Турският премиер Реджеп Ердоган изглежда подчини генералите и войската | webcafe.bg
Webcafe

Отстъплението на турската армия

Спиридон Спиридонов , Argumenti-bg.com
03.08.2011, 14:00 (обновена 04.08.2011, 09:06)
Ердоган

Турският премиер Реджеп Ердоган, който управлява държавата от 2002-а насам, изглежда подчини генералите и войската...

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган не се поколеба да назначи началника на жандармерията, генерал Неждет Йозел, за ръководител на щаба на турската армия, след като ген. Ишик Кошанер подаде оставка. Освен това Йозел е назначен и на мястото на командващия сухопътните сили, който също се оттегли от поста си.

Началникът на генералния щаб на турските въоръжени сили генерал Ъшък Кошанер и командващите сухопътните, военноморските и военновъздушните сили подадоха в петък оставки. Това се случва в навечерието на заседанието на Висшия военен съвет, започващо днес, и представлява най-голямата криза в историята на турските въоръжени сили. Генерал Кошанер е връчил оставката си на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

На подобен акт на генералитета не се гледа спокойно. Турция се определя, като регионална суперсила и най-надеждния съюзник на САЩ в Близкия Изток. В същото време военните преврати са традиция, заложена още от еничарите. В началото на ХХ век е извършен младотурският преврат, после превратите от 1960, 1970 и 1980. Интересни е отношението на масите към тях. Защото още от времето на Хюриета

военните преврати се възприемат от турците като празник

Хората празнуват "свободата", без особено да се замислят имат ли причина да се радват толкова. От 2-3 години обаче нещата не стоят точно така. Като че ли започна процес на изтикване на армията в ъгъла. Военните обаче не мълчат и не се предават. И намират начин да заявят позицията си пред обществото.

Сегашното подаване на оставките става на фона на разногласия между военното ръководство и правителството за повишението на генерали, намиращи се в ареста заради подозрения за участие в заговори за преврат, посочва АФП, като се позовава на турските телевизии.

През последните дни се състояха няколко срещи между началника на генералния щаб генерал Кошанер и премиера Ердоган преди заседанието на Висшия военен съвет. То ще започне на 1 август, като на него трябва да бъдат взети решения за нови назначения и повишения в армията и за отстраняване на военнослужещи по дисциплинарни причини. НТВ посочва, че при сегашното положение ген. Кошанер няма да участва в заседанието на Висшия военен съвет.

Същевременно управляващата Партия на справедливостта и развитието даде по-рано сигнали, че няма да се съгласи с повишение на военнослужещи, заподозрени за участие в заговори срещу правителството.

Общо 42 генерали се намират в момента в затвора

в рамките на разследвания на различни предполагаеми заговори за преврат срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието, която е на власт от 2002 г., посочва АФП.

Армията желае тези военни да могат да се възползват от повишение, макар че се намират в затвора в очакване на приключване на съдебните процеси срещу тях, докато правителството иска тези военнослужещи да излязат в пенсия.

Отношенията между Ердогановата Партия на справедливостта, която управлява от 2002 г. насам, и армията никога не са били лесни, коментират анализаторите. И преди е имало конфликти между армията, която се осъзнава като пазителка на светската власт в Турция, и проислямистката Партия на справедливостта. Положението се усложни извънредно, откакто в средата на януари м.г. вестник "Тараф" съобщи, че са били готвени планове за военен преврат под кодово название.

Операция "Чук"

- плановете за нея били изработени във военните кръгове още през 2003 година и имали за цел да свалят от власт Партията на справедливостта и развитието. Детайлите по въпросната операция били изложени писмено на близо 5000 страници, което е доста необикновено за едно съзаклятие, предвиждащо държавен преврат.

Според тези планове били предвидени бомбени атентати срещу джамии и обществени сгради, както и военен конфликт с Гърция във въздушното пространство на Егейско море, провокиран чрез отстрелването на турски боен самолет.

Замисълът бил да се създаде хаос и несигурност по всички направления, така че армията да има добър повод и оправдание за намеса в името на възстановяването на реда и спокойствието в страната - така медиите представят въпросния план.

Тогавашният шеф на ГЩ генерал Илкер Башбуг отхвърли документа като неавтентичен. Той заяви, че се водела "психологическа война" срещу военните, които били крепители на демокрацията.

Последваха обаче арести на 49 военни, някои от които с високи длъжности и звания: един бивш шеф на военно-въздушните сили, на военноморските сили, както и доста действащи или пенсионирани генерали и адмирали.

Последва среща на държавния глава Абдулла Гюл с премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на Генералния щаб на турската армия ген. Илкер Башбуг. Това бе първата подобна тристранна среща, уточниха агенциите. Инициатор за нея бе президентът Гюл в опит за намаляване на напрежението през последните дни след арестите на 49 високопоставени военен.

Те бяха задържани в рамките на разследването на предполагаем заговор за военен преврат, известен като операция "Чук", и заседанието ден по-късно в генералния щаб на турските въоръжени сили, след което армията обяви в съобщение, че ситуацията е сериозна.

Всеки трябва да действа отговорно, за да се избегне пагубното влияние върху институциите, се заявява още в изявлението на президентството след тричасовия разговор в президентската резиденция Чанкая. Турският министър-председател изрази задоволство от срещата, но се ограничи с едно-единствено изречение като коментар. "Срещата мина доста добре," каза той пред журналисти.

Ако правителството на Ердоган отстъпи, армията ще започне да връща позициите си. Коментарите обаче са разнопосочни. В същото време един факт от преди два месеца е многозначителен.

За първи път в историята на Турция действащ генерал от армията бе задържан и изпратен в затвора

от граждански съд. Това бе Билгин Баланлъ, началник на Военната академия и набелязан за бъдещ командващ на турските военновъздушни сили. Той бе призован за разпит от прокурора във връзка с разследването на операция "Чук".

Според твърденията, по заповед на генерал Баланлъ било установено наблюдение от въздуха със самолетите на Първа военновъздушна база върху чифлик на религиозна секта, известна с близостта си до Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. През 2007 г. под командването на генерала се планирало нападение върху чифлика, което в последния момент било отложено.

Когато анализираме и прогнозираме ситуацията трябва да се врлъщаме и към 27 август м.г. Тогава армейски генерал Илкер Башбуг предаде поста началник на генерлания щаб на Турция на армейски генерал Ъшък Кошанер. На церемонията бяха президентът Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Армейски генерал Илкер Башбуг каза: "Специфичните особености, на които Турция дължи своя авторитет и влияние в региона са лайцизма и демокрацията". Той за пореден път акцентира на лоялността на Турските въоръжени сили към принципите на демокрацията.

Армейски генерал Ъшък Кошанер подчерта, че турските въоръжени сили винаги ще подкрепят унитарния характер на държавата. Той заяви: "Турските въоръжени сили никога не са предприемали и няма да преприемат действия в разрез с интересите на нацията ни".

Като че традиционната първостепенна роля на армията в Турция все повече остава в историята. Военните губят досегашната си власт във връзка с насърчавани от ЕС политически реформи, които страната е обещала да осъществи, за да получи членство в съюза. Ердоган не се церемони.

Дали ще има ответна реакция? Отговорът е въпрос на дни. Не бива да забравяме обаче, че още през 2008 г. Ердоган предупреди армията да стои далеч от политиката.

Oще: арести  близкия изток  генерален щаб  генерали  заговор  затвор  операция  партия на справедливостта  реджеп ердоган  турция  чук 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 04.08.201117:43

Никак недобри новини от една млада, но утвърдена демокрация. Вярно че Истанбул не е Турция, но тези хора постигнаха много - къде слишения, къде с преврати и човешки жертви. Днес в Турция да си беден значи, че просто си мързелив, необразован или бая смотан. Независимо от историческите обстоятелства, турците (неясно защо) много ни уважават. В личен план и аз съм доста впечатлен от тях - образование, работещи институции, индустрия, манталитет...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 03.08.201119:01

Армията е, или по-точно, беше гарант за светския характер на турската държава.
В случая отстраняването на армията от политическия живот от една доказала се ислямистка партия - Партията на справедливостта, ще доведе до предвидими резултати и за Европа и, в частност, и за България.
За да доминира Партията на справедливостта в политическия живот на Турция една от решаващите причини е пренебрежителното отношение на страните от ЕС към усилията на тази държава да стане член на този съюз. Турците са разочаровани в надеждите си, чувстват се унизени и обърнаха гръб на Европа.
Миналата година, точно преди референдума за промени в конституцията, бях в Турция и мои турски познати, изключително разтревожени от настъплението срещу светския характер на държавата им , ми зададоха въпроса: „Давате ли си сметка вие, българите, какво означава да имате един „Иран” на южната си граница.”
   

оценка

+0 -0