Търси се морален арбитър | webcafe.bg
Webcafe

Търси се морален арбитър

Дойче Веле
22.07.2013, 08:08 (обновена 22.07.2013, 08:37)
протест

Снимка: © Стоян Георгиев

Даниел Смилов: Стана нетърпимо правителствата в страната да се сменят, а влиянието на групировките, които стоят зад тях, непрекъснато да нараства

След като властта не ги чува, макар да е край тях, надеждите на протестиращитe българи сe насочиха към по-далечния, но неоспорим морален авторитет на една институция, която неведнъж е играла ролята на коректив.

В началото на тази седмица заместник-председателката на Европейската комисия Вивиан Рединг ще участва и в организирания в София Граждански диалог, който е част от дебатите с европейските граждани за бъдещето на общността. Какво ще чуе тя от протестиращите българи? Мнения на политолозите Иван Начев и Даниел Смилов, както и на философа Калин Янакиев пред Дойче Веле.

Като участник в протестите в София, професорът по философия Калин Янакиев се опасява, събеседниците на Рединг в София да не бъдат подменени: "Ако Рединг успее да се срещне с хората, които протестират в София и други градове, тя ще разбере, че българският парламент се е превърнал в позорно зрелище, което се охранява от цял полк полицаи. Мнозинството в него се крепи върху гласовете на фашизоидна формация с антиевропейска насоченост.

"Народно" събрание, което се събира тайно и зад полицейски щитове, дори етимологически не би могло да представлява волята на народа. Сигурен съм, че Рединг няма как да не чуе гласа на протестиращите и тяхната воля да прекратят един опасен за бъдещето на обединена Европа управленски експеримент", казва професор Янакиев и пледира за това европейските институции да оказват по-голям натиск над сегашното управление в България.

Брюксел - като коректив за българската власт

Според политолога Иван Начев обаче, Европейският съюз няма изградена система за подобен натиск. Според него е важно, че фигура като Рединг, която при определени обстоятелства може да се окаже и новата председателка на Еврокомисията, ще има възможност да чуе въпросите, които тревожат българските граждани. Той добавя:

"Това е важно за българското общество, което вижда в европейските институции коректив на собствената си власт. Но чудеса от този коректив не могат да се очакват, защото първо българите трябва да изберат свой работещ парламент и да постигнат консенсус относно приоритетите в развитието на страната", казва експертът по европейската интеграция на България Иван Начев.

По-слабата интензивност на протестите в провинцията той си обяснява като пряк резултат от почти пълната зависимост на хората от местните работодатели в лицето на държавните и общинските власти и свързаните с тях обръчи от фирми и криминални "величия". Затова Начев смята, че европейските фондове са единствените, които могат да създадат независими от властта работни места и да насърчат младежката заетост в различни сектори, например в селското стопанство.

Критичната маса за промяната в България е налице

"Вивиан Рединг ще чуе в София преди всичко исканията на протестиращите за оставка на кабинета "Орешарски", мотивирани от непростимите прегрешения на новата коалиция, казва политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални изследвания: "Гафовете на новото правителство станаха нетърпими и неприемливи, защото оголиха задкулисието на управлението в България и зависимостите му при вземането на решения.

Без никакво съмнение еврокомисарката ще бъде приятно изненадана от силното единогласие на събудилото се гражданско общество в страната. 2013-та година е добра за него, защото даде да се разбере, че вече е налице така необходимата критична маса от независимо мислещи български граждани. Те не се поддават на политически манипулации дори в условията на силно монополизиране на средствата за масово осведомяване от медийни империи", добавя политологът.

Според него Рединг няма как да не усети, има нова ситуация, в която парламентът и правителството в България вече не могат да игнорират гласа на тази критична маса от свободомислещи граждани. Скъсването с олигархичния модел на управление, и изолирането на всякакви екстремистки и национал-популистки партии като "Атака", влизат в списъка с приоритети на очакваната коренна промяна в България. "Защото стана нетърпимо правителствата в страната да се сменят, а влиянието на групировките, които стоят зад тях, непрекъснато да нараства", заключава Даниел Смилов.

http://www.dw.de

Oще: брюксел  българия  даниел смилов  европейска комисия  иван начев  кабинет орешарски  калин янакиев  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.07.2013, 13:44

1 Sevdalin Atanasov | 22.07.201313:50

Какво мислите за партия " Реформа " на Петър Клисаров ? Ето и линк: http://youtu.be/SlhD-c9kj0s
   

оценка

+0 -0