Дори министър-председателят не забелязва, че в кабинета му работи Свилен Нейков | webcafe.bg
Webcafe

А кому е нужен спортен министър

Явор Евтимов , в. Сега
23.06.2011, 13:21 (обновена 24.06.2011, 07:47)
жена, футбол

Някой да е разбрал, че в България имаме министър на физическото възпитание и спорта...

България има министър на физическото възпитание. От логически съображения той е и министър на спорта. По исторически предопределена закономерност българският спортист е толкова слаб, колкото физически невъзпитани са българските деца и техните родители.

Предишния път, когато българският спорт се управляваше от министерство, то бе ресорно обвързано и с младежта. Понеже сега освен физически невъзпитани порасналите деца са и умствено невъзпитани, младежта е субект на Министерството на образованието и науката.

Преди почти 2 години вътрешноспортните проблеми бяха вменени на министър Свилен Нейков и сформираното за втори път в демократичната история на България министерство на спорта (МФВС). Още в първите си дни начело на ведомството треньорът и съпруг на последния български олимпийски шампион Румяна Нейкова заяви основните приоритети в своята работа:

- връщане на спортните площадки в градовете към първоначалното им предназначение;

- възраждане на спортните училища;

- възстановяване на детско-юношеските школи и работата с подрастващите;

- осигуряване на по-добро заплащане на треньорските кадри;

- модерно управление на спортния тотализатор;

- изграждане на национална антидопингова лаборатория;

- построяване на нова многофункционална зала в София.

"Искам да работя в екип, затова всички решения ще бъдат взимани колективно. Цялостната идея е след 4 години да има видим резултат", заяви Нейков в първата седмица от своя мандат.

По средата на пътя личните постижения на министъра в поставените от самия него задачи клонят към нула. И още по-лошо - през първите си 2 г. като министър Свилен Нейков претърпя почти пълен провал на всички фронтове, които изискваха управленска компетентност и авторитет.

Ако гореизброените 7 приоритета се разделят условно според двата ресора на Нейков, първите 4 би трябвало да касаят физическото възпитание, а последните 3 да са от пряко значение за спорта. Детайлно погледнато, видим напредък има само по първата и последната насока за работа.

Относно изграждането на материална база наскоро Нейков цитира статистика, според която в национален мащаб са изградени над 120 площадки за масов спорт. Ако това е вярно, то е единственото реално постижение на МФВС за 2 години управление.

Колкото до възраждането на спортните училища, в началото на мандата те наистина бяха прехвърлени на подчинение от МОМН към МФВС, но и до днес няма информация за положителна промяна в мащаба на тяхната работа. Дори напротив, от справката, публикувана на сайта на ведомството, личи, че за изминалата учебна година държавният планов прием е реализиран само на 2/3.

Нейков е незабележим министър

Вярно, Борисов рядко се допитва до своите министри, но пренебрежителното му отношение към Нейков в определени моменти през последните месеци бе направо обидно. И доведе до скандално разминаване между позициите на премиера и Нейков по едни и същи спортни теми.

Най-смущаващият пример бе в началото на април, когато вездесъщият премиер дори не покани своя спортен министър на организираната в Банкя среща с петима собственици на столични футболни клубове, претендиращи за държавна помощ в търсене на решение за своите частни материални проблеми.

В типичен стил Борисов обеща решителни действия, включващи продажбата на три занемарени съоръжения в София със статут на "пущинаци", според премиерския стандарт, както и изграждането на нов национален стадион.

И още на другия ден, тотално незапознат с идеите, Свилен Нейков започна едно по едно да опровергава намеренията на своя лидер. Първо заяви, че пущинаците всъщност няма да се продават, а после, че България има нужда от нов национален стадион, но не сега. А след няколко дни всички млъкнаха по темата, че поне да не се получават драстични разминавания в стратегиите на Борисов и Нейков.

Макар да се отчита увеличение на приходите в спортния тотализатор (24 млн. лв. за една година, според шефа на УС на БСТ Иво Тонев), оказва се, че парите от него вече не са само за спорта. А именно функцията на министерството да бъде първостепенен разпределител на средствата от тото постъпления бе основният смисъл в съществуването на подобно ведомство. Но то практически бе обезсмислено от решението на правителството да пренасочи част от

тото парите за нуждите на културното министерство

И на практика ситуацията с разпределението на парите за спортните федерации се връща на дереджето от 2005-08 г., когато управляваната от Весела Лечева Държавна агенция за младежта и спорта зависеше от благосклонността на Министерството на бедствията и авариите, към което ресорно бе причислена ДАМС.

Тогава сумите се разпределяха от Емел Етем и нейния заместник Делян Пеевски, чиято майка Ирена Кръстева пък се бе бетонирала навремето като шеф на тотото. Сега шуробаджанащината не е чак толкова видна, но спортът пак не може да разчита на пълната субсидия, полагаща му се от тотализатора.

Като стана въпрос за шуробаджанащина, при встъпването си в длъжност Свилен Нейков направи редица подозрителни назначения, които нямаше как да останат незабелязани. Като началник на политическия си кабинет посочи своята кумица Каролина Зографова, която по-късно напусна. Нейният съпруг Петър Зографов обаче и до днес е шеф на дирекция "Научно и медицинско осигуряване" в МФВС.

Бившият състудент на Нейков във ВИФ Любомир Василев стана главен секретар на министерството, а други трима близки познати на министъра по гребна линия заеха едни от най-апетитните ръководни постове в държавни спортни дружества - бившият национален селекционер на отбора по кану-каяк Дамян Дамянов стана изп. директор на БСТ, бившият кануист Петър Божилов пое управлението на "Национална спортна база" ЕАД, а бившият гребец Радослав Каратанчев оглави дружество "Академика 2000", след като то премина от активите на образователното в тези на спортното министерство.

Борбата с допинга също се оказва засега непосилна задача за Свилен Нейков. За национален антидопингов център се говори още от времето на Лучано, същото бе и при Весела Лечева. Впрочем, през 2008 г. ДАМС получи 2.9 млн. лева от бюджетния излишък специално за този център.

А МФВС през октомври 2010 г. получи направо 8 млн. лева, но още не се чува дори кога ще се реже лентата. А може би причината е, че за да бъде международно лицензиран подобен център, каквато е амбицията на Нейков, той трябва да прави по 3000 теста годишно (средно по 82 дневно, без почивен ден), което за мащабите на България е непосилно.

В стремежа си да гради имидж на загрижен управник

министърът започна да обслужва с внимание маргинални федерации като тези по снукър и културизъм (случайно или не, неин президент е близък приятел на премиера Борисов). Стигна се и до срамната ситуация държавата да награждава с почетен плакет български участник в маратона на сектата на Шри Чинмой в Ню Йорк.

При това Нейков извърши церемонията напук на предупрежденията, че така приравнява един сектант към истински заслужилите български спортисти, извоювали титли и медали на значими състезания в чужбина.

Присъствието на Свилен Нейков по високите етажи на властта се оказа безполезно дори за бившия му и бъдещ работодател - НСА "Васил Левски", която от години се нуждае от държавна подкрепа в битката за своята база за водни спортове в Равда.

Напротив, опитите на всевъзможни реститути да се докопат до апетитните терени край морето станаха все по-нагли. И всичко, което министърът успя да направи, бе да издейства на базата в Равда статут на обект с национално значение, неподлежащ на приватизация.

Само дето това се оказа незаконно, понеже учебната база не е публична държавна собственост, и ВАС отмени това решение. И НСА отново остана сама на бойното си поле, та се наложи министершата Румяна Нейкова да събира подписи от студенти и симпатизанти.

Нейков е незабележителен министър. В този му стил на работа може би не е учудващо, че от действията му не се интересува почти никой в парламента. Според статистиката на Народното събрание за първата половина от мандата на кабинета Нейков е най-слабо търсеният министър за обяснения.

За 2 г. служба той е отговорил на общо 13 питания по време на парламентарен контрол, като има период от цели 9 месеца (май 2010 - януари 2011 г.), през който нито един депутат не се е поинтересувал от работата му. Самият министър обаче не изглежда смутен.

"В едно много високо темпо почти не съм усетил как минаха тези две години. Мислех, че е много по-лесно и по-леко - призна наскоро Нейков в интервю за радио "Дарик". - Трудното са решенията, които трябва да се вземат всеки ден, те са много на брой, и срещите. Всяко казано нещо носи след себе си отговорност.

Казано веднъж, после не може да бъде отречено. Това, което направихме, е нормално. Така трябва да бъде. Мисля, че работим на високи темпове или поне толкова, колкото ни позволяват възможностите в България. Имаме неуредби, които ограничават сроковете на действие, но до момента се справяме успешно."

Ако това е бил успешният период от управлението на Свилен Нейков, българският спорт може само да се надява, че министърът не е стигнал своя апогей.

www.segabg.com

 

Oще: бази  българия  мандат  министър  пари  площадки  постижения  свилен нейков  спорт  тото  федерации 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 24.06.201101:31

Томислав Русев преди няколко години казва всичко за бълхарския спорт.
както казва един волейболен треньор, когато вземем почивка "осрахме се" ^^

http://gong.bg/view_article.php?article_id=54692

Изслушайте го. Рядко точно попадение. поклон поклон поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 23.06.201115:34

Какъв министър бе, хора??? Гледайте с каква жена започва статията!!! Смее се
   

оценка

+0 -0