Кои бебета ще бъдат отличници | webcafe.bg
Webcafe

Кои бебета ще бъдат отличници

Webcafe.bg, по Guardian.co.uk
25.03.2012, 17:20 (обновена 27.03.2012, 12:11)
бебе

Снимка: © Getty Images

Тези, които се хранят, когато поискат, са с по-високи резултати на тестовете

Дебатите кога трябва да бъде хранено бебето вървят от години, противопоставяйки майките-почитателки на рутинния подход към кърменето на децата и жените с по-либерални разбирания.

Изглежда битката между двата лагера ще се изостри за пореден път след новите резултати от поредното проучване, които доказват, че бебетата, които се хранят, когато са гладни, имат по-високи академични постижения от тези, които са хранени по специален режим. Макар че майките на първата група са много по-изморени и раздразнителни.

Дилемата дали няколкото точки по-висок IQ оправдават майчиното недоспиване

Изследването показва, че бебетата, които се хранят само когато огладнеят - независимо дали млякото е майчино или не, постигат по-високи резултати на образователните тестове на възраст от 5, 7, 11 и 14 години, а до осемгодишна възраст коефициентът им на интелигентност е с 4 или 5 точки по-висок.

За сметка на това майките, които спазват стриктен хранителен режим, са по-щастливи, уверени в себе си и по-малко уморени.

Изследователите от Института за социални и икономически изследвания (ИСИИ) към Университета в Есекс и Оксфордския университет вярват, че са първите, провели проучване от толкова голям мащаб, изследващо ефектите от храненето по график и храненето по нужда.

Изследването е направено върху 10419 деца, родени в началото на 90-те години и отчита фактори като образованието на родителите, семейни доходи, пола и възрастта на децата, здравословното състояние на майките и начина на отглеждане на децата. 

Храненето на бебетата посред нощ не е гарантирана ковачница за бъдещи лидери


Д-р Мария Якову от ИСИИ, която е научен ръководител на изследването, коментира: "Разликата между децата, хранени по график и тези хранени, когато са били гладни, е налице както при кърмените бебета, така и при тези, които са се хранили от бутилка.

Разликата в нивата на IQ е около 4-5 точки, ала макар че от статистическа гледна това е изключително важно, само по себе си то не би помогнало на едно дете да се превърне в първенец на класа, макар че все пак би се забелязало".

За да придадем реален смисъл и значение на разликата от 4-5 точки при теста за интелигентност бихме могли да си представим клас от 30 деца и дете, което според успеха и знанията си се намира по средата на класацията - т.е., на 15 място.

Ако обаче то е било хранено, когато наистина е било гладно - и неговият коефициент на интелигентност е с 4-5 точки по-висок, то неговото място в класа автоматично би се вдигнало до 11 или 12-о". 

Храненето, когато децата са гладни, е част от цялостен модел на родителско поведение

Изследването сравнява бебета, хранени по график на възраст 4 седмици, с такива, чийто майки опитали, но не успяли да спазват график, както и с такива, които винаги са били хранени според техните желания.

Децата от втораха група демонстрирали подобни резултати като тези от третата група - по-високо IQ и по-добри резултати на тестовете, в сравнение с децата, хранени по график.

Якову твърди, че "това е изключително важно, защото майките, опитали, но неуспели да хранят децата си по график, са много подобни на майките, които хранят децата си според определен режим.

Обикновено те са по-млади, при тях шансът да са необвързани е по-голям, както и вероятността да живеят в социални жилища, да са по-малко образовани или да не четат на децата си. Тези социални характеристики обясняват защо някои деца не се справят толкова добре в академичен план. В случая определящо е дали детето реално е било хранено по разписание, а не дали майката е опитвала (успешно или не) да го прави". 

Време е майките да решат готови ли са да страдат за бъдещия успех на бебето си

Експертите по отглеждане на деца, които съветват майките да хранят децата си само когато те са гладни, заявяват, че не са изненадани от откритията, направени от проучването.

Психоложката Пенелъпи Лийч, авторка на "Най-важната първа година", обяснява: "Оптималното развитие на бебешкия мозък зависи от комуникацията между "мозъка на емоциите му" и непосредствените реакции на майката.

Бебето изразява силни чувства, майката веднага ги разпознава, отговаря на тях и ги модерира, успокоявайки бебето, когато е ядосано или уплашено; уравновесявайки го, когато е твърде развълнувано. Голяма част от тази комуникация е свръзана с първичните нужди на бебето и най-голямото удоволствие за него: храненето".

Оливър Джеймс, психолог и автор на "Те ви прецакаха", коментира: "Не съм изненадан да разбера, че жените, които хранят бебетата си, когато са гладни, е по-вероятно да бъдат по-уморени и докачливи.

Нито пък съм изненадан от факта, че ако са те гледали добре като бебе, което включва това да те хранят, когато си гладен, спомага по-късно за по-добрите способности да се концентрираш, да слушаш авторитетните фигури около теб или да се справяш добре в училище".

Oще: iq  бебета  жени  интелигентност  майки  отличници  режим  тестове  хранене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

4 imperiall | 26.03.201220:52

А според ени други изследвания всички родители са много интелигентни и трябва да се почитат в позлатени луднички-храмове, защото вероятността някой да заподозре, че имат по-голям мозък в сравнение с тялото си, е скочила с цели два пункта
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

3 post deluvian | 26.03.201214:43

По-скоро зависимостта е обратната - интелигентните деца са създадени от интелигентни родители, поради което растат по-умни, не е заради хранителния режим.
А това, че интелигентният родител предпочита да не подтиска децата си, не ги насилва да ядат когато не са гладни, и не се води по нечии правила, че детето трябвало да се храни на еди колко си часа и да изяжда еди си какво, е следствие, не е причина. Детенце, принудено да яде когато не иска, става злоядо, и от този момент всяко хранене се превръща в битка.

Най-добре е да се остави организма на детето сам да прецени колко храна и кога му е необходима, няма да умрат от глад, споко, - децата имат много точен естествен вътрешен регулатор на апетита.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 26.03.201212:54

ъхъ...

А всички масови убийци са яли в даден момент от живота си домати. Затова който яде домати става масов убиец Смее се

От мен да мине - ще оставя настрана грешката че това да си интелигентен по никакъв начин не ти гарантира че си "отличник" защото за това ти трябва и старание...

Така или иначе въпроса едва ли е само в "Планираното хранене на бебетата". Възможността тези майки които са успели да приложат на практика планирано хранене, най-вероятно след това са успели да планират и цялото ежедневие (и целия живот) на чедата си, на които всичко е било снасяно наготово, не се е налагало да си напъват мозъчетата за да разрешават разни проблеми и да мислят логически...


Колкото по-покровителствена и властна майка, на която детето се подчинява безропотно, толкова по-тъпо ще е то, с по-занижена от природно зададената му интелигентност...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 26.03.201211:35

Ъхъ, а тези които сучат повече от лявата гърда ше станат хомосексуални!
   

оценка

+0 -0