Справедливост за Швеция и Асанж | webcafe.bg
Webcafe

Справедливост за Швеция и Асанж

Мартен Шулц, Daily Star
29.06.2012, 12:43 (обновена 04.07.2012, 13:28)
асанж

Снимка: © Getty Images

По ирония на съдбата Джулиан Асанж посещава Швеция през 2010 г. като говорител на WikiLeaks и заради добрата й съдебна репутация

Странният опит на Джулиан Асанж да търси политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон стигна до заглавните страници на медиите от цял свят и успя да замъгли една важна истина: решението от миналия месец на Върховния съд на Обединеното кралство, че Асанж трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да понесе отговорността за извършените от него сексуални престъпления. Това е единственият възможен изход от ситуацията.

Алтернативата - отхвърляне на европейската заповед за арест, издадена от шведските власти, би била знак за недоверие към шведската правораздавателна система, което изглежда неоправдано и несправедливо.

В полза на шведското правосъдие

Независимо от нечии сантименти към Асанж и твърденията, които направи самият той по време на опитите си да си осигури убежище в Еквадор, Швеция се е доказала като "Rechtstaat" - държава, която се основава на върховенството на закона във всеки възможен смисъл.

Шведската съдебна система се характеризира с предвидимост, справедливост, хуманизъм и висока степен на професионализъм и експертиза. Това са доказани факти. И все пак, това описание далеч не съвпада с имиджа на шведската правна система, който доминира по време на международния дебат след като обвиненията срещу Асанж станаха публични. Асанж и неговите поддръжници на практика са обвинили шведската съдебна система в ширеща се несправедливост и политическа корупция. 

Тази карикатурна представа се е превърнала в сериозен проблем за Швеция 

Когато влиятелни хора като продуцента и активист на граждански движения Майкъл Мур, феминистката Наоми Улф, журналистът Джон Пилгър и много други започнат да атакуват шведската съдебна система, това се отразява върху демократичната репутация на държавата.

И за съжаление този имидж започва да доминира в представите за Швеция, защото представителите на нейната правна система и други експерти не успяват да го оборят с по-точно описание на реалността.

Някои от най-невероятните въпроси за шведската съдебна система, които хората по целия свят започват да си задават напоследък, са: Вярно ли е, че в Швеция един мъж може да бъде осъден на изнасилване единствено въз основа на обвиненията на една жена? Изнасилване ли е според шведската съдебна система, когато се скъса презерватив? Вярно ли е, че шведските съдии се консултират с Министерството на правосъдието в САЩ, преди да се произнесат по политически "деликатни" въпроси?

Списъкът продължава

Дали главният прокурор на Швеция се е срещнал с представители на американското посолство преди издаването на европейската заповед за арест на Асанж? Съдиите по делото въз основа на своята политическа ангажираност ли се избират? Вярно ли е, че Швеция е потопена във феминистката идеология и че държавните служители там са научени, че една жена никога не лъже? Дали шведската полиция ще качи Асанж на самолет за затвора "Гуантанамо" веднага щом бъде екстрадиран в Швеция?

Отговорът на всички тези въпроси е "не", макар че в някои от тях има известна, внимателно отредактирана доза истина. Но на тях ще бъде обърнато внимание по-нататък. 

Нека си припомним какъв всъщност е случаят Асанж

Асанж посещава Швеция през 2010 като говорител на WikiLeaks. Ироничното в случая е, че една от причините за неговата визита е именно добрата съдебна репутация на Швеция. Той отива там, за да проучи дали WikiLeaks може да спечели от уникалната защита на информацията, предоставяна от конституционните гаранции за свободата на словото в държавата.

По време на престоя на Асанж, две събития водят до възникване на обвинения за сексуално насилие върху две жени. Преди Асанж да бъде подложен на разпит, той успява да напусне страната, след което отказва да се завърне в Швеция и така стартира почти двугодишния процес по неговото екстрадиране.

Решението на Върховния съд на Великобритания означава единствено, че Асанж ще бъде изпратен в Швеция за разпити. То не означава, че той ще бъде подложен на съдебен процес, или още по-малко, гарантирано осъден. Напълно е възможно той да бъде трансфериран в Швеция, разпитан и веднага след това пуснат на свобода, ако шведските власти установят, че няма достатъчни основания за съдебно преследване. 

Невъзможно е - и така трябва да бъде - да се предвиди развитието на  случая

Това, което се знае до момента е, че Асанж трябва да получи справедливо отношение от страна на шведските съдебни институции. И да, придържането към законите там не изключва и случаите на обвинения в сексуални престъпления. Само преди няколко години Върховният съд на Швеция изрично отсъди, че еднакво високи стандарти на доказване трябва да бъдат прилагани както към криминалните обвинения, така и към случаите на предполагаемо изнасилване.

Подобни критики на шведската съдебна система се основават предимно на митове и недоразумения. Правната рамка на Швеция по отношение на сексуалното насилие не е по-различна от тази на повечето други държави. И не, въпреки популярните митове, човек не може да бъде осъден за изнасилване само заради скъсан презерватив по време на сексуален акт. Както и в много други държави обаче, можете да бъдете осъден за изнасилване, ако не сте правили секс по взаимно съгласие - в т.ч. влиза и половият акт с човек, спящ или изпаднал в безсъзнание.

Шведските съдии, които ще решат дали Асанж да премине през съдебен процес, не получават нареждания от правителствени агенции и не се подават на никакво странично влияние. Корупцията в шведската съдебна система е доказано ниска, дори по европейските стандарти.

В държавата наистина има политически назначени съдии (които изпълняват функции на ръководители на колегия от съдебни заседатели) и тази система е критикувана от повечето европейски държави, ала те не действат като политици при изпълнението на своите съдебни функции. Освен това правните изследвания показват, че политическите им убеждения не влияят на преценката им по съдебни спорове.

И накрая - не, шведската полиция няма да изпрати Асанж в затвора веднага, щом той се приземи на територията на страната. Както всички шведски власти и те ще изпълнят задълженията си - според законодателството на страната.

Oще: wikileaks  англия  джулиан асанж  екстрадиране  изнасилване  обединено кралство  правосъдие  швеция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 01.07.201205:58

Понякога ми е странно защо когато американците скалъпват обвинение или разрешават техен лайнян проблем го правят недодялано плоско без никакъв финес, толкова ли са глупави? Например казахa на светът , че са очукали Бин Ладен, но никой не видя снимки- хвърлили го в океана, обесиха Садам Хюсеин скорстно ма дали беше той или някой от 40 му двойника. Но си мисля, че не, не са глупави, а просто са минали на следващтото ниво, просто казват на целият свят, shut the fuck up and believe or die, унижавайки публиката, с това, че дори не си правят усилие да хвърлят некй лев за да докарат театъра да е по-истински. Скоро си хващат който не им е удобен и ще го анихилират за сега ни бутат версията със спукан презерватив бухахахахаха унижавайки шведците дето се барат за супер демократични и независими да са клоуните в този цирк.
Гротеска
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 30.06.201211:20

Каквото и да се случи от тук нататък с Асанж,той вече е политически герой за целият свят.И неговата личност е много по ярка от лидерите на САЩ и Европа.Дори и от личностите на Бил Клинтън и на неговата госпожа. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 29.06.201220:55

Доста от обвиненията в корупция и поддаване на натиск от страна на САЩ дойдоха всъщност от делата на Пиратския залив.
   

оценка

+0 -0