Акцията на МВР срещу престъпността по селата беше отразена като манифестация | webcafe.bg
Webcafe

Респектиране на дребните зайци

Емилия Милчева, Цветана Георгиева
11.02.2014, 14:15 (обновена 15.02.2014, 19:03)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Във Венецуела преди време наследникът на президента Чавес - Мадуро, хвърли армията срещу престъпността. У нас засега е жандармерията

Битката с битовата престъпност започна като войната в Персийския залив - на мястото на сражението първи бяха камерите и микрофоните.

Акцията на 10 февруари, в която жандармерия и полиция влезе в селата, беше възвестена с дунанма, подходяща като за Младенци, когато се гонят змиите и гущерите с шум от удари по разни предмети и викове: "Бягайте, змии и гущери на 40 разкрача!"

А крадците, побойниците и другите изверги го обръщат на бяг, страхувани от разгърнатата срещу тях огнева мощ. Слава богу, до гърмене с гранатомет като при Чакъра не се стигна.

Резултатите не закъсняха. Крадец на ракия и картофи е бил разкрит в рамките на операция срещу битовата престъпност във Видинско. Това съобщиха от МВР Видин (виж пълния текст вдясно). Съобщава се и за бияч, иманяри и незаконни рибари.

Акцията си имаше всичко - шум, численост, отчет за първия ден: проверени са 621 души, 316 коли и 72 обекта. 7 са отведени в РПУ, от тях 2-ма са задържани. Липсва колко е струвала на данъкоплатците, колко униформени са били ангажирани и освен това си няма... име. По времето на Цветан Цветанов начело на МВР акцията първо се кръщаваше.

Но и на тази, макар и некръстена, не й липсват фльонги и опаковка. "Посрещат полицаи като братушки в 12 области!","Посрещат като спасители жандармерията". Най-сетне се осъществи на дело химнът на полицията, изпят от Цветановия бард Веселин Маринов: "Нашата полиция ни пази!" Хип-хип-ура.

Доживяхме народът да се радва на полицията си като на чудо невиждано. Направо да ти се дореве. Престъпниците, които тероризират хората, са се изпокрили, докато свърши бензинът на патрулките и униформените бъдат привикани към столицата, за да пазят 240 депутати от няколко домата и младежи, излезли за ивент.

След няколко дни, когато крадците изядат открадната зимнина, изпият парите от обраните и продадени вещи, пак ще се разшават. Какво ще прави МВР тогава - най-вероятно няма да завежда всички жалби, ако хората изобщо се оплачат.

Няма да изненадаме никого - морът по селата е функция от абдикиралата държава. Много преди да влязат полицаите, оттам си отидоха младите, лекарите, учителите, малкият бизнес. Два дни преди акцията в едно село убиха старица и взеха двайсетте й лева, спастрени за рождения ден на сина й. Това е останало - старци, буркани и пари за погребение.

Никой министър-професионалист не би се гордял с подобна акция, тъй като разбира, че е в услуга единствено на политическите сили и кръговете им, които крепят властта. Така както никой отдавна не си спомня акция "Комар" на Богомил Бонев.

За опазване на сигурността в селата са отделени не повече от двеста полицаи. За охрана на българо-турската граница са близо 1300, чиято издръжка ни струва около 80 000 лева на ден.

Медийно отпразнувана провинциална акция

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията сравни медийното отразяване на акцията и метафорите за братушките с ранната съветска пропаганда, когато червените солдати дарявали отруденото, но щастливо население с плугове.

Според него акцията на МВР, която съвпадна с дебатите по третия вот на недоверието срещу правителството на Пламен Орешарски, трябваше да бъде изместена поне с една седмица напред във времето.

Полицейските пиар кадри, предназначени да разплакват и обнадеждават едновременно, обаче не служат за нищо друго, освен за замитане на истинския проблем под килима. Безлов го назовава директно - политическият контекст на битовата престъпност.

В много случаи битовата престъпност е свързана с криминални мрежи, търгуващи с политическо влияние, които изнудват производителите и ги превръщат в твърд електорат.

Така обикновените земеделци се отказват между чука и наковалнята. Някои избират да отглеждат по-непривлекателни за кражба култури, като царевицата, други директно се поддават на натиск, защото някой кой да ги защити.

Сега явно опорната точка е "на всяко село - жандармерист". На Безлов това звучи като нещо много ирационално. Той коментира, че това се прави без никаква финансова обосновка и стратегия.

Не е ясно колко ще струва, колко време ще продължи и защо в села и паланки се изпращат кадри със значително по-сериозна подготовка. В момента нещата отиват повече към хвърляне на прах в очите на хората.

"Нужна е предварителна разузнавателна информация за криминалните групи, полицаи с разследващи функции, оптимизация на разходите, цялостна стратегия", изрежда той. Подобен модел съществува във Франция, където жандармеристите са мобилни и покриват територия с голям периметър.

Защо МВР не се обърне към частните гардове и резервистите

Един бивш кадър на МВР - генерал-майор Людмил Маринчевски, главен секретар до 1991-а и после управител на компанията за услуги в сферата на сигурността "Група 4 Секюритас България", смята, че МВР е абдикирало от битката с битовата престъпност и това не е отсега, а от дълги години.

Поради това обществото е загубило вяра, че полицията може да се справи - и идва разгулът на престъпниците, и дребни, и едри, казва Маринчевски. Според него без шумотевица и пиар не може, но все пак престъпност не се бори с показни акции с БТР-ери.  

Маринчевски смята, че ако МВР си беше на мястото, трябва да поиска съдействието на частните охранителни фирми, които разполагат със 70-80 000 души. Консултантът по сигурността отбеляза, че няколко общини вече го правят и има добри резултати.

Според него като ресурс може да се използват и т.нар. резервисти - пенсионираните служители от системата, тъй като това са още млади хора, които имат опит и дисциплина и ще е добър начин да бъдат ангажирани.

Миналото лято министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обеща в новия закон за МВР да бъде въведен статутът на извънщатния сътрудник, като за такива ще бъдат привличани бивши служители на МВР и МО.

Но като повечето добри идеи в България и законопроектът, както и МВР е жертва на политиците. На които трябва да им е ясно едно - когато приключат с бурканите, престъпниците ще се прехвърлят и в затворените комплекси.

Oще: акция  битова престъпност  жандармерия  мвр  полиция  села 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

11 азът | 13.02.201418:22

Всеки пълнолетен и психично здрав българин може да си закупи оръжие и да го СЪХРАНЯВА в дома си за защита от посегателства. Няма право да го НОСИ !!!
Четете законите и избиите мангалите .
И някой толераст може да ми доведете в двора, няма да е голяма загуба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

10 pixie | 13.02.201413:26

Абе, тая акцийка защо трябва да ни струва толкова много? Не ги ли преместват полицаите от едно място на друго? Задълженията им не са ли същите? Същият бензин го изразходват и без това като си бръмчат из градовете, безцелно, всъщност главно около баничарниците. Драмата е, че няма да има голяма полза от упражнението, ако е временно, както се очаква.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

9 Rowan | 13.02.201412:07

Това сега оплюване на полицията ли беше или реклама на частните охранители? Или и двете, че да е по-въздействащо. И каква е целта? Смъкване рейтинга на полицията, закриването й, и да си плащаме на частните охранителни фирми.

Ами то и през 90-те беше така - искаш да имаш магазин - плащаш на частните охранители. Иначе ти го палят още същата вечер. Рекет май му се викаше.

Словото е като меч - разправя един вехт - но меча може да служи, както за въздаване на справедливост, така и за поробване. Или просто сече за да се намира на работа - мога да добавя аз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 13.02.201410:31

pepе, който иска адекватна, конкурентоспособна защита - ще плаща за нея. Който разчита само на държавата обикновено не стига далеч. А законите не са аксиома.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 13.02.201410:18

5 pepe | 12.02.201422:45
Или някой предлага полицията да се занимава с охрана на реда само в градовете /и то големите, само София може би, а другите да се оправят както могат/?

Не се заблуждавайте, моля, че София е центърът на спокойствието , реда и сигурността. Даже - напротив!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 13.02.201410:00

Абе важното е че сега ще преборят всякаква престъпност в България! Знаете, че нашата полиция ни пази и то как! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 12.02.201422:45

И кой да плаща на частните фирми за охрана?
МВР е задължено да пази реда в страната, не частни фирми. Всъщност частните фирми нямат законно право да извършват дейност по опазване на законовия ред в страната /ако някой не ми вярва, нека се консултира с адвокат/.
МВР просто си върши работата, работа, която винаги е трябвало да върши. Хората в селата имат същото право на защита, което имат хората в градовете. Тези хора също плащат данъци. Или някой предлага полицията да се занимава с охрана на реда само в градовете /и то големите, само София може би, а другите да се оправят както могат/?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 12.02.201420:48

Метеора, не говоря за СОТ. Говоря за абсолютно частни компании. МВР няма конкуренция, освен това се е разраснало като тумор. Най-нормално, според мен, е да се наблегне на частната работа и дори и на самоинициатива, ако е възможно. Да караш 40-годишни тУмбаци тепърва да се учат да пазят гражданите... Забрави...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.04.2013, 21:30

3 Meteora Meteora | 12.02.201420:36

Мануела,
В условията на пазарна среда полицейският държавен "СОТ" е непазарна структура на държавна издръжка. И не само това, а има правомощията да лицензира останалите частни охранителни фирми, регистрирани по Търговския закон.
Типичен конфликт на интереси.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 12.02.201409:58

Цаката е в частните фирми за охрана, няма какво да се разчита на МВР и затлъстелите му слуги...
   

оценка

+2 -0