Eвалла на Вежди Рашидов | webcafe.bg
Webcafe

Eвалла на Вежди Рашидов

Ангел Иванов
10.01.2012, 11:05 (обновена 11.01.2012, 11:30)
васил найденов, вежди рашидов

Снимка: © БГНЕС

Не искам да защитавам смисъла на казаното от министъра на културата Вежди Рашидов (по темата за гейовете - бел.р.). Но искам да защитя откровеността му

Евалла на Вежди Рашидов! За смелите думи и за непукизма, за спонтанния отговор и за искреното изказване. ("Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа". - Бел.р.) Но преди всичко за бягството от политически коректното говорене.

Скучната практика на последното съвсем отдалечи политиците от хората. Заучените фрази и институционалният език допълнително направиха непривлекателни народните ни представители и министри - не стига че са некомпетентни и крадат, ами и говорят с клишета и популярни изрази, с които целят да предизвикват всеобщо одобрение или поне безразличие.

Стига толкова! Ето че сега министърът на културата между другото си призна, че не харесва хомосексуалистите (в интервю отпреди 12 години, частта от която е публикувана без негово знание и съгласие - бел.р.).

Посред изблиците на справедлив гняв спрямо признанието на културния министър поисках да го защитя или поне да защитя известен аспект от избора му да каже точно това. Не искам да защитавам смисъла на думите му, но искам да защитя откровеността му - така или иначе проблематична в светлината на поста, който заема.

Веднага да кажа. Нямам нищо против хомосексуалистите. Намирам ги за нормални хора и всички онези банални неща по темата. Истината е, че се уча да ги приемам, както и това, че всъщност няма значение с кого си лягаш и какво правите заедно в тъмното.

Думите на министъра сами по себе си са непристойни и даже отвратителни. Но адмирирам грешката му, страшно много ми допада инерцията на гафа, човешкия фактор, отказа от шаблона. "Един министър не може да говори така" - майната му на предписанието!

А дали може да говори квадратно и сухо за политическата воля и за политическата отговорност, за волята на избирателите, докато в кулоарите на парламента и в сепаретата на ресторантите реди тъмни схеми, а по-късно бие жена си?! И хайде да си кажем как и в нашата компания неизменно има поне един или няколко верни другари, които скърцат със зъби и хранят гейовете.

Аз искам полититиците да бъдат преди всичко нормални хора - противоречиви и склонни да бъркат - но да не са преднамерено добродетелни продукти на политическия пиар. Да представят народа такъв, какъвто е. Да няма бездна разлика между публичния и частния им живот. И да не му мислят толкова какво говорят.

И да, искам повече грижи за изкуството и културата. Да не се закриват театри, да се откриват нови библиотеки и да се стимулира повече новото българско кино.

Сега е на дневен ред да не се харесва правителството. Готините хора откриват пропуски и трупове в управлението на Борисов и хората му. Но не може да се отрече - а се отрича и се маркира като негатив - факта, че тази власт отвоюва много важна победа в полето на публичното говорене. Заговори на езика и с маниерите на хората от градове и села. Не мери много-много какво казва, но общо взето казва това, което мисли.

Може би затова навремето Ахмед Доган натрупа точки с признанието си за обръчите от фирми. Но това е друга тема.

Истината е, че политици а ла Берлускони и Саркози са далеч по-симпатични от такива, които хем не стават, хем са неискрени в публичните си изяви.

Oще: вежди рашидов  говорене  думи  политици  силвио берлускони 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.06.2011, 11:19

23 Vesela Angelova | 11.01.201223:09

Пък аз искам политик, който да не ми приказва, все едно е потен тираджия, който се чуди как да заглавичка митничаря на Калотина. Политикът е добре да говори на езика на народа, но е хубаво преди това да реши с коя част от народа иска да си говори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

22 fALLEN | 11.01.201222:58

оня, тоя олигофрен веждичката има далеч по-големи прегрешения от някаква пиянска изцепка, в някакъв бар (предполагам), пред някакви жълти курви от некой жълт вестник. но си прав де - като добавим и тая простотия - такива не трябва изобщо да са министри. ако че нямаме никаква култура или изкуства, Ако че е почти девета дупка на кавала целия ресор... просто този със сегашни, а както се вижда и минали, излагации трябва да го разкарат. алкохолици и малоумници няма нужда да ходят напред-назад по света, дянков и бочко ни излагат достатъчно по другите държави. остава и тоя халтурник...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

21 fALLEN | 11.01.201222:51

този олигофрен, набеден за художник или скулптор беше, и още по-набеден за политик, не се цепи за първи път. нито му е най-силната изява. нито липсват олигофрените, които му пригласят одобрително и оргазмично-онанистично.

нито пък е първия такъв олигофрен, нито ще е и последния. нищо ново...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

20 Vortep | 11.01.201220:16

"Всъщност Вежди Рашидов се извини като наблегна на това, че тези думи са казани в качеството му на "частно лице"" ... да, пак в качеството си на "частно лице" на 30 Ноември 2001 според в. "Сега":

"Скулпторът Вежди Рашидов, колегата му Емил Додов от ОДС в столичния общински съвет и полицай влязоха в кървава схватка под прозорците на кмета Софиянски на ул. "Московска" в София. От мелето полицаят излезе със счупен нос, Додов - с цепнато чело, а Вежди - със заплахи, че ще извика генерали."

Спомням си един наш "политик" от близкото минало, който каза: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер“
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

19 Fedar | 11.01.201220:07

Оня, не съм съгласен с теб, човече. И тук не става дума за обичане или мразене на гейовете, а за основен принцип - свободната мисъл и слово. Вежди не е казал "Гейовете трябва да бъдат репресирани и дискриминирани", а това, което казва, може спокойно да се преведе като "Аз не харесвам гейовете". Извинявай, но разликата е съществена - лично, съкровенно и неприкосновено право на всеки един човек да изразява чувства на одобрение/неодобрение към каквото и когото си пожелае.

Разбира се, ако го беше казал в качеството си на министър, тогава нещата щяха да са различни - защото тогава щеше да говори от името на институията си, а една държавна и обществена институция не може да си позволи да изразява такива сантименти. Но частното лице Вежди Рашидов е в пълното си право да не харесва когото си иска и точно това му право е същността на демокрацията. Също така, ако беше казал, дори като частно лице, нещо от сорта на "Гейовете трябва да бъдат вкарвани в затвора или психиатрията", тогава това логично не би трябвало да му позволи да бъде министър, защото в правото ни на свободно изразяване е преминал определена граница и е нарушил правата на други хора. Но не виждам по какъв начин "Не харесвам гейовете" или "Те са ми противно съсловие", казани в качеството му на скулптор, може да се считат за нарушаване на правата на който и да било.

Баси, това е все едно като видя някоя селска чалга-кифла, да нямам право да изкажа мнение, че за мен това е селска чалга кифла и че не харесвам такива жени. Това, което нямам право, е да и се бъркам и да искам насилствено да променям начина, по който тя се облича/изглежда. Но винаги, повтарям винаги човек има право да изказва неодобрение и несъгласие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2011, 13:02

18 choveka_s_mnenieto | 11.01.201215:54

Не мисля, че могат да се сравняват двете неща. Едното е престъпление, другото (все още) не е.
Едното и след 12 години ще е престъпление, а другото подлежни на промяна (човекът може да не мисли вече така, да познава повече обратни, които да са му приятни и т.н.).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 11.01.201215:44

Мен па ме тормозят лицемерни политици, а не гейовене разбирам
Гей я видя около мен, я не, ама тия двуличните дето после стават и крадливи са на всяка крачка и те ни скапват живота....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

16 Pavur Pezev | 11.01.201215:32

Още един цитат:''В България хомосексуалните активисти също прилагат целенасочен тормоз над всички, които считат хомосексуализма за ненормален. И не само. Автори на учебници са притискани да включват промоция на хомосексуализма. Езиковеди са притискани да премахват думи от речниците. Оказва се натиск хомосексуалната култура да се промотира в училище.

Това са белезите на това, което може съвсем аргументирано да бъде определено като хомосексуален фашизъм.

Трябва да се отбележи, че хомосексуалният фашизъм не се явява реакция на всички хомосексуалисти. Повечето от тях живеят добре интегрирани в обществото, без да натрапват на околните различността си. Тези, които налагат хомофашизма, са гей-активистите. Принципно, почти всеки вид активизъм е уродливо и крайно явление. Но когато се цели разправа с несъгласните, положението би следвало да се обяви за опасно. Идеологията на този нов феномен е реакционна. Тя се аргументира с дискриминацията на хомосексуалистите в миналото и цели налагането на ответна дискриминация към всички, които имат възражения срещу културата на хомосексуализма. Хомосексуалният фашизъм все по-рядко се бори срещу насаждането на омраза и против агресията срещу гейовете. Жертви на тази нова идеология вече стават обикновени хора, нямащи нищо общо с подобни крайности, а защитаващи традиционните ценности.''
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

15 Оня Дето Го Трият | 11.01.201215:11

Обратното е:
Не че един министър не може да говори така, а че един който говори така не трябва да става министър!
Не ми дреме за гейовете, но е лицемерно в лично качество и преди време да си един, после като министър друг.

И да, ако имаш срамни петна в биографията си няма да ставаш президент.
Тука говорим за едно необмислено изказване, но аз де да го знам някой друг - може да е откраднал милиарди "в лично качество" преди 12 години и сега да се прави на благ държавник....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2011, 13:02

14 choveka_s_mnenieto | 11.01.201214:41

Оня Дето Го Трият понеже той цитира мен аз ще отговоря.
Доколкото разбирам от коментарите основното възмущение е как ЕДИН МИНИСТЪР може да говори така. Точно това обясних - той не е бил министър по времето, когато са казани тези думи. Имало е да изминат едни 10 години преди да стане министър, а думите вече са били казани.
Не коментирам дали думите са правилни или не. Аз лично не мразя никакви хора стига да не нарушават законите на страната.
Аз аз сега изпсувам и след 20 години стана президент дали ще има хора които да казват "един президент не може да говори така".
   

оценка

+0 -0