Дисекция на референдума | webcafe.bg
Webcafe

Дисекция на референдума

Даниел Пейчев
07.01.2013, 11:05 (обновена 09.01.2013, 07:56)
Референдум "Белене"

Снимка: © Sofia photo agency

Инициативата за референдума и събраните подписи бяха на БСП, която така и не подписа договора за строителство на АЕЦ "Белене", докато управляваше в периода 2005-2009 г.

Неслучайно съм употребил думата "дисекция" за референдума, който ще се произведе на 27 януари тази година. Първо, дисекция се прави на мъртво животно. И второ, разрязването се прави с научна и учебна цел.

Някой може да се запита защо предварително съм умъртвил първото национално пряко участие на гражданите с избирателни права в държавното управление? Причините са няколко.

Първо, за да бъде прието или отхвърлено решението на референдума, трябва да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Или 4 345 450. Праг, заложен, гласуван и одобрен именно от БСП. Или, ако допуснем, че броя на гласоподавателите по списък ще е приблизително равен на този от последните парламентарни избори, то трябва да разчитаме на избирателна активност (според списъците) от почти 61 на сто.

Ако пък изключим от тези списъци фантомните около милион гласоподаватели, то до урните трябва да отидат малко повече от двама на всеки трима гласоподаватели. Второ, следващата бариера е 1/5 + 1 от избирателите в списъците да гласуват, за да се разгледа и гласува въпроса от Народното събрание. Тази граница от почти 1 420 000 действителни гласове е преодолима. Но и резултатът от гласуването в парламента е ясен.

Трето, нека да погледнем и датата. 27 януари. Зима. Сняг. Студ. Дано времето да е благосклонно, но надали. За щастие, в църковния календар няма някой знаменит именник, който да попречи на трезвото желание на всеки потенциален гласоподавател. Ето защо диагнозата ми е толкова категорична.

Не можем да си правим илюзии и относно инициатора на този референдум - социалистическата партия. Формулата "инициативен граждански комитет" ни е позната както от местните избори, в които кметовете изведнъж забравят партийната си принадлежност и се издигат от инициативни комитети и често случайно са подкрепени от бившите си съпартийци.

Но формулата ни е позната и от втория мандат на президента Първанов - кандидатурата му е издигната от инициативен комитет, но пък за сметка на това подкрепена от БСП и ДПС. 
Друг интересен факт представлява самият въпрос на референдума, променен от правната комисия на парламента. Първоначалният въпрос "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене" се трансформира в "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

Тук парадоксите са няколко. Първият от тях е изваждането на думичката "Белене". Но защо е парадокс? Защото на национален референдум не могат да бъдат подлагани въпроси, касаещи държавния бюджет. Т.е. изводът е, че построяването на тази конкретна централа касае именно държавния бюджет. Второ, ако проектът е частен, как по точно ще се задължи инвеститорът, освен ако той не е конкретния руски, да изгради точно тази централа? И трето, ако се строи друга централа, то това няма ли пак да касае именно държавния бюджет?

Интересни са и реакциите на политическите партии. Тези на БСП няма повече да ги коментирам, защото те са очевидния организатор на допитването до народа. ГЕРБ успя, именно чрез премахването на думичката "Белене", да се присламчи към този референдум. Официалните позиции на партията се менят често. Един път - "ЗА ядрената енергетика", друг път - "ПРОТИВ". Като цяло, обаче, становището е: "Да, ние искаме да развиваме ядрената енергетика, но не и чрез проекта Белене". Или, с други думи, на този референдум враговете са от една и съща страна на барикадата?!

От другата страна на тази барикада са ДСБ и инициативният комитет "Беля НЕ", зад който стои лидерът на ЕНП - Мария Капон. При г-н Костов тази позиция е напълно естествена - тя е същата още от времето, когато беше премиер. Тази внезапна поява на Мария Капон единствено си обяснявам като носталгично продължение на политиката на ОДС от времето преди нейното изключване през 2005 г.

Интересна е позицията и на партията на Меглена Кунева - бойкот на предстоящия референдум! Може би защото именно тя беше министърът по европейските въпроси от 2002 г. до 2006 г., който затвори блокове 1 и 2 и подписа затварянето на 3 и 4 в Козлодуй.

През същия период (есента на 2002 г. премиерът Сакскобургготски го обяви - бел.р.) се възобнови и проектът "Белене" (не по времето на любимата на премиера "тройна коалиция!"). И тук не разбирам как може да бойкотираш политиката, която си водил.

Но това е позицията на г-жа Кунева и относно предстоящите парламентарни избори - бойкот на управляващите и бойкот на опозицията. Накрая се опасявам да не би и привържениците на "България на гражданите" да бойкотират самата г-жа Кунева!

Плоските политически опити за дивиденти обаче изместват сериозно точката на реалния дебат. Въпроси, свързани с този референдум, би трябвало да са: "Защо новите реактори, които ще влагаме в България са от поколение 2+, при положение че в съвременните централи реакторите вече са от четвърто поколение?";

"Какво ще стане, ако не построим нови ядрени мощности?", "Вносът на ток от алтернативните турски централи (които се строят от същия този "Атомстройекспорт") или румънските (територия на французите) ще се окаже ли наистина по-евтин? Ако да - защо? Ако не - пак защо!";

"Какво се прави с ядрените отпадъци и може ли човечеството да гарантира съхранението им 100 000 години?"; "Площадката в Белене не е ли земетръсна зона?"; "Има ли реална алтернатива на ядрената енергетика за задоволяване на нуждите на населението?"; "Какви мерки са взети за предотвратяване на аварии от типа Фукушима и Чернобил?"; "Не остава ли ядрената енергетика най-добрата възможност след предстоящото съвсем скоро изчерпване на петрола и природния газ?"

И все пак, това е първият референдум в най-новата история на България. Аз ще гласувам на този референдум именно защото това е начинът, по който обществото може да упражнява натиск върху политиците. Сега гласът на народа трябва да се произнесе относно ядрената енергетика, следващият референдум може би ще бъде с по-значима за населението на страната ни тема.

Колкото повече натиск върху управляващите ни на национално и местно ниво чрез граждански инициативи, подписки, протести, толкова повече властимащите ще се съобразяват със своите гласоподаватели... И то не само преди избори!

Датата, на която ще се произведе допитването до народа - 27 януари, се оказа църковния празник "Неделя на Йерихонския слепец". Или денят, когато слепецът бива изцелен и проглежда. Дай Боже!

Oще: бсп  българия  въпрос  герб  гласоподаватели  граждани  енергетика  комитет  меглена кунева  парламент  партия  референдум  ток  ядрена енергетика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

126 LaForce | 16.01.201310:54

исландия е със население от 200 000 души - колкото младост... и е огромен остров със супер много геотермални извори. Това да есе топлиш на минерална вода като римски сенатор, не е същото като да правиш ток от вода 200- 300 градуса издърпана от 7 км под повърхността... има много съществени инженерни предизвикателства пред технологията. Тука въпросът не е дали може да се направи - всичко може да се направи - включително има и централа която прегрява водата с огледала от слънцето и върти парна турбина - като ТЕЦовете и Аецовете но с източник слънце - въпросът е в приложимистта и цената - има секви технологии но не работят достатъчно стабилно. И не са достатъчно евтини... то и от търкане на котки се прави ток, но за да не "го духат останалите 7 милиона" трябва да разчитаме на експертите.. не на пропагандистите и на тези които разказват интересни истории... има хора които реално проверяват в експерименти кое работи и кое не! има много переспективни технологии, но най-важното е да се задоволят потребноститие... нещо което за момента не може да стане с т.н. алтернативни източници- не че по принцип е невъзможно.. просто днес трябва да имаме ток.. пък за утре... работим. Енергия и храна трябва да има в излишък не зависимо какво дуднат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

125 buba | 11.01.201323:53

В предишния ти пост не е обяснено нищо. Само някакви простотии за някакви китайски реактори. Шокиран Нещо за китайски совалки да си сънувал скоро?!
Срокът на експлоатация за белене е 60 години, кви 30 бълнуваш?!
И последно, "платен драскач" е (1) който вие за пенсионерите и младите майки, когато става дума за строителство и (2) за строителство, когато става дума за инвалиди и млади майки. ако досега не ти се е изяснило, няма надежда за теб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

124 Govedo13 | 11.01.201320:28

Ла Форс ти явно имаш проблеми с четенето и разбирането. Само идиот може да говори за японци при положение,че ти и другите тикви там в Козлодуй сте обучавани на ВЕЕР.
Аз не съм идиот и никъде в моето мнение няма думата "японски".

Забавно е как платени драскачи като теб не правят разлика между руско-иранския реактор на Белене модел 80та големия сняг или по точно>
VVER-1000/446 AES-91 който както казах е безсмислено да се стой понеже е морално остарял и икономически дебилно безсмислен и новия руски VVER-1200/392M AES-2006 модел 2006 който руснаците си строят при тях и в Турция... в предишния си пост обясних ясно разликите между двата дизайна.

То ясно е,че такива като тебе си пазят заплатката но не е справедливо другите 7 милиона балъци да го духат заради това...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

123 buba | 11.01.201314:33

на тъмно едва ли ще останеш. безработен - може. щото от манипулация на мнението има нужда, само докато има полза от него. в случая - парите на бех да се изпапат под формата на "консултантски услуги" за енергийна ефективност на столипиново, "възобновями енергии" и пр. мантри.
като свършат кинтите Стрелка

мими, в Исландия е фрашкано с геотермални източници и хората си ги ползват.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

122 Оня Дето Го Трият | 11.01.201312:01

Ла форс
"Тази идея при която реално инвеститор в проекта биха станали и обикновенни хора, обаче е като тамян за дявола на корпоративната олигокрация какъвто е днешното управление."

С двете ръца съм ЗА това да се случи!
Дори копнея да бъде така.
Искам да видя как всички тия дето ще гласуват ДА на референдума и дето чакат държавата да им построи централа за да "развиват ядрената енергетика" вадят от джоба си парички и ги дават за строеж.
Искам да видя 700 хил.подписали се социалисти, 1/2 млн. продажни цигани, смешни експерти като тебе, форумни специалисти и т.н. как си купуват акции, а аз понеже съм будала оставам на тъмно....
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

121 mima | 11.01.201310:53

Ла форс, до скоро наистина беше нужно за геотермални централи да има налични горещи скали+вода. Някъде гледах, че 90% от ел и топло на Исландия идва от такива централи (за процента може и да те излъжа, защото не запомних точно). Както вече писах има нова технология, която да доставя водата до горещите скали, т.е. вече не са нужни на 100% извори. Освен това при тези централи единственото скъпо нещо са сондажите (които наистина са много скъпи, защото са на огромни дълбочини), обаче после експлотационните разходи са минимални, а и няма никаква опасност от замърсявания.
Проблемът с АЕЦ в България е, че решението не е в ръцете на експертите, а в ръцете на продажни политици и ще дадат проекта на този, който бутне повече под масата, а не на най-добрата технология. А все пак АЕЦ крие и някакви опасности, колкото и да не ни се иска да е така.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

120 LaForce | 11.01.201310:47

Всъщност това беше една от най-добрите идеи, о смърдяща мършо, да се пусне - проекта на борсата като отворено акционерно дружество - в този случай бих инвестирал всичките си свободни финанси в акции от него. Тази идея при която реално инвеститор в проекта биха станали и обикновенни хора, обаче е като тамян за дявола на корпоративната олигокрация какъвто е днешното управление. Заредените ти въпроси, слобоумен глупако, със сигурност не вършат работата която би искал. В момента не мога да инвестирам в Белене но бих.
Знаеш ли нещо за источноиндийската търговска компания? Ти предлагаш подобен вариант за българският народ... въпросът е че тези които не искат проекта да се реализира, заради "политически" причини не биха му дали такъв мощен източник на финансиране.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

119 Оня Дето Го Трият | 11.01.201310:37

Да, проблем имам с това!
Трети ден питам, като си платен, ти лично колко лични средства смяташ да инвестираш в проекта?
Щото на обикновения човек не му дреме колко е водата вътре в реактора, а на колко лева излиза тока отвън
А ти по тоя въпрос мълчиш като п**ка Лош или много луд
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

118 LaForce | 11.01.201310:23

И да! Представлявам заинтересована страна, умнико - ядрен енергетик съм, работя в българската енергетика и от там се прехранвам, така че съм платен. Проблем ли имаш с това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

117 LaForce | 11.01.201310:21

- 300 градуса е много ниска температура за съвременната енергетика. Нормалните Тецове работят на на 500... има централи на свръх параметри при които ... абе повярвай ми техническата ефективност на геотермалните /ползващи топлената на земята не на топли извори! май бъркаш и това също с другия гюведж в главата си/
- говедо, въобще не знам, с какво сравняваш какво. Кой е този реактор от 2006 година, които искаш да представиш като конкурентен? Противно на широкоразпространената заблуда съзнателно индуцирана в масовото съзнание че "последно поколение" и "по-ново" означава някак си технически по-добро, което всички ние сме придобили от стотици часове рисърч на японски фотоапарати - тип съпунерка- сглобявани от китайски деца на кораб в международни води, в ядрената енергетика технически по-добро е само това което РАБОТИ, ДЪЛГОТРАЙНО и НАДЕЖДНО. Реактор "поколение" 2006 година си го сложи в твоята държава да поработи 10 години и тогава ми го предлагай в България, разбирачо!
- японците/мицубиши/ бяха попитани за оферта - отговорът им беше: абе вие нормални ли сте - имате ВВР и опит в експлоатацията му за чийй кор ви е да сменяте технологията и въобще не дадоха оферта. Предполагам са смятали че хора с работещи кортекси ще вземат решението за ядреното бъдеще на България, нещо което е напът да се окаже невярно... но даже и японският мениджмънт греши. Освен това - японските ЯЕЦ не са "по-добри" от Руските! Изключително е глупаво да пренасяте когнитивните си заблуждения от гледането на много реклами на вече споменатите японски фотоапарати - тип съпунерка- сглобявани от китайски деца на кораб в международни води и дългото излагане на глупашка пропаганда в свръхсетивно састояние което представлява феноменът "новини" по ТВ, върху реална техническа реалност. Не само че е глупаво но и не отговаря на реалността. В реалността работи това което работи, тоест доказано е чрез опит - физически опит.
   

оценка

+1 -0