Арх. Диков и поколението на гаражните архитекти | webcafe.bg
Webcafe

Арх. Диков и поколението на гаражните архитекти

Арх. Евгения Ходкевич и арх. Борис Енев
20.03.2014, 17:25 (обновена 24.03.2014, 18:28)

1 от 9 снимки Назад Напред

архитектура

П.Д.: Ако трябва да бъда честен, бих приел такъв един проект. Аз съм либертарианец по убеждение. Такива примери не ме притесняват

Безсънни нощи споходиха света при гледката на резиденциите на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и бъдещия му бивш приятел - главния прокурор на Украйна Виктор Пшонка.

Всъщност, целият свят се втрещи при тази гледка на патологични интериорни и екстериорни изяви. Събудените съмнения в човешкия ум и разум не бяха неуместни, но останаха да витаят бездомно в пространството. В този тежък момент решихме да потърсим capo di tutti capi на архитектурната гилдия, на примус интер парес - главният архитект на София Петър Диков.

Ако някой би могъл да внесе светлина в мрака

на човешкия вкус, то това е той, изстрадал последните осем години на бодливия трон на главен архитект. И така, влязохме, изпълнени с надежда, в разговор с арх. Диков за "инвеститорски визии и архитектурни ексцесии".

Да започнем с инвеститорски визии за архитектура - такива се оказа, че няма. Точка. Инвеститорската визия се нарича печалба и се мери с възможно много нули зад цифрата. Много нули са на нашите улици, много в жълто с априко или в синьо огледално стъкло, монументи на вездесъщата корупция и липсващ административен коректив.

И как иначе? Дали сме знаели, "че и до днес голяма част от инвеститорите избират архитекта не по това колко качествен е проектът му, а колко бързо може да го процедира през администрацията и колко повече над нормите може да осигури като квадратни метри.

"Над нормите" е забавен израз за корупция

и шуробаджaнащина. Израза не го знаехме, но другото е обществена тайна. "А аз", споделя Петър Диков, "знам много архитекти, които проектират по снимка. Инвеститорът им носи снимка на сграда, която е видял на запад или на изток - и услужливите колеги му я правят такава. Няма критика, няма контрол и няма етика в нашата колегия".

Със "120 проектирани и изпълнени проекта за 12 години" може да се похвали арх. Диков. По десет на година? "Понякога и повече. И това са само реализираните". Значи по 10 на година, на месец по хотел или кооперация. "С новите технологии много неща стават възможни. Все по-бързи сме".

Дали разумът може да следва технологиите? Усмивка и мълчание. По-късно разказва, че когато е проектирал, повечето клиенти са били мутри и политици. "В много случаи съм си задавал въпроса откъде се пръкнаха тези хора?". Дали намира отговор? "Отговорът беше често в полза на мутрите, като качество."

А как е другаде? Лошата архитектура не е ли проблем и в глобален план?

"На конкурса за правителствения център на 4-ти км се видя. Фостър представи еволюция на развитието на проекта си. От двата проекта на българските екипи единият много приличаше на първата фаза на Фостър, а другият - на третата. А Фостър презентира седма. Значи, ако го сравним със създаването на живота, българската архитектура е на еволюционното ниво на излизане на амфибии от океаните, докато интернационалните участия показват, че има човек на два крака". Така арх. Диков представи нивото по света и у нас.

И така, българската реалност не очертава визии, а продължава да следва праволинейно формулата на света троица - "лоши инвеститори, попадащи на алчни архитекти и строители, които си оставят ръцете". И да не забравяме - гладният пазар, "който изпреварва възможностите на този, който произвежда продукта". "Продуктът", казано така с лекота, е нищо, но формира безпощадно както обществено, така и лично пространство, определяйки за поколения напред качеството на живота.

"Колкото и да смятаме, че архитектът е в основата, голяма част от архитектурата е инвеститорът. От 1991/92 г. насам нашето проектиране се обърна в гаражно проектиране. Имаше една хубава мисъл на Хайтов, че ако един град е хор, който пее песен, високите сгради в него са като хористи, които ни в клин, ни в ръкав викат "Ура". А при нас

имам чувството, че всеки вика "Ура"

Арх. Диков се сеща за за великите постижения на българските архитекти и времето на Съветите, когато всеки е трябвало да защитава проектите си. Искаме да разберем, има ли нужда от комисии днес? Позицията му е ясна. "Комисии - това означава повече регулация, а аз съм либертарианец по убеждение, а и няма авторитет", капитулира Петър Диков пред фактите, отпращайки Вяра и Надежда, в очакване свободният пазар най-сетне да се превърне в регулатор.

Но свободният пазар не е юридическо лице, той не е поел официално отговорност, не е положил клетва, и не се върти нощем в леглото, мъчен от лоша съвест. Да се разчита на свободния пазар е опит да се абдикира от човешката преценка и отговорност.

През последните години пазарната икономика доведе половин Европа до банкрут, природата ни до боклук, до смога в Пекин и до този в Париж. В България тя унищожи по-ефективно от Втората световна война историческите ни центрове и по-трайно от цунамито във Фукушима българското Черноморие. А и

свободният пазар не е имунизиран откъм лош вкус

Трудно ни е да се доверим при това положение на пазара.

"Лошата архитектура има понякога странна съдба във времето, защото една архитектура, създадена и оценена в началото като лоша, в бъдеще се оказва знакова, и аз обикновено давам пример с Айфеловата кула в Париж."

Ако е прав арх. Диков, ни чака слънчево бъдеще. Само след броени години България ще се превърне в страната на архитектурните шедьоври, но да не се отдаваме на прекален оптимизъм. Има разлика между лоша и оспорвана архитектура.

"Ги дьо Мопасан, големият писател и още по-голям критик на Айфеловата кула - разказва арх. Диков - попитан защо прекарва толкова много време в кафенето на омразната му кула, отговорил, че е там, защото е единственото място в Париж, откъдето кулата не се вижда." Трябва непременно следващия път арх. Диков да ни насочи къде да отидем в София, за да не виждаме какво е построено през последните 20 години тук.

Oще: foredwind  архитекти  архитектура  борис енев  главен архитект  евгения ходкевич  инвеститори  инфраструктура  петър диков  проектант  сгради  софия  столица 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2014, 19:15

6 The Correct Answer | 26.03.201422:30

Господин Сид, не съм архитект - оттам и загадката кой ви отговаря остава засега нерешена от вас - и заради това не искам да минавам на ниво архитектурен дебат с вас. прав сте - или права, не знам дали мъж или жена ми отговаря - че обитателят на една сграда трябва да се чувства добре в нея и се радвам за вас, че сте щастлив във вашата - въпреки че не ви личи по настроението, малко напрегнат/а ми се виждате и почвам да се чудя да не би пък да сте един анонимен архитект, обиден от съвсем разумна критика.

но - градската среда се състои и от усещането навън, по улиците, какво излъчване имат сградите, пространствата между тях, градините, възможностите са почивка, разходка, мисли, деца, всичко от което се състои живота. това означава, че и моето и вашето мнение и вкус важат и са важни - като граждани или гости на едно обществено пространство. така че напуснете за малко вашия лофт, отпуснете душа и дайте простор и на вашето мнение и на мнението на други хора, тогава можем пак да си побъбрим, ок.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.03.201418:13

Арх. Ходкевич или арх. Енев, не знам кой ми отговаря, не мога и не е редно да експонирам и налагам собствените си критерии върху останалия хабитат около мен.
Аз или Вие не сме критерия дали една сграда е хубава и/или удобна. Това може да каже този, който я е поръчал и я обитава. Зависи от това той как се чувства в нея. Ако му е уютно вътре, дори и да е кичозно шаренко, несиметрично и "охлювно" ... там за него е идеалното място.
Аз и вие сме без значение и поне аз не бих го укорил публичнo.
Точно заради тези различия някои клиенти избират един архитект, други ... друг.
Най-голямата грешка, която можете да направите е да налагате вашите вкусове върху тези на клиентите ви. Ще си останете "бутикови" архитекти, има такива, и би трябвало да разчитате на сериозен финансов ресурс за да проектирате и "произвеждате" вашите идеи, след което да чакате някой да ги купи, вече готови.
Другият вариант е да си останете само проектанти, художници, и да продавате картинки. Което също не е лошо, но ... виждате, тук борбата е голяма и сте сред гъста, и поради гъстотата, с по-голяма вероятност за талантлива конкуренция.
Със цената на актуалния хардуер и съвременния софтуер, с подобни на вашите архитектурни решения, архитект може да стане всеки над 12 години.
Успех и малко по-позитивно го давайте.

BTW, не тук, на друго място, живея в loft, в който се чувствам много удобно и истински щастлив, защото без да съм архитект, [интериорно] си го проектирах и създадох сам. На някой Ваш колега, може и да не му хареса, но ... мислите ли, че ме интересува?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2014, 19:15

4 The Correct Answer | 25.03.201402:14

До Ел Сид : благоразумна критика не се равнява на плюене. огледай се около себе си, ако живееш в София, а не в Мадрид, и сам/сама прецени, дали по красота, иновативност и качество на живот може да се сравни с Мадрид, Ню Йорк, Венеция, Париж или пък някой друг град, в който не живееш. на какво се дължи това ? помисли и пак пиши.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.03.201421:29

Чудна статия. Като предната.
Арх. Ходкевич, нужно ли е да плюете всичко и всички?
Това, че не ви е "вързало", не означава непременно "шуробаджанащина". По-вероятно е да има по талантливи архитекти от вас, макар че не са "завършили във Виена".
Не всеки завършил във Виена е талантлив.
Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 24.03.201415:33

По подобие на първата в галерията, на Цариградско шосе има сграда като кораб и точно до нея- като комбайн. Интересни и красиви са, според мен.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 24.03.201411:37

Да кажем че първо - не знам защо сте сложили толкова чуждестранни "образци" при положение , че си имаме достатъчно и второ - "охлюва"от Симеоново в никакъв случай не бих го причислил към грозните сгради на София.
   

оценка

+1 -2