Германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Турция | webcafe.bg
Webcafe

Меркел: Турски училища в Германия - да, на немски език

Webcafe.bg , По Financial Times
30.03.2010, 13:38 (обновена 01.04.2010, 14:41)
Ангела Меркел

Ангела Меркел не ще Турция в ЕС, но не посмя "да спре влака" на ЕС

Ангела Меркел потърси в понеделник начин да укроти напрежението около обучението на турски език в училища в Германия по време на посещение в Турция, целящо засилване на търговските връзки и заздравявне на трудната двустранна връзка, коментира днес Financial Times.

Меркел е на официална визита в Турция четири години след предишното си посещение.

Около 3 млн. турци живеят в Германия и търговията между двете страни носи около $23 млрд. годишно. Но политическата чувствителност към интеграцията на емигрантите и нежеланието на Меркел да подкрепи кандидатурата за членство в Европейския съюз на Турция често поставят под напрежение партньорството на двете страни.

Най-новият дразнител в отношенията е искането на Анкара, подновено отново скоро след посещението на немския канцлер, да се отворят турскоезични гимназии в Германия.

"Нашата цел не е асимилация. Искаме всеки да запази своята култура," каза Меркел на пресконференция. Но все пак тя възрази, че целта на Германия е всички ученици да бъдат в състояние да са интегрирани изцяло в немското общество. "Особено за второто и третото поколение... Не искам те да бъдат само работници, искам да бъдат бизнесмени, учители," каза тя.

Турция също може да има училища в Германия, но знаенето на немски език е задължително, заяви германският канцлер.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че мерки за улесняване на отварянето на немско висше училище в Анкара ще бъдат внесени в турския парламент днес, като добави, че очаква реципрочни действия от Германия. Висш представител на турската администрация заяви, че разговорите са укротили напреженията и са подготвили почвата за решение.

Меркел също така притисна Турция да подкрепи какъвто и да е вот в ООН за налагане на санкции върху Иран. В тази насока тя не получи отстъпки от Ердоган, който отбеляза, че Турция зависи от вноса на енергия от Иран, и намекна, че западните правителства подхождат с двоен стандарт, игнорирайки ядрените възможности на Израел.

"Нашата позиция е, че санкциите не са правилният вариант и... най-добрата посока в дипломацията", каза той, добавяйки, че Турция би взела решението си след срещите през ааприл по този въпрос в САЩ.

Меркел също така трябваше да договаря трудната област за кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС, където нейната партия заема по-твърда позиция от официалната правителствена позиция за предлагане на пълно членство.

Тя призна, че нейните собствени предпочитания към "привилегировано партньорство" се приемат негативно в Турция, но явно имаше предвид "преговори с отворен край" и настоя, че напредък в тази насока би бил невъзможен, освен ако Турция спази предишния си ангажимент да отвори пристанищата си за кораби от гръцката част на Кипър.

Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багис беше министърът, който трябваше да придружава Меркел по време на нейното пътуване - явен знак, че Анкара смята двустранните отношения за здраво свързани с амбициите си за пълно членство в ЕС.

Двамата лидери ще се срещнат и с представители на бизнеса в Истанбул. Немската делегация включва висши представители на Airbus, които наскоро спечелиха нови поръчки за самолети от Turkish Airlines, разрастващата се турска национална авиокомпания, и на енергийните групи RWE и EnBW, които разглеждат турските планове за бързо разрастване на енергийните мощности и производството на енергия от 16-ата най-мощна икономика в света.

"Уолстрийт джърнъл" цитира изказването на Меркел, че за да може да бъде постигнат напредък в преговорите за приемането на Турция в Европейския съюз, Анкара трябва да отвори своите пристанища и летища за корабите и самолетите от Кипър и да подкрепи натиска върху Иран да прекрати противоречивите си ядрени дейности.

На съвместната пресконференция с Ердоган Меркел заяви отново, че преговорите с Турция за членство в ЕС имат „отворен край", но не повтори своето предложение за „привилегировани отношения" с Анкара, които да заместят членството на страната в ЕС.

Oще: ангела меркел  германия  реджеп ердоган  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

3 r_p_mc | 01.04.201011:53

не са поискали, не сме им го дали Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 31.03.201011:59

Искат ли, искат - не виждат, че 60 процента от турците искат да са германци. чудя се у нас кога ще се появи такова искане да има училища на турски език
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 31.03.201002:27

нз какво повече искат...има си у.ща, който са наосчени точно за интеграция на турски деца, безброй програми за интегриране, ул. изпълнени с турски магазини, кафета, наргилета, квартали...турска му работа
   

оценка

+0 -0