За линейките и циганските квартали | webcafe.bg
Webcafe

За линейките и циганските квартали

Божидар Божанов*
08.12.2014, 13:41 (обновена 09.12.2014, 09:47)
Български роми

Снимка: © Getty Images

Когато идентифицираме рискови групи и рискови райони, нямаме право да игнорираме статистиката

Лесно е да обвиним Петър Москов в расизъм за изказването му, че няма да пуска линейки в циганските квартали. Така той би оставил хора без полагащата им се спешна помощ. (използвам „цигански", защото не намирам нищо пейоративно в думата. Ако някой смята, че използването на „ромски" носи някакви разлика, готов съм да споря на лингвистичното поле).

Лесно е и да се закачим за популистката нишка и да пригласяме, че всеки, който има права, има и задължения. И оттам да е лесно да започнем да развиваме тезата колко лоши са циганите и как тормозят българите и вземат пари за помощи, без да вършат работа и така нататък.

Но хайде да не минаваме с лесното

„Циганска престъпност" няма пред съда. Пред съда всички са равни (или поне би трябвало да бъдат). Само че циганска престъпност има в статистиката. И когато идентифицираме рискови групи и рискови райони, нямаме право да игнорираме статистиката.

Нямаме право да си затваряме очите за проблемите, защото това не е от полза за никого. И когато кажем „175 от 227 нападения над медицински екипи са в цигански квартали", това не е расизъм, а статистика. Расизмът може да дойде след това, а може и да не дойде.

Причините за „циганската престъпност", естествено, са по-дълбоки, но тяхното решение минава през решения на цялостните проблеми на държавата и обществото, а това не е видимо на хоризонта. А защитата на медицинските екипи е приоритет за един министър (и не казвайте, че понякога е окей да ги набиеш, защото колкото и да са груби понякога, боят не е оценка за труда им). Дали предложените мерки са адекватни - не (защото са в конфликт с друг приоритет на министъра - здравето и живота на всички граждани) и е глупаво министър да прави емоционални изказвания по чувствителни теми.

Но е нужно да се вдигне шум по темата

За едно министър Москов определено не е прав - че трябва да се правят каквито и да било сделки с тарторите (наречени с евфемизма „лидери на мнение"). Тарторите дърпат цялата циганска общност надолу, пречат на интеграцията ѝ, а държавата удобно се разбира с тях, като остава реалните проблеми нерешени.

Прочетох твърде малко рационални мнения и твърде твърде много емоционални (включително това на министъра). И докато е добре обществото да не позволява етническа (и каквато и да била друга) омраза, то трябва да направим и следващата крачка - да се обединим около решение.

А решението може би е в това да накараме МВР да си върши работата по установяването на тези престъпления и по предаването на доказателства за тях на прокуратурата (и може би по охраната на медицинските екипи?). Откъдето вече да имаме бързи производства и осъдени. Само че (според слухове) МВР се разбира с тарторите, а редови полицаи дори прибират пари от незаконна циганска дейност в замяна на бездействието си.

Ама да накараме МВР да работи е трудно, нали?

Или пък не е наша работа? Някой ще пита ли МВР по законовата процедура (ЗДОИ) колко от тези побои е разкрило и ще пита ли министерство на правосъдието колко осъдени има? Ще попита ли после защо процентът е толкова нисък? И ще попитаме ли дали пък законовата рамка позволява на полицаите да си свършат работата? Може би не. По-лесно е да се тупаме по рамото, че сме изобличили един министър, а още по-лесно е да хвърлим вината за всичко върху един етнос.

*Текстът е публикуван в блога на автора БЛОГодаря и WEBCAFE.BG го препубликува с неговото разрешение.

Oще: божидар божанов  бърза помощ  здраве  здравеопазване  лекари  линейка  линейки  петър москов  спешна помощ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

7 Данъкоплатец | 10.12.201419:58

Като оставим на страна чисто емоционалният момент в изказването на министъра на здравеопазването,то той изрича неща които огромна част от населението на държавата ни си мислят и коментират помежду си и то с доста по вулгарен и циничен изказ. И на мен като родител ми е идвало да удуша некадърни лекари и лекарки ,обаче съм намерил сили да не го направя. Освен това от десетки години си плащам осигуровките и като ми се наложи да ползвам специалисти ми искат пари допълнително. От тази гледна точка аз съм си платил и искама да получа услугата и ако не дай Боже изпуша и набия някой некадърник то ще бъда осъден , че ще и лежа. Та да попитам и аз - "защо мамка му ме дикриминират ?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

6 Bulgarski_Colombiec | 08.12.201421:59

Смърт За Циганите хахаха
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2014, 16:24

5 Ежко Таралежко | 08.12.201420:25

Хубаво де, всеки вие за расизъм, а не е ли цялата култура и отношение на циганите крайно расистко? С техните поговорки как "нециганите" не са хора и трябва да се използват като работни животни и всичко останало? Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 08.12.201419:57

Не плащат осигуровки, линейките хвърчат, за да ги лекуват за наша сметка, и са достатъчно нагли да бият лекари, че и правата си да търсят!
Интеграцията е двупосочен процес, а май само ние искаме братята да станат пълноправни членове на обществото ни, но практиката показва, че те нито искат, нито показват признаци, че могат да се интегрират.
Не всички, де. На изключенията трябва задължително да се дава шанс.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 11:13

3 Реалиста | 08.12.201419:57

Поздравления за една далеч по-реалистична картина на случващото се в момента. Доста съм критичен към много от нещата написани тук, но не мога да не призная, когато някой си е свършил добре работата.

А за тонкича, наистина се надявам коментарът ти да е саркастичен... съмнявам се някой да е чак толкова тъп.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.10.2014, 01:00

2 tonkich | 08.12.201418:15

всичкият този расизъм просто не е евро-атлантически и с нищо не се доближава до идеалите на нашата заветна страна - САЩ. Надявам се българският хелзински комитет да разбере за този сайт и да бъдете съдени
   

оценка

+0 -7

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

1 tonnes | 08.12.201415:08

Тия които скачат на министъра не разбират едно - рано или късно линейките няма да влизат в махалите. В дългосрочен план, защото няма да има екипи - защото никой не е луд да го бият за 500лв. В краткосрочен - защото се появи един човек който да каже това което всички мислят.
   

оценка

+13 -0