Тя казва, че никой не е твърде малък, за да промени нещата. Дали? | webcafe.bg
Webcafe

Тя казва, че никой не е твърде малък, за да промени нещата. Дали?

Webcafe
03.05.2019, 09:37 (обновена 04.05.2019, 15:40)
грета тунберг

Снимка: © Getty Images

Речите на Грета Тунберг излизат в книга и предизвикват все повече спорове

Протестите за климата обхващат европейските столици. През април само улиците на Лондон бяха залети от стотици недоволни, които настояват за промяна и я искат възможно най-скоро. Активистите за опазване на околната среда вече ще имат и още един източник на вдъхновение.

Образът на 16-годишната Грета Тунберг за тях вече е символ на бунта им срещу статуквото, а сега някои от най-забележителните й речи ще бъдат издадени в сборник на британското издателство "Penguin".

Книгата ще е на пазара още през следващия месец и носи заглавието "Никой не е твърде малък, за да промени нещата".

Репликата е от реч на Тунберг, която тя изнесе пред 200 от най-значимите световни лидери по време на конференция на ООН, посветена на климатичните промени.

Тогава момичето настоя дипломатите да обърнат сериозно внимание на глобалните изменения в температурите и привлече вниманието им с реплики като "Къщата ни гори!" и "Ако не действаме сега, за следващите поколения ще е късно".

От "Penguin" казват, че искат да представят Грета със собствените й думи. Тя сама пише речите си и не използва помощта на възрастни, за да ги структурира или да вкара нужните послания. Издателите вярват, че Тунберг вече пише модерната история на Европа с протестните си действия и с това, че вдъхновява хиляди свои връстници да последват примера й.

Грета със сигурност не е единствената тийнейджърка със силен глас в общественото пространство. 15-годишният Дара МакОнтли призовава да спасим дивите животни и природа, преди да сме ги унищожили безвъзвратно. Неговият връстник Алекс Уайт също настоява да обърнем внимание на природата и казва, че протестите са единственият начин за привличане на вниманието.

Гласът на Тунберг обаче е най-шумен и се чува най-силно. Мнозина обаче вече започнаха да се съмняват в добрите намерения на Грета.

Една от причините е, че по-късно през тази година се очаква семейството на момичето да издаде собствени мемоари. Книгата със спомен и впечатления на фамилия Тунберг вече звучи достатъчно противоречиво, за да предизвика поляризирани реакции.

В нея по-малката сестра на Грета - Беата Тунберг, майка й - певицата Малена Ернман, и баща й - актьорът и бизнесмен Сванте Тунберг ще споделят своите възгледи за опазване на околната среда и за промяната, която започва от личния пример. Семейството побърза да уточни, че всички приходи и от двете книги ще отидат за благотворителност и за организации, които се борят с климатичните промени.

Само че думите им не успяват да оборят подозренията, че Тунберг се опитватда спечелят допълнителна доза слава на гърба на дъщеря си.

В мемоарите например Малена Ернман твърди, че голямата й дъщеря може да вижда въглеродния диоксид с невъоръжено око.

Тя споделя, че и Грета, и Беата са диагностицирани със Синдрома на Аспергер, но за сметка на това имат фотографска памет и изключителен интелект, който им позволява да запомнят почти всичко, което чуят и прочетат. И двете момичета например рецитират световните столици съвсем свободно.

Ернман допълва, че Грета действително вижда как въглеродният диоксид излиза от комините, разпръсва се в околната среда и й вреди. Подобно нещо обаче е практически невъзможно, тъй като още от училище и уроците по химия се знае, че въглеродният диоксид е безцветен газ без отличителна миризма.

Майката на Грета, от своя страна, иска да покаже как вместо да се опитва да промени детето си и да го направи "нормално", тя решава да подкрепи активизма й. Заради момичето семейство Тунберг  стават вегани, защото отглеждането на животни за месо повишава въглеродния им отпечатък. Въпреки динамичните си професии Малена и Сванте се отказват от летенето. Грета е сред номинираните за Нобелова награда.

Критиците й обаче са също толкова активни и освен това са доста добре аргументирани.

Те смятат, че поведението й започва да граничи с маниакалност, а равният тон, с който момичето говори, им напомня на проповед на сектанти. Затова и са на мнение, че последното, от което последователите й имат нужда, е книга с речите й, която да ги надъхва допълнително и да объркват и без това противоречивите им искания.

Освен това според противниците на слепия активизъм Тунберг засяга само повърхността на проблемите с околната среда. Самата тя призна, че промяната на системата е нещо сложно, което не може съвсем да разбере.

Други допълват, че с призивите си Грета ще навреди точно на хората, които твърди, че иска да спаси. Тя говори срещу "големите корпорации" и иска те да смалят бизнесите си, но като че ли нехае колко души ще изгубят работните си места, ако думите й се сбъднат.

Иска всички да се откажат от месото и полетите, но някои определят подобни мерки като "еко снобарско поведение", което ще удари по джоба именно на "обикновените" хора.

Те се присмиват и на актрисата Ема Томпсън, която прелетя до Лондон, за да подкрепи протестите за климатичните промени, но за целта използва удобния си частен самолет, а не някой граждански полет.

А мнозина стигат още по-далеч в критиките към Тунберг и пламенните й изказвания, които вече са събрани и в книга. За тях тя е едно момиче, "обсебено от идеята за Апокалипсис" и описващо мрачното бъдеще с "почти перверзно удоволствие".

Нещо, което не бива да бъде насърчавано у нито един тийнейджър, дори и под претекста на хуманизма.

Oще: бунт  глобално затопляне  грета тунберг  ема томсън  изменения в климата  климат  климатични промени  недоволство  промени в климата  протести за климата  тунберг 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

14 gymstar | 04.05.201922:43

Това момиче предизвиква още един феномен. Този път в България. По някакъв начин тя успява да обедини в ругатните срещу себе си и неомарксистите и техните критици. В един лагер се озовават иначе диаметрално потивоположни идеологии. И тези на глобалистите и тези на антиглобалистите. Може да се онагледи с една картина в която тръмп и путин седят и се къхарят за бедното момиче страдащо от някалъв синдром.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

13 gymstar | 04.05.201922:43

Това момиче предизвиква още един феномен. Този път в България. По някакъв начин тя успява да обедини в ругатните срещу себе си и неомарксистите и техните критици. В един лагер се озовават иначе диаметрално потивоположни идеологии. И тези на глобалистите и тези на антиглобалистите. Може да се онагледи с една картина в която тръмп и путин седят и се къхарят за бедното момиче страдащо от някалъв синдром.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

12 sim4o | 04.05.201915:50

".. Заради момичето семейство Тунберг стават вегани, защото отглеждането на животни за месо повишава въглеродния им отпечатък..."
-------------------------
Точно обратното .. ако човек яде повече растителна храна, увеличава въглеродния отпечатък!

Иначе ето нещо важно..
Електроколите!

Които УВЕЛИЧАВАТ въглеродния отпечатък и трябва да бъдат забранени!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 04.05.201913:24

.."Ернман допълва, че Грета действително вижда как въглеродният диоксид излиза от комините, разпръсва се в околната среда и й вреди. .."
------------------
Въглеродният двуокис е крайно ПОЛЕЗЕН за флората .. !
В среда с повече СО2 , растенията растат по-бързо!

Иначе СО2 се опитват да ни налагат ЛЕВИЧАРИТЕ-ЗЕЛЕНИСТИ..

Те използват електро - колите за това!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 04.05.201913:20

Specifier | 03.05.201916:39

НЕОМАРКСИСТИТЕ ВЕЧЕ ИЗПОЛВАТ

за престъпните си цели и деца с психични проблеми. Грета страда от синдрома на Аспрргер. Едно от проявленията му е обсесия от натрапчиви идеи...
-------------------------

Левичарите-затоплисти се нахвърлихте и на Грета?
Именно, покрай кампанията подета от нея се активизира дискусията за вашите зеленистко-болшевистки мантри ..

Посегнато бе във форумите на вашата свещена крава- електричните коли:

..Под ръка са ми следните цитати:

"Mazda: двигатель Skyactiv-X чище, чем электромобиль"
Автоновости 14 марта 2018, 15:42
.. Выбросы CO2, образующиеся при производстве этого количества энергии, составляют 200 г/км... Модели SkyActiv-G со «сравнимой мощностью» будут иметь выбросы 142 г/км.."

New Mazda petrol engine can rival electric vehicles for 'well to wheel' emissions... ... 13/03/2018 in Manufacturer News ... A spokesman said: "With two thirds of global electricity production currently relying on the use of fossil fuels, Mazda believes regulations placing the absolute emissions of an EV at zero to be disingenuous.
"In order to more correctly measure CO2 emissions over the lifecycle of a vehicle, Mazda is moving beyond current 'tank-to-theel' evaluations (which consider only emissions whilst driving), to a well-to-wheel method, which also considers fuel extraction, manufacturing and shipping..."

Левичарчетата за това скачате!
И въобще ЦЕЛТА ВИ, СВЪРЗАНА С ВСИЧКОТО ТОВА "ЕКО" Е ЯСНА..

Да я няма , за обикновените хора МОБИЛНОСТТА..
Иначе КАКВА ВИ Е ИДЕЯТА ДА НАЛАГАТЕ СЪС ЗАБРАНИ ПО-МРЪСНА ТЕХНОЛОГИЯ?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

9 Kenny McCоrmick | 04.05.201907:53

Ти па щото си Ален Делон Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 03.05.201923:59

А бе поне не показвайте снимката на това дебилно момиче. В лицето е като Фьокла от Мухосранск.

...3 Kenny McCоrmick | 03.05.201914:38
Грета Туберг е прекрасно доказателство, че в скандинавските държави не отнемат децата току-така... Чуди се ...

Кенче, ти си прекрасно доказателство, че скандинавската стратегия е трябвало да бъде приложена у нас преди 30г. Да те вземат и да те пратят в Швеция, да бъдеш дупе и гащи с Гретка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 03.05.201918:11

Грета Тунберг.......много добре, но нещо май ми липсва.......
Аааааааа, сетих се - Майкъл Джордан ми липсва Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

6 Specifier | 03.05.201916:39

НЕОМАРКСИСТИТЕ ВЕЧЕ ИЗПОЛВАТ

за престъпните си цели и деца с психични проблеми. Грета страда от синдрома на Аспрргер. Едно от проявленията му е обсесия от натрапчиви идеи...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

5 Илия | 03.05.201916:20

Горкото дете! Ама да му мислят тези дето ще са с нея когато стане като леля си Корнелия Нинова! "Дружинна ръководителка" от всякъде!
   

оценка

+1 -0