"Боса, бременна и до печката" - има ли стереотипи за жените в България | webcafe.bg
Webcafe

"Боса, бременна и до печката" - има ли стереотипи за жените в България

Webcafe
21.11.2017, 11:51 (обновена 22.11.2017, 09:00)
жена с деца

Все още има стереотипи относно компетентността не жените

България отново е начело на европейска класация - този път страната се оказа на първо място по индекс на половите стереотипи в ЕС според данни на "Евробарометър". Проучването относно равенството между половете е направено между 13 и 26 юни тази година.

Индексът на половите стереотипи поставя България с резултат 12,4%, а веднага след това се нареждат Унгария и Литва. Склонността към проява на предразсъдъци спрямо мястото на жените и мъжете в обществото е най-ниска в Швеция - 3%.

Голяма е амплитудата в мненията дали най-важната роля на жената е да се грижи за семейството.

Процентът на съгласните с това твърдение хора в България е най-висок в целия Евросъюз - 81%. Против тази идея са 17% от българите.

Отговори на твърдението: "Най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си"

В Швеция общественото мнение е коренно различно. Там 87% от хората са твърдо несъгласни, че жената трябва основно да се грижи за домакинството. В Дания и Холандия 83 на сто са на същата позиция.

В същото време - 88% от българите вярват, че равенството между половете е важно за едно демократично общество. 64 на сто са на мнение, че жените в България са постигнали равенство в политиката, 67% мислят същото за равенството на работното място, а 62% - за жените на ръководни позиции.

Все още съществуват стереотипи относно поведението при двата пола и компетентността - 83% от анкетираните са на мнение, че жените са склонни да взимат решения, базирани на емоциите им.

Отговори на твърдението: "Жените са по-склонни от мъжете да вземат решения, водени от емоциите си"

Цели 24% от българите застават зад твърдението, че жените нямат нужните знания и умения като мъжете, за да се занимават с политика наравно с тях.

Отговори на твърдението: "Жените не притежават нужните качества и умения, за да заемат отговорни позиции в политиката"

Българите са по-толерантни, щом стане въпрос за поделяне на домакинските задължения и отговорността по отглеждането на децата.

74% казват, че партньорите трябва да си поделят поравно грижите за дома. 68 на сто одобряват това мъжът да вземе отпуск по бащинство.

По този показател процентът е много висок в Швеция - 96% от шведите подкрепят отпуск за мъжа, за да се грижи за детето. След тях се нареждат Малта с 95% и Дания - с 93%.

60% от българите смятат, че няма проблем с това как образът на жената бива представян в медиите. Само 48% обаче мислят, че трябва да направят забележка на свой приятел, ако е казал сексистка шега. 16% нито одобряват, нито не одобряват подобен упрек. 18% са посочили, че нямат мнение по въпроса.

Отговори на твърдението: "Мъжът трябва да направи забележка на приятелите си, ако си правят сексистки шеги"

Стереотипите относно половете засягат и поведението на мъжете. България е страната с най-нисък дял на съгласните с твърдението, че е приемливо за един мъж да плаче - 62 на сто са на това мнение. Други 15% казват, че това е абсолютно неприемливо.

Непосредствено след нас по този показател са Литва, Румъния, Словакия и Хърватия.

Най-висок е процентът в Швеция - 99% смятат, че е в реда на нещата един мъж да плаче.


Отговорите на твърдението: "Приемливо е мъжете да плачат"

51 процента от българите отговарят с "категорично да" на твърдението "Най-важната роля на един мъж е да печели пари". Още 30% казват, че са склонни да се съгласят с тази идея. България отново се нарежда на първа позиция сред европейските страни според този стереотип.

Резултатите от проучването на "Евробарометър" до известна степен се припокриват с изследване на Pew Research, проведено за периода юни 2015 - юли 2016-а в 18 държави от бившия Съветски блок и страни от Източна Европа сред жителите, определящите се за православни християни.

В тази анкета 76% от българите вярват, че жената има дълг към обществото да ражда деца. 15% определят като перфектния брак този, в който мъжът работи и изкарва прехраната, а жената стои вкъщи и се грижи за децата и дома. 22% от запитаните в това проучване смятат, че жената трябва да се подчинява на съпруга си.

Oще: домакинство  жени  майчинство  мъже  неравенство между половте  полови стереотипи  полово неравенство  раждане  стереотипи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 24.11.201717:24

>Всичко извън двете крайности си остава само стремеж

Не съм съгласен.
За милиарди хора стремежът към това да бъдат напълно неблъснати от камион, например, е далеч повече от просто стремеж - реалност е. Не бих нарекъл това "изключение".
Тоест, явно не към всички крайности стремежът е недостижим.
Държиш ли да мислиш, че стремежът към просперитет и едно добре функциониращо общество, в което хората се уважават взаимно, е недостижим? Все пак причината мнозина да мислят така е просто нуждата от оправдание за собствената им бездейност.
Ако си убеден, че стремежът е недостижим, няма смисъл и нужда да си даваш какъвто и да било зор, което автоматично те освобождава да си хвърляш боклука през прозореца.
Ако е достижим.. изведнъж усещаш непосилното за мнозина бреме от лична отговорност за собственото си бъдеще, а и настояще.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2017, 11:19

11 hrist | 24.11.201712:01

Абе как ще се размотава по цял ден вкъщи! Да работи като вол да види как се изкарват пари
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

10 KingoftheROAD | 24.11.201711:00

Deowin

Всичко извън двете крайности си остава само стремеж, дори и теоретичо да е постижимо. Напрактика е изключение, а не правило. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 23.11.201716:12

Мине, не мине време, и кафенето ни представя някакви анкети, проведени от некакви европейски или американски чиновници по поръчка на някакви институти от типа Ем Бий Ем Дий или Калъп, Интернашнъл. И от всяка следва, че българите трябва да потънем в земята от срам. Аз не забелязвам някакво униние, депресия или срам у посетителите тук. С едно малко изключение, което обаче не влиза в статистиката, защото не е българин, а самоназначил се презокеански ментор на непросветения български народ.
Да се вайкаме ли, че се оказваме на дъното на статистиката? Особено в сравнение със Швеция, която беше мечта и пример за цял свят през 60-те.
81/17 бил процентът на българите, които смятат, че жената следва да се грижи за децата и домашния уют, при обратно съотношение за шведите. Липсва само процентът на работещите жени в България и Швеция, за да бъде картината пълна.
Големи вълнения около отпуска по бащинство. Аз лично не бих се отказал, но възниква проблемът как един баща ще кърми бебе. А изобщо, ако се абстрахираме от физиологията, разумният подход е да продължи работа този/тази, с по-големия доход и по-големи шансове за бъдещо развитие. Българският народ е измислил поговорката "Тате носи, мама меси".
Върхът е проценът на тия, които правят забележки за сексистки вицове. И друг път съм го твърдял, новите западни войми на политическата коректност безсрамно преписват от бившите комунистически управници, ито дълго след като самите те се отказаха. Някои още помним времето, когато в България се отиваше в затвора за вицове. На запад само са сменили темата и още не пандизят, но това е само началото.
А заглавието се преписва на Чърчил, когото никой не може да обвини в българщина. Аз си спомням едно хайдушко правило от сериала "Капитан Петко Войвода": "Оставяш я непразна и хващаш гората".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 22.11.201717:11

С такова мислене - толкова.
Само отбелязвам.
Естествено, че всеки има пълно право да избере как точно да си провали живота, увреди децата и разруши държавата. Явно предразсъдъците са ви доста по-важни.
Можеш да обясниш на коня какво е вода и как пиенето й утолява жаждата, но, в края на краищата, решението дали да пие си е негово.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 22.11.201713:11

"най-важната роля на жената е да се грижи за семейството". Е не е ли, ако има свое семейство и деца? Мисля, че никоя жена, обичаща хората си, не би ги поставила на второ място след което и да е друго.
"Най-важната роля на един мъж е да печели пари". Еми нека, на тях това им доставя най-голямо самочувствие и удовлетворение.
"Жените са по-склонни от мъжете да вземат решения, водени от емоциите си" и силно развита интуиция. И почти винаги взетите така решения се оказват правилни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 22.11.201711:56

За стереотипите народа го е казал най-добре - "Няма дим без огън". Няма такъв случай в историята - някой да си е измислил някакъв стереотип и той да се е вкоренил в психологията и културата на хората. Щом нещо е стереотип - значи е твърдение, което е до някаква степен преувеличено, но винаги истина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 21.11.201722:53

>крайностита почти никога не са полезни

Звучи като да не одобряваш първото място на България в горната класация. Първото място, все пак, е една от двете крайности.

>Оптимумът е някъде между тях

Понякога, да.
Понякога пък - не.
Например, надали има твърде много хора, които биха предпочели да са "в умерено добро здраве" вместо "в отлично здраве", "умерено потентни" вместо "потентни", или пък "умерено силно блъснати от камион" вместо "неблъснати от камион".
Ти би ли могъл да се аргументираш защо мислиш, че да имаш умерено силни стереотипи и предразсъдъци е по-добре от това изобщо да нямаш такива?
Защото данните по-скоро сочат, че оптимумът в това отношение - поне доколкото говорим за обществено развитие, човешко щастие и задоволеност - е точно в едната от крайностите, и то не тази, в която е България.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 21.11.201722:29

Deowin,

Сам знаеш, че крайностита почти никога не са полезни. Оптимумът е някъде между тях. Е, според мен това е залитане на махалото в другата крайност, която също не е полезна. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 21.11.201721:45

Айде честито челно място в още една класация!

>показва че в Швеция са толкова наплашени че не смеят да кажат истината

Чудесна рационализация!
Предполагам ако ти направя една графика на корелацията между този "Gender stereotype" индекс и, например, Happy Planet Index или БВП/човек (предусещам доста висок R^2), и за нея ще намериш някоя хитроумна рационализация, която да ти успокои съвестта и да подкрепи предварително изградените ти убежденията, че България няма никакви проблеми със стереотипите. Все пак корелацията не е причинно-следствена връзка, а човек трябва да спи спокойно, нали?
Хората нямат два лева да си купят хляб, а нек'ви евроидиоти тръгнали да ти говорят за стереотипи.. ама ха!
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.