Купете си ЕС гражданство от България за 150 000 паунда | webcafe.bg
Webcafe

The Telegraph: Бивш политик продава бг гражданство

Webcafe.bg по The Telegraph
16.03.2014, 09:59 (обновена 17.03.2014, 19:30)
паспорт

Има нарастващи опасения за законната продажба на гражданство за страни-членки на ЕС, заради предимствата на европейския паспорт.

Великобритания отдавна недолюбва емигрантите, и преди време лансира в британските медии цяла кампания за бъдеща "инвазия" от имигранти след отпадането на ограниченията за работа там за българи и румънци. В крайна сметка вълната от емигранти така и не се случи, въпреки опитите на политици като Найджъл Фараж да преувеличат потенциалния проблем с емиграцията. Междувременно британските власти правиха настоятелни опити да разубедят българите и румънците, че си струва да идват в Обединеното кралство, чрез серия от антиреклами с послания в стил "Не идвайте във Великобритания - тук вали, работа се намира трудно и е нископлатена". Настоящата статия на в. "Telegraph" показва, че медийната кампания срещу България продължава и сега - този път обаче акцентът е върху начините, по които жители на страни извън ЕС могат да проникнат на територията му.

Не-европейци могат да си купят гражданство на ЕС, позволяващо им да живеят и работят навсякъде в съюза, само за 150 000 паунда - чрез система, действаща в България, откри разследване на Telegraph.

Репортери под прикритие, представящи се като хора на индийски бизнесмен, научиха, че български паспорт може да бъде получен напълно законно, без да е задължително собственикът му да живее или работи в България. Стига кандидатите да преведат достатъчна сума, те е нужно да посетят страната само за 2 дни, за да получат всички права на гражданите на ЕС.

Дори хора с присъди, на които е бил отказан британски паспорт, могат да кандидатстват и получат българско гражданство по тази система, заяви посредникът, уреждащ сделката.

Програмата за бързо осигуряване на паспорти тихомълком е била въведена седмици преди ограниченията български граждани да живеят и работят в други страни от ЕС да отпаднат по-рано тази година.

Смята се, че стотици чужденци вече са кандидатствали за гражданство на ЕС по тази система, пише британската медия.

"Паспортите за продажба" засилват опасенията за емиграцията в ЕС и спорното според някои решение да бъдат премахнати всички ограничения за влизане във Великобритания за жителите на България и Румъния.

Вестникът е започнал разследването, след като с него се е свързал информатор, предупреждаващ за липса на проверки при издаване на български паспорти. По-рано този месец журналисти под прикритие се свързаха с компании, базирани в страната, за възможността да купят гражданство за богат индийски бизнесмен.

Arton Capital, "оптималната услуга за гражданство" с офиси в София, Лондон и Дубай, обяснява, че има големи изгоди от покупката на български паспорт.

Милен Керемедчиев (вж. позицията му вдясно), вицепрезидент на фирмата, казва: "Когато станете български гражданин, получавате всичко... права на гражданин на ЕС, да живеете, учите, работите, живеете навсякъде в Европейския съюз."

Също така той допълва: "Когато основният кандидат получи българското си гражданство, след три месеца децата му могат да кандидатстват и получат българско гражданство на база това, което ви казах преди, че единият от родителите е българин."

Той предлага три различни варианта за получаване на българско гражданство, за които фирмата му получава заплащане от над 50 000 паунда

Според първия вариант, частно лице депозира около 425 000 британски лири в българска банка. След шест месеца въпросното лице получава "постоянно жителство". След 5 години то може да кандидатства за европейско гражданство, в който момент кандидатът получава обратно парите си от банката.

Според втората система, кандидатът взема заем от 425 000 лири от българска банка и й плаща около 150 000 лири лихви предварително. Както и при първия вариант, той може да кандидатства за българско гражданство след 5 години. Керемедчиев казва, че около 85% от кандидатите, с които работи Arton Capital, избират този вариант.

За потенциалните клиенти е достъпен и трети вариант. Тогава кандидатите плащат около 235 000 паунда и попадат в "бързата програма", като гражданството се получава за две години. Тази процедура е бил въведена в края на миналата година.

Керемедчиев казва, че родител с няколко деца, желаещ да учи в британски университет, по този начин би могъл да спести много пари

"Това е паспорт за ЕС, да, но... от 1 януари 2014, където и да е в Европейския съюз можете да живеете, работите, децата ви да учат там. Естествено, знаете, че има различни цени на университетите за граждани на ЕС и за не-граждани на ЕС и т.н.," казва той.

Например жител на ЕС или британски студент, учещ предклинична медицина в Оксфордския университет, би плащал около 9000 лири годишно за студентски такси, докато студент от страна извън ЕС плаща 16 545 лири годишно. Жителите на ЕС, които учат в университет в Шотландия, имат дори право на освобождаване от такси.

Паспортният посредник обяснява, че потенциалните клиенти дори не е нужно да посещават редовно България, за да имат право на гражданство, тъй като фирмата може да осигури на клиентите си "виртуален" адрес.

"Това е реален адрес, проверяван от имиграционните власти," казва той, допълвайки: "Това е еднодневно пътуване, отивате и си заминавате. Така че... искам да кажа, имаме добри транспортни връзки, добри полети, така че може да си заминете още същия ден."

Дори съдебното досие не е пречка за гражданството

В друга фирма - "Цветкова, Бебов & партньори", която е партньор на одиторската компания PwC в България, един от адвокатите казва, че клиентите биха могли да получат паспорти на ЕС дори и да имат съдебно досие.

Адвокат Веселка Петрова казва: "Фактът, че той [измисленият индийски бизнесмен] е получил отказ във Великобритания не означава нищо. Той може да получи паспорт тук," заявява тя.

"Сигурна съм, че българските и британските власти обменят информация, но фактът, че му е бил отказан паспорт в Обединеното кралство, не означава автоматично отказ и в България... Не мисля, че това автоматично означава, че той не би могъл да получи... постоянно жителство, където и да е."

В разговор с репортерите, Петрова казва, че ако престъплението е извършено преди известно време, все пак би било възможно да се получи паспорт: "Ако той е реабилитиран, това не се брои, не би трябвало престъплението да присъства в досието му. Така че ако е реабилитиран, не е проблем."

Журналистите от Telegraph не твърдят, че някоя от фирмите действа незаконно или нередно, тъй като представителите на тези компании просто обясняват на репортерите под прикритие как действа системата за получаване на паспорти в България.

България не е единствената страна, предлагаща "гражданство за продажба"

Има нарастващи опасения за законната продажба на гражданство за страни-членки на ЕС, заради предимствата на европейския паспорт. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг изрази опасенията си тези системи за гражданство, предупреждавайки, че "гражданството не може да се продава срещу заплащане".

Британският министър в сянка по въпросите на имиграцията Дейвид Хенсън коментира: "Притеснява ме нарастващата тенденция в някои членки на ЕС да продават гражданство с прекалено малко мерки за сигурност и начини за предотвратяване на потенциални злоупотреби, и вярвам че Форин Офис трябва да полага повече усилия за работа с тези страни и за разяснявнето на нашите сериозни опасения от тези мерки."

Британската система за кандидати за гражданство с голямо финансово състояние е т.нар. "Tier 1", където кандидатите трябва да инвестират поне 1 млн. британски лири в страната. Инвеститорите трябва да прекарват поне 50% от времето във Великобритания и да изберат страната за свое основно местожителство. Кандидатурата може да бъде ускорена, като инвестициите се увеличат до 10 млн. лири, което осигурява гражданство след 3 години.

И двете действащи в България компании твърдят, че предлагат спазващи действащите закони услуги за гражданство

Говорител на PwC заяви, че фирмите просто са обяснявали на репортерите под прикритие критериите за жителство в България.

"Едно от изискванията за получаване на българско гражданство е лицето да не е осъдено за умишлено престъпление от общ характер, освен ако въпросното лице е реабилитирано," казва говорителят. "Според българското законодателство правото на реабилитация възниква, ако лицето не е осъдено за друго престъпление за определен период от време след изтичането на присъдата."

Говорител на Arton Capital коментира, че България има една от най-продължителните и сложни процедури за емиграция и компанията просто улеснява процеса. По техни думи осигуряването на адрес е част от процедурата по улесняване на кандидатстването за гражданство.

"Едно от законовите изисквания за инвеститори, подаващи документи за постоянно българско жителство, е да представят доказателство за адрес на местообитание в България. Тъй като повечето от кандидатите никога не са били в България до този момент, Arton Capital улеснява процедурата по отговаряне на законовите изисквания, като предлага краткосрочни договори за наемане на имоти от други лица," обясни говорителят.

Oще: arton capital  българско гражданство  гражданство  паспорт  паспортен посредник  паспорт за ес 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

4 Калми | 17.03.201413:31

Тези британци ще слязат ли най-после на земята и да се поогледат малко как изглеждат в очите на другите. "Всички сънуваме мокри сънища по Велика Британия и сън даже не ни лови...!" Болшит!! Май ще трябва пак др. Никита Хрушчов да ги спече и да им припомни истината за потопяемия и уязвим остров Великобритания...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 17.03.201412:08

Не бе пич, въпроса е ЗАЩО го продават ЕС-гражданството - защото има хора, които искат да ги купят! И искат да работят там и да живеят добре.

А тия като тебе дето хем искат в Северна Корея, хем обаче си седят тук на топло в ЕС. И сега седнали да хленчат с какво ще се напълни Европата като няма какво друго да кажат.... ами изпразнете я - емигрирайте на майната си
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 17.03.201411:56

Ясно-начи алчни ойро-чиновници продават ойропски паспорти на всекфи отрепки...Ми то кът гледам тя Ойропата скоро на мали шъ заприлича.Ашколсун.То не беше Война с Терора,Война с Наркотрафика,Война с Корупцията...Бетер Африка.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 17.03.201410:48

"...Не-европейци могат да си купят гражданство на ЕС, позволяващо им да живеят и работят навсякъде в съюза, само за 150 000 паунда..."

Защо ли го правят?
А тукашните Ганьовци хленчат, че искат да излизат от ЕС и колко тежко билоШокиран
Ми разменете се с някой негър от Мали и вървете там, то акъла ви е точно като на маймуни
   

оценка

+2 -1