Бойко Борисов - роден за президент | webcafe.bg
Webcafe

Роден за президент

Петър Николов 16.05.2011, 16:18 (обновена 19.05.2011, 07:29)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Ще допусне ли Бойко Борисов промени в Конституцията в частта й за гражданството на президента

Трябва ли президентът ни да е българин по рождение?

Да  
Не  
Какво значение има? Може да е гражданин на ЕС.  
Все едно ми е - от него нищо не зависи.  

Може пък премиерът Бойко Борисов да е съвсем прав да обяви кандидата на ГЕРБ чак през август - два месеца преди изборите в края на октомври. Я какви компромати се появиха при тези, които си ги казаха отрано...

Най-силният съперник на френския президент Никола Саркози за предстоящите догодина избори - и бивш шеф на МВФ, Доминик Строс-Кан бе обвинен в сексуално посегателство. Аферата, която гръмна, го посече още преди първичните избори на социалистите, тъй като финансистът е една от техните кандидатури. А президентските избори във Франция са догодина...

Президентът Барак Обама тъкмо обяви официално номинацията си за втори президентски мандат и в САЩ пламна със страшна сила, още по-яростно отпреди, темата дали президентът е роден американец - т.е. в Кения или в Хаваите, обявени за американски щат през 1959-а.

Американската Конституция, както и българската, не дава право на хора, които не са американци - или българи, по рождение, да се кандидатират за поста държавен глава.

Добре подхранван от републиканците - и Доналд Тръмп, скандалът, раздухан из целия нет, принуди Web 2-президента, както наричат Обама, да публикува на сайта на Белия дом акта си за раждане. Конспиративната теория обаче разколеба доста американци, сред тях и тези, засегнати от други подобни - че тайно президентът изповядва мюсюлманството...

Преди сертификата за раждане на Барак Хусейн Обама от 1961 г. да види бял свят обаче, в законодателното събрание на Хаваите бе внесено предложение за промяна на закона за неприкосновеността на личния живот, което позволи на документа да стане обществено достояние.

Впрочем, подобен скандал беше спретнат по време на президентската кампания през 2008 г. на кандидата на републиканците Джон Маккейн, който е роден в американска военна база в зоната на Панамския канал... Двама адвокати - от средите на републиканците и на демократите, проучваха въпроса, за да се произнесат единодушно, че Джон Маккейн е допустим като кандидат.

Българин да се наричам...

Темата за гражданството наистина вся големи вълнения в САЩ. Изследвайки я по-дълбоко, много анализатори смятат, че тя е "нещо повече от заговор" и обичаен предизборен компромат. Според един от тях, професорът по история от университета "Тафт" Джоузеф Пинайл, това е свързано с белия супермачизъм в САЩ.

Колумнистът на "Маями Хералд" Ленърд Питс-младши го нарече "дълбоко расистко празнословие". А Майкъл Томаски в "Гардиън", че birther конспирацията преследва определена цел -  "тя би трябвало да е единственото обяснение за това как този чернокож мъж е стигнал до Белия дом"...

Но и в България се надига дискусия по темата. Българин по рождение и изискването да си живял 5 години в България са сред условията за издигане на президентска кандидатура. Подобни критерии отрязаха от достъп до състезанието за държавен глава Андрей Луканов, роден в Русия, Георги Пирински, роден в САЩ, както и Симеон Сакскобургготски - макар и роден в България, но неживял в нея с пет години продължителност към 2001-а.

В понеделник, 16 май, в един и същи ден, през две различни медии, две различни фигури - политик и лидер на най-голямата опозиционна партия, и бивш конституционен съдия говорят едни и същи неща.

Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за "Труд" на въпроса: "Всички знаем, че сте роден в Херсон (Украйна) и по Конституция не би трябвало да можете да се кандидатирате за президент. Но когато експертите на БСП коментират призива на Борисов партийните лидери да издигнат кандидатурите си, някак забравят това. Да не би да имате таен коз?"

дава следния отговор:

"Тези текстове в Конституцията (кандидатът да е български гражданин, роден в България, и да е живял последните 5 г. в нея) са приети конюнктурно - единият заради Царя, другият заради Луканов. Ако г-н Борисов гарантира подкрепа на групата на ГЕРБ за промяна на тези текстове в Конституцията, съм готов да се кандидатирам. Но не мога да рискувам БСП да се окаже в един момент без кандидат и за втори път след 1996 г. да изиграем все същата сценка".

По-късно през деня пред агенция "Фокус", Димитър Гочев, бивш конституционен съдия, бивш съдия от Европейския съд по правата на човека, съдия в Постоянния арбитражен съд в Хага и заместник-председател на Съюза на юристите в България, казва същото.

"Изискванията - президентът да е българин по рождение и да е живял последните 5 години в страната, са анахронизъм и спокойно да бъдат премахнати от гледна точка на конституционното законодателство.

Навремето през 1991 г., когато се изработваше Конституцията, от чисто политически съображения го въведоха това изискване - кандидатът за президент да отговаря на две условия - да е български гражданин по рождение, а другото - да е живял през последните 5 години в България. И едното, и другото го въведоха с оглед конкретни хипотези. Едната беше евентуално Андрей Луканов, а другата - Царя".

Възможно ли е

Думите на Станишев, естествено, не са случайно изпуснати. В крайна сметка задявката с лидерите я започна Бойко Борисов, който се "зачуди" как така партиите не си издигат лидерите. Но от промяната на тези условия, в случай че отпаднат, биха могли да се възползват и други. Чисто теоретично - Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, които пък ги препятства изискването последните пет години да са живели в България...

Но промяна на Конституцията и изборните правила за държавен глава като цяло не може да се правят в 12 без пет. До приключване на парламентарната сесия в края на юли има по-малко от два месеца и половина.

Но какво пречи, ако ще се променя основният закон до края на юни - заради Пакта за финансова стабилност, както обеща премиерът Борисов, да се промени и в тази му част. Ако се осигури съгласие обаче.

Пред агенция Фокус друг бивш конституционен съдия Георги Марков обяснява, че едва ли до края на юни е възможно да се осъществят промени в Конституцията.

"Процедурата - според чл. 154, 155, 156 от основния закон, включва предложенията за промени в Конституцията да се разглеждат в НС не по-рано от един месец и не по-късно от 3 месеца след постъпването им. След това парламентът приема Закон за изменение и допълнение на Конституцията с мнозинство 3/4 от народните представители, на три гласувания в различни дни.

Ако предложенията получат по-малко от 3/4, но не по-малко от 2/3 от гласовете на всички, предложението се поставя за ново разглеждане в пленарна зала не по-рано от 2 и не по-късно от 5 месеца след това. При новото гласуване, предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от 2/3 от всички".

Едно обаче е кристално ясно. В случай че в парламента наистина се задействат механизми за промяна на Конституцията в частта й за критериите за избор на президент - и бъдат подкрепени от ГЕРБ, предстоящото състезание за президентските избори може доста да се промени по отношение на тези, които ще се включат в него. И да предпостави възможния изход.

В Европейския съюз например баронеса Катрин Аштън стана външен министър не специално заради някакви страхотни свои качества, а по простата причина, че се търсеше жена - при това социалист. Тъй като президентът на ЕС се посочва от ЕНП - европейските десни, договорката беше втория пост в общността, който се създава по силата на Лисабонския договор, да е на човек от редиците на ПЕС. Така дамата спечели - въпреки че номинацията на британските лейбъристи, от чиито редици е и Аштън, беше на Дейвид Милибанд.

Дали подобна схема не се задейства и тук? Все пак, ГЕРБ са в ЕНП, така че по дефиниция са десни. Ако пак социалист наследи Първанов, приемствеността - главно кадровата, в много сектори се запазва...

Ако и президентските избори бъдат спечелени от ГЕРБ - а в това едва ли някой се съмнява, ако се кандидатира Бойко Борисов, цялата власт се консолидира съвсем в едни и същи ръце. Опасно за малка страна като България - от една страна. От друга - какво пък толкоз - ГЕРБ е Борисов, но Борисов си е Борисов, не е ГЕРБ.

Ако Борисов не се кандидатира, всяка друга фигура от ГЕРБ - без значение Цветанов, Цецка Цачева или Фандъкова, спрягана и за вицепрезидент на Б.Б., не са печеливши за държавен глава.

Виж, Бойко Борисов например в двойка с Меглена Кунева като негов вицепрезидент, вече са наистина чудесни за предизборен плакат.

Но всичко това засега са само теории. Да изчакаме риалитито. Няма да ни бавят много.

Oще: бойко борисов  георги марков  георги първанов  гражданство  димитър гочев  конституция  меглена кунева  президент  промени  сергей станишев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 22:46

17 KKK_20 | 05.06.201123:37

Защо да променяме критериите? За да угодим на този или онзи политик?
Нормално изискване е да е живял последните 5 г. в страната, в противен случай е далеч от проблемите и.
Нормално е и да е български гражданин по рождение, а не с по- късно придобито българско гражданство.

Сега се сещам, че Миглена Кунева не отговаря на изискването да е прекарала последните 5 г. в България. Чуди се Явно, че и за това има вратички Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

16 Чинчифон | 04.06.201118:12

Правилата на демокрацията не допускат огромната армията от негласуващите безпартийни граждани да участват със свои предложения в надпреварата за президент.Това е право само на партизаните,които излъчват подходящи послушковци от своите среди.За това,ако в надпреварата за президент не участва първият ни космонавт и други,доказани български откриватели и учени,не намирам никакъв смисъл да се преструвам на избирател.И да вярвам на вулгарната лъжа,наречена демокрация.Стига вече! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2011, 15:39

15 Uti | 19.05.201113:09

Крива ви е анкетата! Въпросът е дали трябва да е роден в България а не дали да е гражданин по рождение, което (поне за мен) е неизбежен критерий. Не виждам нищо лошо бъдещият президент да е роден някъде другаде от български родител(и).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 13:15

14 Чарли Шийн | 19.05.201111:31

аз за неуспешен кмет не бих казал, човека натисна за някои неща - за да ги видим направени

колко години "строихме" метро преди това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 10:54

13 николай василев | 18.05.201107:55

добре де ,неуспял пожарникар ,не успял ген.секретар,неуспешен кмет ,пропаднал.дървен глава ,кокво липсва само за гомемият шлем а Много щастлив неуспял президент и после съд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2011, 11:34

12 Kalin Filipov | 17.05.201122:28

Ух как може някой да харесва това недоразомение ББ то кви ле клоуни се нагледахме Жорж Яне Бойчев Кулековлллл а сег това нещо наречено ББ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

11 simlevs | 17.05.201122:16

Бесен До кога ще ни пробутват КОМУНИСТИ - гоце ,съветскея поданик станишев (станал такъв за да не отбие редовната си военна служба в България ) и ментето (като Гл.секретар на МВР ,кмет на София и като Министър - председател ) б.борисов (АГЕТНТ буда ) .Последният е най - полезен в някой Старчески дом - да сменя памперси и да разтрива уши (справка КЪРВАВИЯ ДИКТАТОР т.живков и нищожеството от Мадрид симеон кобурготски ) .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

10 M_I_R | 17.05.201122:01

всички партии и личностите в тях са толкова компрометирани...
има ли някакво значение кого ще номинират за кандидат-президент?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:50

9 Ама друг път | 17.05.201120:15

Какви президенти имахме?Член на бившето Политбюро,философ,адвокат,Гоце-агент и историк,ще си имаме и Б.Б/или Серго Пича/.Следващият е синът на Цар Киро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

8 pueblo | 17.05.201116:10

Смее се изберете ГО за президент,но после ще трябва да го избирате и за шеф на европа(скоро ще има и подобна длъжност),после за началник на северното полукълбо,след това за управител на цялото кълбо......и най-накрая ще трябва да го подкрепите и срещу НАчАЛНИКА МУ,който гледал от горе Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0