Ако ще следваме в чужбина, къде да е | webcafe.bg
Webcafe

Ако ще следваме в чужбина, къде да е

Ванина Стоянова, Деница Райкова , в. Сега
14.11.2011, 13:10 (обновена 14.11.2011, 13:37)
студенти

Снимка: © Getty Images

Желаещите да учат в САЩ трябва да знаят, че подготовката започва поне година преди началото на обучението

За обучението в чужбина трябва поне едно от две неща - високи академични постижения или относително добри финансови възможности. Добри финансови възможности обаче трябват и у нас, особено пред перспективата за ново и неаргументирано увеличение на таксите.

В момента месечната издръжка на студент в Студентския град започва от 320-350 лв., като не броим, че годишно може да плаща за следването си 500 лв. или повече. Ако студентът често се поддава на нестихващия нощен и дневен живот в "академичното" градче, разходите скачат до неопределена сума. В същото време издръжката в Германия и Дания например е около 600-700 евро на месец, а образованието е безплатно.

Макар и да няма официална статистика, българските студенти в Германия са най-многобройни - около 10 000. Основното предимство за кандидатите е, че няма изпити и приемът е по документи. Изпити по способности се провеждат само за програмите по изкуствата. Обучението в държавните университети в 13 от общо 16 германски провинции е безплатно, а в останалите таксата е до 500 евро на семестър. (В университета в Манхайм обаче е най-висока - 600 евро на семестър - Бел.р.)

От есенния семестър таксите в Северен Рейн-Вестфалия отпадат. От 2012 г. постепенно ще отпаднат таксите за обучение в университетите в Хамбург и Баден-Вюртемберг. Догодина единствената провинция, в която образованието остава платено, ще е Бавария. Висшите училища са общо 350.

Във всеки вуз може да се кандидатства за две специалности, но пък няма ограничения в броя на университетите. Приемът е два пъти годишно - за летен и за зимен семестър. Условията за кандидатстване са различни в зависимост от нивото на владеене на езика. Българските студенти могат да се прехвърлят да учат в германски университети и част от изпитите им да бъдат признати. Месечните разходи за живот са около 600 евро. Наемите за общежития достигат до 250-270 евро в зависимост от местоположението и удобствата, които предлагат.

Великобритания е една от най-желаните образователни дестинации. Британските университети традиционно делят челните места в престижните класации с американските. Тази година таксите се увеличиха, но и това

не помрачава академичния блясък

на Оксфорд и Кембридж в очите на българските студенти. Даже напротив - кандидатите се увеличават с около 30%, сочат данните на консултантската компания "Интеграл". От есента на 2012 г. висшето образование на Острова трябваше да струва между 6000 и 9000 британски лири на година, като в най-престижните Оксфорд и Кембридж ще достигне тавана.

Въпреки че повечето университети вече обявиха сумите за следващата година, службата за справедлив достъп OFFA поиска 20 000 студентски места с по-ниско заплащане - 7500 британски лири или по-малко. Според съобщение на службата 12 висши училища вече са приели да договарят намаляване на таксите.

Издръжката на месец за храна и настаняване в зависимост от региона във Великобритания е около 800-900 лири. Всички първокурсници от университети извън Лондон могат да ползват общежития, ако са подали документите си навреме. Особено предимство е, че кандидатстването за университет е централизирано и се прави по електронен път чрез системата UCAS, а сроковете са преди тези в българските вузове - до 15 януари за повечето университети, но до 15 октомври на предходната година за Оксфорд, Кембридж и медицина.

Откакто сме в ЕС, българските студенти могат равноправно да ползват системата за студентско кредитиране на Обединеното кралство. По данни на "Интеграл", ако миналата година 70 на сто от българските кандидати са ползвали кредит, за да покрият таксата, то тази година делът им е нараснал на 90 на сто. Заемите се отпускат от държавната Student Loans Company и покриват таксата за обучение.

Студентите трябва да кандидатстват всяка година за кредит, но пък условията за връщане са изгодни - лихва между 1 и 3%, давност на заема 20 години. Изплащането на кредита започва едва след намирането на работа. Има и минимална заплата, която висшистът трябва да получава.

Ако сумата е по-ниска, парите не се връщат. Заради изгодните заеми британските вузове нямат добре развита система за отпускане на стипендии и ако изобщо ги има, сумите не са големи. За сметка на това студентът има право да работи до 20 часа седмично, без за това да са нужни разрешителни.

Повишен интерес има към

университетите в Уелс, където таксите остават непроменени и на стойност 3450 лири годишно. Подобно на Великобритания и в Холандия приемът на документи е централизиран. Срокът е до 15 юни. Таксата за кандидатстване е между 50 и 100 евро. Таксите за обучение са около 1700 евро на година. Сумата може да бъде набавена с кредит, но за него се кандидатства чак след пристигането в държавата и регистрация в местната община.

По тази причина първите два месеца са критични, тъй като одобрените кандидати трябва да имат първоначален капитал за плащане на три наема за квартира и за учебници. Сумата може да набъбне до около 1500 евро. След одобрение на заема студентът получава сумата на равни вноски всеки месец. Кредитът трябва да бъде погасен до 15 години след завършването. За сметка на първоначалните трудности месечната издръжка в Холандия е по-евтина - около 400-500 евро. Студентите могат да работят до 10 часа седмично, за което обаче е нужно специално разрешение.

Интересът към обучението в Дания се дължи преди всичко на факта, че то е безплатно за гражданите на ЕС. Въпреки това броят на българите там не е голям. Една от причините е високият стандарт на живот, а другата - езиковата бариера. Сроковете за кандидатстване са различни и желаещите да се насочат към тази държава трябва първо да изберат програма, по която да учат и след това да се поинтересуват в какъв срок се подават документите.

Бъдещите висшисти имат право да работят легално, но български студенти там разказват, че работят по-малко от позволеното, тъй като са ангажирани с обучението си. Разходите за квартира са около 300-400 евро, горе-долу толкова са нужни за джобни. В някои университети обаче има и допълнителен разход за учебници, който е около 600 евро на година.

САЩ е третата държава по брой български студенти. През миналата учебна година там се обучават около 3664 българи. Задължително условие за кандидатстване е да са положени стандартизираните тестове - TOEFL, SAT, GRE, GMAT или LSAT. Повечето наши студенти разчитат на стипендия или финансова помощ за обучението си. Те зависят от успеха, но също и препоръки, есе и др. За елитните университети може да се наложи да се проведат индивидуални изпити и интервюта.

Желаещите да учат в САЩ трябва да знаят, че подготовката започва поне година преди началото на обучението. Друга важна подробност е, че и в САЩ таксите за университетите се увеличават с над 8%. В момента средногодишната сума за обучение е около 8250 долара. В частните университети таксите са поне три пъти по-скъпи. Таксата за MBA програма в Harvard Business School например е от 84 000 до 116 800 долара.

http://www.segabg.com

Oще: абитуриенти  великобритания  германия  изпити  образование  сащ  следване  студенти  такси  университети  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.11.2011, 14:33

2 Galia Balezdrov | 28.01.201315:33

Много непроверена информация! И ми е интересно как така не е спомената Австрия, в която няма такси, действително и вече също е една от най-предпочитаните в Европа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2011, 16:40

1 Мирена Венкова | 08.12.201116:49

Невероятни глупости... Следването в Германия не е безплатно никъде, вярно е, че в повечето провинции падна част от таксите, например в моя университет в Мюнстер таксата от 500 евро на семестър падна на 200, но безплатен обяд в Германия няма. И определено най-високата такса не е 600 евро, има университети с такси и по 700 и повече. Другата непроверена информация е относно цените на общежитията: те започват от около 250 евро, но това далеч не е максимумът. Нагоре граница няма. Е.. евентуално в източна Германия може да се предлагат и по-ниски наеми, но за сметка на друго Намига (качество на образованието, по-нисък стандарт на живот). Така че не цитирайте сляпо, има хора, които биха се подвели!
   

оценка

+1 -0