Всеки руснак, който иска да следва в престижен западен университет, е достатъчно само да си издържи изпитите | webcafe.bg
Webcafe

Кремъл плаща образованието на руски студенти в Харвард

Webcafe.bg , по "Московские новости"
14.08.2011, 10:20 (обновена 15.08.2011, 08:27)
Владимир Путин и Дмитри Медведев

Снимка: © БГНЕС

Планът на Путин и Медведев е стратегически - на Русия е нужен нов елит, а образованието е най-добрата инвестиция

Всеки руснак ще може да получи образование за строител, инженер, политически лидер в най-добрите университети в света - и за това ще плати руската държава. Достатъчно е да си издържи изпитите, а правителството ще плати кредита, взет за обучение.

Стратегически план

За целта Русия се кани да харчи 15 млрд рубли годишно. Програмата е одобрена в Кремъл, а в разработването й ще се включи създадената от руския премиер Владимир Путин Агенция за стратегически инициативи (АСИ). Програмата може да стартира още през 2012 г., стига чиновниците да разработят схемата, по която тя ще действа на практика.

Програмата за подготовка на руски специалисти в чужбина е съвместен проект на Клуба на випускниците на Харвардския университет в Русия (Харвардски клуб), администрацията на президента на Русия, Министерството на икономическото развитие и Министерството на образованието и науката.

Сега вече се включва и Агенцията за стратегически инициативи (АСИ), създадена през май от премиера Путин, казва шефът на направление "Млади професионалисти" в АСИ Дмитрий Песков.

Задачата им е да разработят проект, който ще позволи на руски младежи да получат образование в 50-те най-добри университета в света. Тя беше поставена от президента Дмитрий Медведев още миналата година, а идеята беше "подсказана" именно от Харвардския клуб.

По-късно към проекта се присъединява и екипът на помощника на президента - Аркадий Дворкович. На 1 август, по инициатива на Дворкович, е създадена работна група, която ще подготви програмата за обучение на руски студенти в международно признати университети.

Групата е сформирана под патронажа на президентската комисия за развитие на търсенето и поддържането на талантливи деца и младежи (начело на комисията е главата на Кремълската администрация Сергей Наришкин). През септември всички участници в проекта се събират, за да набележат как ще действат.

Според президента на Харвардския клуб Мурад Софизаде, към момента проектът е вече детайлно разработен. Планира се в Русия да бъде създадена специална агенция, която ще изготви списък на специалностите, които са стратегически необходими за развитието на страната. По информация на Софизаде, става въпрос за специалисти в областа на държавното управление, компютърните технологии, строители и инженери.

Оценката на кадровите потребности по отделни отрасли ще се изготвя от АСИ, обяснява Песков. По международните рейтинги Times Higher Education Top-200 и рейтинга на Шанхайския университет Цзяо Тун ще се подберат от 5 до 10 университета по всяка специалност.

Софизаде смята, че това ще бъдат основно американски университети, но в списъка попадат също така и европейски и азиатски, в това число и китайски вузове. Идеята е да се получат в крайна сметка набор от 50 водещи университета в света.

Как ще става подборът

На всеки, който успешно е положил изпити и е приет в някое от тези учебни заведения по одобрения от правителството списък със стратегически специалности, ще бъде гарантиран кредит от голяма международна банка, с която руското правителство ще сключи договор. В момента се преговаря с няколко големи банки, обяснява Софизаде.

Трезорите ще отпускат заемите при държавни гаранции. Но целта на преговорите е да се отпускат заеми без гаранции от страна на руската държава, за да се предпази тя от "невъзвращенци".

Моделът, разработен от Харвардския клуб, е такъв, че на първия етап държавата, при изпращането на студента зад граница, не харчи и стотинка. Всички разходи, включително и таксите за обучение, разходите за живот, виза, пътуване, покупка на учебни пособия, а също така и разходите за направени изследвания, се покриват от кредита.

След завършването на университета, младият специалист може да избира един от три варианта. Може да се върне на работа в Русия (като държавен служител или в държавно предприятие), и тогава правителството ще изплати на сто процента кредита му за 3 години.

Може да отиде да работи в частна руска компания, но в този случай държавата ще погаси кредита му на 50% - в течение на 5 години. А ако реши да остане в чужбина, то тогава целият кредит си е за негова сметка.

Прогнозата е, че когато програмата заработи на пълни обороти, в чужбина ще заминават на обучение от 10 000 до 30 000 студенти на година, разказва Мурад Софизаде. Годишните разходи за 10 хиляди стипендианти, по разчетите на специалисти, ще струват на руските данъкоплатци около 15 млрд. рубли - това е около 1% от годишните разходи за образование, които държавният бюджет харчи.

Русия праща елита си на Запад

"Не трябва да си закриваме очите за слабостите на нашето висше образование. Затова едновременно с модернизацията на руските висши учебни заведения, създаване на група елитни университети (федерални и национално-изследователски) държавата планира да финансира и професионалното обучение на интелектуалния елит на Запад.

Същността на идеята е от особена важност - държавните средства ще имат лично-целеви характер, както пише "Московския новости". Това ще е много прецизирана подготовка на кадрите.

"Докато не се реши как ще изглежда програмата, в мен има съмнения относно потребностите на руската икономика и държавен сектор от специалисти с харвардски дипломи и харвардски манталитет. Но авторите на проекта уверяват, че проблеми няма да има", казва пред изданието Ефим Рачевский.

Макар идеята да е била обявена от президента още през август 2010 г., чиновниците до момента не са постигнали съгласие как програмата ще работи на практика, а проектодокументът, за който отговаря руското просветно министерство, още не е готов, пише "Московские новости", като се позовава на информиран източник от правителството.

В края на м.г. работна група от образователното министерство е подготвила 10-годишна програма, по която през 2014 г. 1500 руснаци трябва да получат кредити за магистратура в чуждестранни университети.

Имахме предложения за доработване на проекта, но като цяло вариантът беше добър, казва съветникът на министъра на икономическото развитие Игор Федюкин. За съжаление, после нещо се обърка, добавя той. От просветното министерство са отказали коментар с обяснението, че двигател на проекта е Министерството на икономическото развитие.

На Петербургския форум през юни т.г. президентът Медведев отново постави въпроса за подготовката на млади специалисти в чужбина. Министърът на образованието Андрей Фурсенко заяви тогава, что програмата е "във висока степен на готовност".

Но според източник на "Московские новости", никаква програма няма. Вместо нея се подготвя правителствено постановление, което ще позволи на научно-изследователските университети (НИУ) да изразходват част от държавните субсидии, които получават, за обучение на свои студенти и сътрудници зад граница.

Но колко точно ще бъдат обучени, колко пари ще се похарчат, как ще се организира обучението и най-накрая - как ще бъде гарантирано, че тези хора ще се върнат, постановлението не казва. 

Правителственият източник е убеден: за ускоряване на проекта е необходима политическа воля. Той е убеден обаче, че и в Кремъл, и в правителството в навечерието на изборите ще отделят на проекта особено внимание. По думите му в администрацията на президента и Кремъл смятат, че програмата ще заработи догодина.

Oще: банки  бюджет  владимир путин  вузове  гаранции  дмитрий медведев  кредити  образование  обучение  програма  проект  русия  стипендианти  студенти  университети  харвард  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

24 durex | 17.08.201114:51

До Одисей
Имаш чудесен шанс да изкараш едни суперлесни 200 лева само с няколко изречения! ЧАКАМ!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

23 durex | 17.08.201114:46

До Иван
Опитваш се да докажеш,че времето на социализъма не било толкова лошо,защото някои хора са намирали начин тайно и хитро да изиграят системата. Голяма защита,няма що! Това, което разказваш за нелегалните презаписи на личните касетофони,тайните сбирки и самиздат най-точно определя характера на времето в което сме живели тогава. Официалната държавна политика и култура, която бе задължителна и всеобща и ъндърграунд културата, която се опитваше да оцелее с подръчни средства и самоинициативата на гладните духовно, отвратени от мазната, просташка и блудкава комунистическа пропаганда.
А дали е била ефективна, не иска питане. Стотици хиляди побелели глави все още се тресат от умиление при спомена за мъдрото ръководство на правешкия простак и неговите ортаци от банда "Чавдар".И аз съм държал изпити по изброените от теб "любими" дисциплини! И съм имал шестици,защото ми бяха важни заради стипендията.Но не съм изтрил от съзнанието си онази противна и лицемерна идеология, която обещаваше царството небесно на простаците, срещу робското подчинение на Светата Партия и нейните свещени пророци и партайгеносета. Включително и задължителните поклонения на светите мощи на св.Георги Димитров и религиозният оргазъм пред мумията на пророк Ленин.
Спомням си прекрасно и Разпети Петък, ВСЯКА СЕДМИЦА! Когато в 20:00ч. вместо "По света и у нас" гледахме "Програма Время" - централните новини НА РУСКИ!!! След което и задължителният съветски филм.Не,че през останалите дни от седмицата не гъмжеше пак от съветски филми и предавания,но свещеният Петък бе официално и задължително съветски!!
А ти ми говориш,как някой някъде се бил събирал за да си запише на касетофона нещо от "по-така".
Обявявам официално награда от 200лв.(реални) за всеки,който ми докаже ПОНЕ ЕДНА ИЗЛЪЧЕНА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА В БЪЛГАРИЯ ПЕСЕН НА ДИЙП ПЪРПЪЛ, ЛЕД ЦЕПЕЛИН, ПИНК ФЛОЙД, РЕЙНБОУ, AC/DC, АЙРЪН МЕЙДЪН ДО 1985Г. ПОНЕ ЕДНА!!! След 1985г. задухаха ветровете на промяната, СССР банкрутира и заедно с него се разпадна и целият социалистически лагер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

22 durex | 17.08.201114:02

До Одисей
Лъжеш!!!
Не само ти си ходил до Голямата земя! Ако в някой оказион си попаднал случайно на донесен от чужбина албум на Бийтълс, възможно е! Но съм много любопитен да ми извадиш издадена от "Мелодия" "пластинка" на Цепелин. Не на "Бони М" или "Иръпшън",а на изброените от теб групи. Обещавам тук да напиша официално извинение за всичко написано по-долу от мен. Да се издаде албум на Пърпъл,Цепелин или Флойд в СССР през седемдесетте е абсурд! Пълен абсурд! Лъжеш най-нагло дечурлигата!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

21 иван | 17.08.201110:25

Всичко, почти, което казваш е вярно.

Малко бяха американските, италианските, френските.... филми, но ги имаше.

Всички значими автори, бяха издавани. Верно е, че бяха критично настроени към живота на Запад, но кой може да каже, че там е само цветя и рози. Сега по книжните „сергии” може да се намерят и много захаросани работи...... За качеството на преводите, няма да коментирам.

Колкото за музиката, първо, макар и със закъснение, повечето от големите изпълнители и групи бяха издавани на грамфонни плочи от Балкантон. Имаше културен център на ГДР, на Чехословакия, на Унгария......, от където по каталог можеше да си изпишеш плочи – и класика, и джаз и всякаква друга. Почти всички имаха магнетофони, после касетофони, така че по линията на самиздат всичко, което беше стойностно се размножаваше.
Също и телевизията правеше нещо по въпроса - особено на Разпети Петък.

Колкото до социалистическата пропаганда,тя беше масирана, но като всичко от онова време не беше ефективна.
Учил съм, по ред на годините: История на КПСС, История на БКП, Марксистка философия, Политическа икономия. Тези „науки” бяха задължителни за всички вузове. Имах добри оценки, трябваше да имаме добър успех за стипендия. Но след всеки изпит изчиствах всичко от главата си, без остатък.
Наистина човек трябва да е бил много задръстен, за да успеят с тази примитивна риторика да го зомбират.
И в Евангелието е казано: „Който търси, намира....”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 12:14

20 Одисей | 16.08.201117:04

durex, докато живях в Русия (1979-198Кул по руските музикалните магазини се продаваха съвсем спокойно LP-та на Пърпъл, Дзепелин, Floyd, The Rollin Stones, The Beatles - те пък бяха култови за руснаците. Все още пазя тези венили някой са на "Мелодия" други на "Polygram" абе микс от издания ;-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

19 durex | 16.08.201100:03

Иване
Има достатъчно фундаменталисти по форумите,та нямам намерение да ставам един от тях. Спорът тръгна от това дали трябва да гледа на имперските интереси на Русия от гледна точка на българските държавни интереси или от гледна точка на емоционалната нагласа на всеки един от нас.
И нека бъдем коректни.Никъде не съм казвал че съм израсъл САМО с руската култура,нито че сме имали достъп ЕДИНСТВЕНО до нея.На няколко пъти подчертах,че тя ни бе налагана насилствено и последователно за сметка на неглижирането на другите. Спомни си колко съветски филма по телевизията се падаха на всеки американски или британски.И колко английски или американски автори присъстваха в учебниците по литература.И тези,които бяха там задължително бяха минали през няколко сита за идеологическа допустимост.Най-вече дали представят достатъчно проблемите в упадъчното западно общество.Това се отнасяше и за филмите.И нека бъдем наистина обективни за тези неща.Защото наистина имаше начини да се доберем и до по-забранени неща,но колко от българите излизаха в чужбина и имаха достъп до тях.И си отговори сам на въпроса защо в Полша и Унгария имаше неща,които тук не даваха и да се помиришат.Защото културната идентичност на нацията не се определя от шепа интелектуалци,които скришом четат книги на чужди езици и слушат музика,която е забранена за излъчване по радио и телевизия.
Да, превеждаха се добри неща,но задължително беззъби за режима и цензурирани. И докато няколкостотин души нощем слушаха чужди радиостанции с надеждата да чуят нещо от Пинк Флойд, Дийп Пърпъл или Джанис Джоплин, целокупният български народ се радваше на Вокально-инструментальный ансамбль"Песняры", Муслим Магомаев, Йосиф Кобзон и ултрамодерната тогава Алла Пугачова.И на всяка книга от западен автор се издаваха стотици "братски". А за перверзиите в учебниците по които децата учеха изобщо не ми се говори. Както и сравнението за живота при разпадащия се социализъм през последните години на 80-те и това,какво е било през 50-те и 60-те.Едно от най-гадните неща е,че сега растат деца, които си нямат понятие за онези времена но са обречени да бъдат прислуга до гроб на децата на онези безродници, които управляваха България десетилетия като най-покорната колония на СССР.
Знаеш ли как бе известна нашата мила родина на Запад тогава.Наричаха България "най-кроткото кутре в скута на Москва"......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

18 Thea Atanasova | 15.08.201123:28

"Чичо Томовата колиба" - чела съм го
"Том Сойер и Хък Фин" - чела съм го
Джек Лондон в 10 тома (от юнощеските ми години) - чак десет тома не съм прочела, но основните му неща ДА... Смее се
Хемингуей - само едно-две неща
Стайнбек - НЕ
Селинджър - НЕ
Пърсиг - НЕ
Керуак. - НЕ
Сега чета "Траектория" на Пако Рабанеско... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

17 иван | 15.08.201121:42

@ durex
Предлагам всеки да си остане при мнението. Ние не сме болшевики, за да налагаме своето мнение, ако трябва и с бой.
Колкото до събитията около създаването на младата българска държава, няма по-обективна книга от „Строителите на съвременна България” на Симеон Радев . Предполагам, че я имаш.

Но не мога да си обясня, защо само с руска и съветска литература си израсъл. Като гледам библиотеката си повечето големи американски автори ги имам в изданията от преди 1989. Няма да говорим за „Чичо Томовата колиба” и „Том Сойер и Хък Фин”. Ето Джек Лондон в 10 тома (от юнощеските ми години), Хемингуей, Стайнбек, Селинджър, Пърсиг, Керуак... ще спра до тук. Превеждаше се най-доброто. Това са факти.
Ами филмите, не си спомням да съм гледал тъп американски филм.
Александър Владигеров, лека му пръст, дирижираше почти всичко от Гершуин – Рапсодия в синьо, Американец в Париж, Концерт във фа. И не само той, Веселин Николов с „Бели зелени, червени”, Милчо Левиев с „Джаз Фокус”....
Само за „идеологическата” и „клеветническата” литература и за модерното изкуство имаше сериозна бариера. Но му се намираше лесното . Най-вече чрез Полша. Много българи учеха във Варшава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

16 durex | 15.08.201120:35

ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?


Хотят ли русские войны?
Не спрашивай у тишины,
Не спрашивай у тех солдат,
В мемориалах что лежат.

Спроси у цинковых гробов,
В которых молодых сынов
С земель соседских привозили
Старухам, чтоб те слезы лили.

Спроси у бравых тех ребят,
В Кремле которые сидят,
К погонам звезды пришивая,
Дубиной «мирною» махая.

Спроси у Польши и Литвы-
Им о России снятся сны.
Спроси у пражской у весны, -
Хотят ли русские войны?

Спроси у венгров, как когда-то
На танках русские солдаты,
По Будапешту рассекали,
Вугорцев к миру «приучали».

Тебе ответит старый финн,
Проживший много – до седин,
Как «мирно» русские войска
Рвались сквозь зиму и снега.

Есть что сказать и белорусу ,
Тому, чьи предки из литвин,
Какою жуткою ценою
Им братство подарил москвин.

Когда Суворова орда
Палила села, города…
Спроси, спроси у Куропат-
Там непокорные лежат.

Спроси – что Украине братской,
Заверенной в любви славянской,
Из цепких рук большого брата
Зачем защит искать у НАТО?

Спроси всех западных славян, -
Как миру их учил Иван…
Миролюбив солдат-Иван
Бомбил Кабул, Афганистан.

В их кишлаки и города
Не мир пришел – пришла беда.
Спроси у вдов, детей Чечни, -
Хотят ли русские войны?

Кто он, русский «миротворец»,
Тебе ответит гордый горец.

Грузин, улыбчивый всегда,
Сквозь слезы просто промолчит.

От миролюбия соседа
Сейчас его земля горит.

ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?
И от Китая до Литвы
Найдется ль хоть один сосед,
Который твердо скажет, - «НЕТ!»?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

15 durex | 15.08.201120:30

Последният цитат бе от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Любен Каравелов. Това писмо бе крито половин век в архивите на БАН и много малко историци са имали достъп до него.Както и до много други документи,чийто грях е в това,че се хвърля сянка върху свещения образ на руското божествено излъчване.
   

оценка

+0 -0