"Божествени бракове" - това е слоганът на мюсюлманския сайт за запознанства www.qiran.com | webcafe.bg
Webcafe

Божествен брак - с партньор от Qiran

Илина Василева
15.08.2011, 10:32 (обновена 16.08.2011, 11:04)
мюсюлманки, жени, бурка

Qiran.com се управлява от мюсюлмани и се съобразява с ислямските норми за брак, като осигурява достъп до над 2 млн. потенциални брачни партньори

"Божествени бракове" - това е слоганът на мюсюлманския сайт за запознанства www.qiran.com, който ми попадна наскоро. Става ясно, че това е страница за мюсюлмански съпрузи, мюсюлмански брак и неангажирани мюсюлмани. В сайта можете да намерите публикации с цитати от Корана и съвети как да търсите своята половинка и да създадете успешен брак.

Нямаше как да не се запитам защо думата "мюсюлмански" присъства толкова често?  
Qiran.com се управлява от мюсюлмани и се съобразява с ислямските норми за брак, като осигурява достъп до над 2 млн. потенциални брачни партньори.

Важна особеност е задължителното поле с въпроса "Кой създаде профила Ви".

В информацията за себе си всеки потребител може да посочи каква религия изповядва, семейното си положение, етническата си принадлежност, семейни ценности, външен вид, дали има увреждания, образование, какъв е годишният му доход, кой е направил профила му, както и дали носи хиджаб.

Списъкът с лични данни изглежда безкраен. Нормално ли е това? Вероятно мюсюлманите нямат нищо против да дадат такава информация в интернет пространството.

Всъщност, ако разгледате сайта по-внимателно, ще откриете, че има потребители, които са посочили християнството за своя религия. Както се очаква от слогана на страницата, те са по-малко от мюсюлманите.

В общите условия, публикувани на страницата, е описано, че сайтът се съобразява с етичните закони на държавите, от които има най-много потребители, а това са мюсюлманските страни и държавите от Изтока.

Това ми прилича на претекст, който мюсюлманското общество използва, за да се затвори. И за да не бъде обвинено в религиозна дискриминация, то "формално" допуска и християнски потребител

Дали ако християните в сайта се увеличат, администраторите ще поместят на страницата цитати не само от Корана, но и от Библията...

Регистрацията в небезизвестния www.sladur.com обаче не изисква потребителят да даде информация за религиозната си принадлежност. Защо полето "Религия" на http://qiran.com/register/ е задължително?

И защо ако и християнският свят може да си направи християнски сайт за запознанства и три пъти да посочи определението "християнски", не го прави?

"Qiran" приканва към бракове, съобразени с ислямските норми. Дали ако един християнски потребител, който си търси брачен партньор, без значение от вероизповеданието, ще трябва да смени религията си...

Щом мюсюлманите използват виртуалното пространство, за да рекламират исляма, защо християните не се възползват от това свое право?

Навсякъде в интернет можете да станете свидетели на рекламата на "Qiran". Когато създавате профил в сайта, вие се съгласявате вашите снимки да бъдат разпространявани в кибер пространството с рекламна цел.

Не е ясно до каква степен ислямският свят се старае да преодолее своите предразсъдъци (както и християнският - бел. ред.).

Тук не става дума само за християните, а за представителите на всички религии, които се страхуват да потърсят брачната си половинка в Qiran, защото задължителното поле "Религия" на фона на трикратно употребената дума "мюсюлмански" ги дискриминира.

Oще: библия  брак  бракове  ислям  корана  мюсюлмани  партньори  профил  религия  сайт  християнство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

29 Nikolai Martinov | 17.08.201114:44

стария завет е книга, която описва колко богоизбрани са евреите, което е пълно безумие

във стария завет се описва нещо като персонален еврейски бог

той убива египетския народ (без да подбира лош или добър човек) заради еврейския

наказва всеки, който дръзне да мисли лошо за мошетата


е това е пияндурска история, написана от мазен чекид... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

28 Nikolai Martinov | 17.08.201114:40

а да не става на въпрос, че Исус е с палестински корен, а не с еврейски, но дългоносите си го присвоиха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

27 Nikolai Martinov | 17.08.201114:40

24 Sivelin Slavev | 16.08.2011 18:03

прочети я ти

ние стар завет нямаме! Религията ни е дадена от Исус и Неговите ученици, а не от дърт пръдлив дългонос пияница на име моше. Това преди Исус в еврейската религия не ни касае. Ние сме ХРИСТИЯНИ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

26 иван | 17.08.201109:52

@Sivelin Slavev

Възхищавам ти се, че си имал търпението на прочетеш Библията от край до край. Колкото до мене, Вехтия Завет съм го чел, признавам, избирателно. Мисля си, че Християнството само щеше да спечели, ако не бяха включени повечето от книгите от Еврейската Тора в Светото Писание на християните. (Навсякъде пиша „Вехтия завет”, защото така е написано в семейната ни Библия. В новите издания може би е „Стария Завет”.)
Особено в „Царства” има страници, които ми изглеждат възмутителни от всяка гледна точка. Но от друга страна, използвайки митове от Вехтия Завет, Томас Ман написа тетралогията „Йосиф и неговите братя”, която ме кара да се замисля дали съм прав.

Колкото до Исляма, не бива да бъдем суперкритични към нещо, което изобщо не познаваме. Не мисля, че имаме право да допущаме, че при близо два милиарда последователи на тази религия, всички те са примитиви и невежи. В интерес на истината, през най-мрачните години на европейското средновековие огнищата на цивилизацията са били в арабския свят. Факт е че много от книгите на Платон и Аристотел са преведени от арабски на латински, след като оригиналните преписи са били загубени. Арабите са имали бележити теолози, философи, астрономи, лекари....

При всички големи религии, с изключение на Будизма, където няма строго изградена иерархия, способни и безкрупулни хора са успели да ги оглавят и да ги използват за лични користни цели. Така че споделям отвращението ти от тези манипулирани доктрини, с които те зомбират религиозните хора.
Но ученията на Христос, на Буда, на Мохамед на Конфуции... са непреходни и са ни достъпни без намесата на попове и други свещенослужители, трябва да направим своя избор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 12:53

25 Nedret Recep | 16.08.201120:44

Всички коментари за или против исляма или за или против религиите, очевидно, са офтопик.

Разбира се, има хиляди сайтове и за запознанства за християни, ориентирани около християнските ценности:
http://www.google.bg/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=christian+dating

Ето един "Meet Christian Singles": http://www.cmatch.com/

И също толкова на брой има и сайтове за запознанства на евреи, ето пример: http://www.jdate.com/

Какъв е проблема на автора на статията всъщност? Бизнес, печалба от всякакви ниши - това е простичкият отговор, ако изобщо трябва да се запитваме защо има такива сайтове. Нямат нищо общо с религията. Коя да е религия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 17:24

24 Sivelin Slavev | 16.08.201118:03

Ники, прочети Библията и тогава пиши.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

23 Nikolai Martinov | 16.08.201114:12

Това за стария завет и новия изобщо ама изобщо не е вярно. еврейската религия и християнството са напълно различни религии и свързването на заветите с имена стар и нов е просто поредния опит на евреите да се крият зад гърба на някой. Единственото общо е, че е казано в еврейската религия, че един ден ще дойде месията, Друго няма нищо общо. Християнската религия започва с Исус и няма нищо общо с романтичната еврейска приказка за измамника моше как отворил морето и как го гонели египтяните (а същност истината е, че има такъв исторически факт, но моше и свитата му са гонени от Египет защото са крадяли).И никак не са се измъкнали даже напротив много са били убити от тях
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 16:32

22 Радева | 16.08.201111:38

Бог е един, всички религии го почитат и няма място за репресии на тема религия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

21 Rowan | 16.08.201110:36

Пичове, като свършите "теологичния" спор, вижте кое спомед мен е най-важното изречение и основна теза на статията:

"Това ми прилича на претекст, който мюсюлманското общество използва, за да се затвори. И за да не бъде обвинено в религиозна дискриминация, то "формално" допуска и християнски потребител".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 17:24

20 Sivelin Slavev | 16.08.201110:05

Иване, благодаря за поправката наитина са пророци, моя грешка, не бях сигурен как точно да ги напиша Намига
Относно атеизма ми ( не знаех, че толкова ясно се усеща ) чел съм наистина много литература по въпроса с религиите, основно Християнство, Католицизъм и Ислям и според всички американски и европейски изследователи Коранът е писан на базата на Библията от "служители" на Мохамед, защото той самият е бил крайно неграмотен и с доста увреждания и недъзи.
Относно Библията - запознат съм с нея защото съм я чел за разлика от много "набожни" наши съграждани. Вярно прочетох я чисто информативно и защото е най-добрият бестселър на всички времена, но е факт, че съм запознат с Новият и Старият (!) завет.
И все пак държа да подчертая, че не се противя на религиите (това би било крайна глупост), а на начина по който те се тълкуват и използват. Не мисля, че е редно да се вземат думите на човек с психически отклонения живял преди 1500 (роден 570/571 г.) години за норми за начин на живот и оправление на държава през 21 век.
По същата причина не оправдава и крайните Християни и Католици - това, за което се говори в Библията е било преди 2000 години, тези неща не са актуални и не отговарят на изискванията на съвременния живот.
   

оценка

+0 -0