Чутовните подвизи на нашия министър на яденето - Мирослав Найденов | webcafe.bg
Webcafe

Чутовните подвизи на министъра на яденето

Ангел Грънчаров
07.09.2010, 10:52 (обновена 08.09.2010, 11:52)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Когато държавата се намеси на пазара на храни, за да отвори ниша там, работата става съмнителна - храните тоже...

Замисляли ли сте се за това какво се получава, когато държавата, водена уж от най-възвишени, човечни и благородни подбуди, почне да се меси в неща, които не са й работа. Например, когато почне да контролира, регулира, води, наставлява, мъмри и прочие частните предприемачи и производители в едно уж свободно пазарно стопанство.

Действията на нашия толкова енергичен министър на земеделието Мирослав Найденов ни дават чудесен нагледен пример за неизбежните ефекти от намесата на държавата в области като млекопреработването, колбасарството, месарството.

Та се загрижи нашият министър какво мляко ядем, ний, българите, какво сирене имаме на трапезите си, и най-вече какви са по качество колбасите, които произвеждат нашите колбасари.

Яли сме били фалшификати, сурогати, боклуци, брях, колко хубав министър имаме, който така присърце е турил не друго, а тъкмо най-важното на тоя свят и в тоя живот: храната на народа!

Да разгледаме първо какво се получава, когато министърът не се меси в стопанството, та да можем после да сравним.

Когато не се меси, разбира се, слободията е голяма, всеки млекопреработвател, месопреработвател и пр. може да си прави каквото си иска, да лъже, да мами, да прави боклуци и пр.

То така си и беше де, щото нашите производители, общо взето, са все с манталитет на разбойници, които виждат в потребителя беззащитна жертва, която може - и трябва - да бъде тровена, тъпкана с боклуци, обирана, мамена и пр.

На пазара има изобилие от всякакви стоки: предимно некачествени, но фирмите се конкурират, което е хубаво. И всяка от тях сама решава на какво ще заложи: дали да излъже потребителя веднъж-дваж-триж, или пък да заложи на по-трайни неща, примерно, на честността в отношенията си с потребителя, който няма начин да не оцени това.

Разбира се, има бизнесмени с хулигански и разбойнически, бих казал даже с бандитски манталитет, но нашенецът-потребител, като бъде ужилен веднъж-дваж-триж, повече няма да посяга към фалшивите смрадливи колбаси... Ще разбере, че е тъпо да си хвърляш парите на вятъра, за да купуваш евтинки боклуци, които за нищо не стават, които и кучетата не ги ядат.

Преценката на потребителя е решаващият регулатор

Значи тук има един решаващ всичко регулатор: преценката на потребителя. И този регулатор, ако бъде оставен да се прояви, за което се иска време, неизбежно би сложил всяко нещо на мястото му.

Щото, предполагаме, сред производителите на салами, на сирене и кашкавал, на кисело мляко и пр. все пак има и умни хора, които ще разберат, че вечно не можеш да лъжеш българския недотам претенциозен потребител, който може да е всякакъв, но вечен балък едва ли ще стане.

Може да се очакваме, че с течение на времето на пазара ще останат ония стоки, които не са получили присъдата на потребителя, които стават за ядене, не смърдят, не са пълни с лой, соя, кожи, копита, рога и разни други деликатеси на бандитско-разбойническото колбасопроизводство.

Да оправиш пазара по сталински: Няма колбас, няма проблем

Да, ама ето, че ние си имаме енергичен министър, който решава да оправи пазара един вид по сталински, с наказания, с регламентации, с държавен стандарт, който да ни върне "прекрасните" наденички тип "кучешка радост" от незабравимата ера на милиционеро-социализмо-комунизма.

Яви се наший родний бабаит М. Найденов, който въведе и стандарта, и саламите тип "Стара планина", даже се закани, че има у нас и още по-високи планини от Стара планина... А пък разтрепераните производители на салами кво да правят - изкозируваха и се уединиха да мислят как да излязат от конфузното положение, в което се оказаха в резултат на героичните мероприятия на мужественний министър.

Аз ще кажа като потребител какво констатирам. Първо, за ден-два изчезнаха всички колбаси (примерно, кренвиршите), зер, явно, производителите изпаднаха в размисъл що да правят тепърва.

После, разбира се, се съвзеха и почнаха да измислят нова система от тарикатлъци как да прецакат нещастния и многострадален потребител.

Пишурковци с поетични души

Според предписанията на умния ни министър те имат право пак да си произвеждат квито си искат боклуци, само дето вече нямат право да слагат етикети, че това, дето е пред теб, е сирене, мляко, "наденица от месо" и пр.

Производителите, разбира се, наеха пишурковци с по-поетични души, които сътвориха такива етикети и имена, че свят да ти се завие: "хранителен продукт за носталгици", "деликатес Тато", "млечен продукт сит тумбак", "фини кренвирши за душата", "кашкавал пей сърце", "пръчици за вашата наслада", "еротично мъжко мляко за жени"... Тепърва ще видим с какви умотворения ще ни залеят производителите, притиснати от клещите на министерската изобретателност.

Разбира се, веке си имаме колбаси тип "Стара планина", а скоро, нищо чудно, и колбаси тип "Пирин" и, разбира се, и колбаси "Рила" да се появят. А, като познавам нашенския манталитет, нищо чудно да се появят и колбаси тип "Алпи" и тип "Хималаи", няма как да е иначе.

Тия колбаси били уж от истинско месо, чиновниците на министъра щели да бдят да не бъдем лъгани, като, разбира се, те с готовност, за съответния подкуп, ще заверят сертификат за качество - за каквото си искате, даже и да е правено с месо, взето от... моргата!

Безспорно е, че цените на колбасите, сиренето, млекото при това положение фръкнаха нагоре, без значение дали споменатите продукти са правени от месо, от кожи, от черва, от козина, от негасена вар (имам предвид "млечните продукти" и "сирената"), от повръщано, от какво ли не още - българский гений е така изобретателен.

Нищо не пречи - срещу съответния подкуп, проверяващите да заверят сертификат за качество и на най-големите боклуци, които обаче сега ще имат друго име, и ще са, разбира се, на значително по-висока цена. Такива ми ти работи, има ли смисъл да продължавам още?

Производителите на други хранителни продукти, уплашени от развихрилия се министерски гений за социалистически иновации в нашето капиталистическо пазарно стопанство, взеха предпазни мерки и почнаха да въртят разни номерца, в резултат на което почнаха да фърчат нагоре цените и на олиото, и на захарта, и на брашното, и на хляба, и на какво ли не още.

Многоумний и препатилий българский народец пък, поучен от минали стопански катастрофи, които му се наложи да преживее, се юрна да се презапасява. А тази психоза няма начин да не доведе - и, разбира се, доведе! - до допълнително подхвръкване нагоре на цените на всичко, що става за ядене.

Купихте ли си кюфтета "Стара планина" вече? Чудни са. Съдържали и алкохол. Хем ядеш, хем пълниш търбуха, хем все по-весел ставаш! Наздраве!

Oще: колбаси  месо  мирослав найденов  потребител  стара планина  ядене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

11 rossbul | 19.03.201221:51

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=ecc7412b
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 20:15

10 живко жеков | 10.09.201014:07

Това говедо писало статията трябва да го затворят за един месец и да го натъпчат с всички гнусотии произвеждани от крадливия български свободен производител.Ако оцелее без да се отрови, пак да пише. Свободата на пазара не означава правото да се мами безнаказано клиента. Никой не е забранил на производителите да си произвеждат и боклуци. Стандарта е за тези които искат да го спазват и гарантира на мен като куповач качеството на предлаганата стока
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 17:27

9 Александър Вълчев | 09.09.201017:30

Афторчето, на тази "статия"е бездарен драскач. На нас и господ бог да слезе пак косур ще му намерим. цензура
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 15:42

8 Plamen Dimitrov Mikov | 09.09.201015:50

Афторчето, ядох стара планина , няма повече да си купя от старите колбаси. Малко по скъп е но си заслужава.

Така че не се бъзикаите с храната на народа.
Това трябваше да го напраячт още началото на 90 те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 09:25

7 osho | 09.09.201010:30

Рядко малоумна статия!

Между другото, работата на държавата е точно такава - да създава правила, стандарти, предписания, закони, кото защитават интереса на цялото общество и да съблюдава спазването им. Останалото го правят пазарът и изборът, който потребителят прави!

Ситуацията до момента бе такава, че всеки си правеше каквото си иска и произвеждаше каквото му хрумне и както му хрумне, и си го ценообразуваше както му е изгодно, без да търпи контрол и санкция за това! Ето, точно в тази ситуация безотговорната държава косвено лобираше за интереса само на печалбарите в хранителния бранш.

Затова, моля ви, не се правете на анализатори по тема, за която нямате достатъчно смислени аргументи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 17:08

6 Lubomir Minchev | 08.09.201017:14

Слаба статия!
Хем твърди автора,че ядем боклуци,хем обаче не му харесва държавата да регулира...
Като говориш за свободен пазар и капитализаъм,приятелю,в щатите например подобни стандарти налага тяхната FDA и пробвай да не ги покриеш поне частично!
До преди когато държавата не и пукаше какво ядем беше виновна,сега когато има някакъв прогрес в тази насока - пак е виновна...
Избрали сме този министър (добре де,Бойко го е избрал) за да ни брани от кофти храни,които в крайна сметка намаляват и продължителноста на живот - човека се справя отлично засега,какъв е проблема?!
Говориш за подкупи - ами на теб кой колко плати за да защитаваш статуквото в бранша???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

5 strawsPulledAtRandom | 07.09.201018:26

---------------
"Статията си е абсолютно обективна и точна по ред причини.
1. Фирма, която до този момент е произвеждала храни с достатъчно приеливо качество не се нуждае от този стандарт. Да не правя излишни реклами, но има разлика между продуктите на Димитър Маджаров и останалата част от производителите."
---------------

Затова и сиренцето му струва 8-9 лева... значи, какъв е проблемът на г-н Маджаров? Просто слага етикет "Стара планина" и продължава да си продава същия продукт на същата цена. Само че на мен няма да ми се налага да проверя дали всички сирена по 8 лева са читави или не, а просто ще избера от щанда, където има такъв етикет и ще избирам само между тях.
Удивителна Ако сиренето не се прави само от мляко, сол и закваска, няма как да е качествено Удивителна , значи просто игнорирам останалите продукти и съм улеснен в избора си. Разбира се - ако има контрол.


----------------
"2. Фирмите - производители до този момент са внесли достатъчно сурогати, които да се влагат в продуктите. В момента те имат избор - или ги изхвърлят и почват да произвеждат читави продукти, или си произвеждат като преди и ще си кръщават продуктите като им душа иска"
--------------
Използват си ги тези продукти за да продават и старите ла@на, които пак ще се купуват. Но освен това, започват да продават и малко по-качествени продукти. Да не се връщаме към първа точка - може да има и в момента качествени стоки, но нищо не пречи тези стоки да са малко по-ясно обозначени.
И пак да повторя, че май някои не могат да го осмислят:
далеч не всички продукти "Стара планина" ще са със сигурност качествени, но продукти, които не са "Стара планина", със сигурност няма да бъдат качествени. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 11:49

4 Ловецът на врабчета | 07.09.201017:59

Статията си е абсолютно обективна и точна по ред причини.
1. Фирма, която до този момент е произвеждала храни с достатъчно приеливо качество не се нуждае от този стандарт. Да не правя излишни реклами, но има разлика между продуктите на Димитър Маджаров и останалата част от производителите.
2. Фирмите - производители до този момент са внесли достатъчно сурогати, които да се влагат в продуктите. В момента те имат избор - или ги изхвърлят и почват да произвеждат читави продукти, или си произвеждат като преди и ще си кръщават продуктите като им душа иска.
3. Производството на качествени храни съответно ще рефлектира върху други два отрасъла - животновъвство и млекопроизводство. Ако те не "живнат" в следващите есеци, можете да бъдете сигурни, че се внасят меса със съмнителен произход откъде ли не.
4. Така че от самосебе си се налага извода, че с тези мерки всъщност г-н миистъра разчиства пътя на определени фирми на пазара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 07.09.201017:05

-------
"Може да се очакваме, че с течение на времето на пазара ще останат ония стоки, които не са получили присъдата на потребителя, които стават за ядене, не смърдят, не са пълни с лой, соя, кожи, копита, рога и разни други деликатеси на бандитско-разбойническото колбасопроизводство"
-------

Къде си бил през последите 20 години? Или ти визираш следващите 200, когато казваш, че потребителят ще отсее този тип продукти?
Казваш, че стоките поскъпнали... ами нали затова е "пазарна" икономиката - потребителят ще избере по-евтиното и така заради конкуренцията ще се намали цената? Или този принцип работи само при качеството, при цената не работи? Работи ли? Какво всъщност искаш да кажеш с тази "статия"? Какво точно е променено при стандартите за брашно, че то поскъпна при тази добра реколта? Какво общо има с очакваното поскъпване на колбасите?

И да, мамка му, наистина искам когато си купя кашкавал, да си купя кашкавал, а не "млечен продукт"! Не ме интересува какви са поетичните имена на продуктите, които очевидно толкова те трогват, интересува ме само да не ме лъжат като ми продават нещо за друго нещо. Съгласен съм, че няма да се решат всички проблеми, но това е стъпка в правилната посока. Тоталитаризмът може да не е хубаво нещо, но и анархията не е. Затова държавни регулации трябва да има - макар това дори да не са регулации, а само "отваряне на ниши", както си се изразил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 15:49

2 Svetoslav Markov | 07.09.201015:53

Слаба статия, празни доводи, изсмукани от пръстите изводи!
Струва ми се, че някой брани производителите на сурогатни храни ...
   

оценка

+0 -0