Г-н Борисов, борим се за децата, на които баща сте Вие | webcafe.bg
Webcafe

Г-н Борисов, борим се за децата

Мария Благоева, Национална асоциация за приемна грижа , Facebook
24.01.2013, 12:28 (обновена 28.01.2013, 10:32)
деца

Снимка: © Getty Images

Редно ли е да има 5000 деца в домове и повече от 600 семейства, в които няма настанени деца

Здравейте, г-н Премиер,

Казвам се Мария Благоева и съм приемен родител на две деца, едното от които е вече доказал се чернокож младеж на почти 18 години, който учи в елитно училище и танцува в известна танцова група.

Има много награди по хип-хоп и брейк и е вече познат в артистичните среди. Определя себе си като щастлив младеж с надеждно бъдеще и това е така.

От почти четири месеца при мен е настанено и второ дете на 5 годинки, което при настаняването не можеше да говори и сочеше с пръст предметите, издавайки нечленоразделни звуци. Знаеше само думите "искам", "няма" и "дай".

Сега, само след 4 месеца, детето е един малък бърборко, който не млъква, познава почти всички букви и цифри, може да брои до 20 и знае песнички и стихотворения. Темпото, с което се развива, говори за добро бъдеще на отличен ученик и съвестен гражданин.

Ако обаче момчето беше останало в домовете, един ден щеше да бъде обявено за бавноразвиващо се и присъдата му да бъде прочетена. Това, което искам да кажа е, че моят малък приятел е изключително умен, но просто не е имало кой да му подаде ръка и да го насочи в правилната посока.

За съжаление, съдбата на 7-те му братя и една сестра не е такава. Най-големият от тях вече е в затвора, а един от останалите, които са настанени в домове е доказан наркоман. Всички деца си приличат удивително, но останалите просто не са имали шанс. Те са умни и красиви по своему и биха тръгнали след всеки, който се наеме с тяхното развитие.

Ако бъдат научени на християнски ценности, добри обноски и добро образование, те ще бъдат  отличници в това. Ако обаче, бъдат научени да крадат или пласират дрога, те ще бъдат отличници и в това, защото са много способни деца.

Пиша Ви всичко това, за да покажа ясно и недвусмислено  ползата от приемната грижа.

Развитието на потенциала на всички деца от домовете в правилна посока, зависи от средата, в която бъдат поставени, т.е. от настаняването им в приемни семейства.

Като член на Управителния съвет на Националната асоциация по приемна грижа, съм в течение на проблемите на приемната грижа в страната.

Г-н Премиер,

Налице е тих бойкот на приемната грижа.

Ако поискате справка за броя на утвърдените приемни родители, при които все още не са настанени деца ще установите, че цифрата надхвърля 600. Много от тях са обезсърчени от напразно чакане и са на път да се откажат.

Ако поискате статистика за това колко деца не подлежат на приемна грижа, просто защото не е имало кой да им направи оценка и да задвижи документацията, ще бъдете направо шокиран.

Иначе казано, не се настаняват деца.

За удобно оправдание се използва репликата: "Ами те ги искат все руси и със сини очи, а такива няма!", което не е истина. Наглостта им стига до там,че жените от Видин, които се бяха подготвили да приютят деца за Коледа, бяха отхвърлени с  репликата: "Ами те са само циганчета, а вие ги искате руси със сини очи". Жените казват, че им е все едно, дори и "през комина  да са пуснати, за да почернеят" само да им ги дадат, но нищо.

Освен това, в Кюстендил има приемни родители, които чакат дете, но на които се прилагат други хватки - предлагат им се деца, които не отговарят на очаквания от тях профил. Дори да се съгласят, приемните родители трябва да преминат отново обучение, да чакат одобрение и така...

Не се наемам да гадая защо в много от регионите приемната грижа се бойкотира, но е факт.

Една от причините със сигурност е, че качественият приемен родител, след като вземе детето, вижда неговите проблеми и започва да изисква от отделите за закрила социалните служби да проявят адекватна персонална грижа, което създава съответен проблем.

Иначе казано, няма приемен родител - няма проблем.

С течение на времето качествените приемни родители биват подменяни с таква, които са на принципа "плащат ми само за това, детето да е нахранено и облечено, останалото не е моя работа" .

Крайно време е  да се проумее, че без всички останали приемната грижа може да съществува, но без приемни родители - не.

Г-н Борисов, обезсърчена съм.

Ние, приемните родители, сме принудени да се борим със социалните работници, които трябва да ни помагат. Ние сме принудени да се борим за децата, на които баща сте Вие. Когато социалните работници ни унижават, когато се заяждат с нас, тогава сме неудобни. Когато, обаче, дойде време да ни оценяват - ние сме онези, които трябва да се грижат за тези деца и да им се посвещаваме.

Бъдещето на всички тези деца по домовете зависи от средата, в която ще бъдат поставени, респ. от желанието на отделите по места да ги настанят в приемни семейства.

Г-н Борисов, редно ли е да има 5000 деца в домове и повече от 600 семейства, в които няма настанени деца?

Oще: бойкот  деца  приемни семейства  родители  социални домове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

11 Чинчифон | 27.01.201319:15

Драги Педер,
"Man are not prisoners of fate but only prisoners of their own mind!"
Franklin Delano Roosevelt-President of USA
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.12.2011, 04:00

10 БСПедер | 26.01.201323:48

Не на АЕЦ-Белене
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.12.2011, 04:00

9 БСПедер | 26.01.201323:20

Дано ГЕРБ спечелят още веднъж. Това писмо доказва, че управлението на ГЕРБ прави хората в България по -активни да изказват гражданската си позиция. Политическата активност на ГЕРБ и лично на БоБо насърчава гражданите в нашето общество да пишат писма до Президента, Народното събрание и Министър Председателя щото виждат , че сегашните управляващи са загрижени и имат професионално отношение към нещата и са сигурни, че управляващите ще решат техните проблеми. Конкретно тоя проблем който описва гражданката е съществувал от половин век в България , но хората едва сега решиха да пишат писма до Министър Председателя, щото виждат, че професионализмът на ГЕРБ и Борисов е истински и не е фалшив и кух като професионализма на БКП/БСП. Никой не пишеше такива писма когато тъпанарите от БСП бяха на власт, а проблемът съществуваше и тогава, но хората не пишеха защото знаеха, че неграмотниците от Mозитано -20 не могат да решат проблемите им. Не така стоят нещата при управлението на ГЕРБ. Трябваше да минат 23 години след промените, та българските граждани наистина да почустват свободата и демокрацията благодарение на ГЕРБ.
ГЕРБ са единствената надежда на българите, че ще се оправят. Дано пишат по-често, че хората да видят какви проблеми е имало преди и какви некадърници е имало преди при управлението на БСП.
God bless ГЕРБ!
In ГЕРБ We Trust!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

8 Чинчифон | 26.01.201314:48

Драга Мария Благоева,
Премиер,това е длъжност,а не доказателство за човешки качества.Подкрепям Ви по принцип,но като приемен родител и Вие трябва да осъзнавате сложността на правилното организиране на грижите за тези деца.Нашият премиер е доказал публично,че е в състояние да оценя магистрали по дължина,доколкото това са винаги положителни числа.Малко смесва цифрите с числата,но за сметка на това реже повече лентички от всички други премиери през 1300 годишната история на нашата Родина.А заедно с човешкото му очарование,той ни прави щастливи поданици на ръководител,който никога не греши!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2013, 08:48

7 Pena | 25.01.201315:55

"Като член на Управителния съвет на Националната асоциация по приемна грижа, съм в течение на проблемите на приемната грижа в страната."


Браво бе госпожо!
И как се уредихте за "приемен родител"-надявам се от текста по-горе на всички става ясно!

Няма такова понятие!!!"Приемен родител"!!!
Бих се грижила всеотдайно само ако ми се позволи осиновяване!!!
Без всякакви помощи от държавата!!!
Децата не са бройлери да ги захвърлиш след като ги отгледаш!!!

И ако не Ви е ясен бойкота аз ще Ви кажа-за да си вземаш дете трябват много, много пари!!!
Тези сополиви и изостанали дечица ги искат много хора, но трябва да се бръкнат дълбоко!!!
Вие знаете много добре това-не се правете на ущипана булка!!!
Аз отдавна съм се отказала да пълня джоба на някой доктор за да направя щастливо някое детенце!!!
Корупция и пълна абдикация на държавата и от този проблем!!!
А ако Вашите приемни деца са на Бойко/както пише в заглавието/съдете го за бащинство!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45

6 Ирина Irina Цанкова Tzankova | 25.01.201312:14

На ББ не му пука за децата
за пенсионерите
за работещите
за безработните
за природата
Пука му за магистралите
Извод -Всичко на асфалт,а всичко живо да се маскираме на колчета вместо мантинела .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

5 tougherty | 25.01.201310:18

Авторе, ти шегуваш ли се? Г-н Премиерът не може да прочете толкова дълга статия. Да не говорим изобщо, че г-н Премиерът се интересува основно от мачлета, магистрали, Станишев и предизборен ПР, а някакви такива апели са толкова далече от него, колкото е далече нашата държава от адекватността. Посредствеността е надлъж и нашир, а г-н Премиерът е нейно рекламно лице - не го занимавай с такива маловажни неща, той е зает човек.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 25.01.201309:22

требе да се отгледат начетени орки... се пак в бойков мангалистан един на 100 у добре да може да пише Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

3 aryan | 24.01.201316:33

Очевидно е ,че на другаря набеден премиер не му пука за децата на България,за младежите който тепърва ще се реализират в обществото или за утвърдените професионалисти, които с бодра крачка напускат пределите на милата ни родина. От много време ме обзема странното усещане ,че Балканите като цяло се ползват от Западните икономики за производство на бели роби ,поддържането на неадекватни правителства,смешните инвестиции във високи технологии и превземането на утвърдени наши пазари ,е показателно за имперският ред.На ЕС и САЩ им трябват бели хора ,не много умни, свикнали да живеят с малко пари и послушни като овчици,но добре адаптиращи се към различна среда и бързо усвояващи нови професии.Ясно е българина отговаря на всички критерии , изкарва си общо - подготвителното училище наречено България и беж да слугува на Западните господари, а васалите-директори назоваващи се министри ,депутати или президент си получават нужното заплащане и се пъчат в очите на слепците с обещания за светло бъдеще.Държавата се управлява от престъпници и безродственици , за които култура ,морал и чест са непознати понятия,а определението което употребяват за населението е "лош матреял".
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 24.01.201316:20

А аз тотално съм изтрещяла... Не мога да разбера заглавието...
Г-н Борисов, борим се за децата, на Вие сте баща
Дали би трябвало да значи
Г-н Борисов, борим се за децата, на (които) Вие сте баща? Чуди се
   

оценка

+1 -0