Колко e добра съдебната система | webcafe.bg
Webcafe

Добричката ни съдебна система

Димитър Баръмски
05.11.2010, 11:51 (обновена 05.11.2010, 12:16)
Пламен Галев и Ангел Христов

Снимка: © БГНЕС

Пламен Галев и Ангел Христов -с чисто съдебно минало...

За пореден, явно не последен, път ставаме свидетели на продължение на сериала: "Ние ги хващаме, а те ги пускат". Този път действието на сапунката се развива в Кюстендил, където съдът оправда братята Галеви. Кулминацията на епизода е, че всички други от "престъпната група" са получили по някое наказание, само предполагаемите организатори не.

Къде е парадоксът? Как може една част от обвинените да бъдат признати за виновни, а другата част, основните "тартори" на групата, да се изнижат по терлици - ни лук яли, ни лук мирисали? След като едните са признати за виновни, как другите се оказват вън от играта? Все едно да нагазиш до шия в селска тоалетна, а след това да се окаже, че вонята не е от теб!

Новото (вече старо) правителство се опитва да си измие ръцете с гореспоменатата фраза, но народът отдавна не пасе трева. Та нали тази съдебна система е част от трите вида власти, които макар и независими, взаимодействат помежду си. Т.е. мнозинството в парламента (законодателната власт) гласува законите, които трябва да се прилагат от съдебната власт. А кой управлява тази власт? Естествено, че г-н Цветанов, който първо е член на Министерският съвет (изпълнителната власт) и второ е част от голямото семейство на ГЕРБ, което управлява в парламента.

Е, хайде сега да се върнем отново на проблема с хващането и пускането на вредителите на държавата, за да установим кой е виновен. Порочната практика в съдебната власт се предава от правителство на правителство, без оглед на това кой какви предизборни обещания е давал.

Въпреки че винаги има кой да обвинява тромавата Темида, тя някак успява да остане в сянка, както и законопроектите за нея. И така до следващият случай, в който някой ще си измие ръцете я със закон, я с некачествени съдии, я с нещо друго.

Законодателната власт - вместо да се заеме с важните законопроекти по темата, се съсредоточава в борба с опозицията и нападащите я медии. Цялотото внимание на хората се насочва към новостроящи се магистрали, защото видиш ли, без г-н Борисов нищо нямало да се случи и той нагледно показвал как се изпълняват обещания.

А защо не вземе правителството да покаже как ще започне най-накрая с реформите в съдебната система, а сърдито тропа крак и подвива устни като малко дете, което - тръшкайки се, обвинява прокуратурата, че не си е свършила работата?

Няма да си я върши, защото нито има смели и читави прокурори и съдии, нито пък има нормални закони, които да не позволяват вратички и порти, които да бъдат умело заобикаляни от всеки малко по-добър адвокат. И докато седи и бездейства, милионите от развития сив сектор, които трябва да влизат в държавният бюджет, ще продължават да текат за спонсорирането на престъпни групи, които да тормозят тези, които са гласували и разчитат на едно по-добро бъдеще.

*Припомняме част от репортаж в списание "Шпигел" - в чест на оневиняването на братя Галеви.

"В задушаващата прегръдка на мафията" - така е озаглавен репортажът за Дупница, публикуван в края на април 2008 г. в германското списание "Шпигел", което публикува обширен репортаж от Дупница, озаглавен "В прегръдките на мафията".

Репортажът започва като сценарий за мафиотски филм. Описана е сцена с мерцедес, който спира пред кметството в Дупница. От возилото с тъмни стъкла "слизат двама мъже около 40 години, единият с вид на брутален портиер, а другият прототип на изтънчен италиански мафиот. Двамата са с пистолети на кръста. 

Десетимата им бодигардове разпръскват грубо любопитните минувачи. В такъв момент дори и служителите в модерната постройка на кметството са длъжни да се приберат по стаите си, поне дотогава, докато Ангел Галев и Пламен Христов изчезнат в техните офиси на втория етаж.

Двамата управляват точно тук, срещу кабинета на дупнишкия кмет

Въоръжени бодигардове пазят пред вратата от неприятни гости и атентатори. Защото двамата мъже, наричани заради тяхната неразделност братя Галеви, са известни в страната като шефове на подземния свят. 

"Те тероризират целия град", казва пред "Шпигел" бившият кмет на Дупница по адрес на някогашните полицаи Галев и Христов, уволнени заради подозрения за връзки с мафията...

"Шпигел" цитира член на БСП от общинския съвет на Дупница, който си спомня колко бедни били двамата полицаи навремето. Днес двамата мултимилионери обясняват богатството си с офшорни фирми на Сейшелските острови и процъфтяваща търговия с коли на старо. Българските медии обаче предполагат, че източниците на богатството им са отвличания, рекет и най-вече синтетична дрога..."

 

Oще: братя галеви  кюстендил  присъда  прокуратура  съд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

4 Anton Andonov | 17.11.201018:33

Алтернатива на съдебната система. Ефективност на правораздавателните органи. Нови инвеститори. Намаляване на безработицата. Увеличаване на оборота на вътрешния пазар, оттам на експорта. Отрицателен външен дефицит. Увеличаване на събираемостта на данъци, понеже българските фирми неплащат, не са ни и нужни. Подобряване на икономическия и политически климат. И най-важното, строеж на стотици нови затвори за хората, които след реформата, ще влязат там. А те са хиляди собственици на фирми, почти всяка една, която не плаща осигуровките на работниците си - превежда една сума по банков път, а останалата на ръка. Фактурни измами, липса на необходимата документация и правила за работа, в почти всяко предприятие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 20:18

3 Паладин | 07.11.201017:41

Двамата души за които се говори в статията се казват Пламен Галев и Ангел Христов а не както е според компетентния автор Пламен Христов и Ангел Галев Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

2 Начко | 05.11.201017:12

Уважаеми г-н Баръмски, след като прочетох материала, за себе си направих следните изводи:

1. Никога не сте бил жертва на престъпление - затова жизнерадостно отричате, че фразата "Ние ги хващаме - те ги пускат" не е правдива.
2а. В познанията Ви относно властите, тяхното разделение и техните правомощия очевидно има големи бели петна;

или

2б. Много добре знаете, че нито МС, нито НС разполагат с лостове за влияние върху съдебната власт, но тезата, която се опитвате да докажете тук, изисква да забравите това.
3. Някой Ви плаща, за да сипете необосновани, неверни и нискочели - да ме прощавате - обвинения по адрес на този, когото група хора в България са обозначили като една от основните цели на атаките, опитващи да дестабилизират държавността в България, доколкото я има.

Позволявам си да сведа до Ваше знание едно изказване:

" И най-добрата полиция на света не може да събере достатъчно доказателства за българския съд."

Кой, мислите, е изрекъл това? Бойко Борисов? Не. Цветан Цветанов? Не. Това са думи на френския министър на правосъдието, изречени във връзка с освобождаването в България на убийците на студента Борилски.

Предполагам, че ще ми отговорите, но Ви уверявам, че това не би променило мнението ми за Вас, изразено по-горе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 11:26

1 ktivanov | 05.11.201013:46

Сигурен съм че съда може да докаже че са девствени Смее се !
   

оценка

+0 -0