Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Принтирай ми една пържола

Технологията ще спестява всички негативни последици за околната среда от отглеждането на добитък Снимка: Getty Images
Технологията ще спестява всички негативни последици за околната среда от отглеждането на добитък

Съоснователят на PayPal Питър Тиел не обича да инвестира в нормални неща. Първата му финансова подкрепа бе насочена към либертариански райски остров, след което той плащаше на деца за това да не учат висше, а ето че сега инвестира в 3D отпечатване на месо.

По информация на C|Net, едноименната фондация на Тиел обявила, че ще дари 350 000 долара на стартираща компания на име Modern Meadow, която разработва т.нар. технология на био-отпечатването. Крайната цел на организацията е да може да "печата" сочни свински пържоли.

Технологията ще спестява всички негативни последици за околната среда от отглеждането на добитък

3D отпечатването понастоящем се използва за създаването на обувки, медицински импланти и - за щастие на любителите на оръжията - 22-калиброви пистолети. Наскоро учените започват да експериментират с биопринтирането и в областта на регенеративната медицина. Надеждите са, че ако някой се нуждае от трансплантация на бъбрек в бъдеще, лекарите просто ще могат да отпечатват нов орган.

Очевидно, създаването на месо е много по-лесно от създаването на органи. В молбата за субсидия, подадена от Modern Meadow към Министерството на земеделието на САЩ, компанията посочва, че "понеже месото е тъкан, която се съхранява след смъртта на животното, натрупването на кръвоносни съдове в крайния продукт е много по-маловажно, отколкото при медицинските приложения на технологията". Направо вече можем да си представим колко апетитно изглежда тази био-отпечатана "мъртва животинска тъкан".

Основните целеви групи, към които са се насочили от Modern Meadow, са вегетарианците, които не ядат месо по етически съображения и "кулинарните ърли-адоптъри" - т.е. хората, които ядат неща като "пица-мъфини" и суши с мекици.

Освен това, компанията планира да насочи своята маркетинг кампания и към хората, които не консумират месо поради религиозни ограничения. Всички знаем какво означава това: проектирани от самото начало да бъдат кашер годни за консумация месни продукти. Тъй че производителите на месо за еврейската общност си имат нов конкурент.

Всъщност "отпечатаното" месо няма да е много по-различно от сегашните суровини за колбаси

Първата стъпка на изследователите е "да създадат 3D клетъчни слоеве, създадени от клетки на свиня" и да съединят тези слоеве в обща мускулна тъкан благодарение на електрическа стимулация в биореактор.

Ако всичко върви по план, първото произведено нещо ще бъде "гол животински мускул", който може да бъде смлян и консумиран под формата на наденица, вурстче или хапки - което честно казано не звучи много по-притеснително в сравнение с останалите неща, които обикновено слагат в надениците.

Въпреки че 3D отпечатването на месо все още се намира в ранните си етапи - което отчасти се дължи и на високата цена на технологията - то отдавна е една от мечтите на научната фантастика. Във фантастичената вселена на "Ръката на Орион" например, съществуват т.нар. прилети - животни, които "се отпечатват без никакви кости и често са мариновани". Инвитро месото, което често се нарича фалшимесо, се появява и в романа на Уилям Гибсън "Невромантик" и в оригиналните епизоди на "Стар Трек", където има синтетични пържоли.

Замисълът обаче няма много общо с фантастиката, а с проблемите на изхранването на 7 млрд. души

Макар че 3D-отпечатаното месо не звучи много апетитно, Modern Meadow се опитват да разрешат един много наболял проблем: месото е много ресурсоемко, а хората в развиващите се държави тепърва започват да си изграждат вкус към него.

Според по-ранно проучване от Националния институт за добитък и тревни площи в Япония, произвеждането на 1 кг телешко месо генерира толкова въглероден диоксид, колкото един обикновен европейски автомобил, изминаващ 250 км.

Въпреки това, търсенето на месо нараства постоянно. Според Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към ООН, през 1961 година обикновеният човек е консумирал средно 21 кг телешко месо. През 2007 тази цифра е нараснала до 40 кг. Ако глобалният апетит за месо не отмре с времето, 3D-отпечатаното свинско на Modern Meadow може да се превърне по-скоро в необходимост, от колкото в поредния каприз.

 

Най-четените