Атина все още не е уведомена официално, че София се отказва от нефтопровода Бургас-Александрополис | webcafe.bg
Webcafe

Бургас-Александруполис потъна, да живее Самсун-Джейхан

Webcafe.bg
15.06.2010, 12:06 (обновена 17.06.2010, 13:23)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

По думите на заместник-министъра на външните работи Марин Райков България гледала по-благосклонно на "Набуко" отколкото на "Южен поток"

Гърция е в шок от изявлението на премиера ни Бойко Борисов, че България се отказва от нефтопровода Бурга-Александруполис. Тръбата е един от трите ключови руски енергийни проекти, предвидени да се реализират у нас. До момента обаче Атина не е официално уведомена за български отказ.

България си каза чак сега, независимо че през септември м.г. руският премиер Владимир Путин почти ултимативно ни даде два месеца срок на новия кабинет да каже ясно какво прави с руските енергийни проекти за АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис и "Южен поток".

Турция и Италия - печеливши, Москва - номер 1

Най-големият печеливш от цялата тази работа обаче са Турция и Италия. Двете страни са основни играчи - заедно с Русия, в конкурентния на Бургас-Александруполис проект за нефтопровод Самсун-Джейхан. Така че Москва не губи нищо, освен че елегантно се отървава от една неефективна тръба като Бургас-Александруполис. Капацитетът за пренос на тръбата от Бургас до гръцкото пристанище е близо 3 пъти по-малък от Самсун-Джейхан.

При това гръцкото негодувание ще се стовари на гърба на българския премиер, който си позволи да каже, че София се отказва от проекта.

Италианската компания "Ени", която ще строи Самсун-Джейхан заедно с турски холдинг, и освен това е партньор на "Газпром" в газопровода "Южен поток", определено ще извлече най-големите ползи. Заедно с Турция, която наистина се превръща в енергиен център на Балканите. Независимо че и София, и Атина си отреждаха самостойно тази роля - и все още мечтаят за нея.

Депутати от най-голямата опозиционна партия в Гърция Нова демокрация обвиниха управляващите от  социалистическата партия ПАСОК в бездействие по проекта за петролопровода, допринасяйки по този начин за негативния развой на събитията, съобщи днес гръцкият вестник „Имерисия". Проектът за нефтопровода, който беше ключов за интересите на гръцките корабособственици, беше задвижен именно от предишния кабинет на Нова демокрация, ръководен от Костас Караманлис.

Изданието язвително отбелязва, че гръцките управляващи просто наблюдават корабокрушението на проекта.

15 депутати от Нова демокрация са внесли питане в парламента във връзка с опасността за осуетяване на проекта след изказванията на премиера Бойко Борисов, заявил на 11 юни, че София ще се оттегли. "Впоследствие преформулира позицията си, заявявайки, че проектът не е икономически рентабилен и че окончателното решение ще бъде взето, след като стане ясен екодокладът", пише "Имерисия".

Според десните  депутати от октомври 2009 г. досега не са били предприети необходимите действия от страна на гръцкото правителство, за да бъде постигнато съгласие с България за придвижване на проекта, не са направени официални визити в България по този въпрос. Наред с това 9 месеца виси гласуването на законопроекта за трасето на петролопровода, подготвен още при кабинета на Нова демокрация.

Проектът потъва, Гърция е големият губещ

Потъва 20-годишният проект за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис въпреки противоречивите изказвания на български официални представители и трите различни позиции, заети от 11 юни насам от премиера на България Бойко Борисов. Така коментира началото на краха на тръбата  пише гръцкият вестник "Вима". Големият губещ от развитието на нещата е Гърция, тъй като руснаците изглежда се спогодиха с турците за изграждането на алтернативния петролопровод „Самсун-Джейхан", коментира вестникът.

Атина само наблюдава случващото се - без да има възможността за активна намеса - до вчера министерствата на външните работи и на околната среда запазиха изчаквателна позиция относно решението на София да торпилира строежа на Бургас-Александруполис и евентуално и строежа на руския газопровод "Южен поток".

"Вима" обаче отбелязва, че екологичните опасения на Борисов, представени като основна причина за отказ от нефтената тръба, изчезват, когато става дума за АЕЦ "Козлодуй", където се планира увеличаване на реакторите.

България готви същата съдба и на "Южен поток"?

България готви на газопровода "Южен поток" съдбата на петролопровода Бургас-Александруполис, прогнозира друга авторитетна гръцка медия "Катимерини". Вестникът припомня, че тръбата трябва да транспортира руско синьо гориво през България и Гърция до Европа.

"Катимерини" цитира заместник външният министър Марин Райков, заявил, че страната му гледа благосклонно на изграждането на газопровода "Набуко", но не и на руския газопровод "Южен поток".

"Развоят на събитията предизвика разбираемото разочарование на Атина, която е базирала на тези два енергийни проекта амбициите си да участва в геополитическите планове за транспортиране на суровини от Каспийския регион до Европа и да се превърне в енергиен възел за Изтока и Запада. До вчера все още не беше известно от гръцка страна да е предприета официална инициатива на дипломатическо ниво", отбелязва изданието.

Руски медии: България разкри картите си

България разкри картите си, коментира руското издание "Ведомости". "Временен мораториум върху големите енергийни проекти с русло участие, включително петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене", България обяви още преди година. Новото правителство на страната обясни, че се нуждае отново да анализира тяхната целесъобразност и източниците на финансиране. Но паузата продължи твърде дълго", пише вестникът.

В анализа си "Ведомости" индиректно подсказва, че решението за тръбата улеснява значително Русия, която иска да се включи в много по-ефективния и печеливш проект за пренос на големи количества петрол Самсун-Джейхан.

"Фактически признавайки замразяването на Бургас-Александруполис, Русия вече реши да се присъедини към алтернативния проект Самсун-Джейхан и дори се надява да получи 50% от него. И изведнъж в петък България разкри картите си: премиерът Бойко Борисов заяви, че се отказва от Бургас-Александруполис".

Кога България ще излезе с окончателно решение, нито премиерът Борисов, нито икономическият министър Трайчо Трайков казаха. Но какво ще е то, вече е очевидно, пише "Ведомости".

РБК Дейли акцентира как "премиерът Борисов обясни решението със съмнения в екологичната надеждност на проекта. Все пак маршрутът на тръбопровода минава през природна зона, защитена от европейската програма "Натура 2000".

Представителите на Trans-Balkan Pipeline B.V, която осъществява строителството на Бургас-Александруполис отказаха да коментират противоречивите изявления от българска страна. От "Транснефт" също отказаха коментар, казва РБК Дейли.

Има ли пръст Берлускони - все пак италианската "Ени" е и в "Южен поток", и в Самсун-Джейхан

 

Италианската компания "Ени" - една от темите на неделния разговор на премиерите Бойко Борисов и Силвио Берлускони, участва и в проекта за газопровод "Южен поток", и в петролопровода Самсун-Джейхан, конкурентен на Бургас-Александруполис.

През октомври 2009 г. Италия, Русия и Турция подписаха договора за изграждането на тръбата Самсун-Джейхан. Тя ще минава изцяло на турска територия от черноморското пристанище Самсун до Джейхан на Средиземно море.

Ени и турската Calik Holding притежават по 50% в проекта. Те подписаха и меморандум за разбирателство с "Транснефт" и "Роснефт", който гарантира участието на руските компании като доставчици на петрол. В проекта за Бургас-Александруполис подобно категорично намерение за пълненето на тръбата липсваше.

Самсун-Джейхан ще транспортира черноморски и каспийски нефт. В следващите десет години добивът на петрол в Каспийския басейн ще се увеличи с 2 милиона барела на ден. В момента производството в региона е около 2,4 милиона барела на ден.

Тръбата, която първоначално се планира да има капацитет от 1 млн. барела на ден, ще е с дължина от 550 километра.

Капацитетът на Самсун-Джейхан за пренос на нефт е близо 3 пъти по-голям от този на Бургас-Александруполис.

Основните параметри на българо-гръцко-руския прект предвиждат да е с първоначален капацитет от 35 млн. тона петрол на година и възможност за увеличаване до 50 млн. тона петрол. Собственик на тръбата е "Международна проектна компания" (МПК), като в нея България и Гърция имат дялово участие по 24,5%, а Русия - 51%.

Развръзката на този енергиен възел обаче тепърва предстои...

Oще: атина  бойко борисов  бургас-александруполис  гърция  нефтопровод  нова демокрация  пасок  петролопровод  русия  южен поток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.