1+1="Невинен" | webcafe.bg
Webcafe

1+1="Невинен"

Явор Николов
21.09.2012, 15:11 (обновена 22.09.2012, 12:35)
съд

Бизнесмени са арестувани по обвинения в източване на милиони евро от програма САПАРД и пране на пари. Техни партньори в същата схема, но от Германия, са осъдени и вече излежават присъди. Тук срещу нашенците (сред които има екс-президентски спонсор) започват цели две дела, следени в Европа и у нас. Най-накрая всичко приключва... с "невинен".

Поне такава е равносметката, след като Софийски апелативен съд отмени и втората присъда срещу Марио Николов, Людмил Стойков и останалите замесени в аферата САПАРД. Новоизбраният член на Висшия съдебен съвет - съдия Калин Калпакчиев, обясни ситуацията просто и ясно - разделянето на делото срещу Николов и сие на две може и да е изглеждало добре в очите на прокурорите, но е създало "непреодолими пречки пред пълното и вярно установяване на фактите по случая и правилното приложение на закона".

Това е пореден провал на държавното обвинение, което иначе си позволява по време на арест да употребява квалификации тип "абсолютен престъпник" (какъвто бившият военен министър Николай Цонев май доказа, че не е). В мониторинговите доклади на Европейската комисия прокуратурата е обект на непрекъснати критики, а делата срещу Марио Николов и Людмил Стойков - на специално наблюдение.

Лъсналият днес гаф е даже по-голям от този по другото дело, където всичко започна отначало, след като се изясни, че сегашният шеф на Върховния административен съд Георги Колев за по-бързо е преписал обвинителния акт в мотивите си да прати подсъдимите в затвора.

Мотивите на съдия Калпакчиев показват основната слабост на т.нар "мегадела" - недомисленото им разделяне на отделни части често "закопава" всички усилия за установяване на виновните и наказването им.

Със сигурност днешният неуспех ще резонира в Европа, но даже и тук сред обикновените хора се появява една много страшна мисъл - Темида Ги пуска не защото й плащат, а защото не може да Ги осъди. Такова мислене разрушава обществото.

Впрочем, днешното "парче" от аферата САПАРД беше гледано по-рано на първа инстанция в Софийски градски съд от съдия Румяна Ченалова. Тя в момента е съдия по друго много важно дело - това срещу Алексей Петров и т.нар "Октопод". Тук тя отново има само "половинка" - обвинението в рекет и принуда срещу бившата барета и част от групата му.

Докато САС оправдаваше Марио Николов, днес в градския съд пред Ченалова обвинителят се опитваше да докаже, че прабабата на един от свидетелите е отгледала прадядото на Алексей Петров. Познайте какво ще се случи само една инстанция по-нататък...

Oще: апелативен съд  георги колев  марио николов  оправдан  прокуратура  румяна ченалова  сапард  съд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.12.2011, 18:57

6 Милчо Иванов | 22.09.201214:14

MacAllister | 21.09.201218:44

ДА! ДА! ДА! Абсолютно съм съгласен. Добре казано. Разбира се и предния ви коментар е добър. Наистина се налага да се действа в тази посока, пък ще видим какво ще стане!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 22.09.201210:57

Къде е Европейския съюз сега? Защо не наложат санкции, глоби, проверки и каквото там могат, за да натиснат правителството да вкара нещата в ред? Значи за всичко останало ни се набива по медии,че могат да ни санкционират и контролират, а в подобна ситуация ги няма.
Ако прокурори и съдии се страхуват за живота си да отправят справедливи обвинения и да вземат справедливи решения, нека им назначат охрана, и като редовен данъкоплатец нямам нищо против да плащам за това. Както нямам нищо против да плащам за изхранването на всички, които заслужават да са в затвора и са справедливо пратени там.
Как да ми се седи в подобна държава и как децата ни да искат да останат тук? А като тръгнат за чужбина ги обвиняват едва ли не в предателство. Предадените сме ние.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 21.09.201222:43

Работата е даже още по-лоша.
Не опира и само до съдебна система.
Свързана е с документацията, която се движи от разни държавни администрации, която обикновено е трагична и не съответства на ред закони. Съответно когато влезе на дело се оказва негодна като доказателствен материал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 21.09.201218:44

Милчо, много е важно да се посочва целта точно, защото за баба Пена съдебната система е съдията, а прокурора е една странна дума с три "Р"-та в нея. Реформата няма да я почнат, разбира се, но пък и твоето възмущение от детайлите дали няма утре да извини и дори нещо повече и тебе да подведе, когато някой започне от ремонт не там където трябва, а където МУ трябва? Ако не знаем какво трябва да искаме, дори и да има от кого да го поискаме можем да сме единствено емоционални роби на чужди интереси, дори и когато се бунтуваме, дори и когато седим на Орлов мост (например). Всичко има значение - мислиш ли, че при 25% бюлетини в кошчето и достатъчно шум, за да не се покрие тоя факт, няма да уплашат Цвъцковци, Бойковци, Сергейчовци и Първановци и дори и техните кукловоди? Това, от което най-много се страхува стария милицай докопал се от праха в ДС до сладката служба "капиталист" е свободния и незаблуден човек - толкова го е шубе, дори само да разбере, че има доста хора, които дори и да не извадят бухалки, но ще викат "лъжец" и "мафиот". За него печалба от тук няма, него го е страх от инициативни и умни хора, затуй му трябват пари от вън, а дори и без ЕС и нейните "инвестиции", нестабилна диктатура никой не ще да наема дори за второразредно муле за наркотици. Има значение, защото тия хора не са заговорници, а са такива в червата - за тях, дори без да мислят зло, е невъзможно да си представят как може да се живее от друго освен връзки и уреждане. Никоя партия не би могла да оцелее като нещо свястно, докато се докопа до парламента, единствения път за промяна е от вън, през нас и нашето нежелание да кимаме с глава и да мълчим - няма нужда да се гърмим (за сега, но ако чакаме не знам), но поне може да не повтаряме онова, което те ни карат нали? Та пак да попитаме съдебната систем ли ги пуска или цялата верига следствие - прокуратура - съд със съответните особености на некадърност и подкупност за всяко звено? Нахлюпи ги с една капа "съдебна система" и следваш PR диктата който излиза като жаби през устата на Цвък, раздели ги и се вижда веднага, че неговата къща е далеч по-мръсна от тая, която иначе така лесно се асоциира с цялото скрито под едно словосъчетание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2011, 18:57

2 Милчо Иванов | 21.09.201217:57

Че то какво ново е казано в статията? Нищо! Нали отдавна сме се разбрали, че най-скапаната част от скапаната ни държава е съдебната ни система. Не може наивно та дори и просташки да се очаква престъпника да осъди сам себе си нали? Заради тях има опасност и от ЕС да ни изхвърлят. Нещата са много сериозни. Когато на власт са престъпници, въпроса не опира до съвети и предложения, както прави колегата под мен (и не само той). Предполагам както винаги коментарите ще съдържат възмущения, критики, открити псувни и разбира се още съвети и предложения относно това какво трябвало да се направи и с какво и как трябвало да започнат реформите. Да ама никой никога не казва кой да започне тези реформи? Властта ли? Сама да започне въвеждане на реформи противостоящи на интереса и? Не е ли малко наивно такова мислене? Тя ще предпочете да ни изхвърлят от ЕС, но няма да се откаже от онези блгини, които ние наричаме кокала. Тогава?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 21.09.201216:02

Знаете, че съм го говорил и говорил това! Дори от правителствено ниво заинтересованите се опитват да ни накарат да асоциираме с Темида и прокуратура и съд, а последният (съда) като думичка понятна и за идиоти застава в ролята на единствен виновник за липсата на справедливост. Да ама не, няма смисъл да гледаме формално на чие подчинение е прокуратурата, така или иначе тя е НЕМЕЗИДА, а съда е в ролята на ТЕМИДА. Това са две страни изправящи се една срещу друга (формално прокуратурата срещу защитата, но имам пред вид друго). Няма абсолютно никакъв смисъл да купуваш няколко състава на съда, ако можеш да се уговориш с прокурора да сътвори некадърно обвинение. Това трябва да влезе в главата на всеки, който дори си помисля да повярва на Цвинокио - с тия средства може хем да те накарат да се гневиш на грешната инстанция, хем да те уредят (както и автора отбелязва) с оневиняване или формална и лека присъда. Не, съда не е никак идеален и има доста сериозни проблеми за решаване, само че големия проблем е, че редовия българин е системно приучаван да приема за нормално да не се интересува какво е обвинението, какво прави прокуратурата, какво правят следователите, какво в крайна сметка влиза в съда като искане (от прокуратурата) и като доказателствен материал (от следствието). Това е долна машинация и всеки, който я прилага, особено пък от името на държавата или му липсва дори елементарна обща правна култура или го прави преднамерено с престъпни цели. Аз от друго доказателство за характера на последните правителства не се нуждая - щом искат да заблуждават хората каква е процедурата на правораздаване, кой за какво е отговорен и какво е свършил мисля е ясно какво следва като извод. Каквато и реформа да се направи в съда, колкото и специални съдилища да се сътворят при публично показаните похвати и настроения от тази и предишните власти е пределно ясно, че ако някога все пак някой голям престъпник бъде наказан това ще е лична вендета на някого. Реформата трябва да почне от МВР и прокуратурата, след 20 години нулев обществен контрол не мисля, че е възможен начин те да бъдат реформирани без реконструкция от нулата (пълна смяна на целия персонал). Вие си решавайте на кого да вярвате, а колкото до похватите - споменавал съм някои от тях, има обвинения, които звучат гръмко, но според закона са вторични или са естествено трудно доказуеми и базирани на части от закона описващи отвлечени понятия. Редовно се сервират такива в медиите, но само шепа хора с достатъчно контакт с правото имат шанса да разберат, че те са предварително и най-често нарочно подготвяно фиаско в съда. Напоследък едно от любимите обвинения е за участие в престъпна група - вие представяте ли си това какво изисква от съда, за да се стигне до индивидуална присъда за някого... това е дълга тема, на която ако не погледнете сериосно ще ви лъжат, докато "добрите" ви вземат и последната риза от гърба.
   

оценка

+4 -0