Как държавата ме лиши от правото ми на глас | webcafe.bg
Webcafe

Как държавата ме лиши от правото ми на глас

Йордан Матеев*
24.05.2014, 17:01 (обновена 25.05.2014, 08:58)
цик

Снимка: © webcafe.bg

Струва ми се, че има риск от сериозно опорочаване на изборите, особено като видях колко дълги са списъците на „заличените лица"

Реших да проверя в сайта на ГРАО в коя секция трябва да отида, за да гласувам на изборите за Европейския парламент на 25 май. Изненадващо, излезе следното съобщение: „Лицето с това ЕГН не отговаря на условията за включване в избирателните списъци."

Веднага писах имейл на ГРАО с въпрос защо получавам това съобщение, при положение че отговарям на условията. Отговориха ми така: „Вашият настоящ адрес (НА) от 22.10.2009 е САЩ и не отговаряте на изискването на Изборния кодекс да имате НА в държава от ЕС през 60 от последните 90 дни преди датата на изборите."

Да, обаче аз не живия в САЩ, а през последните 90 дни не съм напускал България дори за минута. Живял съм в САЩ, но преди много време - само за година и малко до началото на 2001 г. След това няколко пъти съм си сменял адресната регистрация, все с български адреси, които са потвърждавани всеки път, когато ми изтича срокът на личната карта, шофьорската книжка и международният паспорт.

Писах пак на ГРАО с молба да ми отговорят как „да се върна в България" и как да гласувам на изборите. От ГРАО ми обясниха, че след последната ми регистрация на настоящ адрес в район „Изгрев" излязъл някакъв нормативен акт, че регистрираните в този период трябва да предоставят допълнително някакви документи - и който не го е направил в съответния срок, му връщат служебно предходния настоящ адрес.

Моят предходен настоящ адрес - от март 2007 г., когато е издадена и личната ми карта, е пак в София, район Оборище, а не САЩ. Всъщност от март 2001 г. до началото на 2011 г. дори не съм пътувал до САЩ. Писах отново на ГРАО с въпрос кой, кога, как и защо е променил настоящия ми адрес, деклариран при издаването на личната карта през март 2007 г.

Очаквам отговор на този имейл.

Междувременно, по препоръка на експерт в тази сфера, отидох в община „Изгрев", където е настоящият ми адрес. Точно там преди няколко години за пореден път препотвърдих с писмен документ адреса си в България.

Служителките направиха проверка и установиха, че, да, многократно съм посочвал само български адреси. Казаха ми, че грешката е в паспортната служба на МВР, вероятно в някакъв момент са загубили базата си данни, или пък имат някаква друга грешка в системата. Имало и други такива случаи. Изплашиха се, че сега ще ги залеят с оплаквания и ми препоръчаха да отида в паспортната служба на бул. „Мария Луиза". Аз обаче им отговорих, че в социалните мрежи под статуса ми, че не мога да гласувам има коментар за същия случай, при който потърпевшият е отишъл в паспортната служба при предишни избори, но сега пак е извън списъците за гласуване.

Те не се изненадаха, помолиха ме да изчакам, след което ми препоръчаха да подам заявление до кмета, към което като доказателство да покажа международния си паспорт, в който той да види кога съм се прибрал в България.

Оказа се обаче, че заявлението трябва да подам не до кмета на район „Изгрев", а до кмета на района по постоянен адрес, тоест „Оборище". Отделно - проверка на международния ми паспорт показа, че от него не може да се разбере кога съм напуснал САЩ. Има печати само при влизанията там, но не и при излизанията.

Обадих се на служителката от "Връзки с обществеността" на район „Оборище". Тя ми препоръча да се обадя на началничката на отдел „Административно и информационно обслужване, ГРАО". Тя пък ми каза да се обадя на г-н Секулов. Той поиска известно време да направи справка, която наистина установи, че съм в списъка на „заличените лица". Но каза, че не знае какво да направи, а юристите вече не са на работа, да се обадя утре в 11 ч. Утре, обаче, аз ще бъда извън София, при това без достъп до мобилни комуникации.

Всички, с които говорих бяха учтиви, но след като загубих половин ден без резултат, просто се отказах да инвестирам повече време за битка с неясен край.

Чувството, че ти е отнето правото да гласуваш е много неприятно. Но представяте ли си какво ще се случи, ако в деня на изборите много хора като мен установят, че им е отнето това право. Струва ми се, че има риск от сериозно опорочаване на изборите, особено като видях колко дълги са списъците на „заличените лица".

* Авторът поддържа блога "Икономика на всичко".

Oще: грао  европейски избори  заличаване  избирателни списъци  избори  цик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

1 sarfios | 24.05.201419:45

Похвално за волята на автора да изрази гражданската си позицията, въпреки затрудненията. И само като се замисля, че толкова много хора не гласуват, а просто трябва да се разходят за 15 мин в почивния ден...
   

оценка

+2 -0