Висшето в чужбина все по-достъпно | webcafe.bg
Webcafe

Висшето в чужбина все по-достъпно


01.10.2012, 08:03 (обновена 02.10.2012, 17:50)

1 от 4 снимки Назад Напред

интеграл

Българските кандидати за европейско образование растат в пъти през последните пет години

Близо 40 на сто от българските деца са функционално неграмотни. Нивото им, според някои изследвания, било между година и половина и три назад в сравнение с връстниците им от Европа. Образованието (висше и средно) произвежда Златки на килограм.

Това са все факти, които ни заливат всеки ден от екрана, от страниците на вестника, от  коментарите по социалните медии... Но също така е факт, че българчетата все още са жадни за качествено образование и всяка година десетки деца заминават да учат в елитни университети на Европа. Част от тях преди това минават през най-голямото изложение за университетско образование в чужбина "Световно образование".

Проектът се организира за десета поредна година с две издания годишно, като през него до момента са преминали десетки хиляди родители и кандидат-студенти в търсене на консултация и ориентация.

Ако през тази година и вие сте родител на дванадесетокласник и няма да пътувате извън София на 6 и 7 октомври, отделете няколко часа, за да се разходите до хотел "Шератон" и да си изградите представа какво ви очаква през идните 9-10 месеца. А и да съберете точна и навременна информация от първа ръка, която ще ви позволи да направите правилния избор на университет и специалност.  За онези, на които им е трудно да стигнат до София, Световно образование ще посети още 5 университетски града в страната: Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново и Русе.

Организатор на изложението е ИНТЕГРАЛ, агенцията с 20 годишен опит в консултациите за образование в чужбина, която ежегодно консултира над 50 % от заминаващите да учат във Великобритания, Холандия, Дания и други европейски държави.

Изборът: колкото повече, толкова повече

След присъединяването на България към ЕС, образователният хоризонт на българчетата започна да се разширява, а към добре познатите и ценово достъпни Германия, Австрия и Франция, се добавиха нови дестинации като Великобритания, Холандия, Дания и Швеция. През 2006 г. например на Острова учат по-малко от 200 български деца. Само две години по-късно техният брой надхвърля 800, а през тази година заминават около 1600, близо половината от които по проект "Световно образование".

Дори решението на правителството на Великобритания да увеличи между два и три пъти таксите за обучение от тази есен, не успя да охлади ентусиазма на кандидат-студентите от България. Причината се крие в отлично функциониращата държавна система за студентско кредитиране (Student Loan company), която покрива пълната цена на приетите в университетите в Англия и Уелс.

Фактът, че не трябва да плащат предварително нито пени, помага на семействата, решили да изпратят детето си да следва на Острова, да осъществят намерението си. Още повече, че кредитът се отпуска при изключително изгодни условия, а изплащането му започва едва след като студентът завърши и  започне да работи срещу годишна заплата от 15 000 британски лири годишно за Великобритания или 6300 британски лири за България.

За същия период от време броят на избиращите Дания и Швеция също нараства в пъти. Двете скандинавски  държави покриват пълната такса за обучение за студенти от ЕС, като нашите младежи могат да се възползват без ограничения от тази привилегия.

Холандия пък, където в момента са обучават над три пъти повече българи в сравнение с 2006-2007 г., е предпочитана заради международната среда, което позволява на българските студенти да не се чувстват изолирани и да се интегрират бързо. Образованието на студентите от ЕС и тук се дотира от държавата, но родителите все пак трябва да заплатят около 1800 евро годишно. Добрата новина е, че в Холандия също има система за кредитиране на студентите, която е достъпна за българите, след като вече са започнали следването си.

Успехът е въпрос на информация...

Изборът на датите за СВЕТОВНО ОБРАЗОВАНИЕ не е случаен - октомври е моментът, когато кандидат-студентите трябва да съберат и актуализират необходимата информация, за да са готови да осъществят плановете се и то навреме.

Всеки посетител на изложението получава каталог с актуалните такси и срокове за кандидатстване за над 200 университета, както и за стипендиите, достъпни за студентите от България. Родителите и техните деца, посетили изложението, получават и право на безплатна консултация в офисите на ИНТЕГРАЛ в цялата страна.

"Когато един ден трябва да избера университет за детето си, аз също ще се обърна към консултантите във фирмата ни, казва Ирина Христова, основател и мениджър на компанията, не защото не познавам университетите в чужбина, а защото  през ръцете на нашите консултанти ежедневно минават толкова много казуси, че дори и да се отдам изцяло на кандидатстването на детето си, аз пак няма да мога да събера нужната информация и опит."

... но не е гарантиран

Разбира се, не всички българчета, приети в чужд университет, успяват да го завършат.

"Онова, което им пречи понякога, са трудностите при адаптацията, непознаването и неприемането на чуждата култура. За много от тях това е първо излизане в чужбина. Обикновено съветваме такива деца да избират университет, който приема доста наши сънародници. Там има вече формирано българско общество и детето не е оставено само да се справя с културните различия, които са най-честа  причина за връщане", споделя Стефка Златева, консултант в ИНТЕГРАЛ.

Другата причина е свързана с трудностите около самия учебен процес.

"Някои деца са неподготвени за обемите и сериозността на материала, който трябва да усвояват. От тях се иска да учат много, и то още от първия ден, да работят в групи по проекти, да правят самостоятелни проучвания за курсови работи, без да разчитат на информацията, достъпна свободно в интернет. Като добавим недостатъчната компютърна грамотност, например пропуските в Excel, текстообработката и т.н., става ясно защо приспособяването отнема време и понякога е свързано с големи дози стрес", коментира още Златева.

Навременната и коректна предварителна информация помага тези проблеми да бъдат избегнати и разочарованията да са по-малко.

Oще: висше образование  европейско образование  интеграл  образование  световно образование  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

63 Elena Dyakova | 03.10.201211:01

Мерси, Бичкията. Досега изобщо не съм се интересувала от образование и работа в чужбина, но вече сериозно се комплексирах, че всичко живо, освен мен, е завършило нещо там, и е време да проуча как стоят нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

62 Bichkiiata | 02.10.201221:37

Elena Dyakova

Ако ти стиска и не ти е гадно да се занимаваш със сметки според мен запиши бакалауреат счетоводство, без работа няма да останеш, професията е като да си лекар, винаги се търси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

61 Бобо | 02.10.201220:51

А бе, за звание тъпанарин, изисква ли се вишу от елитен университет или може и по тънко да се земе. Оти ми се чини че не требат много паре за да си такъв. По важно е да ти е малка главата, и тогава по заслуга се получава! Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

60 Von Bl | 02.10.201218:34

Ели, сигурно говори за Северния ледовит океан от там рязко надолу/юг/ и наяколко градуса запад подминаваш Шпицберген и след известно време си в Шотландия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

59 deowin | 02.10.201216:54

Абсолютно съм съгласен с Georgi Marinov - образованието не е стока, че да разсъждаваш за него като за такава.
А за това, че топ университетите били малко - така е, но и децата, които успяват да се подготвят до необходимото ниво за такъв университет преди да кандидатстват също са малко. Търсене - предлагане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

58 Elena Dyakova | 02.10.201216:53

В Англия ли? Да не бъркам океаните?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

57 Elena Dyakova | 02.10.201216:51

Весела, дай повече подробности - в коя държава и т.н. Да мога да се образовам и аз на попрището жизнено в средата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

56 veselavesela | 02.10.201216:41

@ Елена даай смело отвъд океана. Трябва ти един колеж за мед. сестри, възрастта няма значение , а и не е особено скъпо. Гледам правят парички, а и се узаконяват..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

55 Georgi Marinov | 02.10.201216:07

51Boicho Boichev | 02.10.201213:17
Кое е това "световно ниво"?Харвард, Оксфорд, Кембридж?не,това не е средното световно ниво-това е най-доброто, но и най скъпото.
ламборджини или ферари, нещо подобно аско го сравняваме с автомобилите.

================================

Науката не е стока че да има масови но все пак висококачествени продукти и свръхлуксозни такива само за елита.

В науката световното ниво е нивото на най-топ хората в дадена дисциплина. И ако и да е абсолютно вярно, че топ-учените съвсем не винаги са добри преподаватели, то поради факта, който отбелязах по-долу, че наука не се учи само с четене, а и с правене, си има доста добра корелация между нивото на research-a в дадена институция и качеството на студентите, които излизат от нея.

Топ research институциите са двайсетина в целия свят, после има няколко десетки места които също са на много сериозно но все пак не толкова високо ниво и после има още една група университети, в които също има добри учени но далеч не всеки от тях е светило в своята област, но мнозинството от тези 20000 университета в света са от сорта на ей тези:

http://www.jju.edu.et/
http://www.phoenix.edu/
http://www.ibsedu.com/
http://delta-bulgaria.com/index.php/page/home

и т.н.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

54 Boicho Boichev | 02.10.201215:56

А сина ми е студент в СУ, та мога да правя сравнение точно аз.
   

оценка

+0 -0