Минута мълчание за българското училище | webcafe.bg
Webcafe

Минута мълчание за българското училище

Силвия Димитрова
13.03.2016, 20:47 (обновена 04.06.2016, 11:53)
Ученици след тест

Снимка: © Getty Images

Резултатите от програмата за международно оценяване на учениците PISA показват, че „около 44% от учениците са функционално неграмотни по математика". Таблицата за умножение остава непозната за мнозина. Има ли смисъл да отваряме дума за басейна, който се пълни от три тръби?

Едва ли мониторинговият доклад на Европейската комисия в сектор "Образование" ще направи впечатление на тези, който трябва да стресне, да събуди, да ги подтикне към незабавни мерки - отчаяни и драстични.

В него се казва: „Около 40% от 15-годишните ученици в България са функционално неграмотни, защото не са в състояние да разбират и анализират това, което са прочели".

Но нас това не ни плаши - всяка година статистиката за неграмотността на българските ученици е все по-смразяваща и всеки мислещ човек разбира, че бъдещето няма да е никак добро, да не кажем, отчайващо.

Някой ще трябва да лекува, обучава, строи, пише, говори. Кой?

В невинен разговор за професионалното ориентиране четиринайсетгодишно момиче споделя, че иска да стане екскурзоводка, но не може да изрече думата, признава, че няма познания по география и не ползва чужд език.

По-страшното е, че няма и намерение да запълни празнините. Как тогава?

Българското образовение унищожи любознателността на децата и напълно игнорира възможността мечтите им да са свързани с обучение, нови знания, наука. По тази причина снимките на нашите медалисти от международни олимпиади се споделят толкова често - те вече са толкова редки изключения, че ние групово се гордеем с кратките проблясъци в чудния свят на знанието.

Колко нелепо би изглеждало дете, което доброволно отива на кръжок по математика, корабомоделизъм, шев и кройка? Защо забравихме, че уменията на ръцете развиват мисленето?

Децата ни вече не са сръчни и изобретателни, защото нищо не правят. Те не могат да си зашият копче, да си изпържат яйце. И ако това не са проблеми на образованието, то нищоправенето рефлектира и върху способността им да си намират източници на информация.

Те могат да избият цялата вража войска в игра пред компютъра, но не могат да си намерят материали за автор или произведение въпреки многобройните образователни сайтове.

И така се раждата „бисерите" им, които не могат да предизвикат усмивка, а кървави сълзи. Защото глупостта, неграмотността и непукизмът не са весели неща.

Странно е да се жали за вимето на майката-крокодилка, защото крокодилчето-бозайник я хапело. Или, ако поетично е казано, че „лирическата героиня е родена от веда" да се запише, че е родена от „говеда".

Добре, не познавайте поезията, не я харесвайте, но мислете.

Възможно е във време на объркани ценности и потъпкани идеали ние самите да се превръщаме понякога в говеда, но толкова не искаме вие да ставате телета. Телета с таблети.

Първосигналните реакции, плъзгането по най-лесното, нежеланието за развитие, пълното отсъствие на мисъл сътворяват нелепици, които не носят само почуда.

Бай Ганьо търгува с розово масло - написано „розово месо".

Пред двореца са пажовете - „плажовете".

Усещат духА на Коледа - прочетено „дУха на Коледа"... Смях, бурен смях.

Навлизаме в познатата лексика - ограничена и немощна. „Егаси якия филм, начи!"

Вече и съчинения не могат да се пишат - фантазията се подпира на две счупени патерици и няма с какво да се облече - няма думички.

"Ако бях невидим" - няма благородни постъпки, добри дела, а „ше тепам сички".

Резултатите от програмата за международно оценяване на учениците PISA показват, че „около 44% от учениците са функционално неграмотни по математика". Таблицата за умножение остава непозната за мнозина.

Във втори клас не могат да направят разлика между умножение и деление. Великата тайна „с толкова по-малко" и „толкова пъти по-малко" остава неразгадана завинаги... Има ли смисъл да отваряме дума за басейна, който се пълни от три тръби?

Ситуацията е наистина страховита. Можем да нападнем социално изтърбушения български учител, който не е креативен, търпелив и всеотдаен будител.

Можем да потърсим вина в незаинтересования родител.

Можем да поискаме сметка на управляващите в образованието.

Но истината е, че в нашето общество образованието не е ценност. Ние забравихме неговото огромна значение, принизихме ролята му. И се унищожихме.

 

Oще: pisa  български език  грамотност  деца  диплома  литература  математика  неграмотност  образование  олимпиада по математика  основно образование  писане на съчинение  поезия  природни науки  ученически бисери  училище  функционална грамотност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

36 deowin | 17.03.201615:55

>всеки разговор се изражда в отвратителни обиди и псувни

Така е.
Само че обидите и псувните никога не идват от мен, а от другата страна. В случая, теб с "простак".
Опитай се да намериш и цитираш дори една обидна дума в моите коментари. Не дума, която те обижда, а такава, която обективно не може да носи друг смисъл отвъд просто обидния такъв. Ще ти дам примери - простак, каруцар, дебил, идиот, свиня, прасе, педал и т.н. Това са обидни думи, защото употребата им няма как да има друга цел, освен да обиди. Мисля, че е доволно очевидно, че никой тук не е буквално животното прасе, никому не е професията да кара каруца, и не си спомням някой да е споменавал изрично да има хомосексуални наклонности, които направили обръщение като "педал" поне технически правилно, макар и очевидно несвързано с каквото и да било, което разискваме тук.

Тоест, разбирам отлично, че ти се иска да ме принизиш до собственото си ниво на човек, който се аргументира с лични обиди, защото качествената разлика в нивата ни не ти е комфортна, но това не става като просто излъжеш, че и аз ползвам обидни думи като простак и каруцар. Такива ползваш ти. Не аз.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 17.03.2016, 12:11

35 Сийка Зайкова.989334204487721 | 17.03.201612:14

Напълно съм съгласна с позицията на пишещия, но не мога да не отбележа с огорчение, че е допуснал грешки в правописа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

34 Nikkor | 17.03.201610:11

Не се прави че не си разбрал.
Пълен простак си не защото имаш друго мнение, а защото ни наричаш "отпадъци". Без значение дали контекстът е еволюционен или просто битов.
Тук има двама с които всеки разговор се изражда в отвратителни обиди и псувни. Единият е сещаш се кой, другият си ти. Просто той си псува като каруцар, какъвто всъщнот е, докато твоите ругатни са по перфинени.
Между другото дискусия вече няма. Приключил съм с теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

33 deowin | 16.03.201621:13

Хах.. Значи съм завършен простак, защото имам различно мнение от теб?
Не друго, просто ми е интересно как би реагирал сам на собствения си изкривен начин на аргументиране за да знам какво очакваш от мен.
Е?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

32 Nikkor | 16.03.201620:29

Значи все пак сме отпадъци, а?

Е те затова си завършен простак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 16.03.201620:08

>май хората тогава бяха по-възпитани от вас, родените и "възпитани" в демократичните времена

Не съм от родените след 89та, което също означава, че имам преки наблюдения върху възпитанието на хората по онова време. Не мисля, че бяха по-възпитани, определено не бяха по-загрижени за обществото, и нивото на емпатия беше по-ниско от сегашното.
Разбирам, че един опростенчески и наивистичен поглед назад вероятно ти казва точно противното, но, ако е така, то вероятно би било защото не взимаш под внимание колко потиснати бяха хората, как се налагаше да наричат черното бяло, да не казват това, което имат предвид, а това, което се очаква и прочие.

>онези които изказваме различна позиция сме все " всичките отпадъци

Удобно, но напълно грешно, преиначаваш това, което казах.
Не сте отпадъци защото имате различна позиция. Отпадъци сте заради причините, които изброих, а те нямат нищо общо с позицията ви и доколко е различна от моята лична такава.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

30 Nikkor | 16.03.201610:17

То не бях "..ъъ..копулиран", "двуличен", "противен", "гнусен" .

Онези които изказваме различна позиция сме все " всичките отпадъци в еволюционен контекст" ???

А ти по рождение ли си такъв завършен простак, или си станал такъв откак си зад онеана?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

29 Nikkor | 16.03.201608:09

"Хора като теб са ми дълбоки противни с гнусното двуличие на това да ...бла-бла-бла"

Чувството е взаимно, уверявам те. Идея си нямаш ти колко си противен със назидателния си и поучителен тон.

Аз продължавам да отказвам да правя нещо - да давам данъците си, да назидавам, да поучавам, да преподавам - на хора които не ги е еня за самите себе си, за които обаче видиш ли съм им бил длъжен, щото утре те това и онова за мене.

Продължавам да мисля че единственият начин те да разберат, че така не могат да продължават, е да бъдат оставени да се провалят в живота. Край кофите за смет в България има опашки от такива неуки, неграмотни, безработни идиоти.

Да ти потретя, че наистина не чуваш и не виждаш - трябва да се обръща внимание на другите 56% - иначе и тях ще изгубим. Пък белким това се окаже стимул за останалите 44%. Щото другото не работи и само пълни гушите на разни уж загрижени.

Що се касае до възпитанието в омразния ти социализъм, то не учеше хората на самостоятелност и отговорност, но май хората тогава бяха по-възпитани от вас, родените и "възпитани" в демократичните времена.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

28 Алилуйщина | 16.03.201600:58

„Правя всичко това само по вътрешно убеждение и искам да помогна. Аз се съпротивлявам, това значи - съм жив! Защото рано или късно идва края на човека. И тогава ще ми е мъчно и няма да си простя, че не съм си мръднал пръста, когато е трябвало да кажа на хората истините, до които съм стигнал, за да им бъдат по възможност от полза. Защото обичам България. И каквото съм,аз съм благодарение на българския народ и на българския език. Имам дълг към този народ. Ето това не могат да го разберат сега младите хора, с които разговарям. Думата "дълг" за тях е непозната.

Това, заради което Левски е отишъл на бесилото. "България е от 10 години полигон за изпробване на съвършено непознат досега механизъм за претопяване на цял един народ и разграждането на държавата му със съдействието на самия този народ и основните му институции, които заработват в един момент по чужда програма, без видимо нарушение на нито един от основните принципи на Конституцията и демокрацията. По-кратичко казано, обреченият за бесене насапунисва сам въжето, налага си примката на шията и сам изритва бурето под себе си."
/Николай Хайтов/

Преди 25 години имахме 95% грамотност, после реформирахме и реформирахме, и реформирахме и сега имаме 40% неграмотност и още искаме да реформираме?!?
“Родих се интелигентен, но образованието ме съсипа...!”

Ето и причините за ДЕРЕДЖЕТО на българското образование ..
https://chitanka.info/text/27318/90
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

27 Mako | 15.03.201622:11

deowin | 15.03.201620:35

Хора като теб са ми дълбоки противни с гнусното двуличие

***********************************

Аз пък си падам по титанични, умълчаващи се след насиране шизоиди, като теб Смее се
   

оценка

+0 -0