Данъците станаха като "Киндер сюрприз" | webcafe.bg
Webcafe

Данъците станаха като "Киндер сюрприз"

Таня Петрова, в. Сега
02.10.2013, 07:50 (обновена 03.10.2013, 12:49)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Чиновниците от МФ нито аргументират, нито обясняват, нито дебатират по промените, които предлагат. Затова неприятните изненади ще са доста

Колко ли века традиции трябва да остави зад гърба си парламентарната демокрация, за да проумеят институциите у нас, че са длъжни да аргументират решенията си. Направо е обидно да се налага да обясняваш, че когато някой е решил да променя живота ти, той трябва да знае какво ще прави и защо. Но не - институциите най-обичат решенията им да минават колкото може по-незабележимо, без дебат, без анализ на плюсовете и минусите. Обяснението за това поведение е просто - зад него се крие и некадърност, и лобизъм, и чиста проба корупция.

Последният пример на нехайни промени от министерство, което иначе работи интензивно, е пакетът от промени в данъчните закони. С лека ръка бяха изсипани поредица данъчни промени без яснота как те ще се отразят на засегнатите лица и с напълно отсъстваща аргументация на някои от промените. Нещо повече - финансовото министерство вече започна да отстъпва от някои предложения и още от сега е ясно, че така се преследват и политически цели.

Така например държавата е на път да увеличи данъка върху превозните автомобили на стотици хиляди българи. Колко точно - не е ясно, защото по нищо от мотивите не личи, че данъкът се вдига. В момента собствениците на автомобили с мощност на двигателя до 74 kW, които имат катализаторни устройства, плащат 50% отстъпка. Според финансовото министерство обаче наличието на катализаторно устройство се установявало трудно и занапред намалението ще се дава на база екостандарти. Автомобилите с една и съща мощност, покриващи екокатегория "Евро 3" и "Евро 4", ще имат 30% отстъпка, а тези с "Евро 5" и "Евро 6" ще ползват 50% отстъпка.

Това на практика представлява масово увеличение на данъка. Според коментари по автомобилните форуми катализаторни устройства имат и част от автомобилите с "Евро 1" и "Евро 2", за които занапред няма да има никаква отстъпка. Аргументите, с които се прави това - да се обвърже данъкът с нивото на парниковите емисии, вероятно са много убедителни, но не може зад тях да се прикрива реалният ефект от промяната. Тези пари ще се извадят от джобовете на хората и ако твърдиш, че няма да увеличаваш данъчното бреме, трябва да обясниш защо точно този данък следва да се вдигне. Показателна в тази посока е реакцията на кмет на голяма община, който обясни, че е възнамерявал да възрази срещу поредното орязване на местните приходи, но като се зачел внимателно в проекта, разбрал, че данъкът всъщност се увеличава.

Като лобистки текст бе заподозряна

и друга немотивирана промяна в данъчното законодателство - освобождаването от лихви по облигационни заеми. За нея в мотивите към законопроекта за корпоративното подоходно облагане e посветено точно 1 изречение. Няма никакво обяснение защо се прави промяната и какъв ще е ефектът от това върху бюджета. При това облекчението се допуска на фона на отказ на управляващите да премахнат критикувания от самите тях данък върху лихвите по депозитите на гражданите. Трябва да се признае, че финансовият министър Петър Чобанов навреме установи, че облекчението за лихвите по облигационни заеми не е домислено и има вероятност да отпадне.

Самият данък върху лихвите по срочните депозити на този етап отсъства от намеренията за промени, но е ясно, че с него ще се действа тактически, в зависимост от политическата конюнктура, като на даден етап от законодателната процедура той може да отпадне. Аргументите, с които властта се опитва да обясни защо не го отменя, са неубедителни. Основният мотив на финансовия министър е, че данъкът вече е изконсумирал негативите по въвеждането му и е по-добре да остане за 2014 г., а после евентуално да бъде отменен. Това с негативите звучи, меко казано, странно - и на фона на парите, които занапред данъкоплатците ще са длъжни да привеждат, и на фона на разходите за администриране на събирането на данъка, които надхвърлят приходите от него, и на фона на основателните критики за безпринципност в позицията на властта.

Тактическо отстъпление с политическа цел е и намерението на финансовото министерство да преразгледа идеята за отпадане на данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит. Не може допреди седмица да си обяснявал, че това облекчение е дискриминационно по възраст и социално положение, а и ЕК те критикува, че важи само за българските граждани, а после да твърдиш, че ще се съобразиш само с ЕК и ще го оставиш в разширен вариант и за чужденците у нас.

Какво е това - дискриминация или заиграване с електората?


Няма никаква яснота и около промените в иначе сериозното облекчение за фирмите, които произвеждат в региони с висока (35% над средната за страната) безработица. В момента те имат право да приспаднат на 100% корпоративния си данък при определени условия. В този списък понастоящем влизат 160 общини. Макар броят на фирмите, които ползват облекчението, да не е голям - 220, сумата, която са си приспаднали за 2012 г., възлиза на 14 млн. лв. Финансовото министерство предлага в списъка да влизат общини с безработица над 25% над средната, без да е ясно колко са те и дали няма накрая да се окаже, че преференцията важи за територията на почти цяла България. Отделно от това се предлага занапред от нея да могат да се ползват само фирми с минимум 30 души персонал, като поне 30% от тях са от съответното населено място. На фона на структурата на икономиката ще се окаже, че макар и да важи за почти цялата страна, облекчението ще се ползва само от шепа средни и големи фирми. И тук няма оценка за ефекта от допълнителното изискване за наетия персонал, а бизнесът вече коментира, че това ще удари малките фирми.

Големи притеснения има и около ефекта от въвеждане на касова отчетност по ДДС, която ще позволи данъкът да се плаща и приспада при постъпило реално плащане във фирмите. От БСК предупредиха, че ще се получи двоен режим - част от фирмите, най-вече малки, ще ползват касова отчетност, докато други - не, и това може да доведе до сериозни затруднения.

По темата оценка на въздействието от финансовото министерство се презастраховаха, че такава ще бъде направена на по-късен етап, като се отчетат коментарите по предложените промени. Така обаче се оказва, че дебатът трябва да се проведе, без да са ясни параметрите.

Синдикатите вече настръхнаха и заради големия отсъстващ в данъчните закони - обещания от БСП за необлагаем минимум или нулева ставка върху най-ниските доходи. Още от сега е ясно, че коментарите по подобна промяна ще са ожесточени - бизнесът и кабинетът са против, синдикатите го искат. И тук аргументите на финансовото министерство не могат да се изчерпват с дежурното изречение, че възможностите на бюджета не го позволяват. Извинявайте, но това наистина нищо не казва.

Oще: данъци  мф  петър чобанов  промени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 03.10.201309:38

Мисля да въведа нов медицински термин - политическа амнезия.

Те всяка, партия като е в опозиция, предлага невероятно човеколюбиви законодателни промени. Да ги съжалиш направо, че не са им дошли на ума, докато са били на власт, ама карай, простено им е, не са се сетили просто. И как се пънат милите да прекарат заветната поправка, ама ония лошите управляващи, ония мръсници заплетени със сенчестия бизнес, не им дават да облекчат състоянието на изтерзания народ.

Минават изборите обаче, и бившите борци за народното благо по традиция стават управляващи. И тутакси се разболяват от гореспоменатата политическа амнезия. Това държавата е толкова зле, толкова бакии на предишните управляващи трябва да се разчистят, че въпросните промени, дето гърлата си продраха да ги предлагат като опозиция, тутакси потъват в забвение. Мине не мине година две и бившите управляващи, понастоящем опозиция изкопават някои от онези промени, поизтупват ги, позабършат праха и ги предлагат като свои инициативи.

Да ги съжалиш направо, че не са им дошли на ума, докато са били на власт, ама карай, простено им е, не са се сетили просто. И как се пънат милите да прекарат заветната поправка, ама ония лошите управляващи, ония мръсници заплетени със сенчестия бизнес, не им дават да облекчат състоянието на изтерзания народ.

Забелязахте ли, че започнах да се повтарям? Тц, не е грешка, реалност е, щото всичко се повтаря. Актьорите са си същите, сменили са си ролите само. А на нас са отредили завидната роля на зрители на политическия театър. Лошото е, че нямаме избор и сме длъжни, не само да гледаме постановката, но и да си плащаме билетите. Поне повече актьорско майсторство да гледахме, пък те и за това не ги бива.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.10.2011, 05:11

2 Ani Georgieva | 03.10.201306:57

Ми то е ясно, че на държавата трябват пари! След като въведе плоския данък, опапа резерва и влезе в дупката на кредитите. Сега се видяха последствията! Измамата, че така бизнеса ще излезе на светло и ще плаща повече, лъсна! Работните места също ги няма никакви! Това правителство се мъчи да прехвърли данъчната тежест върху беззащитните граждани, вместо върху бизнеса, който го изнудва за държавни поръчки и облекчения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

1 dedogo6 | 03.10.201301:24

Абе, господа, аре да ви видя на базата на какво точно ще ми вдигне чиновничката в общината данъка, след като не знае нищо повече от това ,което аз съм написал в регистрацията си - а именно 94 KW , '97 година, газ/бензин, катализатор и модела на автомобила. Лош или много луд Бесен
В други държави наличието на газ/метан уредба се ПООЩРЯВА , щот е ЕКОЛОГИЧНО (нали за екология ще си говорим а Лош или много луд Бесен :twistedУсмивка.
Както и да е, що ми поощрявате най богатите пак а?!Аз ако съм могъл да си взема нова кола , щях ли да карам 16 годишна такава?! Бесен
И да не чувам лафа "ама то в другите държави плащат големи данъци за стари коли.''
Тия коли ни ги продават на нас и други ,които не могат да си купят нови.
И СПРЕТЕ ДА МИ ГЛЕДАТЕ КАКВО Е В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ!ЩО МЕ РАВНЯВАТЕ ПО ТЕХНИЯ СТАНДАРТ А?!АЗ ВЗИМАМ ЛИ ТОЛКОВА ПАРИ?!
МАМАВИРЪГАНАГАДНА!!! Бесен Лош или много луд Палав цензура ядосан ядосан бой луд!?!?!
   

оценка

+3 -0