Няма такава тема | webcafe.bg
Webcafe

Няма такава тема

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
26.06.2015, 07:53 (обновена 14.10.2016, 12:37)
гей, парад, гей парад, прайд, хомосексуализъм

Снимка: © Getty Images

Във втората декада на 21 век гей парадите в европейските столици са точно толкова актуална и смислена за дебатиране тема, колкото кърменето в молове

Хайде да поспорим за гей парада, искате ли?! Нека сблъскаме гледните точки, да се скараме разгорещено, да изпаднем в крайност, да напишем серия от обидни коментари, да се отдадем на дълбок и проникновен медицинско-сексуален или либерално-естетически дебат и да се насладим на усещането, че светът е полудял (от хомофобия или нравствено разложение - което от двете намирате за по-страховито), но ние сме от правилната страна, от другата са лошите. Готови ли сте да го направим с целия хъс, на който сме способни? Да, нали?!

Ама вие сериозно ли?! Шегувахме се. Във втората декада на 21 век гей парадите в европейските столици са точно толкова актуална и смислена за дебатиране тема, колкото кърменето в молове, връщането на казармата, ланския сняг и качествата на Копринарката и Селямсъза за епитропи. Много може да се каже, ама усещането за абсурден анахронизъм си седи - и у онези, които смятат, че сексуалността е прилепчива и се предава чрез възпитание, и у другите, които държат да афишират половите си предпочитания, за да покажат, как афиширането не би трябвало да има значение в едно смислено общество.

Темата е толкова безинтересна, че е достойна единствено за сутрешни блокове в началото на астрономическото лято, когато спасение от скуката се намира главно в новините за смъртоносни болести, пренасяни от комари-пришълци, климатичните аномалии на съвремието или авангардните идеи за справяне с "войната по пътищата". На този фон парадът с всичките му за и против е манна небесна за сериозно обществено напрежение, понеже ние умираме да се караме за глупости, а в тази поне на пръв поглед има хляб.

Даваме си сметка, че тук рискуваме да попаднем под смесения обстрел и на самоотвержените бойни правозащитници, и на радикалните консерватори, болезнено притеснени за неприкосновеността на колебливата си мъжественост. И за двете групи темата е от жизнена важност, тя дава уникалната възможност да се изприказват куп старовремски баналности, опаковани като обществена загриженост.

Но истината е, че у нас нито едно от двете противостоящи парадирания не се ползва с живототрептящ интерес у обикновения гражданин. Той възприема всичко като един гигантски сеир и нито веселяците в изрязани гащета, нито разпенените бранители на традиционния морал го печелят за каузата си.

Първоначалният смисъл на идеята отдавна е трансформиран, побългарен и превърнат в някакъв вид чуждо подражание, в което ние сме много добри. И това най-ясно си личи от факта, че темата не присъства в публичното пространство извън дежурното заяждане в навечерието на събитието. А и то обикновено е доста по-вяло от желанието и на привържениците, и на противниците му.

Спокойно, „не ме интересува" всъщност съвсем не е лоша позиция в случая. Тя не бележи пословичната ни незаинтересованост по ключови социални проблеми, а показва, че сме абсолютно толерантни в апатията към демонстрацията на сексуална принадлежност и нелепите страхове от възможността насилствено да я променим. Но ако държите да спорим по въпроса, разбира се, че може да го направим. Освен ако не смятате, че е по-добре да бяхме обсъдили Копринарката и Селямсъза. Искате ли да се скараме стават ли за епитропи?

Oще: гей  гейове  гей парад  драго симеонов  парад  прайд  прайд 2015  хомосексуализъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

22 Папърдак | 02.07.201520:18

Tези женици износват децата не само на педерасти и педофили, но и на нормални бездетни хора. Както и на собствените си бедни съпрузи(тези са безплатни). Те са по желание в тази ПЛАТЕНА "професия" и ще отбележа, че за нищо друго не ги бива. Така, че не само са ДОБРОВОЛНО там (като инкубатори), но са и щастливи ако им се ПЛАТИ да правят това за което жените са създадени- раждането на деца!ОТВРАТ!!! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

21 Никой | 29.06.201500:08

Тук отново съм съгласен с Frida с едно изключение:
"женици от третия свят, да им износват гените и да им раждат поколения - срещу заплащане, сравнително евтино - там вече мирише на фашизъм и няма особена разлика от секстуризма на педофилите. всяко прекалено нещо е най-малкото съмнително"

Правото на жените да износват в случая си е свободен избор на жените, които получават заплащане. Същото може да се направи и в България... А в Гърция, поради хомосексуализирането на населението, се практикува масово.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 28.06.201502:17

толерантността е похвално нещо, признак на цивилизованост. но все пак си има граници. всеки има право на предпочитания, особено в интимната сфера. българинът е подражател и там. тъй че нито парейда може да е автентично веселие, карнавал, разгул, нито пък опозицията му има някакви аргументи, освен отвращение, чисто природно. нещата си остават едни недодялани - нито веселие, нито протест, нито отрицание, нито празник, охрана, полиция...
тревожното в подобни прояви в беге обстановка е, че се обвързват с некви теми - тазгодишната била - образованието - незастъпването на знания за велики творци - гейове и техните, хм, вдъхновения. нямам нищо против ПИЧ и о. уайлд, и неговия там хубавец, бузи ли беше, ама много консомолско взе да става. а почнат ли с културо-масовата и възпитателната дейност, извратеността се изпълва с още повече гадост. сексуалността, като причина за творчество - аре стига де. да не говорим за гейовете от традиционните култури, дето експлоатират мизерни женици от третия свят, да им износват гените и да им раждат поколения - срещу заплащане, сравнително евтино - там вече мирише на фашизъм и няма особена разлика от секстуризма на педофилите. всяко прекалено нещо е най-малкото съмнително.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

19 veselavesela | 27.06.201521:15

"Проблемът на гейовете не е, че аз ги смятам за второ качество хора, а че те се смятат за второ качество хора. И от тази си позиция, приемат, че всичко им е позволено. Те са ощетените от природата (Бог, Съдбата) и тази „несправедливост“ щедро я компенсират с нулеви морални задръжки във всяка ситуация. Това е в тяхната глава, това е изходната им позиция във всяка ситуация.

Разбирате ли, мъжете си имат понятие за чест и достойнство, хомосексуалиста няма. Ще излъже, ще измами, ще те продаде без угризения на съвестта, защото нали той изначално е прецакания, а ти си привилегирования, следователно на него всички средства са му позволени. Затова и хората с пари смело лансират гейове на властови позиции и в политиката. Защото не им пука за другите, нямат съвест и са лесно манипулируеми. Отделно са свръх амбициозни точно, за да компенсират второто си качество в главите им. Да не говорим, че са общност и се държат помежду си."
------------------------------------------


Да наречеш милиони хора крадци, лъжци и хора без достойнство базирайки се на тяхната сексуалност си е чиста уродливост на мисленето.
Всъщност не се учудвам, госпожицата съм я срещала да мрънка под друга статия тук , как не може да бъде успешна , заради ощетеният си от природата външен вид и липса на дадености, които според нея давали предимство на друг тип жени. Кой друг Ви е виновен Госпожице Иванова, да достигнете властта?!
   

оценка

+7 -15

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

18 scuba | 27.06.201519:21

Виц:
Тате,тате,какво е това гей?
Ами това са мъже,които правят секс с мъже.
Някой забранява ли това?
Не.
Ами защо тогава правят тези гей-паради?
Ами защото са педерасти,моето момче!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

17 Ролинс | 27.06.201516:30

Не се интересувам кога има гей паради. От тези мероприятия май повече се интересуват нездравословно обсебените от гейовете (може би крият нещо за истинската си сексуална ориентация). Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

16 Никой | 27.06.201515:59

"Разбирате ли, мъжете си имат понятие за чест и достойнство, хомосексуалиста няма. Ще излъже, ще измами, ще те продаде без угризения на съвестта, защото нали той изначално е прецакания, а ти си привилегирования, следователно на него всички средства са му позволени."

Е, хайде пък сега... Това си е вече извращение и подстрекателство към сексуална революция...

Това, което сте написали по-горе може и да важи за разни като водещите /лидери/ на гей-ДС НПО-та, каквото е Българския хелзински комитет (същия по никакъв начин не е свързан с оригинала). Горното не важи обаче за нормалния средностатистически хомосексуалист, който е женен, има деца и от време на време се навърта в гей-сайтове. Може дори вашия съпруг да е такъв, а Вие да не подозирате Намига

Но това е отклонение от темата... Някой ходи ли на прайда да каже дали полицаите пак бяха повече от разголените педали?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

15 Mako | 27.06.201512:34

Няма такава тема
.....................................

Тема може и да няма, ама с педали, гледам, е пълно напоследък из медиите!...
Въпрос
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

14 Miss Ivano | 27.06.201511:33

Пък като сме отворили темата:

Проблемът на гейовете не е, че аз ги смятам за второ качество хора, а че те се смятат за второ качество хора. И от тази си позиция, приемат, че всичко им е позволено. Те са ощетените от природата (Бог, Съдбата) и тази „несправедливост“ щедро я компенсират с нулеви морални задръжки във всяка ситуация. Това е в тяхната глава, това е изходната им позиция във всяка ситуация.

Разбирате ли, мъжете си имат понятие за чест и достойнство, хомосексуалиста няма. Ще излъже, ще измами, ще те продаде без угризения на съвестта, защото нали той изначално е прецакания, а ти си привилегирования, следователно на него всички средства са му позволени. Затова и хората с пари смело лансират гейове на властови позиции и в политиката. Защото не им пука за другите, нямат съвест и са лесно манипулируеми. Отделно са свръх амбициозни точно, за да компенсират второто си качество в главите им. Да не говорим, че са общност и се държат помежду си.

Пък едно простичко сравнение навява елементарни изводи. Щатите налагат на Европа тази толерантност към гейовете, но повече от половината им конгресмени са завършили Уест Пойнт. А там обратни не приемат. Затова Европа винаги е в позицията на булката.
   

оценка

+1 -11

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

13 Никой | 27.06.201511:29

Хайде да правим паради след като България признае

ГЕЙ-брака

и затрие гей-ДС НПО-та, правещи "ПРАЙД" за наливане на пари към ДС....

В България "ИМА ХОМОСЕКСУАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ", защото няма закони!

Та Антоне, що не си намериш някой чужденец и не пробваш да го легализираш като твой партньор в БГ... Можеш да се обадиш на онези неандерталци от "Български хелзински комитет" да видиш как ще ти заврат нещо отзад, за да ти е приятно...
   

оценка

+0 -2