Изкуство по време на война | webcafe.bg
Webcafe

Палестина премина в арт съпротива

ема ивановаЕма Иванова
29.07.2014, 15:07 (обновена 09.12.2016, 16:20)

1 от 11 снимки Назад Напред

палестина

Илюстрацията на Тауфик Габрийл (Tawfik Gebreel) изобразява стиснат юмрук за съпротива

Моралният победител в един конфликт обикновено няма нищо общо с военния такъв. Това важи с особена сила за сблъсъка между сериозно въоръжения Израел и служещата си основно с терористични методи (поне според американските и израелските военни) Палестина.

Както е известно - от около три седмици Израелската армия провежда разширени бойни действия в Ивицата Газа под претекст, че се бори с терористичната организация "Хамас".

Резултатът са масирани бомбардировки и ежедневната смърт на десетки цивилни. Докато за военните успехът се измерва с мащаба на разрушенията, то за мирните граждани - разрушението носи единствено невъзвратима загуба и чувства на болка и тъга.

В безнадежните ситуации, изкуството е единственият начин все пак да се реагира. Това е и възможност да се изпрати сериозно послание за справедливост по света.

Именно такава е и целта на няколко палестински артисти, които превръщат болката в послание.

Над бомбардираните от ракети обекти в Газа се издигат облаци от дим в най-причудливи форми. Именно в тези форми артисти като Тауфик Габрийл (Tawfik Gebreel), Бушра Шанан (Bushra Shanan) и Белал Халед (Belal Khaled) виждат образите на хора и животни.

Те рисуват фигурите върху фотографии на обстрелваните обекти и публикуват тези своеобразни "произведения на изкуството" в собствените си профили във Facebook.

От седмици насам въздействащите снимки обикалят социалните мрежи и привличат вниманието на медии и съпричастни към конфликта граждани.

Но кои са авторите на тези послания?

The Times of Israel пише за илюстрациите на 25 годишната графична дизайнерка от Хеброн - Бушра Шанан.

Пред изданието, младата жена споделя, че в началото на боевете в Газа, е чувствала единствено безнадеждност и безпомощност. Малко по-късно се заражда и копнежът да изпрати силно послание за мир по света.

Тя споделя, че когато гледа дим, който се издига над разрушени сгради - всъщност вижда образите на загиналите при взрива.

Точно така се заражда и идеята за илюстрацията, в която от голям облак дим се формират образите на десетки бебета (виж галерия)

Друг, който създава илюстрации върху фотографии, е живеещият в Газа фоторепортер Белал Халед. Той работи за Турско-анадолска новинарска агенция.

Голям облак от дим, Халед превръща в сбор от символи на палестинската национална битка. Така семейството от трима души, което гледа на изток добива особен смисъл, особено придружени от надписи "свобода" и ключ, който символизира желанието на палестиците да се завърнат в Израел. Към всичко това е добавен и знакът "V" от "victory" - победа.

В друга илюстрация, Халед рисува ръка с вдигнат пръст. В трета - той е видял лицето на възрастен мъж, който е обърнал поглед, изпълнен с надежда на изток - далеч от Газа, към Израел и Западния бряг. В четвърта той пресъздава два сиви коня, които бързат към Газа.

Тауфик Габрийл е млад палестински архитект, който също живее в Газа. Той е сред първите, чиито снимки събраха очите на света с посланието си. Надежда и обединене - това изразяват неговите юмруци, ангелчетата и семействата, които се радват на мира.

Ето как, докато военните експериментират с живота на хората, една истина си остава неизменна: изкуството ще спаси света. Или поне онази част на света, където войната никога не е спирала.

Oще: война  газа  галерии  галерия  израел  палестина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.06.2014, 23:27

1 Калитко | 01.08.201419:30

Трудно ще изчезнат от лицето на земята тия синове на дявола. Ще пръскат още дълго из света омразното си чифутско семе. Всичките беди идват от тяхната ненаситна алчност и човекоомразност. През 1943 целия народ е скочил да ги защитава да не ги прилапа Хитлер а сега ни изсмукват кръвчицата без капка жал.
   

оценка

+0 -0