Американците с по-големи дългове от спестено за пенсия | webcafe.bg
Webcafe

Американците с по-големи дългове от спестеното за пенсия

Webcafe.bg, по Washington Post
24.10.2013, 15:22 (обновена 28.10.2013, 11:37)
САЩ

Задава се криза в пенсионното осигуряване в САЩ

Дълговете на повечето американци със спестовни сметки нарастват с по-големи темпове от тези, с които пестят за пенсия.

Три от всеки пет американци "спестяват" дългове. За близо 60% дълговете по ипотеките и кредитните карти превишават сумата, която биха натрупали за времето, когато ще излязат в заслужен отдих.

Дисбалансът се разширява, въпреки че политиците не спират да насърчават хората да спестяват, като предлагат щедри данъчни облекчения и автоматично откриване на спестовни сметки, където да се трупат вноските им.

Гражданите на Съединените щати заделят за пенсия средно над 11% от възнагражденията си - 5% в собствените си сметки и 6.2% в социалното осигуряване. За 20 години - от 1992 до 2012 г., работодателите са превели по сметките им за тази цел около $2,5 трлн.

Въпреки това, готовността на повечето американци да излязат в пенсия предизвиква съмнения, казват експертите на HelloWallet.

Според доклада на компанията прогнозите са, че в САЩ се задава криза в пенсионното осигуряване Изследователите са обезпокоени, че на много от американците ще им се наложи да се сблъскат със значително влошаване на стандарта на живот още в момента, в който напуснат работа и това ще е драстичен сблъсък.

Сумата, която домакинствата, с наближаването на пенсионната възраст, отделят за погасяване на дълговете, се е увеличила с 69% за последните две десетилетия, пише в доклада. Хората във възрастовата граница 55-64 години харчат по 22 цента от всеки долар, за да погасят старите кредити.

При това не става въпрос за бедните слоеве от населението. Повечето американци, които натрупват дългове по-бързо отколкото спестявания за пенсия, са над 40, завършили са колеж и имат годишни доходи от над $50 000.

Повече от една трета от тях, се казва в доклада, са над 50 и вече са във възрастта, в която хората би трябвало да започнат да слагат в ред финансите си, ограничавайки дълговете и увеличавайки спестяванията си за времето, в което ще се пенсионират.

Бейби-бум поколението, на което му предстои пенсиониране, контролира активи за над 2.3 трилиона долара.

Изследванията ми потвърждават, че на прага на пенсионирането си хората днес са много по-задлъжнели отколкото в миналото, казва Оливия Мичъл, професор по икономика и изпълнителен директор на Съвета за пенсионни изследвания Wharton School of Business към Университета в Пенсилвания.

Според Мичъл основните причини за нарастващия дълг са в по-големите разходи за жилища, по-големи и повече заеми за автомобили и повече дългове, натрупани по кредитните карти.

Представители на взаимните фондове, които управляват спестените от нацията $4.5 трилиона, обясняват как т.нар. спестовни инструменти, известни като 401(k)s, са "мъдър избор за инвестиции" и не ограбват спестяванията на хората.

Проф. Мичъл смята, че ако хората не са насърчавани да спестяват, проблемът със задлъжняването щеше да е още по-сериозен. "Без автоматично записване в планове за пенсиониране, много хора щяха да са затънали съвсем в дългове и да са изправени пред още по-големи дефицит на прага на пенсионирането си, отколкото ако ги нямаше тези механизми за автоматично спестяване", казва тя.

Американците започнаха да теглят от спестяванията си активно след като на финансовите пазари се разрази кризата - 2008-2009 г.

Прогнозите са в следващите години общият размер на индивидуалните пенсионни сметки в САЩ да нарасне с 2 трилиона долара. Това се дължи на политиката, налагана от президента Барак Обама и неговият екип, с цел гарантиране на пенсия на работниците и служителите.

"Около половината от американските работници нямат план за пенсиониране на работното място," заяви Обама. Само 1 на десет работници се възползва от данъчното облекчение при вноска за пенсия в индивидуална пенсионна сметка (ИРА), докато почти 9 от 10 работници автоматично включени в плана 401 (к) продължават да правят осигурителни вноски.

Идеята е работодателите автоматично да отварят сметки на работниците без пенсионни планове чрез IRAs, като парите се удържат още по ведомост. Вноските ще бъдат доброволни - служителите ще бъдат свободни да се откажат, а тези, които се съгласят, ще ползват данъчен кредит.

Oще: американци  пенсия  спестявания 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.