Аз съм робот-идиот | webcafe.bg
Webcafe

Аз съм робот-идиот

Мадлена Гочева
12.12.2012, 14:27 (обновена 12.12.2012, 14:57)
Студент

Колкото и да си различен, все ще попаднеш в някоя маркетингова целева група. Дори най-върлият бунтар и отцепник се оказва определен тип консуматор

Изразът 'thinking out of the box' днес добива все по-голяма популярност и почитатели в България. В чужбина вече е нещо като "стандарт". Той означава да излезеш от стериотипите и предразсъдъците, независимо в коя сфера твориш, и да измислиш, изработиш нещо нестандартно, нещо за което на никой не му е хрумвало и не е правено досега.

Разбира се, полезно, ползотворно и с положителен ефект. Това означава, че необикновеното се приема и дори е предпочитано пред продукт излязъл като от калъп. Ако говорим в сегашно време, обаче, излизането от стериотипите вече е стериотип.

Да си различен и да мислиш по друг начин, отличаващ се от този на останалите, от този на масите, е предимство. Да виждаш и осъзнаваш неща, които другите не могат все още да доловят. Но да парадираш тази своя различност, и да я представяш като своето най-ценно качество си е чист недостатък.

Та нали всички сме различни. Човечеството е една невероятна цивилизация, общност от хора, които са се обединили, работят заедно и правят чудеса с общи усилия и на която са се възхищавали и продължават да се възхищават. А най-интересното е, че всеки един неин представител е неповторим и уникален. Има ли на тази земя двама човека, които да са напълно идентични. Въобще имало ли е някога?

Пък и вече толкова много станаха различните и отличаващите се, че се чудя, кое всъщност е общоприетото. Кое е правилото и кое - изключението. "Това, че си различен не те прави по-ценен." беше текстът под един плакат, който видях миналата седмица. Едно момиче веднъж ми каза с бунтарската гордост на битник, че й харесва да вижда учудването в очите на хората. "Обичам да шашкам хората, да предизвиквам реакция...", ми каза тя.

Това е лесният път. Просто заявяваш чрез дрехите, поведението, интересите си - "Аз съм различен/на и правя нещата по друг начин, различен от вашия." и не полагаш грам усилие. Биеш отбой преди да си се опитал да бъдеш като другите. В това ли е голямата сила, да пренебрегнеш стериотипите, защото не искаш да си като останалите?

Или по-скоро защото не можеш да си като останалите и усилията да покриеш нивото на обществото и да влезеш в стериотипа са прекалено много и непосилни за теб? Като размишлявам по тази тема в главата ми изниква следният пример - ученик, който не може да покрие нормативите по лека атлетика в час по ФВС и казва: "Аз обичам баскетбол, а не лека атлетика. Различен съм, трябва ли да бъда съден за това."

"Нормативите" на обществото са сериозни, не се "покриват" лесно и от всички, летвата е висока, а перфектният скок се постига с много усилия и труд. 

Колкото и да си различен, все ще попаднеш в някоя маркетингова целева група. Дори най-върлият бунтар и отцепник се оказва определен тип консуматор. В крайна сметка всички ни програмират да работим по определени алгоритми, може да си мислим, че ситуациите са различни и съответно нашите реакции са различни, но те всъщност са различни варианти на един и същ алгоритъм.

Един и същ алгоритъм бива използван всеки път, когато решаваме проблем, всеки път когато сме изправени пред трудност. Едни и същи формули са "инсталирани в софтуера ни", са внедрени толкова надълбоко в мозъците ни, че дори не осъзнаваме наличието им, мислим си, че всяко решение и действие са резултат от нашия личен избор, от нашата собствена, неприкосновена воля.

Но не са! Ние работим по вградени от медиите, влиятелните и богати корпорации, правителствата и дори от училището(скритата учебна програма - внедряване на политически и културни ценности в структурата и съдържанието на образователната система, с цел промяна на младите умове и създаване на грамотна, послушна, дисциплинирана работна сила, която да удовлетворява нуждите на капитализма) алгоритми и формули. Обществени, морални и духовни алгоритми и формули. Действаме напълно безусловно.

Сигурно е хубаво да си различен... никога не съм била. Защото съм просто поредният робот-идиот. Робот съм, защото изпълнявам поставените ми задачи, без да възразявам, без грам неодобрение или несъгласие. Идиот съм, защото съм човек, а се държа като робот. Аз съм робот-идиот.

Oще: маркетинг  маси  стереотип  уникалност  хора  човек  човечество 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

8 Петър Николов | 15.12.201214:00

Извинете, ама нормите на обществото не са силиконизацията и изпедераст...нетоУсмивка Да мислиш извън кутията не е като да си сложиш пиърсинг и да се прехласваш пред всичко що не е "комерсиално, все пак". Много съм съгласен с това, че за да мислиш извън кутията първо трябва да знаеш из основи какво има в нея. Или както авторката казва първо да "покриеш нормативите". След това човек трябва да мисли за рекорди.
Нищо нестандартно като идея и мислене не идва от космоса. Идеята е комбинация от минал опит, повече логически връзки и смелостта да изкажеш поне 10 неработещи преди да стигнеш до тази, която наистина става.
Да си различен означава, за мен, да се питаш всеки път дали това, което ти пробутват наистина е така, дали има и други начини за вършене на нещата и не на последно място да имаш куража да отстояваш и аргументираш възгледите и идеите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2011, 13:43

7 Вера | 13.12.201214:43

...стерЕотипи...
Колкото и да се стремим, малцина успяват да избягят от клишетата, тъй че всщ. не е толкова лесно да си различен. Забелязвам напоследък, че в усилията си да сме различни, много се уеднаквяваме... Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 13.12.201209:06

Семплото - новото нестандартно Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 08:59

5 ASDFG | 13.12.201208:35

В крайна сметка поуката е, че трябва да се стараем да измислим свои, по-добри начини за правене на нещата, а не да се стараем да "шашнем" с екстравагантност. Дори и да я има, тази екстравагантност трябва да е част от творческия процес. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

4 greenstreet | 12.12.201220:57

Винаги в такива моменти се сещам за Monthy Pyton: Life of Brian главният герой като крещи на тълпата, че не им трябва месия и водач, а трябва да са щастливи, че са различни, а те му отвръщат в хор: "Yes, we ARE all different!". Та така и в днешно време всеки е творец и всеки е оригинален, без да осъзнава, че всички сме плод на поп-културата. Iphone, Instagram, еднаквата прическа (знаете коя), армия от freelancer-i, които пробутват изтъркани идеи..., а и всеки е фотограф, защото си е купил SLR апарат. И да не забравя позитивните постове във ФБ - бе като са постигнали абсолютното щастие и мислят само позитивно тия хора, що си губят времето да убеждават другите, че е така...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 12.12.201216:58

Хората си приличали по това, че всеки се мисли за различен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 12.12.201215:52

Последният абзац най-много ми хареса, добре пасва на авторката и на по-голямата част от останалите с изкуствен интелект!Усмивка
Иначе различното може да се състои във всичко, но при разчупване на алгоритъм, нещата стоят по-сериозно, тогава се изисква поглед върху ситуацията и голям опит в материята, за да се пипне там, където алгоритъмът не сработва добре, а се търсят резултати! Когато обаче никой не Ви иска помощта, Вие ставате аутсайдери с познанията и амбициите си, въпреки добротата си, поради тази причина, всеки се позиционира там, където най-добре му пасва тамошния алгоритъм, на база на скромния му опит и претенции, а маркетингът е за тези, които не знаят какво искат или са само неинформирани, като в замяна не е длъжен да предложи най-доброто от тиражирания продукт, съвкупност или множество, той е гладен за продажби и няма душа!Усмивка
Всичко щеше да е перфектно, ако светът беше поддатлив само на тези алгоритми, които го правеха по-добро място за живот, а на останалите с недъгавите формули и трактовки в тях, подлагаше крак и ги изолираше за доусъвършенстване!Усмивка
Лично на мен ми допада, човек да има нестандартно мислене, особено когато то решава проблеми, по начин, по-който стандартното зацикля, а когато човек се заобгради от подобни на него нестандартно мислещи, които винаги решават възникналите проблеми, то тогава явно проблемът търпи само такива иновативни решения и е дошло време за фундаментална промяна в начина на стандартизираното мислене, след като то е загубило своята ефектвиност!!!Усмивка
... а дрехите, гримът и интнимната ти прическа, мила ми роботке, не те правят нестандартна, вярвай ми, или поне не в копоративните ти консуматорски въжделения, освен ако не се окажеш ГМО черешка и не блеснеш с нещо по-изчанчено, но и тогава си до време, а винаги се появяват такива афродизиаци за пазара, трябва да го знаеш, все пак си признаваш, че вече си си влезнала в ролята на робот-идиот, примирил се с приземяването си в реалността на себеподобните!Усмивка Усмивка Усмивка
Няма нужда от завист, всеки иска да продава уникални идеи, но не на всеки му върви цял живот и тогава идва трудното и монотонното, освен ако не е винаги в контакт с най-иновативните, на които не им пука как изглеждат!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2011, 09:38

1 paps | 12.12.201215:09

"Нормативите" на обществото са сериозни, не се "покриват" лесно и от всички, летвата е висока, а перфектният скок се постига с много усилия и труд.

______________________________________________________________

Ти бъзикаш ли се??? Какъв е този "норматив" на обществото, който включва силиконизация на жените и оженчване на мъжете (визирам онези с перфектно оформените на дъга и изтънени вежди + гланц на устните, че да не им се напукват + оскубаните/обръснатите крака и ръце, за да изглеждат по дълги и финни [това последното е абсолютно реален случай от устата на мой бивш колега])? Какъв е този "норматив" на обществото, който изключва емоционалността?
Също така, изобщо не е трудно да бъдат "покрити"... Даже е прекалено лесно и повечето хора, които са се "отцепили" от това общество, са се разочаровали от точно този факт. И търсейки нещо по-предизвикателно, са станали индивидуалисти.
   

оценка

+2 -0