Защо нашенските сноби ненавиждат България? | webcafe.bg
Webcafe

Защо нашенските сноби ненавиждат България?

Александър Симов*
08.12.2014, 13:29 (обновена 09.12.2014, 08:13)
Сноб

Любимото занимание на интелектуалните сноби е да пишат статии за това как съществуват в една среда само с простаци, идиоти, неграмотни, профани, хулигани, скот като скот.

Текстът на журналиста във вестник "Дума" Александър Симов е публикуван като негов коментар в Поглед.инфо. В него той визира материала на Мария Касимова "Възпитан по български", който публикувахме в събота в Webcafe.bg. С разрешението на Симов, ви представяме и неговата гледна точка, с известни съкращения.

Винаги съм се чудел на хората, които са в състояние да мразят собствения си народ толкова много, че постоянно за нещо да му се мръщят, постоянно нещо да размахват пръст, постоянно да скърцат и стържат със зъби за дебилите, с които са оградени.

И тук не говорим за дясната интелигенция, чийто любимо занимание е постоянно да ругае с модерни дума тъпите и православни лузъри, които ги вбесяват толкова много, че пяна им капе от устата.

Говорим по-скоро за интелектуалните сноби, чието любимо занимание е да пишат статии за това

как съществуват в една среда само с простаци, идиоти, неграмотни, профани, хулигани, скот като скот.

Тази яка омраза към българите е интелектуален продукт на жълтите павета, патент за презадоволени гъски, които през живота си рядко са се борили за парче хляб, и когато човек си причини мазохистичния гърч да изчете нещо от тях, му идват наум две неща - или да удари една малка крушова и да се успокои, или да го удари на смях като начин за спасение от тази псевдоинтелектуална отрова, така диво фиксирана в собственото си его, че просто е чудно как така е забелязала нещо от околния свят.

Точно с подобен бисер се сблъсках тези дни - статията на Мария Касимова "Възпитан по български", която ме изуми с нивото на изсъскан хейт, който е успяла да концентрира авторката.

Не казвам, че взет колективно, нашият народ няма и неприятни страни, но след като съм посетил и някои и други държави, смело мога да твърдя, че по нищо не отстъпваме на техните общества, освен по липсата на самочувствие.

Касимова обаче е взела на обстрел не лошите, а някои от най-добрите черти, които притежават българите. Например - авторката се дразни от факта, че навсякъде, където отидеш, хората ти предлагат храна и те карат да ядеш.

Храната е важна за нашия народ, защото никога не имал щастието да живее много богато.

Това е остатък от бедното ни минало и реакция на мизерното ни настояще. Храната има и християнски смисъл, но няма да стигаме до такива дълбини, че пак някой ще изхейти опитите за религиозна патетика.

Лично за мен това, че дори и най-голямата бедност не лиши българите от най-важното им качество, да споделят трапезата си и да настояват гостите им да са нахранени, ми е изключително симпатично. Да посрещаш с храна не е обикновена привичка - чрез храната ти даваш живот, отваряш себе си към другите.

Гощаването на госта още ни напомня за онова време, в което гостоприемството е било основна черта на благородството на духа. И, да, много хора са готови да ти дадат храна у вас, но това лично аз никога не съм го тълкувал като нещо гнусно, а точно обратното - това показва реална загриженост за тебе, реален интерес към живота ти, а не само кухи фрази, изпразнени от съдържание.

Животът в България не прилича на лъскаво списание, където всички ядат единствено екзотични хапки, и слава богу.

Въпреки натиска отвън, нашият живот още не е станал изцяло пластмасов и кичозен като интериор на лъскаво столично заведение. Споделянето на храна е висша степен на съпричастност и говори за истински отношения между хората, а не за напудрена снобщина. Трябва да си много ужасен човек, за да не си в състояние да оцениш този жест, това благородство, това, което те отличава от студенината на други държави.

Аз пък смятам, че този народ не заслужава такова отношение. Добър или лош - това са твоите хора, с тях ще си близък, тяхната кръв кипи в твоите вени и заради това всеки текст, изпълнен с хейтърство, е равносилен на цепуко.

Виждал съм какво правят пияните англичани в Слънчев бряг - нека след това да ми говорят, че ние не сме културни.

Виждал съм маса в закусвалня у нас, след като на нея са били германци - приличаше на платно на абстракционист. Виждал съм скандинавци да повръщат в краката на хората, препили с повече алкохол, отколкото може да изпие пернишко село.

Заради това, когато видя концентриран текст за възпитанието на българите, ми идва да организирам един туристически тур за повишаване на националното самочувствие.

Ние не само не сме по-лоши от останалия свят, в много отношение сме с пъти по-добре. А най-добрата ни черта е скромността - не можем да осъзнаем факта, че често превъзхождаме с много тези, които ни дават за пример.

Аман от проповедници на благородното възпитание. България е една от малкото страни, където минава за бон-тон сред "интелигенцията" да плюеш народа си постоянно и грозно. Това не са ботевски нападки, с които са искали да събудят хората, това са псевдоаристократични глезотии на недоучили сноби, които си представят живота като някаква стерилизирана бяла стая с възможно най-кичозните мебели на земята.

А българите може да са начумерени, но, боже мой, имат всички поводи за това.

Този живот е смазващ за обикновените хора, изоставени от власт, мачкани от нечовешките сметки, тъпкани от монополи, унижавани от интелектуалци, пренебрегвани от лекари, станали жертва на политически елит от хищници. Тези, които имат повод за усмивки, вероятно не живеят много-много тук.

Още Кирил Христов беше предсказал, че когато ножът удари о кокал, този народ ще се озъби и тогава ще прозвучат тръбите на възмездието. Защо ли имам усещането, че такива като Касимова изобщо няма да се кефят на тази усмивка? Това само ме кара да я чакам с нетърпение.

Oще: автори  александър симов  българинът  възпитание  злоба  интелектуалци  снобарщина  сноби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 14:15

83 Dimitar Pehlivanov | 16.12.201415:50

Проблемът с яденето не е в количествата или много ядене изобщо, други нации ядат много повече от нас. При нас настина често се случва да те подканват няколко пъти да ядеш, което наистина е дразнещо. Доброто възпитание наистина е да се кани само веднъж, пък кой колко ще изяде, негова си работа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

82 KingoftheROAD | 11.12.201416:44

Ончо, работодателят трябва да знае, че за да получи определени резИлтати, трябва да осигури определени условия (като минимум), и съответното заплащане. Това е природния закон божии - за да получиш, трябва да дадеш, и безплатен обяд няма, като не го плащаш ти, тогава го плаща някой друг.

Говорят си двама Български бизнезмйеньи. И двамата имат фирми, и произвеждат нещо. Единия пита другия:

- Ти плащаш ли им заплати на твоите работници?
- Не, не им плащам, но въпреки това идват и продължават да работят. Защо да им плащам ?!?!?!?! А ти плащаш ли им на твоите?
- Аз им въведох вход 5лв., ама те се изтарикатяват - идват в понеделник, и си отиват в петък.

Та, ей тва е дЕсно мислене, по твоите писания.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

81 Дракон с кисело зеле | 11.12.201416:30

Ти лепваш етикет "дясно" на всичко, което не ти харесва.
---
Верно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

80 Оня Дето Го Трият | 11.12.201416:17

"...Та кое е дясното? Противозаконното налагане на двойни смени, без да се платят извънредните часове? Бавенето на заплатата? Недостигът на хора? Калпавата техника?..."

Дясното тук не знам кое е. Ти лепваш етикет "дясно" на всичко, което не ти харесва. Ако продължиш в същия дух може да изкараш дясно и мрачното време днес.

Но пък ти казах кое е характерно за лявото - да смяташ, че парите растат по дърветата, че някой нещо трябва да ти осигури просто щото трябва :
- трябвало да има качествена техника...независимо, че сигурно едвам сте връзвали двата края, та даже направо сте си и фалирали
- трябвало да има достойни доходи за всеки.....независимо че повечето претендиращи сигурно и името си не могат да напишат без грешка
ит.н.

А парите за това "трябва", както казахме, не растат по дърветата.....първо се заработват и след това се покриват тези "трябва".
Но ми се струва, че е трудно да го разбереш и вечно ще претендираш как някой ти е длъжен - я работодател, я държава...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

79 KingoftheROAD | 11.12.201415:58

драконе, остави го Ончо, той ся е нАпнал да бичи 18 часови смени, та белким нАпълни гушътъ на рабтодатила му, па да видим колко ша искара. Ма тва било дясно мислини, стига ве....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

78 Дракон с кисело зеле | 11.12.201414:54

Оня, икономически небивалици пишеш ти, само че не мога да говоря с конкретика, понеже става дума за публични личности, затова не мога да ти го обясня като хората.

Видях какво става, когато калпавата техника, за която говоря, сдаде багажа и нанесе на телевизията загуба, многократно надвишаваща цената на качествена техника. Ставал съм свидетел на безумни харчове, които можеха да бъдат избегнати. Видях и какво става, когато работещите там бъдат докарани до пълно изтощение. То също носи загуби. Големи.

Та кое е дясното? Противозаконното налагане на двойни смени, без да се платят извънредните часове? Бавенето на заплатата? Недостигът на хора? Калпавата техника?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

77 KingoftheROAD | 11.12.201410:05

Макароне, на мен лично цялата тази дандания и от двата вида "псевдоинтелектуалци" или сноби, ми прилича най-вече на отклоняване на вниманието от належащите проблеми. Понякога са смешни или направо трагични с огромното отдалечаване от действителността, а писанията им оставят впечатление че и сами си вярват. И така и не проявяват желание да си сверят часовника на самом деле.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

76 Крив Макарон | 11.12.201409:51

Деовин: "Каква е разликата между Касимова, която критикува българите защото били невъзпитани, и Симов, който критикува българите, защото твърде много критикуват и са псевдоинтелектуалци?"

Едните са "възвишени", защото страдат от това, че са "псевдоинтелектуалци", а другите са "отблъскващи", защото "критикува българите защото били невъзпитани". Класически сблъсък между "възвишени", и техния пълен социален и концептуален антипод "отблъскващите". В психологическия смисъл те са различна реакция на едно и също явление: отричане на действителността; но това е сложна тема, не по силите очилат, лустросан всезнайко, спънат в своето развитие като мен.
По-важно е дали "отблъскващите" ще надделеят над "възвишените", или "възвишените" със сложна комбинация от серия удари с ръце, и завършващ удар със скок и завъртане на 360* с крак, ще променят хода на събитията, и донесат радост на децата за Коледа.
Успех, успех ви желая, и почистени пътища на републиканскта пътна мрежа Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

75 Pavur Pezev | 11.12.201409:22

То наш'то ''предприемач'',веднага след като си ипотекира хапартамента,си купува жип,два айсифона за него и жената,отива в Дубай на шопинг и кфот остане за -оборудване и заплати на бачкерите.То затуй след ''срива''на борсата и фалити на банките,умряха и бая ''силни''фирми и компании,та се наложи да ги разпродават и да съкращават разходи и персонал-щото само банките са им приток на свежи пари,за развиване на ''бизнеса''.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

74 KingoftheROAD | 11.12.201409:01

Ондзи, ти кат си толкова загрижен за печалбата на твоя работодател, от не праскаш двойни смени без допълнително заплащане, и при това работейки с полубракувана техника? Ей така от дясно мислене, да му надуеш печалбата, па барем инвестира в нова техника, и обучение на тебя и колегите ти?
   

оценка

+3 -0