"Боса, бременна и до печката" - има ли стереотипи за жените в България | webcafe.bg
Webcafe

"Боса, бременна и до печката" - има ли стереотипи за жените в България

Webcafe
21.11.2017, 11:51 (обновена 22.11.2017, 09:00)
жена с деца

Все още има стереотипи относно компетентността не жените

България отново е начело на европейска класация - този път страната се оказа на първо място по индекс на половите стереотипи в ЕС според данни на "Евробарометър". Проучването относно равенството между половете е направено между 13 и 26 юни тази година.

Индексът на половите стереотипи поставя България с резултат 12,4%, а веднага след това се нареждат Унгария и Литва. Склонността към проява на предразсъдъци спрямо мястото на жените и мъжете в обществото е най-ниска в Швеция - 3%.

Голяма е амплитудата в мненията дали най-важната роля на жената е да се грижи за семейството.

Процентът на съгласните с това твърдение хора в България е най-висок в целия Евросъюз - 81%. Против тази идея са 17% от българите.

Отговори на твърдението: "Най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си"

В Швеция общественото мнение е коренно различно. Там 87% от хората са твърдо несъгласни, че жената трябва основно да се грижи за домакинството. В Дания и Холандия 83 на сто са на същата позиция.

В същото време - 88% от българите вярват, че равенството между половете е важно за едно демократично общество. 64 на сто са на мнение, че жените в България са постигнали равенство в политиката, 67% мислят същото за равенството на работното място, а 62% - за жените на ръководни позиции.

Все още съществуват стереотипи относно поведението при двата пола и компетентността - 83% от анкетираните са на мнение, че жените са склонни да взимат решения, базирани на емоциите им.

Отговори на твърдението: "Жените са по-склонни от мъжете да вземат решения, водени от емоциите си"

Цели 24% от българите застават зад твърдението, че жените нямат нужните знания и умения като мъжете, за да се занимават с политика наравно с тях.

Отговори на твърдението: "Жените не притежават нужните качества и умения, за да заемат отговорни позиции в политиката"

Българите са по-толерантни, щом стане въпрос за поделяне на домакинските задължения и отговорността по отглеждането на децата.

74% казват, че партньорите трябва да си поделят поравно грижите за дома. 68 на сто одобряват това мъжът да вземе отпуск по бащинство.

По този показател процентът е много висок в Швеция - 96% от шведите подкрепят отпуск за мъжа, за да се грижи за детето. След тях се нареждат Малта с 95% и Дания - с 93%.

60% от българите смятат, че няма проблем с това как образът на жената бива представян в медиите. Само 48% обаче мислят, че трябва да направят забележка на свой приятел, ако е казал сексистка шега. 16% нито одобряват, нито не одобряват подобен упрек. 18% са посочили, че нямат мнение по въпроса.

Отговори на твърдението: "Мъжът трябва да направи забележка на приятелите си, ако си правят сексистки шеги"

Стереотипите относно половете засягат и поведението на мъжете. България е страната с най-нисък дял на съгласните с твърдението, че е приемливо за един мъж да плаче - 62 на сто са на това мнение. Други 15% казват, че това е абсолютно неприемливо.

Непосредствено след нас по този показател са Литва, Румъния, Словакия и Хърватия.

Най-висок е процентът в Швеция - 99% смятат, че е в реда на нещата един мъж да плаче.


Отговорите на твърдението: "Приемливо е мъжете да плачат"

51 процента от българите отговарят с "категорично да" на твърдението "Най-важната роля на един мъж е да печели пари". Още 30% казват, че са склонни да се съгласят с тази идея. България отново се нарежда на първа позиция сред европейските страни според този стереотип.

Резултатите от проучването на "Евробарометър" до известна степен се припокриват с изследване на Pew Research, проведено за периода юни 2015 - юли 2016-а в 18 държави от бившия Съветски блок и страни от Източна Европа сред жителите, определящите се за православни християни.

В тази анкета 76% от българите вярват, че жената има дълг към обществото да ражда деца. 15% определят като перфектния брак този, в който мъжът работи и изкарва прехраната, а жената стои вкъщи и се грижи за децата и дома. 22% от запитаните в това проучване смятат, че жената трябва да се подчинява на съпруга си.

Oще: домакинство  жени  майчинство  мъже  неравенство между половте  полови стереотипи  полово неравенство  раждане  стереотипи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

17 Kenny McCоrmick | 01.04.201816:53

Дедо, а ти замислял ли си се, че сурогатното майчинство може да не е прищевка, а необходимост заради медицински причини? Синдром на недоразвита матка, отстранена матка (при което преди това са отделени яйцеклетки), различни физически увреждания, които не позволяват износването на здрав плод. Деда ти е далече той от тия работи, те не го касаят, там някакви бедни женици да се мъчат, той е над тия неща...

П.П.: Понякога имаш прозрения, но понякога си такъв дълбок и задръстен селяндур, че е гнусно да те чете човек как плюеш. Иди и кажи на някоя жена с рак на матката, че е глезла. Селтак...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 01.04.201811:47

Котева за пореден път открива Америка, че в 21 век не била нужна майка за кърмене на дете. Майка винаги е нужна, само не непременно родната. И не е нововъведение, още от средните векове всяка с по-богат мъж е наемала дойка. а в древността направо купували робини кърмачки. Новото на 21 век са утроби под наем.
ама отде да ги знае тия работи една еманципатка, която се чувства пълноценно само в салона за красота и в кафенето с други кифли. а ако, не дай Боже доближи печка, най-малката беля ше е да се изгори. Котев да буха като глух петел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

15 Kenny McCоrmick | 01.04.201808:45

"Баси малоумията. Кърменето трябва да го прави именно майката." - Баси откритието! А бащата не може ли? Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 01.04.201808:36

Баси малоумията .
Кърменвто трябва да го прави именно майката.
Бе вие за антитела чували лу сте?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.09.2010, 16:34

13 Кристина Котева | 01.04.201802:52

А за мен пък като жена, семейството (или “моите” хора) не е на първо място. За мен е важно да се чуствам като пълноценен човек, а да тичам след гъза на мъжа ми или на детето ми не е доказателство за това, И не знам в кой век живеят някой хора, но не е нужна майка за кърменето на дете.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 24.11.201717:24

>Всичко извън двете крайности си остава само стремеж

Не съм съгласен.
За милиарди хора стремежът към това да бъдат напълно неблъснати от камион, например, е далеч повече от просто стремеж - реалност е. Не бих нарекъл това "изключение".
Тоест, явно не към всички крайности стремежът е недостижим.
Държиш ли да мислиш, че стремежът към просперитет и едно добре функциониращо общество, в което хората се уважават взаимно, е недостижим? Все пак причината мнозина да мислят така е просто нуждата от оправдание за собствената им бездейност.
Ако си убеден, че стремежът е недостижим, няма смисъл и нужда да си даваш какъвто и да било зор, което автоматично те освобождава да си хвърляш боклука през прозореца.
Ако е достижим.. изведнъж усещаш непосилното за мнозина бреме от лична отговорност за собственото си бъдеще, а и настояще.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2017, 11:19

11 hrist | 24.11.201712:01

Абе как ще се размотава по цял ден вкъщи! Да работи като вол да види как се изкарват пари
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

10 KingoftheROAD | 24.11.201711:00

Deowin

Всичко извън двете крайности си остава само стремеж, дори и теоретичо да е постижимо. Напрактика е изключение, а не правило. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 23.11.201716:12

Мине, не мине време, и кафенето ни представя някакви анкети, проведени от некакви европейски или американски чиновници по поръчка на някакви институти от типа Ем Бий Ем Дий или Калъп, Интернашнъл. И от всяка следва, че българите трябва да потънем в земята от срам. Аз не забелязвам някакво униние, депресия или срам у посетителите тук. С едно малко изключение, което обаче не влиза в статистиката, защото не е българин, а самоназначил се презокеански ментор на непросветения български народ.
Да се вайкаме ли, че се оказваме на дъното на статистиката? Особено в сравнение със Швеция, която беше мечта и пример за цял свят през 60-те.
81/17 бил процентът на българите, които смятат, че жената следва да се грижи за децата и домашния уют, при обратно съотношение за шведите. Липсва само процентът на работещите жени в България и Швеция, за да бъде картината пълна.
Големи вълнения около отпуска по бащинство. Аз лично не бих се отказал, но възниква проблемът как един баща ще кърми бебе. А изобщо, ако се абстрахираме от физиологията, разумният подход е да продължи работа този/тази, с по-големия доход и по-големи шансове за бъдещо развитие. Българският народ е измислил поговорката "Тате носи, мама меси".
Върхът е проценът на тия, които правят забележки за сексистки вицове. И друг път съм го твърдял, новите западни войми на политическата коректност безсрамно преписват от бившите комунистически управници, ито дълго след като самите те се отказаха. Някои още помним времето, когато в България се отиваше в затвора за вицове. На запад само са сменили темата и още не пандизят, но това е само началото.
А заглавието се преписва на Чърчил, когото никой не може да обвини в българщина. Аз си спомням едно хайдушко правило от сериала "Капитан Петко Войвода": "Оставяш я непразна и хващаш гората".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 22.11.201717:11

С такова мислене - толкова.
Само отбелязвам.
Естествено, че всеки има пълно право да избере как точно да си провали живота, увреди децата и разруши държавата. Явно предразсъдъците са ви доста по-важни.
Можеш да обясниш на коня какво е вода и как пиенето й утолява жаждата, но, в края на краищата, решението дали да пие си е негово.
   

оценка

+1 -2