Какво е медия? | webcafe.bg
Webcafe

Какво е медия?

Свилен Милев
09.07.2010, 13:48 (обновена 12.07.2010, 10:24)
блогове

20 000 души на ден си отварят нови блогове - цифрата обаче важи само за Великобритания

Тук се води един безсмислен спор: дали блоговете са медия. А на мен не ми е ясно какво точно е медия. Такова дефиниране е нужно да се прави единствено в контекста на контролирането и подчиняването на "четвъртата власт".

Вържи попа да е мирно селото. Попът медия ли е? Ако прави събрания и говори на повече от 20 човека в църквата, попът става ли опасен? Какъв процент от селото обхваща попът - ако е над 50%, може ли да надъха селото да възстане?

Същото е и при един блог, ако го четат малко хора - безобиден. Ако един ден обаче го прочетат 50 000, влиза в общественото мнение и имаме проблем.

Валутата, с която борави един блог, е доверието. Дали нещо написано е истина или лъжа, дали е наистина така или е в интерес на някого.

Всяка публикация представлява трансформация на доверие - дали еди-какво си е лошо или добро. Едно време според вестниците американските войници се напиваха с кока-кола и се отдаваха на разврат.

Някои бизнеси също продават доверие - например банките. Влагаш си жълтиците там и се надяваш след една година да я има банката, за да ти върне жълтиците с лихвата. Всеки слух за една банка, особено с български (мутро)собственик, може да я ужили болезнено, затова законът й дава известна степен на защита.

От друга страна Конституцията гарантира свободното слово, правото на всеки да говори каквото си поиска. Стига да е в кварталната кръчма и да го чуват само местните пиянки, а не "широките народни маси". Можеш да си говориш, но не хващай мегафона.

Технологичната революция обаче изненада неприятно законодателя. Всеки може да се регистрира във Фейсбук и да облъчва необезпокоявано "публиката" от 1 милион българи с лъжите си. Сергей бил гей - няма такова нещо, Доган не си знае парите - недоказана клевета. Нищо не може да спре неприятните истини да излизат наяве. Единствения филтър могат да бъдат приложените доказателства и направената обосновка.

Впрочем регулацията в хартиения свят също е под кривата круша - жълтите вестници са пълни с клевети за определени хора, а мълчат за други, не по-малко булевардните "Труп" и "24 паса" също сипят помия срещу който им се посочи и пишат тържествени оди за Вальо Топлото.

Та какво точно е медия?

Oще: блогове  медии  свилен милев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 11.07.201009:32

авторитетът на един блог зависи от човека, който го пише, освен това писанията там са интересни - поне за мен, само ако ми дават някаква добавена стойност към информацията и фактите като добър анализ например, иначе са просто самоцелни и суетни упражнения...Така че да - едни блогове или по-скопо блогъри са медии, доколкото формират някакво мнение, но повечето не - просто са си някакви писачи Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 14:46

1 strahil | 10.07.201019:53

Медия е преносител на данни - ни повече, ни по-малко.
Проблемът на държавниците е интерпретацията на тези данни, но за това вина имат персонално авторите и групово разпространителите. Някои данни за фалшиви, други са истина. Някои клеветят, други - възхваляват. Някои са факти, а други са хипотези.
   

оценка

+0 -0