Открит урок | webcafe.bg
Webcafe

Открит урок

Драго Симеонов
18.09.2013, 16:53 (обновена 20.09.2013, 10:54)
Валери Божинов и Андреа

Снимка: © Planeta tv

Странно как лековато подвеждаме и децата си по същия път - да се гордеят със зрелищното, показното, лъскавото, само защото носи национален печат

Форумен кибритлия си е нашенецът и това си е. Последният изпепеляващ пожар на лесно запалимата критика лумна покрай злощастната визита на Андреа и Валери Божинов в столичното 138-мо училище. Естествено, както си му е редът, покрай сухото изгоря и суровото.

Тези двамата носят дамгата на културно отлъчени и следователно - нямат място сред първокласниците. Някъде по-встрани остана фактът, че певицата всъщност замествала приятеля си. А нали Кубрат Пулев в момента е най-актуалната ни обща проява на национална гордост, неговото присъствие в класната стая щеше да е съвсем в реда на нещата.

Валери пък (чийто интелектуален багаж е сравним с този на първолак) изпорти надеждите ни и вместо да продължи пътя си на футболен вундеркинд, с чиито постижения да се тупаме в гърдите, съвсем себично се отдаде на елементарни удоволствията и ни излъга. Така че и срещу него е лесно да настръхнем. Далеч по-приемлив щеше да е Тошко Неделев.

Та фолк певица и провален ритнитопковец будят обществено отхвърляне, но боксьор-патриот и млада футболна надежда едва ли щяха да възбудят чак такава дискусия, макар да става дума формално за едно и също. Ето как никой не обърна внимание на любопитната подробност, че звездните посещения всъщност са част от дарение на изданието на вестник Стандарт „100 причини да се гордеем, че сме българи".

Тънка червена линия

Какъв убийствен комплекс за малоценност дъха от подобно уж просветителско заглавие. Тежко на нация, която изброява причините да се чувстваш комфортно, че й принадлежиш - и е принудена да бори центробежните сили на несигурността с помощта на постиженията на отделни нейни представители, не на общността като цяло.

Не ни разбирайте погрешно, и ние се разтапяме от кеф, когато някои нашенец отвее конкуренцията, но това първично чувство е нож с две остриета. Свикнеш ли да грееш в нечия отразена светлина, само на една крачка е отказът да споделяш отразения провал, т.е. срама, че принадлежиш към общността.

И Божинов прекрасно илюстрира този ефект след бурното неодобрение към него; спортистът вече не е повод за гордост, ние държим да се дистанцираме от него и пропадането му. Той дразни себеусещането ни, не го ласкае. Вие му се подиграваме, защото не желаем да се асоциираме с него; по-скоро е сред стоте причини да се срамуваме, че сме българи.

А тръгнем ли по тази спирала, нещата стават ужасяващи.

Ние вече сме тръгнали натам

На това се дължи отчуждението ни и липсата на единство - твърде много изкуствени поводи за обща радост са ни пробутвали, а никой не знае кои от тях и кога ще сменят полюса си пред очите ни. Рискът за самочувствието ни е огромен и ние сме изживявали последствията неведнъж.

Странно е тогава как лековато подвеждаме и децата си по същия път - да се гордеят със зрелищното, показното, лъскавото, само защото носи национален печат. Така ги обричаме на тягостно чувство на неудобство, когато един ден открият, колко лишено от смисъл е това. Ако не но го открият, значи успешно сме ги предали на морето на посредствеността, където успехът блести измамно и лъскаво, а известността е само плод на медийна транслация.

В този смисъл сме безкрайно щастливи, че Кубрат беше зает и дойде Андреа. Дваж по-благодарни сме на гения, който изпрати Божинов в школото. Този урок е много по-ценен, той показва, че причините да се гордеем, че сме българи, са поразително близки до онези, които могат да ни накарат да прикриваме лицето си от срам.

Ние обаче не сме отговорни за провалите на другите, както не сме и част от успехите им, нищо че сме от една националност. Всеки отговаря единствено за себе си и само тогава можем да сме едно цяло. Ето това задължително трябва да бъде преподадено на учениците - нагледните примери като тези в 138-мо са само допълнение.

Oще: андреа  валери божинов  деца  национални символи  образование  поп фолк  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

24 Мина | 22.09.201311:44

Абе каквото и да говорим, това си е излагация от всякъде...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

23 еднажена | 20.09.201321:10

Само шестици и петици имах при нея, нозащото не преписвах и имах стил. Рядко пишеше четворки, което е истинската ми оценка, но тя ме ми каза, пък аз не посмях да преписвам докрая, само идея за увод, че почна ли един път.... поклон Удивителна

С две думи създаде ми усещане за мислене Много щастлив

Родителите ми нямаха това време ...пък и тези уроци са други - онези, чиито деца подаряваме на тях ...

Андреа е мацка, вярно няма богат речник, нито индивидуалност, но мъжа до нея е ОК и след като са заедно, явно той има нужда от нея
Много щастлив Понякога като чета, мисля че страшния съд е детска забава пред това Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

22 еднажена | 20.09.201319:56

В днешно време, твърде малко хора осъзнават истинското значение на думата учител. Андреа не би могла да бъде, но не защото е проста чалгаджийка. Преподаването се превърна в професия, а не призвание.
Убежище на изостанали висшисти. Имала съм огромен късмет да случа на Учители.
Г-жица ....... имаше най-приказният, мелодичен глас на света, както и умението да приключва урока, тъкмо когато е интересно. Как ме побара от първи клас Усмивка Класната след трети бе безкомпромисна...Учителка на баща миМного щастлив Отмъсти ми и за него. За три запетайки ме правеше луда, докато пишеше тройки, вместо двойки. Не само над мен "издевалстваше", разбира се.Усмивка)Никога не ще забравя как изискваше, не да знаем, но се изправим буквално и си признаем. Страдаше изключително, от липсата на любов към Знание. Научи ме много, всичко видях в нея, тя не се криеше, но малко разбираха. Съжалявам само, че не ми преподава и в гимназията, но там бе доста по-интересно Усмивка Определено ми върви на Учители, но те всички се радваха повече от мен на моя любопитен интерес и респект....И в този ред на мисли, кой каквото може да понесе, ще научи.
Нека не сме някакви квестори, съдии или лаещи кучета подир кервана, а само общуващи един с друг и с валидни изводи съответни на състоянието ни - т.е. искрени и разбиращи.

http://www.youtube.com/watch?v=vfQPUJpPsKM

китарист

Ако човек не усеща музиката и цветовете е мъртъв, дълбоко в сърцето си Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

21 Феята на Смъртта | 20.09.201319:27

Специален отговор на Номер 17.
Господине, аз никога не съм бил нито фен на чалгата, нито на футбола! Стоя встрани от цялата работа и се забавлявам. Много ме кефи, как Българан знае да врещи до небесата констатирайки постфактум нещо, а НЕ преди събитието! Посещението на Андреа и Божинов в училището на децата не е престъпление. Все пак, каквото и да се говори, те са известни личности. Дали харесвате чалга или не, все едно всички я слушаме от всяко кьоше. Ако Българан беше такъв пуритан, нямаше да допусне този вид музика да пробие до такива висоти! Мога да кажа едно- за упадъка на една нация, може да се съди по количеството жълта преса на пазара. А, Българан определено обичка жълтинките. Българан обича сурово да съди всичко и всички от измислени морални висоти, а всъщност е... пълна нула! Може и две нули да са...Не напразно ни бяха изобразили като клекало. Ние се обидихме. Да, ама си е истина! Защото сме точно това. Истината боли винаги. Андрейчето и Божинката посетили първолаците от някакво си училище- голям праз! И какво- повлияха им зле? Направиха им нещо? Записаха ги за бъдещи чалгаджии и футбалери? Същите тези дечица само след седмица ще забравят и Валерката и Андрейката. Тези деца обаче са ЕЖЕДНЕВНО в градинките пред блоковете им. И там ЕЖЕДНЕВНО виждат и взимат пример от Българан Родителя който е обърнал детските градинки на пушком, на площадка за смукане на бири и лющене на табла. Същите тези деца, взимат пример ЕЖЕДНЕВНО от един ужасно невъзпитан Българан, който прави далеч по- ужасни неща от всичката чалга взета заедно- Българан вкарва директно във вените и мозъците на децата си, злоба, невъзпитание, некултурие и тотално несъобразяване със законите и моралните задръжки! Ето това виждат децата всеки ден! Нас самите! Ето това е ужасното- нашето падение и оскотяване. Те са чисти душици и попиват всичко. Но, ако ние не им построим Истинските Морални Кули от които да съдят, няма кой да го направи. Но, Българан обича да съди сурово останалите, а да не спазва сам нищо от изискваното. Защото е неверен двуличник. И на това учи децата си. И те приемат това за начин на живот и разсъждение. Така че, чалгата е последния проблем...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

20 еднажена | 20.09.201318:55

Андреа би могла да смени блузката с ризка (и евентуално сутиен - ако си сваля мини сакото). Съобразявайки се малко от малко с повода, следващия път може да си върже косата, открие хубавите очи ( този тип макияж, освен изключително неподходящ, не й отива, впрочем на твърде малко жени би стоял добре, ако светлината не е доста приглушена ) и сложи едни готини очила с "диоптри". Секси, премерено и адекватно. За съжаление добрият вкус е нещо твърде рядко. И още по-малко адекватно, мисля че или го имаш, или не и винаги е на границата м/у кича и модата Много щастлив сякаш, но е съчетание на естетика, съобразителност и щипка оригиналност. В този случай, ако имаше добър имидж-мейкър, след като оставя тази преценка на друг, пък и плаща, той би вмъкнал закачлив елемент във визията й - примерно обеци под форма на букви. Идея
В този вид е нелепо, наистина. Но Андреа не е проблем, а следствие и ако трябва да сме коректни има постоянна връзка с готин човек, иде ми да се измайтапя, но няма Плези се
( смее ли да я пипне някой )
Много ме дразни как се преекспонира всичко, няма нужда, нищо страшно не е станало всъщност. Децата не са коне с капаци, хората също не са Много щастлив
Но всеки има път и истини за учене.

ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

19 Мина | 20.09.201314:42

Така е Мануела, странна реакция имат някои хора...Несъвместима, някак си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

18 Manuela Gerenova | 20.09.201312:21

Не ми пука, че е чалга, пука ми, че е грозно и просто.
Сериозно, никой ли не е слушал "интервюта" с дивата на снимката? Тази жена едвам говори. Божинов не е много по-добре от нея.
Под други статии се надпреварвате като луди да обяснявате "младите" колко са зле, как растели неграмотни поколения, чудо е. Скъсвате се да изтъквате вие какви сте били, колко сте чели, а сега какво западане е. И изведнъж - "А, кво й е на Андреа, бе, ОК си е момичето...:". Сериозно?!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

17 delight | 20.09.201311:27

@14 Феята "И защо ли това е така? "

Човече, ти сам си отговаряш на въпроса. Виж се какво си написал малко по-нагоре: "Поне са по някакъв начин успели хора. Нали не са престъпници?"

Това ли ти е критерия? Да се радваш, че не са престъпници? И седнал пръст да ми размахва! На морал и чистота да учи "българан". Я пак си помисли!
Защо ли? Е те за това и такива като теб псевдо-..... всякакви.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

16 explorer | 20.09.201310:25

Много щастлив ... култова картинка, феята на смъртта хвали успеха на погибелта Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

15 KingoftheROAD | 20.09.201309:18

Аз лично, бих назначил всички пенсионирани старшинки, от армията, за проктори в училищата. Кул Много щастлив
   

оценка

+0 -0