Процедурата за свръхдефицита не е прекратена и няма как да бъде | webcafe.bg
Webcafe

Премиерът благодари за неслучили се неща

Светла Костадинова, Георги Ангелов
30.01.2011, 11:27 (обновена 31.01.2011, 14:58)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Някой не е обяснил на премиера Борисов да не избързва с благодарностите, нито с публичното им известяване...

Прессъобщение на правителството: Министър-председателят Бойко Борисов изказва своята благодарност към председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и членовете на неговия екип за решението комисията да прекрати процедурата срещу България за прекомерен дефицит. 

"Това решение е отговор към всички, които в последните седмици се подведоха и поддадоха на опитите за различни внушения и критикуваха работата на правителството, както и знак за успешните действия на кабинета и парламентарната група на ПП ГЕРБ", заяви г-н Борисов. 

"Министерският съвет ще продължи да следва неотклонно водената досега политика на стриктна финансова дисциплина, като следващите стъпки ще бъдат в посока приемане на пакет от закони и законови промени, които да гарантират ненарушимост на тази дисциплина и икономическата  стабилност на държавата в дългосрочен план", допълни министър-председателят.

За съжаление, процедурата не е прекратена (а и няма как да бъде прекратена на този етап). Процедурата ще се прекрати когато постигнем бюджетен дефицит под 3% от БВП и това бъде отчетено официално от Евростат. Както знаем, обаче, въпреки всички предупреждения през 2010 година правителството актуализира бюджета и разду дефицита. По предварителни данни дефицитът за 2010 е над 3% от БВП, така че процедурата не може да бъде прекратена (да не говорим, че още няма и официални данни от Евростат).

В допълнение, чисто технически, Европейската комисия не може да прекрати процедурата - тя евентуално би могла да предложи прекратяване (когато стигнем дефицит под 3% от БВП). Но това не се е случило.

Това се потвърждава и от един поглед към страницата на ЕК за процедурите по свръхдефицит - комисията е публикувала комуникация. Не решение за спиране на процедурата, не предложение за спиране - а просто комуникация. (За сведение, прекратяването на процедурата се означава с думата abrogation; докато тази дума не се появи в решение на ЕК и Съвета на министрите, процедурата си е действаща).

Във вчерашната комуникация е публикувана първата полугодишна оценка на напредъка към нисък дефицит. Констатира се:

- очаква се дефицитът през 2010 г. да не е надхвърлил гласуваното в актуализирания бюджет и препоръчано като лимит от ЕС (данните на Евростат ще покажат окончателните резултати през април)

- заложеният бюджетен дефицит за 2011 е намален с 0.7% спрямо 2010 г., обаче има рискове при изпълнението му, затова може да са необходими допълнителни бюджетни мерки (споменава се изборната ситуация като възможен риск за бюджетната дисциплина)

- от горните две следва, че има адекватен прогрес към премахване на бюджетния свръхдефицит

- съответно, засега не са необходими допълнителни мерки в процедурата по свръхдефицит (т.е. няма да ни порицават и наказват засега - б.а.);

- ЕК ще продължи изкъсо да наблюдава бюджетните развития в България

Между другото, сегашната позитивна оценка лесно може да се промени в негативна - ако правителството издъни и бюджета за 2011, както издъни бюджетите за 2009 и 2010 (спомняте си, пролетта на 2010). Така че сега ЕК е оценила положително намеренията и обещанията на правителството, но по-важно е какви ще са резултатите. От тях зависи прекратяването на процедурата. Т.е. правителството тепърва ще трябва да се доказва.

Практиката досега показва, че процедурата по свръхдефицит се прекратява обикновено през май-юни на годината, следващата годината, в който свръхдефицитът е бил премахнат. Т.е. ако правителството премахне свръхдефицита през 2011, ще излезем от процедурата по свръхдефицит през май или юни 2012. Т.е. поне още година и половина България ще е в процедура по свръхдефицит. Само някоя нова ревизия на минали статистически данни може да промени това.

Oще: бойко борисов  българия  бюджет  ек  политика  премиер  процедура  свръхдефицит 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 02:00

7 Andrea Ivanova | 03.02.201102:48

Любомире, със сигурност министър председателя на Дания се справя по-добре в опитите да изпъкне Борисов, защото твоите са направо жалки!!!
Аналогията между България и Дания е направо смешна!
Дания не икономисва от здравеопазване, образование и т.н.
Борисов и правителството му, са абсолютни бездарници, но не в това е проблема, защото провалят България напълно тенденциозно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

6 pueblo | 30.01.201117:17

Смее се абе той като чуе конграчулейшънс и спира да слуша бе! това не го ли разбрахте Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2010, 12:41

5 Lyubomir Sirkov | 30.01.201117:00

Да, процедурата не е прекратена за България - но не е прекратена и за много други страни-членки (само три страни-членки в момента не са в такава процедура).
И което е по-важно: ако Еврокомисията е права, за България тази процедура ще бъде прекратена по-рано, отколкото за Дания.
Това последното всеки нека си го тълкува както си иска - "дървено" ли е, "желязно" ли е?
(Сигурно министър-председателят на Дания е виновен. Той нарочно държи страната си по-зле от България по този показател - за да може Борисов да изпъкне...)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 30.01.201116:44

Нали затова и аз казвам, че кафенцето се оцвети в червени краски...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 30.01.201115:18

Спокойно ^^
Водица има за всички
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2010, 16:11

2 Saint | 30.01.201114:27

От многото ти приказки не даваш отговор комисията прекратила ли е процедурата срещу България за прекомерен дефицит или не?! Писна ни вече от дървени философи!

Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2010, 12:41

1 Lyubomir Sirkov | 30.01.201113:08

Авторите на поредните нападки към Борисов, съзнателно или не, са пропуснали да съобщят на своите читатели една важна част от публикуваната подробна оценка на Еврокомисията за цялостното състояние на проблема с бюджетните дефицити сред страните-членки.
Колкото и да не им се вярва на пристрастните коментатори, Еврокомисията е написала съвсем ясно:
"Some Member States (Germany, the Netherlands, Finland, Bulgaria and Malta) are projected to correct the excessive deficit within the forecast period at or even before the respective time limit set by the Council."

"Някои страни-членки (Германия, Нидерландия, Финландия, България и Малта) се предвижда да коригират своя прекомерен дефицит в рамките на прогнозния период към или дори преди съответният им краен срок, определен от Съвета."

Т.е. България е посочена в групата страни, които положително се открояват на фона на масовите прекомерни дефицити в ЕС. И се открояват с това, че ще успеят навреме или дори преди поставените им срокове да се справят с прекомерния си дефицит. Всъщност само три страни-членки - Естония, Люксембург и Швеция - в момента НЕ СА в процедура по прекомерен дефицит. Всички останали страни се сблъскват с различен тип трудности по пътя към вкарването на техните дефицити приемливи рамки.
Комисията посочва, че като цяло в ЕС, бюджетните дефицити се предвижда да спаднат от 6.8% от БВП през 2010 г. на 5.1% от БВП през 2011 г.
За сравнение - България никога не е допускала такива нива на бюджетен дефицит - според еврокомисията, дефицитите на България се движат така : -4.7% (2009 г.) -3.8 (2010 г.) -2.9 (2011 г.) -1.8 (2012 г.).
Докато например за страна като Дания данните на Еврокомисията показват следното движение на нейните дефицити:
-2.7 (2010 г.) -5.1 (2011 г.) -4.3 (2011 г.) -3.5 (2012 г.)
Добре е да има предвид тези данни, когато оценява работата да едно или друго правителство.
   

оценка

+0 -0