Не всеки мениджър е лидер | webcafe.bg
Webcafe

Не всеки мениджър е лидер

Webcafe.bg, по Harvard Business Review
07.08.2013, 18:14 (обновена 10.08.2013, 12:26)
Мацка

Звучи готино някой да ти дава отчет за свършеното на кръгъл час, но всъщност така свършената работа е твърде малко

Много хора използват "лидер" и "мениджър" почти като контекстови синоними. Това е много голяма грешка.

Мениджмънтът и лидерството са много различни - едното гледа към настоящето на компанията и адекватното изпълнение на поставените задачи, докато другото търси посоките за развитие в бъдещето.

Да си мениджър не е обезателно стъпка по пътя към това да станеш лидер (очевидно, отговорностите в някои случаи са напълно различни), но това, което болезнено липса на бизнеса в наши дни е точно лидерското мислене с един ход напред.

Преди време един млад мениджър ме заговори: "Чел съм за лидерството, въведох някои от идеите и смятам, че се справям добре с воденето на моя екип. Как ще разбера, че вече не съм мениджър, а лидер?“

Нямах готов отговор и темата е сложна, затова се разбрахме да поговорим на следващия ден. Размишлявах продължително и стигнах до три критерия, които биха могли да ви помогнат да разберете дали сте направили прехода от управление на хората към тяхното водене.

Изчисляване на стойност или създаване на стойност

Вероятно вие само изчислявате стойността, а не добавяте допълнителна, ако управлявате екипа си. Мениджърите правят така, някои даже намаляват общата стойност, като блокират тези, които могат да допринесат с повече. Ако този, който реже диаманти, трябва на всеки 15 минути да докладва какво е свършил, то това неизбежно ще го разсейва и ще влияе на продуктивността му.

В същото време, лидерът не си седи на бюрото в очакване някой да му рапортува, а сам запретва ръкави и създава стойност отвъд тази на подчинените си. Лидерството на действието се базира на два постулата – делегиране и даване на пример.

Кръгове на влияние или кръгове на власт

Началниците си имат подчинени, а лидерите – последователи. Отношенията в единия случай се базират на власт, а в другия – на влияние.

Най-лесният начин да разберете към кой от двата типа спадате е да преброите хората, които не са ви пряко подчинени и въпреки това искат съвет от вас. Колкото повече са те, толкова по-вероятно е да ви възприемат като лидер.

Водене на хората или управление на работата

Мениджмънтът се занимава с контролирането на група от хора с цел постигането на определена цел. Лидерството се отнася към способностите на индивида да влияе, мотивира и да дава възможност на другите да допринасят за успеха на организацията. Влиянието и вдъхновението отделят лидерите от мениджърите, не властта и контрола.

В Индия Махатма Ганди вдъхнови милиони хора да се борят за правата си и той вървеше с тях рамо до рамо, за да получи страната независимост през 1947 г. Неговите идеи се превърнаха в мечта за всички индийци, като поривът за свобода нямаше как да бъде спрян. По света има нужда от такива лидери, които могат да мислят отвъд проблемите, имат визия и вдъхновяват хората да превръщат затрудненията във възможности.

Предложих на моя колега да вкарва хората от екипа си в общ чат. Когато спрат да обсъждат текущата работа и започнат да си говорят за визия, цели и амбиции, тогава той ще може да се почувства лидер.

Oще: бизнес  ефективност  лидерство  мениджмънт  служители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2013, 22:40

3 Human Roles | 10.08.201322:44

Много свежа статия и близо до истината, но няма как мениджърът да е лидер, нито пък лидерът да е мениджър, защото са 2 коренно различни роли. Тука може да прочетете подробно за всички човешки роли Усмивка http://humanroles.blogspot.com/2013/03/3.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 08.08.201310:07

Много точно!ДА! И на мен ми хареса поклон
А тая от снимката ще я следвам навсякъде независимо дали е лидерка, менажерка или обикновенна чистачка! Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 08.08.201309:11

ДА! Браво, много точно отбелязани някои нещица в живота на мравките Кул

Едно е вожд, друго е водач. Последното е огромен дефицит у Булгаристан - навсякъде и в бизнеса и люпотиката.
   

оценка

+0 -0