Защо наркотиците трябва да са легални | webcafe.bg
Webcafe

Защо наркотиците трябва да са легални

Webcafe.bg, по Quartz
07.06.2013, 17:06 (обновена 11.06.2013, 08:40)
Игла

Снимка: © Getty Images

Правителствените войни с дрогата само засилват насилието вътре в самия наркопазар. Междувременно, бедните страни са неспособни да се справят с картелите.

Два американски щата, Вашингтон и Колорадо, легализираха медицинската марихуана през тази година. Над половината жители на страната са „за" легализирането на лекия наркотик - 20-процентов скок за едва десетилетие. Всъщност, цялата идея наркотиците да спрат да са под ударите на закона не е толкова радикална или модерна, колкото изглежда на пръв поглед.

В продължение на хиляди години марихуаната, морфина и кокаина са се произвеждали, продавали и консумирали без законови пречки. Едва в началото на XX век американски религиозни и въздържателски организации прокарват познатите ни днес забрани по отношение на наркотиците.

Даже тогава, много страни изразили съмнения в ефективността на мярката. Нейните опоненти били на мнение, че даже и употребата на наркотици да е криминализирана, това никога не би елиминирало напълно търсенето. Оказва се, че са били прави. САЩ и Европа трябва да преосмислят политиката си по отношение не само на марихуаната, но и на останалите наркотици.

Пари на вятъра

Развиващите се страни плащат най-голяма част от цената за процъфтяващия днес нелегален наркопазар. В случая не става въпрос само за големите разходи в сектора за сигурност, но и насилието и корупцията, които подкопават икономическото развитие, като така милиони затъват в бедност.

Много по-добър начин за управление на ресурсите е дрогата да се третира като здравословен проблем, да бъде легализирана, а продажбата и употребата й - регулирани. Това не би влошило положението в богатите страни и със сигурност ще помогне на бедните.

САЩ всяка година отделя по 40 млрд. долара за борба с наркотиците. Това обаче е само прекият разход. Непрекият включва насилието, изпращането на иначе продуктивни граждани в затворите и бедност - вътре и извън страната. Потопените в характерните за наркопазара кръв и корупция държави биха могли да бъдат ценни търговски партньори.

Според Световната банка, над три четвърти от анти-дрога парите в САЩ са всъщност разходи за арестите и наказването на дилъри и зависими. Средствата за лечение в най-добрия случай са около една шеста. Бюджетът е разпределен така, въпреки доказателствата, че терапията е по-ефективна (даже от икономическа гледна точка) от наказанието.

По-строгите наказания водят до повече насилие

Естествено, има сериозни опасения от засилване на употребата след евентуална легализация. Някои даже се опасяват от истинска криза в здравеопазването. Въпреки това, легализацията дава повече възможности от директното подвеждане под отговорност заради една доза. Облагането с акциз например би могло да откаже доста хора от самата идея да опитат наркотик, защото ще им излезе твърде скъпо.

Носителят на Нобелова награда за икономика Гари Бекер е на мнение, че криминализацията на наркотиците всъщност засилва пристрастяването, защото хората имат по-малка мотивация да търсят помощ. Търговията с дрога често води до насилие заради високия марж и нереалистичните очаквания на клиентите. Икономистът посочва, че строгите наказания в крайна сметка вдигат цената на забранените вещества, а оттам - и потенциалната печалба на дилърите.

На базата на подробни статистически данни, друг икономист, Джефри Майрън, е открил ясна връзка между ръста на убийствата в САЩ и старта на войната с дрогата през 1971 г.

Търговията с дрога се отразява най-силно на бедните. Изследване на икономиста Стив Левит и социолога Судхир Венкатеш показва, че наркобандите в Америка са с пирамидална структура, в която повечето дилъри получават не повече от еквивалента на минималната работна заплата, а са обект на най-голямо насилие.

Това е вярно и в страните-производителки на наркотици, но там печалбите са даже по-малки. 87% от спечеленото от кокаин остава в богатите страни-потребителки.

Бедните плащат цената

В най-бедните страни дрогата подпомага организираната престъпност до степен, в която те по сила могат да се сравняват с местните правителства. Заради това и опитите на властите да изкоренят картелите често са трудни или почти невъзможни - те установяват своеобразен олигопол в цели области.

Точно това виждаме днес в Мексико. След като американските власти затегнаха контрола в Карибско море, около 90% от кокаина за САЩ минава през Мексико. През 1989 г. беше заловен лидерът на местните трафиканти Феликс Галдаро и други босове започнаха борба за разрастващия се пазар. Страната днес има средна класа и е извървява дълъг път в икономическото си развитие, но докато насилието на спре, тя няма как да бъде част от развития свят.

Световната банка оценява дела на организираната престъпност в БВП на Гватемала на 7% през 2005 г., а широкомащабните вътрешни конфликти костват на средностатистическата развиваща се държава 30 години без растеж на брутния вътрешен продукт.

Колумбийското правителство успя да намали търговията с дрога и насилието на своя територия, но тъй като все още има търсене, наркотрафикът просто се премести в по-слабите съседни държави.

Легализацията променя уравнението

Изваждането на наркотърговията „на светло" ще промени правилата за фермерите в развиващите се страни, които отглеждат растенията, превръщани в дрога. Те ще се срещнат с конкуренцията на световния пазар, цените ще паднат и за мнозина гледането на коноп, опиумен мак, кока и подобни вече няма да е така изгодно. От друга страна, земеделците ще могат да се организират и по-безопасно да поставят условията си на прекупвачите.

Нататък по веригата отношенията вече ще се уреждат с договори, а не с насилие. Страните-производителки ще могат да налагат такси върху експорта, а парите биха могли да захранят икономиките им.

Всичко това може да проработи, само с подкрепата на развитите държави, където се употребяват огромния процент от наркотиците. Нужна е координирана реформа на пазара. Легализирането на марихуаната е стъпка в правилната посока, но ако не се промени отношението и към останалите наркотици, твърде малко ще се промени за тези държави, които в крайна сметка плащат цената на войната с наркотиците.

Oще: дрога  икономика  легализация  наркопазар  развиващи се страни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.06.2013, 23:36

26 gimmeshelter | 12.06.201314:09

Пффф, то понеже цигарите, алкохола и много видове лекарства и антидепресанти не са наркотици. Не виждам по какъв начин сумати хора с положение и що-годе реализация пречат на останалите, че си релаксират с джойнт вечерта. Че ги кара да се смеят, да ядат и да слушат музика ли? Да ви имам тъпите разбирания за пропаднал човек. Ако се натрескаш с алкохол и биеш жена си, че да си знае, която от своя страна се е пристрастила към турски сериали-всичко е ок. Но ако не дай си Боже някой реши да пуши с цел забавление, а по други части на света-с медицинска цел...ужас, наркомани, пазете се!
Впрочем някой надолу намеси и тва как нито една съзидателна личност не използвала такива неща...хаха, та те по-голямата част от креативните хора, било то в изкуство или наука, са имали взимане-даване я с алкохол, я с наркотици. Лесно може да се провери.
PS Не "рекламирам" психоактивни вещества, спортът е това, което трябва да се прокламира, но човешката глупота, която сляпо вярва в някои митове ме изумява страшно много. Провери, виж, сравни, анализирай. Нищо не се постига с защитаване на позиции, щото ти звучат добре, щото, например, се стига до такива парадокси болни хора да се третират като престъпници. По какъв начин човек с глаукома трябва да бъде страшен за обществото, защото не иска да ослепее??!
Едно време някои вярваха, че от мастурбирането се ослепявало, та и тая глупост си имаше защитници, защото чули отнякъде това и естествено трябва да е вярно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

25 Божидар Гюлмезов | 11.06.201318:18

23 Оня Дето Го Трият | 09.06.201314:05
От цялата работа разбирам, че желанието да отменяме забраните върху разни субстанции е просто за да си спестяваме работа.
Да разрешим пушенето, щото и без това не се спазва забраната и няма смисъл да пращаме инспектори да дебнат.
Да разрешим донакъде наркотиците, щото забраната носела печалби (сякаш разрешението ще ги секне) и видиш ли трудна била борбата. Някъде в Мексико имало война.
Да разрешим тревата.....абе щото е трева. А и вместо полицайте да се занимават да гонят пафкащи тинейджъри ще им се освободи ресурс та барем да гонят други айдуци.
Да разрешим проституцията също, щото....ми щото човешко си е. Сега за една свирка да те окошарят не върви. Полицайте вместо да гонят свиркаджийките може да гонят наркодилърите, които тровят децата ни
Охххх, то пък дрогата я разрешихме, значи няма да гонят дилъри.
Я по-добре да гонят тия дето минават на червено.
----------------------------

Оня ти въобще четеш ли ме, никъде не съм казал и дума за пълна легализация, казаното от теб е меко казано смешно.


Явно разлика между легализация и декриминализация не правиш.


А полицаите със свободното си време вместо ловене на кварталните тревомани, могат да се съсредоточат върху битовата престъпност, особено в малките населени места, която е крещящ проблем!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

24 pueblo | 09.06.201319:32

Чуди се легални?
мда,що не.......
да направят лагери за наркомани,който иска да ходи там ,без право да се вестява пред света с наркоманската си мутра,да се друса на поразия и така!
хем по бързо ще измират,хем парите от дрогата ще отиват в държавните бюджети и всеки ще се възползва от тях........да го уеба Смее се
наркомански тикви-НА САПУН
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 09.06.201314:05

От цялата работа разбирам, че желанието да отменяме забраните върху разни субстанции е просто за да си спестяваме работа.
Да разрешим пушенето, щото и без това не се спазва забраната и няма смисъл да пращаме инспектори да дебнат.
Да разрешим донакъде наркотиците, щото забраната носела печалби (сякаш разрешението ще ги секне) и видиш ли трудна била борбата. Някъде в Мексико имало война.
Да разрешим тревата.....абе щото е трева. А и вместо полицайте да се занимават да гонят пафкащи тинейджъри ще им се освободи ресурс та барем да гонят други айдуци.
Да разрешим проституцията също, щото....ми щото човешко си е. Сега за една свирка да те окошарят не върви. Полицайте вместо да гонят свиркаджийките може да гонят наркодилърите, които тровят децата ни
Охххх, то пък дрогата я разрешихме, значи няма да гонят дилъри.
Я по-добре да гонят тия дето минават на червено.
Ама то така и така забраната за минаване на червено не се спазва много, така че по-добре да я отменим или поне да я разхлабим. Сега не може на всеки светофар да сложиме ченге.
Въобще колкото по малко забрани, толкова по-малко занимавка и по-щастлив живот за държавните служби.
Даже може да не плащаме данъци щом службите няма какви забрани да следят вече. Добра идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

22 Vasil | 09.06.201313:56

Хари ,

прав си по приницип но сИ объркал службите ... ФБР не се занимава с наркотици .... тва е работа на ЦРУ и ДЕА ... както и нашите служби НСС и НСБОП а сега ДАНС ... когато застерялха Поли Пантев на Аруба му намериха карта на НСС в джоба ... примери има още колокото искаш !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 01:22

21 Пишурко | 09.06.201313:26

Мда,
искат да ги легализират - у децата от малки да израстват като "зеленчуци".
да сте чули някой даровит човек или по новому генийй от малък да е закърмен с марихуна, хероин и морфин?
Аз щото не съм!
има разни математици после на дърти години почват чат-пат да позлват, обачи като оизрастващ болкук, който го интересува само поедната доза - нищо не става от теб - нито работник нито инженер нито офис сътрудник - за жените проститутки/стриптизьорки ако са по-хубави, макар че ако видите снимнки на жени редовно ползващи амфетамини ще се уплашите.
за мъжете - само някакви говеда/побонйци друг път няма


така че помислете си легално да си направиш децата аболютни боклуци и никому ненужни хора, или не Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

20 Manuela Gerenova | 09.06.201311:26

Може да ви прозвучи наивно, но не мисля, че нещо, различно от тревата, трябва да се легализира. Само на мен ли ми се струва, че зад законите не стоят някакви гига-мега-конспирации, а чисто и просто идеята, че е по-добре някои неща да забранени?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

19 Harry | 09.06.201311:13

С внос на наркотици в САЩ се занимават и ФБР и ЦРУ, а наскоро разкриха военни самолети, внасящи тонове кокаин.
Опиумните войни на Британия са водени не от наркопласьорите, нали, от елита на чело с кралското семейство, което държало лъвския дял в този мръсен бизнес. Това е истинското лице на краското семейство, а не префърцунената леди Даяна, и въобще на англо - американския елит, да, те са един елит, само формално са две държави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

18 Harry | 09.06.201311:07

Наркотиците са забранени за да са скъпи и така печалбите са гигантски, световния нарко бизнес е за 800 милиарда, колкото и нефтения бизнес, само хероиновия е 400 милиарда. Къде мислите се изпира такова огромно количество пари? Само в големите банкови картели, ТЕ стоят зад този бизнес, ТЕ възстановиха маковите полета в Афганистан, унищожени от талибаните, справка - опиумните войни на Бритаската империя в Китай!
Тук- там ловят някой, който пере за себе си и за да стагнират пазара на наркотици, за да се поддържат цените високи!
По тази причина скоро няма да се легализират наркотиците.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

17 Божидар Гюлмезов | 09.06.201310:52

Отделно оня - прочети малко за резултатите от експеримента в Португалия, и ще разбереш защо този модел работи. Те са там така от над 10 години.
   

оценка

+0 -0