща е една организация е, ако един-единствен човек еднолично успява да сложи край на съществуването й.

"Илюминатите са ликвидирани", казва Ходап. "А след тях са се опитали да възраждат организацията през годините, но повече като схема за печелене на пари".

През 1785 година, херцогът на Бавария Карл Теодор забранява тайните общества, включително илюминатите - и въвежда сериозни наказания за всеки, който се присъедини към тях. (В България имаше опит неотдавна да се забрани на членовете на съдебната власт и на политици да членуват в тайни общества - неуспешен.)

Повечето от тайните на групата са разкрити и огласени.

Ако вярвате на повечето историци - с това настъпва и краят на съществуването на илюминатите.

От момента на разтурването на тайния орден обаче, митът за тях се разраства.

Както се описва в "Енциклопедия на конспиративните теории в американската история", открити документи в домовете на висши членове на ордена на илюминатите като Ксавиер фон Звак потвърждават някои от най-зловещите теории за илюминатите, от рода на мечтите им за световна доминация и култово поведение, въпреки че тези документи може и да преувеличават истината за групата.

5) Щом илюминатите са изчезнали, как легендата за тях продължава да съществува?

Почти веднага след разтурването на ордена се зараждат конспиративни теории за групата.

Най-прочутите конспиративни теории са дело на физика Джон Робисън, който през 1797-ма обвинява илюминатите, че са проникнали в редовете на масоните. Абат Августин Баруел допринася за "конспирацията", като доразвива теорията, че тайни общества, включително илюминатите, стоят зад Френската революция.

По-късно някои от основателите на САЩ успяват да засилят интереса към илюминатите от другата страна на океана.

През 1798-ма Джордж Вашингтон пише писмо, в което обсъжда заплахата от илюминатите. Той самият вярва, че тази заплаха е избегната, но споменаването им от него всъщност само засилва мита за тях.

В паниката, предизвикана от анти-илюминатските книги и проповеди, Томас Джеферсън се оказва (неоснователно) обвинен, че е член на групата.

Въпреки че тези ранни паники около илюминатите отминават бързо, те създават на групата легитимност, която по-късно придава на тезата за многовековна конспирация още по-голяма убедителност.

6) Свързани ли са илюминатите с масоните?

Конспиративните теории винаги са били популярни в САЩ, но в продължение на векове илюминатите са предизвиквали по-малко страх от масоните.

През 1828-ма е създадена антимасонска партия, която да се бори с тайната организация. Въпреки че тя скоро прекратява съществуването си, масоните остават любим източник на параноя в Америка.

Тъй като илюминатите са набирали много от членовете си в Европа чрез масонските ложи, двете групи често са обърквани.

До известна степен параноята около масонството произлиза от реалното влияние на ложата в САЩ.

Много от основателите на Америка, доказано, са членове на масонски ложи. Някои основни американски символи също произлизат от масоните: има убедителни аргументи, че Всевиждащото око над пирамида върху доларите произлиза от масонската символика. Има обаче и аргументи, че то е християнски символ; онова, което знаем със сигурност, е че то няма нищо общо с баварските илюминати.

Ранната параноя по отношение на масоните може да ни помогне да проумеем конспиративните теории за илюминатите в наши дни.

"Хората използват понятие като "илюминати", за да дефинират всичко, което не харесват или което противоречи на техните ценности", казва Йозеф Учински, политолог в университета в Маями и съавтор на "Американски конспиративни теории", заедно с Джоузеф Парънт.

7) Защо през XXI век хората все още вярват в илюминатите?

Илюминатите никога не са изчезвали напълно от масовата култура - за тях винаги се е говорело под сурдинка, на фона на събитията.

Но в средата на 70-те години, те се завръщат с гръм и трясък заради литературната трилогия, която придава на групата едновременно плашещия и абсурдно смешен имидж, който тя притежава сега.

Трилогията "Илюминатус" на Робърт Шиа и Робърт Антон Уилсън представя илюминатите с иронична безпристрастност.

Тази трилогия се превръща в фундаментален елемент на контракултурата и преплитането в нея на реални изследвания с фантастични елементи, връща илюминатите отново в центъра на обществения интерес.

"Тя беше отличен пример за стила на иронизиране на елитните форми на власт след 60-те години", казва Марк Фенстър. "Тази иронична визия за конспиративна теория е изключително масово разпространена. И може да бъдете и сериозен конспиратор, но и същевременно да се шегувате с нея".

Оттам нататък, илюминатите се превръщат периодично в главен герой в популярната култура - примерно в свръхпопулярния роман на Дан Браун "Шестото клеймо". В най-различни субкултури групата често се комбинира със сатанизъм, митове за извънземни и други идеи, които са били тотално чужди на първите баварски илюминати.

Учински уточнява, че повечето американци в момента не вярват реално в илюминатите.

В проучване на конспиративните теории, което той провежда през 2012 година, няма хора, които открито да заявяват, че групи от рода на масоните или илюминатите контролират политиката.

Въпреки това, те остават трайно в колективното човешко съзнание, служейки като повод за шеги и източник на слухове.

8) Ще ме убият ли илюминатите, защото съм прочел този материал?

Със сигурност вече знаете твърде много, ако сте прочели този материал. Пазете се и се оглеждайте внимателно за скрити символи!

Oще: америка  дан браун  илюминатия  конспиративни теории  конспирация  масова култура  масони  тайни общества  томас джеферсън 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 01.03.201722:35

"Ако вярвате на повечето историци - с това настъпва и краят на съществуването на илюминатите."

Има една дума: злото винаги се опитва да те убеди, че не съществува.

Илюминатите, въпреки, че официално съществуват за кратко, успяват да проникнат в германското общество. То се оказва изключително благодатна почва за тях като в последствие те го завладяват, деградират, и въвличат в най-бруталните войни на 20и век ПСВ и ВСВ.
Макар ПСВ да става причина за много ограничения наложени върху Германия, илюминатите остава сравнително непокътнати. А германците все така гостоприемни към тях (не случайно един от най-великите германски философи Ницше се е подигравал толкова много със германския народ, и е посочвал, че германците са лениви, и твърде лесно се подчиняват пред евреите).
Преди ВСВ илюминатите проникват достатъчно в германското общество, за да поставят начело онзи умствен фалит Адолф Шикългрубер - "Хитлер". Той може ни е наистина е вярвал, че може да победи сталиновия СССР, но (вероятно) е бил подведен.
Бързите успехи на нацистките войки в началото на войната рещу СССР, разбира се, са факт, но какво стои зад тях? Стои предателството на съветските офицери, които също така са проникнати от заразата, и нарочно действат бавно, недисциплинирано, и демотивиращо за войниците си. Не случайно Сталин провежда чистка сред офицерите си по време на самата война, за да се отърве от продажниците. В последствие обръща хода на военните действия, и тогава се вижда, че мита на германското превъзходство е изграден върху деградивните действия на тяхното разузнаване и скритата пропаганда, която то провежда.
За нацистите има надеждни сведения, че са се кланяли пред техния идол бафомет. Което означава, че са сатанисти. Това от своя страна е пряко свидетелство за действията на илюминатите, тяхното съществуване, силата с която са се сдобили преди и през ВСВ, и човеконенавистноста на техните действия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2017, 15:01

5 Dimo Ivanov.1593906817304380 | 28.02.201715:05

Точно си е истина. Всеки който не вярва е прост ! Доказателствата за Илюминати е на всякъде ама има прости хора за които ниската интелигентност е като превръзка за очите ! Колкото и да обиждате тези които твърдят за тях, че същяствуват- те съществуват и управляват света дефакто. Или има малоумници които ги боли от истината и нарочно неискат да я узнаят и плюят по просветените.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

4 Astarot | 21.05.201512:08

Слабо ме интересува, дали са илюминати, масони, тамплиери, сатанисти или кой както иска да си тълкува нещата... Имената и етикетите са нещо повърхностно и безсмислено. Тайни общества е имало и ще има, независимо от етикетите им.
Неоспорим факт е, влиянието на банковото лоби върху световните правителства, най-вече западните. А в основата на банковото лоби от повече от 200 години седят всичките клонове на фамилията Ротшийлд. Това са хората, от които изцяло зависи кръвоносната система на всички икономики, а именно финансите. И до голяма степен са свързани и със собствеността на големите корпорации.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

3 LaForce | 21.05.201510:53

наблюдавани сте
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2012, 07:09

2 Галфонсо | 21.05.201510:42

"Учински уточнява, че повечето американци в момента не вярват реално в илюминатите."
Абе не знам американците колко вярват и колко не, ама нашите тролове, безработни михлюзи, кибичещи по цял ден в нета и скучаещи пенсионери вярват като стой та гледай Смее се За тях точно илюминатите водят заговор за унищожението на КЛЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ...ха-ха-ха
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 21.05.201508:41

Абсурдно е, че се взима едно тайно съдружие, което е съществувало преди повече от 300 години, и до ден днешен продължават да се излагат аргументи за адекватността му сега.
...................................................

Ако не е стандартната за Кафето грешка при превода, за мен е доста странно как така един университетски професор може да допусне толкова сериозен гаф с въпросните "повече от 300 години"....
   

оценка

+0 -0