С мощи и Атанасова - срещу рака | webcafe.bg
Webcafe

С мощи и Атанасова - срещу рака

Емилия Милчева
17.04.2012, 14:14 (обновена 22.04.2012, 13:38)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Евтаназия - мил подарък от държавата

Заменям кокаляк от т.нар. мощи на Йоан Предтеча срещу по-предно място в списъка на чакащите за лъчетерапия или за прием в онкология. Дебна това съобщение да плъзне нейде из мрежите, след като се появиха следните градиращи новини: първо, изчезнала е частица от "мощите" на Кръстителя, изложени за поклонение в Сливен, второ, прегрешението е извършено на 2 април по време на вечерна литурия, но узнаваме сега, трето, клетницата е болна от рак, което го твърди някаква ясновидка.

Чакам и четвърто: "клетницата" съобщава само пред медии с позитивно отношение към мощите, че е оздравяла. С трите имена по лична карта и снимка от скенер преди и след кражбата на кокаляка. Не като оная анонимна рускиня, за която Божидар Димитров твърдеше миналото лято, че е проговорила, позовавайки се на други анонимни източници от родния си Созопол...

Всъщност решението за мощите е едно - както са си в реликвариума, дарен от Борисов, да се пренесат в кабинета на здравната министърка Десислава Атанасова. За изцеление на здравеопазването ни, да я пазят от клетви и за... следващата й среща, на която да утешава онкоболни. Жалко, че не съм била на предишната. "Колегите" по болест са били все кротки и възпитани хора. Оплакали се, че е развален - за пореден път - линейният ускорител в онкологията в София.

"Тежката артилерия" на управляващата партия успокоила пациентите: ще бъдат лекувани от другите лечебни заведения в София, които разполагат с апаратура за лъчелечение, докато бъде ремонтиран линейният ускорител на Националната болница по онкология.

Некомпетентно

"Тежката артилерия" не знае - или не са й обяснили, или са й обяснили, но не е разбрала, че в България работят едва пет апарата за лъчетерапия. За да няма проблеми,  необходими са 40, а предшественикът й - д-р Константинов обеща да станат 16 до края на мандата на ГЕРБ. Мандатът изтича след близо 14 месеца, а те са си все толкоз и все се развалят. Този в националната онкология е на 12 години и излиза непрекъснато от строя, но и другите не са по-добре.

Апарати има в София и Пловдив - 4 на брой в държавните болници, и един - в частната "Токуда". Който е болен и трябва да се облъчва, пътува. Но преди да пътува, дълго-дълго чака, докато му дойде редът. Може и да не дочака. А може и да се откаже, или, ако дочака, да е с няколко метастази повече. Дори във Варна, най-добрия град за живеене, няма. Бункерът, който да приюти апарата, си седи на първа копка, защото... ами нямало пари. Бургас обаче е на път да се обзаведе (виж вдясно).

За да пратиш болни от рак да продължат лечението си в другите центрове в София, където има линейни ускорители, трябва да убиеш чакащите - и лекуващи се там. Буквално. Означава изпратените да прередят хора, които са на опашката от записали се - или вече започнали терапията си. Кой ще определи кой е по-нуждаещ се - с ези-тура ли?

Пример: чак през втората половина на март хора, записани за лъчетерапия през януари, довършиха лечението си в ИСУЛ, тъй като линейният ускорител там излезе от строя за повече от две седмици. Един курс обикновено трае месец. Хайде за момент да си представим какво би станало, ако артилеристката Атанасова изпрати да си довършат терапията стотината онкоболни от Националната болница по онкология.

Но Той е доволен

Все едно. Важното е, че премиерът-слънце е доволен от първите й стъпки, както сам каза по Телевизията (все едно коя). Ако поставим одобрението му в контекста на здравеопазването, а не в контекста на кадрите на ГЕРБ, не е ясно от кое е доволен - или просто е джентълмен.

В първите седмици на министър Атанасова има няколко визити и няколко изявления, едно от които особено важно, и друго, което нарече преекспонирано. Важното е, че времето до края на мандата е малко, затова реформи няма да има. "Преекспонираното" - че е предлагала лишаване от административни услуги за хората без здравни осигуровки, като издаване на лична карта например. Предложи го - в разговор по Дарик радио една събота, но после я усетиха, че е попрехвърлила мярката.

Не стана ясно каква е политиката, която ще предприеме/предприема по отношение цените на лекарствата. Знайно е само, че цените "трябва да бъдат намалени" и това ще стане "с помощта на новия управител на НЗОК" - и неин доскорошен колега в парламента, Пламен Цеков.

Дали здравният ни министър установи междувременно какви заместващи медикаменти могат да се ползват за химиотерапията, както обеща на 6 април, а и какво ще се прави с липсата им?! Не, остави темата да заглъхне. Ако беше проверила, да беше се и разпоредила.

Става въпрос за липсващите в някои болници Флуорурацил, Паклитаксел, Цисплатина и Метотрексат, използвани за вливане при химиотерапията.

Ако се беше запознала по-отрано, щеше да знае, че австрийската фирма "Ebewe Pharma" има проблеми на пазара. Дори е предупредила касата с писмо на 30 март, а НЗОК пък уверила, че ще направи възможното да не бъдат лишени от лекарства онкоболните. Обаче са.

На който му е назначена в момента химиотерапия, негова грижа е да си набави - и плати - медикаментите. Какво пък - спестяваме пари на държавата.

Идиотщината е, че болниците трябва да стартират нова тръжна процедура по Закона за обществените поръчки, за да изберат фирма доставчик. Говорим за държавни болници.

И по това изискване те са неравнопоставени с частните, които имат възможност да избират бързо най-добрата оферта - и така не страдат и пациентите им. А обществените поръчки, нали знаете, са хлябът, солта и маслото на всяко управление. Процедурата отнема време, а през това време, който иска да се лекува - да се лекува, който ще мре - да мре.

Икономии от живот

Бездруго НЗОК + Българският лекарски съюз увеличи за 2012 г. едни от най-добре заплатените клинични пътеки - за кардиологичните заболявания, за сметка на пътеките за химиотерапия. През 2011 г. клиничната пътека беше 603 лева, а за 2012 г. я намалиха на 470 лева. Наред с това я разделиха на две - с минимален тридневен престой и с еднодневна процедура до 12 часа, каквато до този момент нямаше.

Да го обясним - за да се справят с големия брой раковоболни и малкото пари, болниците ще увеличат еднодневните процедури. Което означава, че след вливането ставаш и си отиваш вкъщи, където не си под лекарско наблюдение, няма как ти се вливат банки и препарати срещу гадене, оправяй се както можеш. А най-голямата наглост беше, че на националната онкология административно й забраниха да приема всички нуждаещи се пациенти.

Прошение до премиера

Вместо д-р Нели Нешева да обясни защо в XXI век държава, член на ЕС, ограничава съзнателно приема на едни болни и възприема политика на негласна евтаназия, чухме колко заслужени са й бонусите...

Та, нека мощите да се преместят в кабинета на Десислава Атанасова. Вместо да утешава с думи и напътствия тези, които й се оплакват, да им поднася реликвариума за пипане. Кой знае, може някой да бъде изцерен, а подходящите медии - да го документират.

Не знам кой и как подрежда приоритетите в тефтерчето на министър-председателя. Преди празниците чух, че щял да се заеме и с проблема с бездомните кучета - обяви го министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Eee, г-н министър-председателю, толкова хора се занимават с бездомните кучета. Айде нека онкоболните минем пред бездомните кучета - и се подредим след металурзите от ОЦК-Кърджали. Много сме, да знаете - идват избори, някои ще ги доживеем. Или и ние не сме ви важни?

Oще: десислава атанасова  йоан предтеча  лекарства  лечение  линеен ускорител  лъчелечение  медикаменти  министър  мощи  онкология  терапия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 20.04.201222:29

Как срещу кой бе Теа - давай мощно срещу рака! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 20.04.201222:00

Леле Мале влязла съм ти под кожата аз... Смее се Само кажи срещу кой да тръгвам и започвам войната...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

10 Arsen Lupin | 19.04.201210:38

те здравите си чакат реда за заколение, определен от Тиквата и гнусните му покровители от ДС начело с Любен Гоцев, та какво остава за онкоболните... това чака всички, които не виждат кой е истинския рак на това общество с метастази навсякъде - ракът Държавна Сигурност
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

9 Калоянчо | 18.04.201216:32

Тази не знам колко е тежка и колко е лека. По-скоро е тежката поразяваща уста.

Все пак, крушата не пада по-далеч от дървото.
И министърът не бива да пада по-далеч от премиера си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

8 Borracho | 18.04.201213:27

Чинчи, то пари за болници че няма е вярно. Ама пък българина от своя приматска страна няма никакви здравни навици, пуши най-много при това контрабандни супервредни лайна, пие ментета (а и домашната ракия повечето си е жива отрова, малко са майсторите), яде боклуци щото в магазина го интересува само цената - за 30 стотинки по-евтино е готов на всичко.... Няма здравна система в света, която да работи добре когато цялата нация е болна. В 7 милионна България има половин милион инвалиди от ТЕЛК Шокиран Изобщо тая здравна система няма как да се оправи, просто няма начин. Частно здравно осигуряване - тва е едиснтвения начин. Бедните или да почнат да се грижат за здраветоси или ако не - ми да мрат!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 18.04.201212:48

Правителството на Бойко Борисов гарантира средства за магистрали,спортни зали,дори и за щастливи кокошки.Но няма пари за спасяване живота на собствените си граждани.Във всяка нормална държава,с прокуратура и с Конституционен съд,такова поведение се определя като национално предателство!И се наказва по един и същи начин,ако има държава!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

6 lele male | 18.04.201212:43

Чуди се Когато прочетох заглавието, не знам защо, ама реших, че нещо за нашата Теа Атанасова ще пише.... хихих...
Теа, в съзнанието ми ти си по-по-преди Министър Атанасова Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 18.04.201212:40

4Borracho - Много добре си изглежда жената, но това е търсеният ПР ефект...
Българската жена около 45 трябва да харесва министърката си, като се утешава : "Боооожке, тази е 33!! Та аз изглеждам по-добре от нея!" Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

4 Borracho | 18.04.201211:55

Не знаех, че е на само на 33. Ма тя много се сбабичосала таз жена за възрастта си Шокиран
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 13:53

3 Gatyu Gatev | 18.04.201210:50

Внимавайте. не се преглеждайте в мед.център "Уроелит" при поликлиниката на ВМА-София. Безотговорни (или негодни) уролози!
   

оценка

+0 -0