Изборна утопия | webcafe.bg
Webcafe

Изборна утопия

Стела Бонева
04.09.2014, 18:26 (обновена 02.10.2014, 11:42)
компютър

Снимка: © Getty Images

Ако всичко, което се говореше за вота, бе станало ...

България, някъде в далечното бъдеще, когато всички хубави неща за изборната система и правила бъдат реалност, а не празни приказки

Леля Гина от Пазарджик сяда пред компютъра, въвежда кода от четливо написана бележка и отваря два списъка с имена и номера. Щраква няколко пъти с мишката и застива в очакване. „Благодарим Ви, че гласувахте", отвръща й екранът, секунди по-късно автоматичен SMS я уведомява, още невярваща, че данните й са успешно регистрирани в системата.

О, чудо! Колко лесно било с компютъра. Няма как да не се похвали, тя, която се вълнува от политика откакто се помни, затова пуска Skype и позвънява на едничкия си син в студената Германия. „Маме, вече гласувах по новия начин. И ти да гласуваш". Синът веднага изстрелва опашатата лъжа, че вече го е направил. Покрива го фактът, че електронното гласуване тече предварително в срок от две седмици.

„Стига бе, мамо. Не е кой знае какво. Хората по белия свят отдавна гласуват дистанционно. Не се радвай все едно е паднал комунизмът". Думите долитат бавно, но Гина няма да ги пропусне покрай ушите си. „Ей, неблагодарно детенце си остана. Нали заради вас, имигрантите, въведоха по компютъра да гласуваме, щом станахте два милиона, че да не губите връзка с България".

„А ти си наивна. Въведоха го, защото няма кой да гласува. Избирателната активност на последния вот беше 20 процента, помниш ли? Едни хора се бият за кокала, другите гледат отстрани. Политиците са един дол дренки, не го ли проумя толкова години и още им вярваш", отвръща синът с леко пренебрежение и очевидна досада, защото знае, че майка му няма да спре да говори за „чудото" поне до следващите избори.

„Не си прав. За тая демокрация толкова страдахме. Даже трябваше да приемат задължително да се гласува, ама не мина в парламента. Сега само двама ще имаме от нашия район, нали съкратиха половината депутати и сега са 120, че много струват заплатите и колите им. Половината ги избираме по партии, другата половина ги избираме независимо, дето му викат мажоритарно", обяснява майката в захлас, с тържествуващо европейско самочувствие.

Гина изпада в състояние на подробно описание - как е избрала първо любимата партия, после гласувала за Илко от общината, много свястно и честно момче, който се явил сам срещу всички. Разбира се, дългогодишната касиерка е проверила всички кандидати - знае кой е стока и кой е обикновен крадец. Тя е най-прилежната домакиня в блока, има отговор и рецепта за всичко - знае етикетите на продуктите наизуст и никога не забравя да провери срока на годност.

Така и гласува сега, защото в интернет вече всичко може да научиш

Гина свиква в хола дамската дружина, за да се похвали и на тях. Кани съседките и братовчедката Маргарита, тарторът на групата, най-млада и най-запозната с технологиите, та затова най-много нея слушат. „Да знаете колко е лесно. Няма да се буташ по опашки, да чакаш да те извадят от списъка, да се криеш зад черни платнища все едно крадеш нещо", изрежда Гина оборотно, преди да са я затрупали с нелепи въпроси, например трябва ли да влезеш в интернет.

Този път не спорят кой е по-виновен сред виновните за прекършената им младост и прогонените им деца зад граница. Жените зяпат Гина и погледите им стават все по-одобрителни. Докато рязко не се намесва братовчедката: „Да, бе, аз им нямам вяра. Откъде да съм сигурна, че като гласувам по интернет всичко ще е точно. В днешно време е толкова лесно да ти разбият пощата, даже профила във Facebook, какво остава за такива сериозни работи. Лични данни са това, животът ти".

„Е, Гитке, все на теб не може да се угоди. Дъщеря ми как купи онези хубави ботуши по интернет. Всеки месец плаща тока и телефона от София. Пари ми превежда в картата. Всичко вече е там - в интернет", прекъсва я Славка от първия етаж. Маргарита я скастря на секундата: „Я, всезнайке, да те питам къде ти е електронният подпис и защо ти не гласуваш по интернет, след като си толкова сигурна?".

След това се обръща към останалите и започва тирада: "Вие знаете ли, че двама хакери могат да сложат на първо място най-неизвестната партия. Сега, ако искам, изтеглям една програма и ви влизам по компютрите И телефоните мога да ви подслушвам. Знаете ли, че сайтът на ЦИК не е обновяван от 20 години и като тръгнеш да се проверяваш, свят ще ти се завие. Влезте вие да поровите вътре. Все едно амазонската джунгла прекосяваш".

Жените се споглеждат виновно, защото вече си представят срещата с това страшилище, наречено сайт на ЦИК. Славка има истински опит с изборната администрация и прави ново включване: „Нали ги видях на предишните избори как товариха бюлетините и проколите в чували. За 20 лева един ден и една нощ не спах, докато предадем всичко от секцията в училището. Много знаем и ти, и аз после какво ги правят и как ги броят"

Настъпва кратко мълчание, в което Райна, учителка по литература пред пенсия, налива вода върху посятото зрънце на съмнението: „Какво значение има и без това. Обсъждаме средството, а не целта. Неслучайно се говори, че в шивашката фабрика всички жени ще гласуват под строй за номер 138. Винаги е било така и винаги ще бъде".

Домакинята Гина опитва да върне оптимизма, като казва, че точно електронният вот дава възможност повече хора да гласуват и така да ограничат ефекта от грешките и купуването на гласове. След тази реплика братовчедка й се чувства поканена да сложи край на спора: „Именно. Злоупотреби има по цялата верига. Но аз личните си данни няма да им дам наготово. После някой може да ги използва срещу мен. Помните ли онзи бездомник, който се оказал длъжник на милиони".

Изпаднала тотално в студения полюс на емоциите, Гина призовава в главата си образите на президента и премиера, които непрекъснато повтарят, че няма да има засечки. През нощта така и не можа да заспи.

Три дни след раздумката в хола, ЦИК получава анонимен сигнал за пробив в системата с електронните бюлетини. Медиите тръбят, че гласовете на 2.5 милиона българи са публикувани в интернет. Все още не се знае дали са хакери, дали е технически проблем в сървъра или просто някой програмист е оставил „мина" в кода.

Мярка се главният прокурор, който съобщава, че започва масово разследване срещу неизвестен извършител за нарушаване на тайната на вота и вредителство. Всички знаят как ще приключи.

А Гина открива, че според „разкритите" данни не е гласувала за Илко.

В този шокиращ момент една средностатистическа домакиня от Пазарджик си спомня думите на своя единствен син: „Ако наистина изборите имаха някакво значение, отдавна щяха да бъдат забранени".

Oще: гласуване  електронно гласуване  задължително гласуване  избирателна система  избори  мажоритарно гласуване  партии  референдум  цик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

15 VK | 06.09.201423:53

@KingoftheROAD,

".......граждански контрол с едно такова животно - АК47М, и едни такива хапчета - 7,62х39 ..."

Некви проблеми с главата ли имаш?
Влече те касаплъка ли? Като малък, не са ти давали да си играеш с пушки и пистолетчета ли?
Вземи мерки, потърси компетентна помощ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 06.09.201422:32

Как се пъне варненеца да изглежда мъдър, а как не му се получава ако знае....

Добре бе, то че никъде не управлява народа, а все нечии глас тежи малко повече от други е ясно. Изборите са си избори и ясно е че каквото каже един крупен бизнесмен влияе доста повече на политиката от гласа на бай Пешо от морската градина.
Обаче нека даден шанс на варненеския мъдрец да ни обясни щом няма "демократично управление", то виждали разлика между управлението в САЩ и Русия да речем?
Между Германия и Северна Корея да речем?
Между Франция и Куба?
Между Италия и Венецуела?

Или ще върти и суче докато го докара до железното "всички са маскари" и това е?
Май само по темата за стари моми е копетенттен, но поне му даваме шанс да ни отговори на въпроса....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

13 KingoftheROAD | 06.09.201421:51

Polly А какво ще кажеш да упражняваме граждански контрол с едно такова животно - АК47М, и едни такива хапчета - 7,62х39 ? Трябва от време на време на нашите люпотици да им даваме от това лекарство, да не боледуват от самозабрава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

12 VK | 06.09.201410:23

11 ivod | 06.09.201408:49
"...... Според цик имащите право на глас в България са 7,3милиона - нататък коментарите са излишни."


Е, и? Нещо не ти харесва цифрата 7, или 3 ? Или като композиция стоят накриво?
А да, стоплих кво не е наред -треснал си две произволни цифри и не можеш да се сетиш как стигна до тях.
Още по-малко пък, това може да е отговор на нещо...

Според ЦИК имащите право на глас на последните избори са били 6.5 млн.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

11 ivod | 06.09.201408:49

Поли отговор на първият ти пост . Според цик имащите право на глас в България са 7,3милиона - нататък коментарите са излишни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

10 Rowan | 05.09.201419:27

Поли, замислих го като нещо забавно, ама се извиних, щото не знаех как ще го приемеш. Малко хора носят на майтап. Пък за избори и политика не ми се коментира. пий едно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2011, 11:41

9 Polly | 05.09.201419:01

Хаха, Роуън, благодаря за сравнението с Желю Желев, макар че не съм сигурна дали си го замислил като обида или като комплимент. Относно 90-те си прав, за съжалиение. Вече не е модерно да се говори така. Сега е модерно да искаме да съборим системата, да избием всички, които са били на власт последните 25 години, да изгорим конституцията, тотална промяна, нови лица и такива работи. По медиите вече няма политически дебати, не е модерно. Модерно е да правим студиа с шареничък декор и разни Златки, Патки и Киро Скалата да ни обесняват, че няма за кого да се гласува. Най-много някой политолог, социолог, социален антрополог, орнитолог или зоолог за цвят да сложат и той да ни обясни как резултатите вече са ясни и ако не си с победителите хич да не се хабиш да гласуваш. А пък ние политиците си ги избираме по красота, по ръст, по мускулна маса, по свят на очите и такива работи.

Утопия или не, „демокрацията“ очевидно работи в някои страни и голяма част от хората там водят приличен живот. А това,че живеят така е защото има граждански контрол над властта и работещи, които защитават правата си. Нали не мислиш,че там живеят някакви свръхчовеци, които не се поддават на изкушения? Просто, ако някой много кривне от правия път, му набиват канчето и така другите си вадят поука.

Пикси, не мога да ти кажа, за кого да гласуваш и няма гаранция, че няма да бъдеш излъган. Но можеш да управляваш контрол над властта чрез правата, които имаш по тази конституция, дето не я щем.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

8 Rowan | 05.09.201418:33

Офф, голямо съм магаре, признавам и предварително се извинявам… Поли, първият ти коментар е като реч на Желю Желев на митинг на СДС през 90-та. А разликата между утопистите демократи и утопистите социалисти е… само в боята. Просто са различен цвят наивници.

Понятието „демокрация“ не съществува реално, а „демократично управление“ е оксиморон. Всяко управление е недемократично по своята същност, а „демокрация“ в чистия й вид по добре да не доживявам. Да не дава Господ всякой тарамбука в тази страна да има право на глас за всяко решение… Ако това нещо се случи, аз ще съм първият който ще си бие камшика от тази държава…

Аз само такова за понятията се включих, че ми стана смешно
Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 05.09.201417:23

Поли,
не те критикувам, аз също гласувам почти всеки път. Смятам го за право и дълг. По принцип си права за това, което пишеш, но в България тези разсъждения вече ми се струват много наивни. Трудно ми е да повярвам, че въпреки демокрацията, изборите не са купени и опорочени и че ние само си мислим, че наистина гласът ни значи нещо. Кажи ми на кого ще повярваш вече какво говори в предизборните си изказвания? Кой ще успее да те убеди да гласуваш за него? Или пак ще избираме по-малкото зло?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2011, 11:41

6 Polly | 05.09.201417:02

Ами не, не съжалявам, за нито един от пътите, в които съм гласувала. Това, че повечето хора не разбират какво е демокрация и как да упражняват правото си на глас, не прави демокрацията лошо нещо. Преди да захвърлим нещо с лека ръка, не е лошо да се опитаме да разберем как работи. Не сме роби, не сме крепостни селяни. Чрез вота си, чрез протести и чрез други форми на несъгласие (на които имаме право точно, защото живеем в демокрация) може да упражняваме натиск върху властта. За хората, които са прекарали по-голямата част от живота си през комунизма е обяснимо по-трудно да се ориентират, ама ние „по-младите“ нямаме извинение. Иначе какви са ни алтернативите?
   

оценка

+1 -0