67 квадратни метра вяра | webcafe.bg
Webcafe

67 квадратни метра вяра

webcafeЕва Мартинова
19.07.2016, 09:33 (обновена 20.07.2016, 18:17)
Дионисий

Снимка: © bTV

Шейсетте и седем квадрата на дома му, които не тънат в мизерия, и ирационалното разчитане на погледа му са основателна причина за миряните да не ходят на църква

Архимандрит Дионисий прие журналисти в дома си. Нито един висш духовник до момента не беше правил това. „24 часа", а после btv и Нова телевизия показаха апартамента му и всички представители на вида „уверен-българин-с-мнение-по-всички-въпроси" започнаха да претакат като кисело зеле по форумите и социалните мрежи мислите си за интериора на дома и същността на един духовник.

Дионисий стана публично известен с това, че по негово разпореждане пуснаха заря и „Тих бял Дунав" на Великден, по време на речта на Патриарха. После го обвиниха във финансови злоупотреби, но не стана ясно какви, а накрая го отстраниха от длъжността председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски". Сега Дионисий се опитва да говори за пороците в Църквата, за влиянията на ДС в нея, за подменените ценности и позиции дори, но тълпата, заслепена от блясъка на фотьойлите и завесите му, иска справедливост и причина да ходи на църква.

Множеството от коментиращи изчерпва позициите си с разсъждения от типа „мазен пе.ерас", „има дяволски очички", „скапан масон" „тъне в лукс, вместо да е смирен", „затова ли дядо Добри им събира пари за църквите" и любимото ми: „ето затова хората не ходят на църква".

Ортодоксалните християни от седмия коментар във Facebook мислят за правилно духовникът да е „тъмен, непознат и бледен и пред лампа жумеща" да пише наведен. „Вярващите" искат медиаторът Му да е беден аскет, ако може да живее на пълен пост и молитва в пещера, за да са доволни и да имат причина да ходят на църква. Което обикновено се случва два пъти в годината и е „за здраве", а през останалото време ходят по манастири, за да се снимат и тагват с диагоналките и половинките си от светата обител, след което да се нагушат с кебапчета с лютеница и пържени картофи някъде наблизо.

Специалистите по интериорен дизайн, които са тясно квалифицирани и в църковните дела са особено възмутени, че Дионисий е подстриган и вчесан и че има голям телевизор. Прави са, телевизор може да имат само свинарите и арендаторите на земеделска земя, а другите трябва да си гледат света през прозорците.

Освен ако не са духовници. Те трябва да са в каменни килии и с двуметрови сплъстени коси, за да са доволни вярващите.

А никой не говореше за Дионисий, когато ходеше с трамвай от дома си на работа.  Шейсетте и седем квадрата на дома му, които не тънат в мизерия, и ирационалното разчитане на погледа му са основателна причина за миряните да не ходят на църква. Завистта и простащината им обаче максимално ги доближават до Бога и са чудесен повод да отидат „малко на разходка" до Кръстова гора примерно.

Същите много обичат да ходят и на Рупите и да си припомнят какво е казала баба Ванга на майка им, когато е ходила при нея да я пита как да си лекува екземата и дали стринка й ще предяви претенции към най-хубавите три декара от наследвената земица.

Преди две седмици благодарение на медиите, които същите тези всезнайковци-завистници силно мразят, разбрахме, че свещеник в Търговище е събирал пари за църквата с благотворителен концерт на попфолк звезди. Другите бг звезди не пожелали да се включат в инициативата, а това бил „най-добрият начин".

Чудесна метафора за българите и вярата им. А една леля по време на литийно шествие с чудотворна икона каза по телевизията „за трети път идвам тука да вървя и съм много доволна". „Доволна" като от покупка на наколенки от телешопа.

Вярата им е като стока, някой трябва да им я продаде в опаковка, която да им хареса и ако не са „доволни" да могат да я върнат. С един коментар.

Oще: висш духовник  вяра  вярващи  дионисий  духовен живот  ева мартинова  миряни  православна църква  религия  християнство  църква  църковна общност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.07.2016, 14:54

1 maister | 19.07.201615:04

Браво! Една статия, която е огледало на действителността. Точно описва това, как едно изпаднало духовно общество, хвърля осъдително пръст към институция и човек, които дори не познават. Стига дадена медия да им подхвърли мръсотия, са готови да направят цял гуляй от кочина. Много вярно е описан манталитетът на съвременния българин и неговата духовност и дружба с Бог, вярата. Поразява ме лично идиотизмът, с който същият този българин си позволява да прилага агресивно мнението си въз основа на пълно незнание и невежество по темата. Тема, която отхвърля на масата, принципно, понеже е много интелигентен и е над тези "детски приказки", без дори да се е запознал с материята... колко трябва да си заблуден и прост, за да отхвърлиш нещо, което не познаваш?! Не защитавам, нито осъждам архимандрита, но съдниците му са изпаднали невежи.
Много се радвам, че в този сайт останаха верни на истината и действителността!
   

оценка

+2 -1