Българските "нацисти с добри сърца" | webcafe.bg
Webcafe

Българските "нацисти с добри сърца"

Татяна Ваксберг , Дойче Веле
24.01.2012, 12:43 (обновена 24.01.2012, 15:42)
фенове

Снимка: © PodTepeto.com

Футболните агитки са расистки на много места по света, но в България този факт се радва и на допълнителна украса - публичната среда толерира това

"Ние сме нацисти със добри сърца, мразим комунизма и черните деца" - така припяват не само ултрасите по стадионите, но явно вече и журналистите. Скандалът със "7 дни спорт" показва, че на дивашкото му е уютно в България.

Футболните агитки са расистки на много места по света, но в България този факт се радва и на допълнителна украса - публичната среда толерира това. Преди няколко дни вестник "7 дни спорт" излезе със заглавие, в което се казваше, че в ЦСКА ще играят две "чернилки".

Макар и да беше призован от Българския Хелзинкски комитет да се извини за думата, вестникът не го направи, а главният му редактор Юлий Москов дори на два пъти заяви, че тази дума не е расистка и не е обидна, че е използвана случайно.

Разликата между тук и там

Тази семпла вербална реакция буди още един въпрос към ръководството на "7 дни спорт" - този път не за расизма, а за журналистическата несъстоятелност. Една от първите функции на журналистиката е умението й да опише точно даден феномен и да го назове с точните думи.

Тя не може да се държи като агитка от ултраси, които огласят стадионите с маймунски звуци, а после казват, че това не било обида към чернокожите играчи, а случайно излязъл от устата им звук. Тя не може да пее с гласа на половин стадион: "Ние сме нацисти със добри сърца, мразим комунизма и черните деца."

В България често се твърди, че агитките са расистки почти навсякъде в Европа и затова няма причина да се притесняваме особено. Това дотолкова частично е вярно, че граничи с лъжата. Вярното е, че европейските стадиони произвеждат расистки прояви. Но не по-малко е вярно и това, че тези прояви се разследват от мениджъри, журналисти и следователи, а накрая се и наказват.

Този последен щрих е основната разлика между българското и изграденото общество. За устойчивите демокрации е свойствено не това, че си нямат проблеми, а това, че противодействат на тези проблеми. За такива общества е въпрос на чест да прокарат демаркационна линия между приемливото и неприемливото, цивилизованото и дивашкото.

В българския случай виждаме точно обратното - желание за все по-пълно сливане на публичните личности с езика и хоризонта на агитките от стадионите. Точно това е проблемът със заглавието в българския вестник - че причислява пресата към онези, които тъкмо пресата би следвало най-остро да отхвърля.

Че какво й е на думата "негро"!

Впрочем, това поведение много прилича на поведението на уругвайския футболист Луис Суарес, играещ за английския Ливърпул, който наскоро беше наказан за расистко изказване към друг футболист. Думата, заради която той трябваше да плати глоба от 40 хиляди паунда и да пропусне 8 мача, беше думата "негро".

В опит за защита Суарес каза, че в неговата страна думата „негро" изобщо не е обидна и той е свикнал така да си говори. Този аргумент беше сметнат за ирелевантен, а защитата на наказания футболист - за недостойна.

Собственият му клуб Ливърпул се отказа да обжалва наказанието. Защитиха го обаче в един български спортен сайт - там пишеше, че наказанието било проява на расизъм към самия футбол.

P.S. Заглавието на първа страница на вестник "7 дни спорт" от 18 януари 2012 г. "Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки", е форма на дискриминация на расова основа, се посочва в принципна позиция на омбудсмана Константин Пенчев по случая.

"Смятам, че определението "чернилка" в цитираното заглавие има обиден и унизителен характер и представлява форма на дискриминация на расова основа", смята Константин Пенчев. Според него още по-обезпокоително е, че главният редактор на вестника не вижда нищо расистко в заглавието и обяснява, че "чернилки" е уличен жаргон, но не и обидна дума.

Юлий Москов действително защити заглавието на ръководения от него вестник, като неколкократно подчерта, че то било жаргонно и тиражно и че тази си говорели всички, но в него нямало нищо обидно.

Константин Пенчев подчертава, че не е срещу използването на т. нар. уличен жаргон в българските медии, когато същият се употребява за експресивно насочване на вниманието към определен проблем или подчертаване на авторска теза.

"В случая обаче смятам, че съдържанието на определението "чернилка" не е употребено в посочения смисъл, а има за цел да обиди и внуши омраза към конкретни малцинствени и етнически групи", казва омбудсманът.

Oще: 7 дни спорт  агитки  вестник  негро  омбудсман  фенове  футбол  чернилки  юлий москов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

66 critic | 03.02.201204:44

Мисленето... нали за това идеше рече? Та мисленето е процеса, който бай Смешко забрави някъде вървейки по пътя към националното достойнство. А може би, бай Смешко си изхарчи цялото налично мислене в търсене и анализиране на причините, поради които Европа ни размахва пръст. Все пак си остава една гигантска загадка по отношение мисловния процес на бай Смешковци. Или по-скоро няколко големи (но не гигантски) загадки. Кои са загаките ли? Ами ето:

1. Как тъй бай Смешко разгада най-тънките завоалирани намерения на тези лицемерни мерзавци от Европа, как така успя да нагласи техните намерения и в миналото и в бъдещето, а от друга страна... не можа да се сети за основния очевиден виновник в разказа за сглобяване на маси?

2. Как тъй бай Смешко е толкова културен, логичен, смешен (ползвайки виртуозно чувство за хумор), и усещащ уловките, но не можа да се сети, че намека за иврит е една шега-уловка, при това най-елементарна. И не само елементарна, а и често срещана. Ако се беше замислил бай Смешко, така както мисли по въпросите с целенасоченото насаждане на вина у клетите Българи, тогава... мигновено щеше да зацепи, че използването на скоби в случая е симетрично, т.е. знанието на Иврит се използва в същия контекст като порастването.

3. Имаше поне още две шеги-гатанки. Кои са те - остава за домашно.

Диагнозата е ясна - бай Смешковци трябва да пораснат и да научат Иврит. Или на по-прост език казано, трябва да узреят и да натрупат повече знание. Почти всеки узрява, но.. за иврита не е очевидно. Та в този смисъл, надежда има, по-тежки случаи - бол, но като цяло е тъжно. И най-тъжното е, че причината за мрънкането на бай Смешковци е тяхното мрънкане. Или на по прост език - ако бай Смешковци се бяха научили да са критични първо към себе си, то и тогава щяха да слушат по-малко критики отвън. И заради отказа на бай Смешковци да помислят навреме, ще ни размахват пръст и за черните и за циганите и за четенето и за мисленето.

Е - сложно ли е? Предполагам е смешно. И разбира се - прекалено сериозно. И сега нещо съвсем сериозно, и за първи и последен път - в личен план. Знам, че ще се подразниш като го чуеш, но ще ти го кажа. Ако прекалено се дразниш си повтаряй, че няма нищо лично, но пък е сериозно.

Сигурен съм, че ще запомниш нашия "диалог". Това не е хвалба, а обратно. Сигурен съм понеже имам дългогодишен опит от Български форуми, и някои неща ги научих по "трудния начин". Радвам се, че спря да пишеш. Това показва, че макар и нищожно, ти е останало някакво виртуално достойнство. Приятелски съвет - не е зле да решиш дали ще се лигавиш или ще си сериозен. Виртуалните катъри (кръстоски между магарета и коне) никой не ги уважава. Хубаво е, че нямаше злоба. Това е рядко. И прозрение може би те чака. Ама не е много вероятно. Ще си поговорим след 10 години ако искаш. Тогава вече със сигурност ще си пораснал. Дано си научил иврит. И нали помниш - нищо лично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 18:56

65 Kpaxian | 02.02.201211:19

Хе-хе... бай булгар ще ми квалифицира кой какъв бил по расов признак... Все едно мангал-нацист Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

64 critic | 31.01.201219:04

Следващата, а може би най-важна, забележка в пост 47 беше, че проблемът е в мисленето, а не в четенето. Това и баба го знае ще избърза да каже бай Смешко. Ами да беше слушал баба си тогава, разбирач по всичко, щеше да каже моята баба.

Праволинейното и първосигнално мислене е най-лошия съветник. Примери? Ами ето примери. Засега само три. Понеже трябва скоро да излизам от тоалетната.

1. Забележка от Дойче Веле за едно откровено глупаво заглави --> Дойче Веле мисли единствено (!) как да обвини всички, иначе толерантни, Българи, заключава бай Смешко.

2. Обсъждаме расизма при Българите---> бай Смешко образова останалите как всички останали са много повече расисти.

3. Случай със сглобяване на маси, където един дебил обвинява всички, но не и себе си ----> ела да ти кажа как да сглобяваш маси, се перчи бай Смешко.

Пример 3 има поне още 3 подпримера, където бай Смешко непрекъснато намеква "ти ми се обади за да ти помогна". Бай Смешко дори не може да зацепи, че в случая никой не се интересува от неговите всестранни способности и, че точно за това иде реч, като се каже праволинейно мислене. Всичките фенове на Бай Смешко, навярно, тръпнат в очакване да се отвори една тема "Неволите на човекът-оркестър", където Бай-Смешко ще може, вече с пълно право, да се разтвори и да пише за себе си. Но, докато тази тема е само бъдеще, буйната кръв на човека-оркестър ще трябва да кипи безславно, а тупането в гърдите си ще се усеща, както си му е реда, само от Бай Смешко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

63 critic | 30.01.201218:48

Както беше упоменато и преди, Бай Смешко обича да заклеймява. Например "общи приказки". Пост 47 бил общи приказки според нашия "специалист по всичко". Ами да помислим "заедно", колко са общи приказките в конкретния случай. Пък може да се окаже, че Бай Смешко е класически случай от общото, макар и да си мечтае да е общия случай на частното.

Да започнем от началото на 47. Заглавие или подзаглавие. Заглавието може да е "расизъм", но подзаглавието е "възприемането на расизма". Заглавието може преднамерено да съдържа думата "чернилки", но подзглавието е да се експериментира примитивната реакция на публиката при прочита на тази дума. Заглавието може да е очевидно неправилно, но подзаглавието е дали ще се приложат съответните законови мерки. Защото никой не казва в пряк текст, че Българите са расисти. Авторът на статията е много внимателен (внимателна), акцентирайки главно върху пост ефекта от изцепката на "7 дни". В една нормална европейска държава, такова заглавие ще отнесе, минимум солидна глоба, а в "общия" случай, поне едно уволнение. А при нас? При нас Бай Смешковци припяват "ти кой си, че ще ми кажеш аз кой съм".

За Бай Смешко, ЕС и неговата законна база са насочени изключително да вменяват вина на невинни, отрудени, и толерантни държавици като България. Ето какво четем от пост 48:

Цитат: "опитите да се наложи расистко и репресивно отношение на властите в цивилизования свят спрямо нормалните бели хора, единствено с цел да има лостове за постоянен натиск срещу тях."

Някой ако е пропуснал думата "единствено", да се върне и да прочете горния цитат наново. За Бай Смешко е важно, че някой го натиска с лостове, но не и защо го натиска. На Бай Смешко няма да му мине и през ум, например, че при едно законово общество се следват законите независимо дали му изнася или не. На Бай Смешко не му се и разсъждава върху простия факт, че след като сме станали доброволно член на един съюз, сме длъжни да следваме съюзните правила.

Нека да поплачем заедно, четейки по нататък пост 48:

Цитат: "И при това положение ти се притесняваш, че изчерпан откъм идеи и интелект спортен журналист е използвал провокативно заглавие и заради този факт приписваш на целия ни, иначе изключително толерантен народ, расистки възгледи? "

Да, народът може да е толерантен, но тълкуването на "събитията" на Бай Смешковци е далеч от всякакви съверемени обществени принципи. Написана е глупост. Обидна глупост за голяма част от обществото. Ако някой се съмнява, че на някой тъмнкож ще му е приятно да разбере какво е заглавието, може спокойно са се регистрира при... хирург на.... мозъка. И изобщо - защо е написана тази глупост и от кого - това изобщо важно ли е, толкова? Важното е, че някой трябва да си носи последствията. Както Суарес. Пък после като си платиш, мрънкай колкото си искаш, как обичаш всички, как от малък си научен на толерантност, как на твоя езикобидите не са като на онзи език, и как само си тествал общественото мнение с една глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

62 strawsPulledAtRandom | 30.01.201210:43

Като не можеш да се хванеш за нищо, казано от мен, започваш да спекулираш и да ми приписваш думи и твърдения, които никога не съм изричал. Много те тревожи от какво разбирам и от какво не разбирам. Никога не съм намесвал секса например, но е пиперливо да го вкараме в разговора. В никакъв случай не се правя на експерт (секс-машина, йееее), но явно основните познания и умения, които имам, са достатъчни за да имам дете и още едно на път. Най-общо казано, зная кое къде влиза. Друго не твърдя. Същото и по отношение на историята, политиката, културата. Никога не съм се правил на разбирач, просто тези теми се засягат от дискусията ни. Нахално си позволих да използвам такива аргументи в спора. Между другото, досега не си ми отговорил на нито един от тях. Съжалявам, че се интересувам от история, явно не постъпвам правилно (ех, колко добре би било, ако само ти разбираше, а не да ти се пречкам на теориите с разни глупави исторически събития и процеси). Съжалявам, че сглобяването на маса е доста елементарно за един средноинтелигентен човек (като ученик проектирах къщи, да се надяваме, че масите не са много по-сложни). Налага ми се и от математика да поразбирвам, все пак е част от професията ми. Отново поднасям извиненията си, нахално е да имам някакви познания и в тази област. Съжалявам, явно действително съм виновен, че имам интереси извън тясноспециализираната област, в която работя. При това съм обикновен гои. Съзнавам вината си и посипвам главата си с пепел.
Също така обчиам да лепя етикети - от сорта на "дървени глави", "бай Смешко" и т.н. Дали не е време да преодолееш нежеланието да надникнеш в собствения си двор, вместо да хвърляш камъните в съседния?

"...Обича да защитава народа си особено, когато никой не е казал нищо лошо или конкретно за него..."
------------------
Досега ми обясняваше колко сме нетолерантни и нетърпими към различните, изведнъж атаките станаха мними и плод на въображението ми. Никой не бил казал нищо лошо за расизма ни? Сигурно така мисли и оня англичанин, който дойде в Пловдив, град с хилядолетна история и култура, и от цялото си пътешествие, видя само циганските катуни и Азис? Защо не видя същите тези неща в съседни държави? О, да, статиите на дойче веле са толкова леки и приятни за четене от един българин. Опс, отново запонах да използвам конкретни аргументи, а зная, че бягаш от тях като дявол от тамян.

"...Това беше увода. След малко ставам примерен или по точно започвам с примерите, т.е. цитатите. Знам, че никой не чете. Все пак - търпение..."
--------------------------
Ааааа, разгеле! Тъкмо се бях отчаял. А, то сега пък, като взех, че ти повярвах... Смее се
Слушай сега, наистина ми бешее забавно да се драча с теб, но имам чувството, че приемаш нещата прекалено насериозно. Ако и аз се опитам за кратко да бъда сериозен - четейки писаниците на малък брой хора по форуми, можеш да останеш с вечатлението, че постоянно си търсим виновник - цигани, турци, евреи, т.н. Ако наистина можеш да събереш две и две, ще ти е ясно, че това, на което попадаш в Интернет по ред причини не може да бъде представителна извадка на възгледите на един народ. Макар, че наистина напоследък имам усещане, че хората започват да се маргинализират, но това според мен се дължи именно на все по-широката палитра от обвинения, подмятания, наставления и т.н. по отношениое на етническата, расовата и сексуалната ни толерантност. Прав си, наистина донякъде заставаме в отбранителна позиция и отказваме да ни поучават, но при всичките сипещи се наистина злобни нападки (скролни до началото на страницата и имай предвид, че тази статия е направо щадяща), при положение, че виждаме липсата на такова отношение на по-старите, със самочувстие на уж по-"цивилизовани" държави от ЕС помежду им, просто няма да реагираме различно. Може би наистина е пресилено да твърдя, че това е официална политика на ЕС, но със сигурност е възприет начин на поведение от безброй неправителствени организации и празнодумци на свободна практика - да ритат трупа на умрялото куче, което представляваме в момента. Позволяват си да го правят, защото наистина сме на опашката икономически, социално и т.н и оправдават заплатите си и усвояването на "едни пари". А така постигат обратен ефект и сякаш насила се опитват да ни направят нетолерантни. Обидно е да ме наричат "расист" заради филма "Капитан Петко войвода" с ясното съзнание, че по времето, когато е заснет, чернокожите в Щатите все още не са имали нормални човешки права. И да - наистина ще продължавам да гледам първо бай Благой (тези, които ни обвиняват), защото не можеш да искаш от другите това, което ти самият не правиш. Когато Великобритания се справи с вилнеещите банди по улиците си, да дойде снима филми в Столипиново. Но преди това е добре да погледне първо себе си, преди да обвинява нас колко гадно живеели циганите. Защото не ние сме шампионите по лицемерие.

Наистина ще те оставя вече да си пишеш сам, доста време ти отделих. Позабавлявах се, но бях и доста сериозен на моменти. Ако имаш мъничко желание за обективност, ще прочетеш поста ми не през призмата на комплексите и омразата. Може дори да се съгласиш с някои неща. Твоя си работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

61 critic | 29.01.201218:53

Бай Смешко не е лош човек. Дори напротив. Той е едноверемнно всетсранно развита личност и специалист по всичко. Интересува се от политика и история, при това прекалено. Разбира се, разбира от секс. Интересите към културата идва като естествено продължение на интелекта му, а дори е и математик. Тук сравнението с Шак (баскетболиста) е неизбежно, припомняйки си крилатата фраза "Аз съм като Питагоровата Теорема - никой не може да ме реши". И да не забравяме - Бай Смешко знае как се сглобяват маси. И изобщо знае кой знае, какво знае, кога знае, и за кого знае. Той е доста неоправдан защото срещу него непрекъснато се сипят "общи приказки", докато той, горкия, троши клавиатури да пише конкретно... за човека "отсреща". Обича да лепи етикети, да прави изводи, да дава съвети, да обобщава, да обяснява на другия какво е искал да каже (другия), и най-вече, обича да се шегува. Сарказма, обаче, този стар негов приятел, му оказва понякога лоши шеги, както ще се види по-късно.

Бай Смешко, за съжаление, е прекалено докачлив. И по перверзен начин патриот. Обича да защитава народа си особено, когато никой не е казал нищо лошо или конкретно за него. За народа му. От друга страна е непремерено пиперлив с шегите си. За съжаление, има заболяване на дебелата си кожа и не може да приема люти шеги отвън. Особено характерни са всички шеги по посока други (чужди) народи, раси и култури, както и структури и дейности. Разбира се, тези шеги са по повод мнимата "яростна" атака срещу собствения му народ. Атака, която само той и неговия типаж вижда и разфасова. Виртуалните нападки срещу други народи и раси не го правят расист, защото, по подразбиране той се защитава от обвинението, че е расист. Самото обвинение към народа му е част от глобална и "очевидна" конспирация. А и по принцип, както знае всеки логик, този който се защитава с нападки, не може да е виновен.

Еднопосочността на характера на Бай Смешко е класически израз на манталитета "ти кой си да ми казваш аз кой съм". Ако някой иска да визуализира този наперен манталитет, може да си представи сцената от филма "Шофьор на Такси" където Роберт Де Ниро казва на огледалото "You talking to me?": http://www.youtube.com/watch?v=4e9CkhBb18E

Това беше увода. След малко ставам примерен или по точно започвам с примерите, т.е. цитатите. Знам, че никой не чете. Все пак - търпение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

60 strawsPulledAtRandom | 29.01.201213:21

"...Значи, все пак бай Смешко не бил толкова зает (защо ли пак не се учудвам)?..."
---------------
Е, за удоволствия винаги намирам време Усмивка А разговорът с теб е истинско удоволствие Усмивка на бира Бях зает за момента, но нямаше как след това да не намеря време и да пропусна плодотворната дискусия... Между другото, тя за какво беше? Защото постоянно бягаш от въпроса, та вече забравих. Както и да е, Смешко е подходящ прякор за мен в тази тема, защото усмивката не слиза от лицето ми, докато ти пиша. Скоро не бях се забавлявал така във форум.

"...Обещавам, обаче, да бъда прост, разбираем и примерен."
-----------------
Сигурен съм, особено за първото. Но, все пак, не пропускай да вкараш и някой термин за псевдонаучност, както се опита преди един пост - статия е все пак. Макар да е на тема "расизъм" и да е предназначена за еврейски читатели, а това означава, че ще я излапат като топъл хляб - все едно статия за световното '94, предназначена за позастаряващи български футболни фенове или статия за величието на завоеванията на Александър, предназначена за БЮРМ-ска аудитория.

Иначе, ако трябва да бъда сериозен, ти си едно доста тъжно явление. Евреин, който твърди, че българите са расисти. Дядо ти се върти в гроба си.
Ето затова трябва да оповестяваме фактите от историята си на висок глас, по-висок и от крясъците по наш адрес, че сме били расисти - а да надвикаш кресчендо не е лесно. Ако искаш да поизмиеш частично петното, което хвърляш върху паметта на дедите си с неблагодарността си към техните спасители, можеш да обявиш публично извиненията си за глупостите, които твърдиш в тази тема. Убеден съм, че няма да го направиш, но дано поне малко неудобно ти стане. Ето затова избягваше така старателно историческите ми аргументи. Може би не си изгубил всичко човешко и ти става поне малко чоглаво, като ти припомня какво са направили за вас родителите и дядовците ни, а вие с какво ни се отплащате. Дали? Надали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

59 critic | 28.01.201223:18

Значи, все пак бай Смешко не бил толкова зает (защо ли пак не се учудвам)? В следващите си постове ще те наричам бай Смешко, главно, понеже се оптиваш да си смешен, но не, или въпреки, че изглеждаш смешен отстрани. Надявам се да се включваш между постовете като музикално оформление ускорявайки творческия процес. По телевизора няма да се видиш, а за статията ми нямаш достатъчно подготовка за да я прочетеш (освен ако не знаеш иврит), камо ли и да я разбереш (освен ако преждевременно не пораснеш). Обещавам, обаче, да бъда прост, разбираем и примерен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

58 strawsPulledAtRandom | 28.01.201222:09

"...Ще те включа като типаж в статията, която пиша..."
------------------
Мамо, мамо, ще ме дават по чиливизора!
Къде го удряш, къде се пука. Предложих да му помогна с мебелите, той пък си пише статията с моя помощ. Кажи какви маймунджилъци искаш да правя, ще се жертвам. Преди доста години се забавлявах като провалях някакви тестове, които една студентка по психология ми правеше. Знаех някои от елементарните трикове, като разни контролни въпроси и т.н., да не говорим, че и да не ги знаех, пак си беше на супер ниско ниво. Може би беше тест за измерване на устойчивостта на субекта на отегчение, не зная. Както и да е, нямам особено високо мнение за вашите алабалистики. Според мен професията ти обяснява липсата на логика в дискусията (ако изобщо може да се нарече дискусия старателното ти заобикаляне на темата). Добре, че поне инженерите не се занимават с такива глупости, че щеше да ме е страх да минавам по мостовете и през ЖП-тунелите. Разбираш ме, нали - мелиш си някакви глупости я под статия в Уебкафе, я в своя собствена, отсреща се лигавят мощно, обаче ти невъзмутимо развиваш нАуката към нови висини. НАуката за расизма. Да не пропуснете да направите дялове в психологията, социологията и политологията за това най-важно напоследък явление. Което се илюстрира от фрустрацията на някакъв човек, недоразбрал как да завие винтчето. Нищо, че героят в тази битова сага можеше да бъде чернокож, а продавачът - бял. Или пък жълтокож и червенокож. Единият или двамата от тях можеше да бъде гей. И какво искаше да докажеш - че щом бай реднек не може да си завие една бурмичка и затова обвинява бай негър, то значи аз, през седем земни кълбета в осмо, съм расист, твърдоглав и обвинявам все другите? И разбира се, да не пропуснем да направим индукцията - всички българи сме расисти. Поклон, човече поклон , това ми дойде изневиделица като Ойлеровото e^i*pi +1 = 0, в което членовете (уж) нямат нищо общо помежду си.
Отново ти пожелавам успех и настоятелно те моля да се развиваш в настоящата си област и в никакъв случай да не се преориентираш към инженерни науки, при които резултатът от труда ти може да бъде опасен за живота и здравето на околните. А в момента, за щастие, най-голямата опасност от твоя страна е да ме накараш да си разлея питието от смях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

57 critic | 28.01.201219:02

Цитат: "А относно сглобяването на маси - кофти, следващия път ще знаеш как се прави. Макар да е странно, че си сгрешил готова маса с разпробити отвори, комплектовани сглобки и винтчета и т.н... "

Сигурен бях, ама абсолютно сигурен, че това ще е реакцията ти. Оставаше да е нещо друго и да ме накараш да съжаля за всичките ми постове под тази статия. Та - както и да го сучеш, каквито и саркастични куки да залагаш, както и да се опитваш да го извърташ, че обвинявам всички (!) Българи, в крайна сметка попадна точно в рамката. И тази рамка не се нарича твърдоглавие или дебелокожие. Казва се праволинейно мислене и отказ да се приеме реалността на проблема. Изтъркан опит да се приложи непохватния трик с връщането на топката. Защото разказът с масите освен базиран на мой познат е и диагноза. За хората, които все друг им е виновен, че са сгрешили. За хората дето обичат да крещят "ти кой си, че ще ми кажеш аз какъв съм". А в случая не чернилката или жълтурите или дори евреите, а... масата... масата е расизма.

Обичаш да залагаш вицове-куки, а в крайна сметка клъвна по най-левашкия начин. Тази дискусия е един ескперимент на човешкото псевдодостойнство. И да напуснеш и да останеш, надали ще има ефект, защото общо взето и досега си говорихме сами на себе си. Аз обаче получих своето. Да, признавам - егоист съм. Ще те включа като типаж в статията, която пиша за екстензорните рефлектори и връзката им с расизма. Като израз на коректност, в следващите постове ще скицирам изводите. Ти, разбира се, си прекалено зает и сигурно ще си говоря (пак) сам. Което, изгледжа, е по-добре. Знаеш къде е вратата... И все пак - мерси!
   

оценка

+0 -0