Културата се случва извън Министерството | webcafe.bg
Webcafe

Да поиграем на култура

Емa Иванова
28.04.2014, 12:32 (обновена 02.05.2014, 08:54)

1 от 4 снимки Назад Напред

антики

Да питаш какво се случва в областта на културата в България изглежда неприлично. Още по-неприлично е да попиташ министъра на културата. Неудобни въпроси могат да се задават само от удобни телевизии.

Затова и министърът д-р Петър Стоянович избра ефира на TV7 преди дни, за да съобщи две полу-новини и да отговори многословно на въпроса на водещата "Какво се случва?" по познатия начин - нещо от рода на: "Ами, хм, нищо не се случва, то и какво да се случи, като няма финансиране".

Полу-новините бяха изведени от журналистическата гилдия като големи новини, без все още да е свършено каквото и да е. Едната полу-новина е, че:

"Ние сме в пиковата фаза на работата по Закона за културното наследство".

"Смятаме да го предложим за публично обсъждане може би след месец", обясни Стоянович.

Как и в чия полза ще бъде променен този така или иначе спорен закон, който от октомври м.г. се сдоби с работна група от 61 души, очевидно ще стане ясно след европейските избори. Въпросната работна група влизат представители на прокуратурата, ДАНС, национални музеи и институти, колекционерски и нумизматични организации, както и от представители на контрапротестите в подкрепа на кабинета "Орешарски".

Пред Webcafe директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който участва в частта за археология и история на работната група, каза, че се очаква новият закон да бъде "по-либерален и по-демократичен".

Без деклариране на бабините вещи

Божидар Димитров сподели, че усилено се работи и за отпадане на спорния чл. 395 от Наказателния кодекс, срещу който се надигнаха множество сдружения от културния сектор. Там е записано, че всеки, който държи културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до 4 г. или с глоба от 2000 до 10 000 лева, а под понятието "културна ценност" се разбират произведения на изкуството (български и чужди), които са по-стари от 50 години.

"Според този член се стига до абсурда всяко нещо, което е над 50 години да бъде културна ценност. Следователно и аз самият мога да бъда културна ценност!", изтъкна историкът от Созопол.

Гилдията, колекционери и обикновени ценители на старите вещи горещо настояваха този текст да не бъде приеман и да отпадне при гласуването на законопроекта, което явно е на път да се случи.

Сред тях е Съюзът на колекционерите в България. Неговият съучредител проф. Димитър Иванов смята, че са нужни множество поправки в Закона за културното наследство. От кабинета обаче имат по-различен поглед към този въпрос.

Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева изтъкна, че основната слабост на настоящия Закон за културното наследство (също и на Наказателния кодекс) не са бабините вещи, а нещо друго - иманярите.

Меценати

Втората полу-новина, произведена от министъра на културата е, че ще бъде предложен за обсъждане и приемане нов Закон за меценатството, който да замени неефективният такъв, приет през 2005 година. Това определено е полу-новина, защото никой от заинтересуваните физически и юридически лица все още не е запознат с предвижданите промени.

Тук има едно забавно съвпадение. Именно в деня, когато д-р Стоянович постави този въпрос в ефира на TV7, лидерът на "България без цензура" Николай Бареков подхваща същата тема в Добрич на среща с "културни дейци" и директори на училища и социални домове.

"За да има пари за българската култура е нужен Закон за меценатството, а държавата да се върне където й е мястото" - казва Николай Бареков.

Ако остава културата да разчита на пари от меценатство, то къде ще му излезе краят

с толкова отдадени на изкуството новобогаташи като нашите?

Сами разбирате, двете полу-новини, свързани с така или иначе лошо работещи закони, не се отнасят до основни проблеми на културата, като например тези с високите данъци за книгоиздаването, с празната сграда на така наречения Музей за съвременно изкуство и по никакъв начин не могат да обяснят сагата "български Лувър".

Затова хората, които се занимават с изкуство и култура в България отдавна не обръщат внимание на Министерство на културата. И са прави. Защото няколко правителства поред влачат все същите закони, вместо да решават каквито и да е належащи проблеми.

И става все повече от очевидно, че "култура" е онова, което се случва извън PR-а на администрацията. И онова, което има смисъл извън всякакви конюнктурно приемани закони.

Oще: божидар димитров  иманярство  култура  министерство на културата  ним  петър стоянович 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.